Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Det handlar om makt

Lennart Fernström
"Programförklaring" - Första ledaren i Syre
01 april 2015

En grön tidning är mer än en tidning om miljön – i den gröna ideologin är frihet och solidaritet viktiga grundstenar. I sin första ledare i Syre gör Lennart Fernström en programförklaring för tidningen i allmänhet och dess ledarsida i synnerhet.

 

Läs hela artikeln

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 9 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 9 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 9 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 9 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 9 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 9 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 9 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 9 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 9 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln

Basinkomst upp på agendan i Nya Zeeland

Benita Eklund - 9 år sedan

Allt fler etablerade politiker lyfter basinkomst som ett alternativ. Nu har frågan hamnat på agendan i Nya Zeeland då Andrew Little, ledaren för Labour, landets näst största parti, berättat att partiet överväger en ovillkorad grundinkomst.

Läs hela artikeln

Plågade hönor fångade på film

Michelle Muntau - 9 år sedan

Djurrättsalliansen har släppt ny dokumentation från ett av Sveriges största hönserier. Filmmaterialet och bilderna visar vardagen för hönorna inom den industrialiserade äggindustrin.

Läs hela artikeln

Påsk till gryningsgudinnans ära

Malin Bergendal - 9 år sedan

Varifrån kommer ordet påsk och vad är det egentligen vi firar? Det finns flera svar beroende på vilket språk du talar. Vårt svenska ord kommer från hebreiskan medan det engelska Easter har sina rötter flera tusen år innan Gamla testamentet.

Läs hela artikeln

Svensk delegation för Agenda 2030 siktar högt

Klas Lundström - 9 år sedan

Förra året antog FN en resolution för global hållbar utveckling. Agenda 2030, som planen kallas, består av ambitiösa mål för fred, minskad fattigdom och mot klimatförändringar. Nu har också Sveriges delegation för genomförandet av målen, med Parul Sharma i spetsen, presenterats.

Läs hela artikeln

Jennys påsktips: Färgglad middag och vegogodis

Jenny Luks - 9 år sedan

Det är roligt och kreativt att göra egna bön- och grönsaksbiffar. Man kan välja sina favoritbönor, mixa dem med härliga grönsaker som broccoli, rödbetor, grönkål eller morot. Smaksätt med finhackad lök, goda örter, salt och peppar. Och slutligen tillsätt lite vatten och vetemjöl, forma plättar och stek i olja.

Läs hela artikeln

Böter till danskt par som hjälpte flyktingar

Benita Eklund - 9 år sedan

Lisbeth Zornig Andersen skjutsade en syrisk flyktingfamilj som annars hade gått 160 kilometer längs danska vägar. Hennes man bjöd på kaffe och hjälpte dem till tåget. Nu är paret dömt för människosmuggling, uppger Huvudstadsbladet.

Läs hela artikeln

EU skjuter upp beslut om bekämpningsmedel

Madeleine Johansson - 9 år sedan

I juni löper EU-tillståndet att få använda det omtvistade bekämpningsmedlet glyfosat ut. I förra veckan skulle EU tagit beslut om en förlängning av tillståndet men beslöt att skjuta upp frågan, då ett antal medlemsländer lagt ner sina röster. Bakgrunden är att olika forskningsstudier pekar åt radikalt olika håll när det gäller riskerna.

Läs hela artikeln

Tillåt cannabis som medicin

Malin Bergendal
redaktör och ledarskribent på Syre
23 mars 2016

En mörk höstkväll för ett par år sedan satt jag hemma hos en kompis, vi spelade spel med hans tonårsdotter och hennes bästis, granntjejen Sabina. Polisen var hemma hos Sabinas familj och gjorde husrannsakan, så hon kunde inte vara hemma den kvällen. Någon hade ringt och rapporterat att hennes pappa Daniel odlade cannabis.

Läs hela artikeln

Grisuppfödaren som blev vegan

Sofia Härén - 9 år sedan

För tio år sedan skaffade Gustaf Söderfeldt och hans sambo en gård och började föda upp grisar. Det var i liten skala och grisarna fick vara utomhus, men Gustaf kände ändå att grisarna utsattes för onödigt lidande. I dag är han vegan och föreläser om de här frågorna. Han tycker att synen på djur som en självklar del av lantbruket är gammalmodig.

Läs hela artikeln

Skärmtid – vad är det för trams?

Maria Wetterstrand
Författare och fristående krönikör för Syre
23 mars 2016

”Vi måste begränsa barnens skärmtid!” läser jag titt som tätt nu för tiden. ”Skärmtid”. Vad är det för tramsigt ord egentligen?

Läs hela artikeln

Korruption bakom förlusten av Krim

Linus Valtersson
Språklärare och frilansjournalist
23 mars 2016

Situationen i Ukraina utnyttjas av politiker och debattörer som vill finna argument för Natomedlemskap, mer pengar till försvaret och rent av kärnvapeen. Men i själva verket överlämnade Ukrainas korrumperade politiska elit Krim mer eller mindre frivilligt, skriver Linus Valtersson i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln

Många aktivister mördas för sitt engagemang

Amantha Perera/IPS - 9 år sedan

Gräsrotsaktivister som är engagerade i ursprungsbefolkningars rättigheter och miljöfrågor lever farligt i stora delar av världen. Nyligen mördades miljö- och människorättsaktivisten Berta Cáceres i sitt hem i Honduras.

Läs hela artikeln

Joan Rose får vattenpriset

Michelle Muntau - 9 år sedan

I dag presenterades vinnaren av det internationella vattenpriset Stockholm water prize. Det gick till professor Joan Rose från USA för hennes arbete mot vattenburna sjukdomar. I dag arrangerades även FNs Världsvattendag som sätter fokus på vattenrelaterade globala utmaningar.

Läs hela artikeln

EU har inget intresse av flyktingar

Linda Nieuwenhuizen och Veronica Berling
det hållbara alternativet
22 mars 2016

Globala skolans konferens på Sida, Stockholm, våren 2014, apropå att EU byggde ett tredje taggtrådsstängsel och att tusentals flyktingar de senaste 20 åren drunknat i Medelhavet. Det skriver Linda Nieuwenhuizen  och Veronica Berling i ett debattinlägg.

Läs hela artikeln

Laxmiljardernas grumliga vatten

Klas Lundström - 9 år sedan

Norskodlad lax slog försäljningsrekord förra året. Av det svenska utbudet kommer nästan all lax från grannlandet. Men ”det rosa guldet” är återigen i blåsväder och uppgifter om laxlöss väcker frågor till konsumenter och näringsintressen om industrins etiska och ekologiska hållbarhet.

Läs hela artikeln

Få kvinnor i FN-toppen

Thalif Deen/IPS - 9 år sedan

Andelen kvinnor på högre poster inom FN ökar men fortfarande är få av topposterna besatta av kvinnor. Endast tre kvinnor har valts till ordförande för FNs generalförsamling och samtliga av FNs åtta generalsekreterare har varit män.

Läs hela artikeln

Inga kärnvapen på vår gård

Inger Nilsson
ordförande för S-kvinnor i Skåne
21 mars 2016

Svensk säkerhetspolitik har länge hanterats så att Sverige agerar på så sätt att felaktiga förväntningar eller osäkerhet om Sveriges alliansfria hållning inte ska uppstå. Det skriver Inger Nilsson i ett debattinlägg.

Läs hela artikeln

Unionen tjänar pengar på vapenexport

Klas Lundström - 9 år sedan

Fackförbundet Unionen har aktier i vapenexportören Saab. Det väcker frågor kring Unionens etikpolicy som framhåller jämlikhet och kamp för mänskliga rättigheter. Fackföreningen försvarar aktieinnehavet, men kritiker menar att Unionen bör överväga det etiska i att göra vinst på vapenexport till repressiva stater.

Läs hela artikeln

Så odlar du egen ingefära

Malin Bergendal - 9 år sedan

Ingefära är en växt som passar att odla inne. Den trivs i rumstemperatur, den behöver inte mycket skötsel och den vill inte ha solljus hela tiden. Man kan skära loss en bit för att använda och låta resten stanna i jorden och växa.

Läs hela artikeln

Varmt mottagande för svenska ostar

Jenny Luks - 9 år sedan

Ost har varit en stor utmaning både för många som velat gå över till vegansk mat och för producenterna av veganska produkter. Nu har två ostföretag dykt upp för att råda bot på bristen.

Läs hela artikeln

En middag som alltid går hem

Jenny Luks - 9 år sedan

Det är fredag och det är tacodags. Tacos och tortillas är mycket tacksamt att servera på veganskt vis. Nästan alla gillar tacos och det krävs inga större insatser för att göra middagen helt vegetabilisk. I vår tacobuffé har vi valt både sojaprodukter och rena baljväxter. Välj själv efter tycke och smak!

Läs hela artikeln

Rekordmycket koldioxid i luften

Klas Lundström - 9 år sedan

Koldioxidmängderna i atmosfären ökade kraftigt under 2015, konstaterar en färsk rapport från det amerikanska vetenskapsorganet Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Läs hela artikeln

Få beviljas flyktingstatus

Benita Eklund - 9 år sedan

I sommar får Sverige nya regler för anhöriginvandringen. När det gäller syriers och irakiers rätt att återförenas med anhöriga blir reglerna de mest restriktiva i hela EU, enligt Sveriges radios Ekot.

Läs hela artikeln

Säkerhet tillsammans – med vilka?

Malin Bergendal
Redaktör och ledarskribent på Syre
18 mars 2016

Maria-Pia Boëthius ledare i ETC den 17 mars är en novell, en dystopisk historia som utspelar sig i slutet av 2016, fem dagar efter att Donald Trump installerats som USAs president. Muslimer ska interneras och deporteras, klimatavtalet ligger i papperskorgen, en ny mur mot Mexiko ska ”få kinesiska muren att likna en gärdesgård”, samhället är i kaos och Europa bävar. Med undantag för ultrahögern som känner att de nu har världens mäktigaste man på sin sida. Nato har inget att sätta emot.

Läs hela artikeln

Få gripna för asylbränder

Michelle Muntau - 9 år sedan

Den senaste veckan utsattes tre planerade asylboenden för brandattentat, ett i Klippan, ett i Malmö och ett utanför Borås. Hittills är det få som fällts för de många bränderna mot asylboenden.

Läs hela artikeln

Om tyg och otyg

Malin Bergendal - 9 år sedan

Kläder måste vi ha, liksom lakan och handdukar, men vi kommer inte runt det: tyger framställs i allmänhet på ett sätt som skadar miljön. Bomull, till exempel. Även ekologisk bomull måste odlas på näringsrik jord – med hjälp av mycket vatten – där man hellre hade kunnat odla något ätbart. Och i konventionell bomullsodling används stora mängder bekämpningsmedel. Det finns bättre alternativ.

Läs hela artikeln

”Barnen är fria från fördomar”

Tove Lundin - 9 år sedan

Katarina Taikon (1932–1995) var en svensk författare och debattör med romskt ursprung. Hon föddes i ett tält och växte upp i fosterhem, på barnhem och i olika läger. Senare blev hon en pionjär för romers rättigheter i Sverige. Med sina självbiografiska böcker om Katitzi blev hon även en idol för många barn i Sverige. Bland dem fanns Tove Lundin, nu vuxen, och hon har träffat Katarina Taikon för en omöjlig intervju.

Läs hela artikeln

Hoppas du läser detta på papper

Peter Bodach Söderström
Gästkrönikör för Syre
16 mars 2016

Visste du att din musik är sönderhackad? Det kanske låter konstigt, men om du lyssnar till musik på Spotify eller Itunes så är din musik bokstavligen i bitar. Det har med det digitala formatet att göra.

Läs hela artikeln

Ljug inte om dricksvattnet

Mats Johannesson
Uppväxt i Kallinge, ordförande Miljöpartiet de gröna i Motala
16 mars 2016

När jag växte upp i Kallinge 500 meter från ingången till F17 gav ljudet av Viggens muller en känsla av att vara ”hemma”. I Kallinge kunde man dela upp barn till dem som jobbade på järnverket och dem som jobbade på flyget. Min pappa jobbade på järnverket. Han sa ofta att vattnet vi drack var bland det bästa i Sverige. Det skriver Mats Johannesson i sin debattartikel.

Läs hela artikeln

Religiösa ledare tar strid mot barnäktenskap i Indien

Stella Paul/IPS - 9 år sedan

I december och mars varje år besöker mängder av människor ett hinduiskt tempel i Maddi Madugu i södra Indien. Tidigare förekom massbröllop under de religiösa högtiderna, där även flickor giftes bort. Men på senare år har templets högsta präst satt stopp för barnäktenskapen.

Läs hela artikeln

Tondövheten breder ut sig

Kurt Nurmi
Chefredaktör för Pockettidningen R och gästkrönikör för Syre
15 mars 2016

Vill meddela att jag även 2016 ämnar tillhöra dem som allt oftare kommit att kallas naiva. Ja, en sådan som alltjämt tror att en okänd inte måste utgöra ett hot, inte måste vara min fiende. Som fortfarande tror att världen kan bli bättre och envist håller fast vid att det kanske finns en avgörande poäng med att så rättvist som möjligt försöka fördela våra gemensamma resurser.

Läs hela artikeln

Sverige behöver Somaliatowns

Harald Enoksson
Arbetar som översättare
15 mars 2016

Genom historien har invandrare ofta valt att bosätta sig bland landsmän, vilket har varit till fördel för dem. Syrien- Eritrea-, Polen- och Somaliatowns skulle ge en mer gynnsam socioekonomisk utveckling för de berörda och därmed minska segregationen, skriver Harald Enoksson på veckans Under ytan.

Läs hela artikeln

Värmerekord i februari

Michelle Muntau - 9 år sedan

För femte gången i rad slog den globala temperaturen rekord förra månaden och värmeböljan väntas fortsätta. Globalt var medeltemperaturen under februari 2016 mellan 1,15 and 1,4 grader varmare än vanligt.

Läs hela artikeln

Stoppa kriget – den som kan

László Gönczi
Känd som allt annat än pragmatiker
14 mars 2016

Redan här i början av dessa rader bekänner jag en ovanligt långtgående pragmatism. Kriget i Syrien (egentligen är det flera krig, men nu menar jag det som pågår mellan de så kallade rebellerna och al-Assad) är så brutalt och så förödande att det måste stoppas. Det skriver László Gönczi i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Kampen på Lesbos – ett vykort från verkligheten

Elin Lindman - 9 år sedan

Till grekiska ön Lesbos har hittills i år över 40 000 flyktingar anlänt. Volontärer arbetar dygnets alla timmar för att hjälpa de som flyr över havet i små överlastade båtar – även nu mitt i vintern. Elin Lindman har varit där och träffat både de som flyr för sina liv och de som försöker hjälpa.

Läs hela artikeln

Gör din egen djurfria tvål

Malin Bergendal - 9 år sedan

Vill du göra din egen tvål? De flesta tvålrecept innehåller talg och bivax, eller åtminstone någotdera. Men det här är helt och hållet vegetariskt. Det blir en tvål som löddrar mycket, men som kan se lite grynig ut när den är klar.

Läs hela artikeln

En tillgänglig tanke

Malin Bergendal - 9 år sedan

Språket är under ständig debatt, vi vänder och vrider på orden för att se hur de reflekterar verkligheten och funderar över om de passar i den värld som vi vill ha. Och när de inte passar kan vi hitta nya, eller ge de gamla orden nya roller. Ibland kallar vi de nya orden för eufemismer och tänker att de bara används som smink på något man inte tycker är så fint. Som hygientekniker istället för städare, till exempel. Det enda problemet med ordet städare är ju att städning som jobb har låg status i samhället.

Läs hela artikeln

Öppet brev till Dagens Nyheters chefredaktör

Juan Carlos Piñeyro
Poet och författare
11 mars 2016

Bäste Peter Wolodarski, Jag vill tacka Dig för Din öppenhjärtiga och personliga söndagskrönika (DN 28/2). Jag har också haft i min byrålada ett främlingspass under de första åren jag bodde i Sverige. Det är nämligen så att jag, min dåvarande fru och mina tre barn överlevde det så kallade smutsiga kriget som pågick i Argentina på 70-talet; så småningom hamnade vi i Stockholm genom Amnestys försorg. På debattsidan skriver Juan Carlos Piñero att Wolodarski bör fortsätta försvara asylrätten.

Läs hela artikeln

Låt tusen slags familjer blomma

Malin Bergendal - 9 år sedan

När Josefin Olevik var 17 år skrev hon ett brev till sig själv som vuxen, precis som många ungdomar gjorde 1994 – det var ett projekt som Posten hade. Hon skrev att hon hoppades att 37-åriga Josefin var älskad, hade barn och älskade sin man.

Läs hela artikeln

GMO-odling kan förbjudas

Jacob Hederos - 9 år sedan

Utredaren har sagt sitt om det senaste förslaget i den kontroversiella GMO-politiken. Men det är oklart om de nya reglerna som möjliggör nationella odlingsförbud ska införas.

Läs hela artikeln

USA vill ha vapensystem i Sverige

Klas Lundström - 9 år sedan

Under den pågående militärövningen Cold Response i Norge har USAs arméchef i Europa uttryckt önskemål om att placera vapensystem i Sverige. Kritiker menar att önskemålen är en följd av Sveriges stundande värdlandsavtal med Nato.

Läs hela artikeln

Fem år efter Fukushima

Michelle Muntau - 9 år sedan

I dag är det fem år sedan en jordbävning och tsunami ledde till den allvarliga kärnkraftsolyckan i Fukushima i Japan. Fortfarande lider de överlevande av en hög stressnivå och rädsla. För första gången någonsin åtalas nu tre personer för att inte ha vidtagit tillräckliga åtgärder för att säkra kärnkraftverket mot tsunamin.

Läs hela artikeln

Flyktingavtal med Turkiet

Michelle Muntau - 9 år sedan

I måndags höll EU ett toppmöte med Turkiet om flyktingarna. Efter förhandlingarna fastslogs en plan för hur flyktingar ska tas emot. Bland annat bestämdes att alla flyktingar som anländer till Grekland från Turkiet ska skickas tillbaka.

Läs hela artikeln

Nina Färdig startade ett företag med hjärta

Tove Lundin - 9 år sedan

Nina Färdig tröttnade på att inte kunna köpa ett par snygga skor och samtidigt ha rent samvete över hur de har producerats. Så uppkom idén till Green Laces, företaget som enbart säljer veganska skor och accessoarer. Utöver det ska produkterna helst vara ekologiska och rättvisemärkta, gärna allt på samma gång. I Syre berättar hon om hur idén till företaget kom till.

Läs hela artikeln

Med fan som gränsvakt

Lennart Fernström
09 mars 2016

EU och Turkiet enades under natten till tisdagen om hur de ska agera gentemot flyktingarna som tar sig från Turkiet till EU. Uppgörelsen går ut på att alla syrier som flyr till Grekland ska skickas tillbaka. Istället ska EU under ”ordnade former” ta emot en annan syrier. EU och Turkiet börjar alltså med regelrätt människohandel, där flyktingarna byts en mot en. Även flyktingar från andra länder kommer att skickas tillbaka till Turkiet, men där gäller inget handelsutbyte med EU utan de skickas bara tillbaka. 

Läs hela artikeln

Rysk roulette med framtiden

Martin Smedjeback - 9 år sedan

Hur stor är risken att mänskligheten helt utplånas före år 2100? 1 procents risk? 5? 10? Frågan ställdes till en grupp experter på globala katastrofrisker under en konferens i Oxford 2008. Deras medelvärde hamnade på 19 procent!

Läs hela artikeln

Regional handel kan ge ökat välstånd i Afrika

Baher Kamal och Fareed Mahdy/IPS - 9 år sedan

Nyligen möttes afrikanska statschefer och över 1  500 representanter för den offentliga och privata sektorn för att diskutera det nya frihandelsområdet TFTA. Målet är att öka handeln mellan de afrikanska staterna.

Läs hela artikeln

Att inbegripa andra än mänskliga varelser

Lisa Gålmark
Verksam som kritiker och essäist i dagspress och tidskrifter
07 mars 2016

Bristen på respekt för andra varelsers egenvärde, lidandeförmåga och rätt att leva fritt bidrar till den ekologiska och ekonomiska kris som drabbar världens mänskliga underklass – till största delen kvinnor och yngre, skriver Lisa Gålmark på veckans Under ytan.

Läs hela artikeln

Räddningsfartyg till Asien

Daily Star Bangladesh/IPS - 9 år sedan

Hjälporganisationen Moas som tidigare genomfört sök- och räddningsinsatser på Medelhavet med fartyget Phoenix ska nu hjälpa flyktingar som korsar Andamansjön i Sydostasien.

Läs hela artikeln

Antifascist fick lön av Säpo

Benita Eklund - 9 år sedan

Martin Fredriksson, en av Sveriges mest kända antifascister, berättade på Twitter i lördags att han under tiden som ledande inom den radikala antifascistiska rörelsen var avlönad av Säpo.

Läs hela artikeln

Global aktion för människor på flykt

Klas Lundström - 9 år sedan

I helgen demonstrerades det i 32 länder och 120 städer världen över – främst i Europa men även i Israel, Kanada, Turkiet och USA. Det handlade om hur människor på flykt behandlas och särskilt stark kritik riktades mot EU.

Läs hela artikeln

Stoppat arbete mot matsvinn

Andreas Jakobsson - 9 år sedan

Det tidigare regeringsuppdraget som gick ut på att kartlägga och minska matsvinnet har inte fått fortsatt ekonomiskt stöd. Trots EU-målen att halvera svinnet till 2030 görs just nu ingenting från regeringshåll i frågan.

Läs hela artikeln

Havre och spelt i nya veganska innovationer

Jenny Luks - 9 år sedan

Innovationer inom det vegetariska segmentet har fullständigt exploderat de senaste åren. En liten uppstickare på marknaden är västsvenska Wästgötarna, en sammanslutning på åtta odlare som tagit fram en färs baserad på spelt. Resultatet blev prisbelönt.

Läs hela artikeln

Miljöpartister sluter upp bakom ledningen

Olof Olsson Klugman - 9 år sedan

Miljöpartiet sluter leden. Den dialogkonferens som i förväg beskrivits som gruppterapi för ett sargat parti antog snarare formen av väckelsemöte. Men på kongressen väntar nya strider om flyktingpolitiken.

Läs hela artikeln

Ontario testar basinkomst

Benita Eklund - 9 år sedan

Ett pilotprojekt för att testa basinkomst planeras i provinsen Ontario i Kanada. Hur det hela ska utformas är ännu okart men blir det lyckat kan det projektet bli permanent.

Läs hela artikeln

Det brinner på Helgeandsholmen

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare
03 mars 2016

I lördags började det brinna på Helgeandsholmen i Stockholm. Det var en rejäl brand som snabbt spred sig i riksdagens kulvertar till Gamla stan. Folk fick panik och började fly mot de angränsade malmarna. Problem uppstod dock ganska snabbt, för på de angränsande malmarna anser de styrande att det inte finns plats för fler.

Läs hela artikeln

Systembolagets principer funkar för fler droger

Annette Chapigliani
02 mars 2016

Den svenska drogpolitiken är otrolig i internationell jämförelse. Speciellt otrolig eftersom all forskning visar att man på allvar vill motverka skador måste man, som Lennart Fernström skriver (i ledaren Syre #45), gå åt motsatt håll. Det skriver Annette Chapigliani i ett debattinlägg

Läs hela artikeln

Framsteg för ursprungsfolk

Tharanga Yakupitiyage/IPS - 9 år sedan

Fattigdomen har minskat betydligt och utbildningsmöjligheterna har ökat för ursprungsbefolkningar i Latinamerika. Fortfarande ställs dock många utanför, visar en rapport från Världsbanken.

Läs hela artikeln

Kasta inte grus i maskineriet

Harald Enoksson
01 mars 2016

Enligt vissa vänstermemer har den som tjänar för mycket inte rätt att uttala sig om andras löner. Lööf, Ullenhag, Lemne med flera diskvalificeras av sin lön som om den signalerade något slags antikompetens i just den här frågan. Det skriver Harald Enoksson på debattsidan i veckans Syre.

Läs hela artikeln

Staten överklagar Girjasdomen

Benita Eklund - 9 år sedan

För tre veckor sedan kom domen i det uppmärksammade Girjasmålet och det slogs fast att samebyn ska ha rätt till att bestämma över småviltsjakt och fiske inom renskötselområdet.

Läs hela artikeln

Köttkonsumtion ger vattenbrist

Michelle Muntau - 9 år sedan

Befolkningstillväxten, klimatförändringarna och den skyhöga köttkonsumtionen leder till att nästan två tredjedelar av världens befolkning lider av vattenbrist.

Läs hela artikeln

Mystisk massdöd i Stilla havet

Madeleine Johansson - 9 år sedan

I november förra året kom nyheten om de 337 döda valarna längs med Chiles kust, det största fyndet av sitt slag i världen. Men liknande händelser har inträffat även längs USAs och Mexikos västkust under flera månader. Orsakerna är inte fastställda, men en trolig förklaring är algblomning och uppvärmningen av havet.

Läs hela artikeln

Tid och ett lyssnande öra

Karen Austin
Demokrati- och MR-strateg, debattör och fristående krönikör för Syre
29 februari 2016

En kväll i februari tittar jag på pjäsen April i Anhörigsverige på Stadsteatern i Stockholm, en fri tolkning av Susanne Alakoskis bok med samma namn. Det är uppväxten i ett missbrukarhem skildrat ur barnens perspektiv. Det är misär och skammen som barnen i pjäsen bär på känns. Skam som gestaltas på scenen och blixtsnabbt formuleras till lögner som svar på frågan: hur mår du? Om det överhuvudtaget kommer något från barnens läppar.

Läs hela artikeln

Bucht: Bra om vi äter mindre kött

Benita Eklund - 9 år sedan

Landsbygdsminister Sven-Erik Buchts syn på köttkonsumtionen väckte nyligen stor uppmärksamhet. I veckan förtydligade han sina ståndpunkter inför riksdagen, efter en interpellationsfråga från Vänsterpartiets miljöpolitiska talesperson Jens Holm.

Läs hela artikeln

Hur kan Syrien byggas upp igen?

Jenny Eriksson - 9 år sedan

Går det att tänka sig ett Syrien efter kriget? Ja, det måste vi, menar en grupp forskare i Lund. De har redan börjat titta på hur landet kan byggas upp igen. I det arbetet vill de ha med sig syrier som har flytt till Sverige.

Läs hela artikeln

Nato kan inte skydda oss mot framtidens hot

Stina Oscarson
Regissör, fri skribent och initiativtagare till Natoutredningen
29 februari 2016

Försvarsdepartementet framställer värdlandsavtalet med Nato som en rent teknisk fråga, när det i själva verket handlar om mycket mer djupgående saker, skriver Stina Oscarson på Under ytan. Hon menar att ett svenskt närmande till Nato bara skulle öka polariseringen, och att militär upprustning inte är vad som behövs.

Läs hela artikeln

Förvirringen efter Palme

Klas Lundström - 9 år sedan

På söndag är det 30 år sedan dåvarande statsminister Olof Palme sköts ihjäl på öppen gata i centrala Stockholm. Mordutredningen är en av världens mest omfattande vid sidan av det ouppklarade mordet på USA-presidenten John F. Kennedy. Inför 30-årsdagen har Palmeutredningen, via media, nåtts av nya teorier.

Läs hela artikeln

Nyanländas rätt till välfärd på MP-politikernas agenda

Olof Olsson Klugman - 9 år sedan

Moderaternas utspel om begränsad rätt till välfärd för nyanlända väckte stor uppmärksamhet. När  miljöpartister från hela landet nu möts för en så kallad dialogkonferens är en av diskussionspunkterna om olika nivåer i välfärdssystemen för svenskar och nyanlända kan accepteras.

Läs hela artikeln

Fegt nej till surrogatmödraskap

Malin Bergendal
25 februari 2016

Barn får många av oss utan att ta så noga ställning till saken i förväg. Plötsligt är ett litet knyte på väg och oftast är det välkommet, men inte alltid planerat. För andra är det mer komplicerat, kanske omöjligt att få barn utan hjälp.

Läs hela artikeln

Ett förnybart ljus i mörkret

Malin Bergendal - 9 år sedan

Vi går mot ljusare tider, men ännu är kvällarna mörka och passar för mys och levande ljus. Visste du att man kan göra fina ljus av apelsiner och rapsolja? De blir miljövänligare än paraffinljus, som tillverkas av mineralolja, och mer vegetariska än stearinljus som tillverkas av djurfett. Dessutom doftar de apelsin.

Läs hela artikeln

Dagens unga poeter kan ta saken i egna händer

Nike Markelius - 9 år sedan

Unga poeter i dag möter helt andra landskap och jordar för sina ord att sätta rot i än tidigare generationer. Så som det alltid varit med framåtskridandet. Det är spännande att se hur unga människor kastar sig ut i livet och gör de upptrampade stigarna till sina egna vägar, hur de strör sitt magiska glitter över marken och gör den ny. Hur var och en väljer vad de tar med sig ur historien för att berätta sina egna nya historier. Vi har en lång berättartradition i Sverige av politisk poesi och arbetarlitteratur, skildringar som har gett röst åt människornas livsvillkor och drömmar om ett bättre liv.

Läs hela artikeln

Kläderna som nya

Sofia Härén - 9 år sedan

Genom att ta hand om sina kläder och hemtextilier får man dem att hålla längre. Här är några tips på hur du kan behandla extra smutsig tvätt och svåra fläckar med såpa, bakpulver (bikarbonat) och citronsyra som finns i kryddhyllan.

Läs hela artikeln

”Jag ville berätta för att ge dem liv”

Tove Lundin - 9 år sedan

Barbro Alving var journalist, författare, pacifist och feminist och levde 1909–1987. Under signaturen Bang skrev hon i Dagens Nyheter och Veckojournalen. Efter andra världskriget reste hon omkring i flyktinglägren och skrev om flyktingarnas situation. Här berättar hon för Tove Lundin i en omöjlig intervju.

Läs hela artikeln

Dags för ett nytt parti?

Birger Schlaug
Före detta språkrör för MP. Numera krönikör, författare, föreläsare, debattör och samtalsledare. Han brinner för bland annat sänkt arbetstid, Elin Wägner och rock’n’roll.
25 februari 2016

Ett fritt och solidariskt samhälle där vi tar hand om jorden och varandra, hur ska vi nå dit? Dagens politiska partier har fastnat i gamla system som inte fungerar, menar Birger Schlaug. I veckans Under ytan föreslår han nya vägar mot en värld som funkar.

Läs hela artikeln

Fokusera på arbetsdelning istället för lönenivåer

Maria Wetterstrand
Grön samhällsdebattör före detta språkrör för MP fristående krönikör för Syre
25 februari 2016

Det cirkulerar en skämtbild på sociala medier just nu med texten: ”Det är bra märkligt. De fattiga ska ha lägre lön för att jobba mer. De rika ska ha lägre skatter för att jobba mer.” Den väcker så många tankar.

Läs hela artikeln

Deportationer oroar haitier i Dominikanska republiken

Ivet González/IPS - 9 år sedan

Under det senaste halvåret har nästan 16 000 haitier deporterats från Dominikanska republiken. Oron för att skickas tillbaka till Haiti är nu stor bland de försäljare som lever på att sälja varor på gatumarknaden i ett slumområde i den dominikanska huvudstaden.

Läs hela artikeln

Murkelskogen blev ett kalhygge

Kjell Prytz - 9 år sedan

Flera områden i Uppsala ligger kalhuggna utan att ens en tillsnyggning skett, berättar Kjell Prytz på veckans Läsarnas. Vill du också dela med dig av något du har skrivit, fotograferat eller tecknat till Läsarnas Syre? Välkommen att skicka det till [email protected]!

Läs hela artikeln

Gemenskaps-företag kan stärka demokratin

Håkan Björk
Arbetar som senior rådgivare hos Social Business Kommunikation AB
24 februari 2016

Vi behöver företag som arbetar för samhällets bästa, inte för att maximera sin egen ekonomiska vinst, skriver Håkan Björk på Under ytan. Dessa företag kan mycket väl sträva för att gå med vinst, menar han, men vinsten ska gå tillbaka till företaget som ska använda den för att göra mer social nytta.

Läs hela artikeln

Upprop mot vilda djur på cirkus

Benita Eklund - 9 år sedan

155 139 personer hade skrivit under den namninsamling mot vilda djur på cirkus som lämnades till regeringen förra veckan. Initiativtagare var Newsner och Djurens rätt, som påpekar att det är den största i organisationens 134-åriga historia.

Läs hela artikeln

Stor aktion mot norsk dumpning av gruvavfall

Michelle Muntau - 9 år sedan

Förra sommaren bestämde Norges regering att gruvföretaget Nordic Mining skulle få dumpa 250 miljoner ton gruvavfall i Førdesfjorden som har höga naturvärden. Det finns ett starkt motstånd mot beslutet och under helgen har aktivister protesterat mot Nordic Minings dumpning.

Läs hela artikeln

Humanitärt FN-toppmöte i vår

Valentina Ieri/IPS - 9 år sedan

I maj kommer FNs första humanitära toppmöte att hållas i Istanbul. I en ny rapport inför mötet uppger världsorganisationen att man behöver 20 miljarder dollar för att ge hjälp till de över 60 miljoner människor i världen som har tvingats på flykt.

Läs hela artikeln

Tre perspektiv på solidaritet

Börje Thorén - 9 år sedan

Det sägs att språkförbistring var en grundläggande orsak till att byggandet av Babels torn gick i stöpet. Symboliskt finns dock en lärdom att ta: att gå till botten med tolkningar av framför allt värdeladdade begrepp. Vill du också dela med dig av något du har skrivit, fotograferat eller tecknat till Läsarnas Syre? Välkommen att skicka det till [email protected]!

Läs hela artikeln

Att hata IS men sälja vapen till Saudiarabien

Benton Wolgers
22 februari 2016

Likheterna mellan Saudiarabien och IS är många. Saudiarabien bildades under 30 år av jihadistiska fälttåg i början 1900-talet. Både Saudiarabien och det område IS behärskar utgår från godtyckliga tolkningar av sharia, avrättar dödsdömda med svärd och utsätter andra dömda för amputationer och piskrapp.

Läs hela artikeln

Oskarshamn 1 tas ur drift 2017

Benita Eklund - 9 år sedan

I oktober förra året beslutades att driften vid kärnkraftverket Oskarshamn 2 inte ska återupptas och att Oskarshamn 1 ska stängas någon gång under 2017–2019.

Läs hela artikeln

En lek med stereotyper

Nike Markelius
Syres kulturskribent
22 februari 2016

Här svarar Syres kulturskribent Nike Markelius på Johanna Wickström replik på Markelius text om Makode Lindes utställning i ett tidigare nummer av Syre.

Läs hela artikeln

”Inom redaktionen finns en stor spridning av åsikter”

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
22 februari 2016

Här ger Syres ansvariga utgivare svar på kritiken som läsaren  Johanna Wickström gett Nike Markelius för hennes text om Makode Lindes utställning i ett tidigare nummer av Syre.

Läs hela artikeln

AP-fonderna investerar i anklagat gruvbolag

Klas Lundström - 9 år sedan

Den allvarliga dammolyckan i östra Brasilien i november 2015 solkar även ner svenska AP-fonderna, som visat sig ha investerat 1,7 miljarder i de ansvariga gruvbolagen. Återigen höjs nu kraven på en etisk strategi för AP-fonderna, som också innebär avstånd till miljöförstörande verksamhet.

Läs hela artikeln

Bernie Sanders – outsidern som tog sig in från kylan

Klas Lundström - 9 år sedan

I morgon är det dags för nästa steg i den amerikanska valkarusellen. I Demokraternas primärval i New Hampshire vann Bernie Sanders med 60 procent mot Hillary Clintons 38. Syres Klas Lundström har följt utmanaren Sanders en längre tid och ger här en bild av vad hans intåg i Demokraterna kan betyda på sikt och vad hans kandidatur symboliserar även om favoriten Clinton vinner.

Läs hela artikeln

Vegankedja öppnar i USA

Benita Eklund - 9 år sedan

Utbudet av alternativ till animaliska matvaror växer snabbt i traditionella butiker och på nätet. Även de renodlade veganska butikerna blir allt fler och den tyska livsmedelskedjan Veganz, som var först ut, öppnar nu sin första stormarknad i USA.

Läs hela artikeln

Västsaharastöd stoppas

Michelle Muntau - 9 år sedan

Marockanska myndigheter ger nu Ikea tillåtelse att öppna i landet, enligt Marocco world news. Detta efter att Sverige lagt erkännandet av Västsahara på is. Ikea bekräftar för Syre att ett varuhus kommer att öppnas. Sida stoppar samtidigt Emmaus klädutskick till västsahariska flyktingar.

Läs hela artikeln

Jenny tipsar om bra kokböcker för veganer

Jenny Luks - 9 år sedan

Det senaste årets veganska kokboksskörd vittnar om att vi är inne i en vegovänlig tid. Flera tidningar skriver om veganåret 2016 och många är ense om att veganskt är den stora trenden just nu. Syre tipsar om nio veganska kokböcker som kan inspirera både till vardag och fest.

Läs hela artikeln

Kedjor kan vara en vinst för djuren och miljön

Jenny Luks - 9 år sedan

Man kan tycka vad man vill om nationella och multinationella hamburgerkedjor men de finns där och kommer finnas så länge vi väljer att leva i ett marknadsekonomiskt samhälle. Ur ett djurrättsligt och miljömässigt perspektiv kan man ifrågasätta de enorma mängder kött som serveras på de stora kedjorna. Men skulle det verkligen produceras mindre mängd kött om vi i stället valde att äta på det lokala kebabhaket? Är det inte samma kött? Är det inte samma djur?

Läs hela artikeln

Seger för kampanj mot fossilt i Stockholm

Klas Lundström - 9 år sedan

Stockholms universitets rektor Astrid Söderbergh Widding meddelade nyligen att universitet inte längre kommer tillåta investeringar i fossila bränslen. Beslutet fattades av universitetsstyrelsen den 15 februari och gäller omgående.

Läs hela artikeln

En politik som dödar

Lennart Fernström
18 februari 2016

Förra veckan presenterade regeringen En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken 2016–2020. Ett 72-sidigt strategidokument som talar om att Sverige ska fortsätta som vanligt. Vi fortsätter med det sociala experiment som vi påbörjade i slutet av 70-talet, den drogpolitik som dödat 10 000 personer i Sverige. Exakt siffra är svår att få fram eftersom det inte alltid är tydligt att narkotikan är orsaken. Men sedan staten började med detta experiment har dödstalen ökat varje år, med några få undantag i början av 2000-talet, då användning av substitutionsbehandling för opiatmissbrukare dämpade det.

Läs hela artikeln

Vad gör din bank?

Sofia Hären - 9 år sedan

Det är enorma mängder pengar som bankerna förvaltar för sina kunder varje år. Inte sällan investeras våra sparpengar i vapenföretag, oljebolag och företag som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Har du koll på din bank?

Läs hela artikeln

FN kräver nolltolerans mot kvinnlig omskärelse

Thalif Deen/IPS - 9 år sedan

Sjätte februari var det den internationella dagen mot kvinnlig könsstympning och FN lyfte sin pågående globala kampanj mot kvinnlig omskärelse. Flera länder har på senare år förbjudit könsstympning, men målet med kampanjen är en global nolltolerans mot företeelsen.

Läs hela artikeln

”Vår empati bör omfatta allt levande”

Göran Dahl - 9 år sedan

En tidig morgon den första riktiga vinterdagen denna säsong lyckas jag med att via tåg, Metro och en kort promenad ta mig till Christiansborg i den danska huvudstaden. Christiansborg är ett stort gammalt slott mitt i Köpenhamn och inrymmer till största delen Folketinget. Jag ska träffa Uffe Elbæk, ledare för det nya partiet Alternativet. De fick 4,8 procent av rösterna (i Danmark krävs det 2 procent för att komma in i parlamentet) i valet i juni 2015. Det blir ett fyrtiofem minuter långt samtal, han är en upptagen man och är fullt medveten om att tempot inte är hälsosamt i längden.

Läs hela artikeln

Basinkomst ger fler möjlighet att jobba

Hannah Lemoine
Frilansskribent, genusvetare, jämställdhetskonsult och gästkrönikör
16 februari 2016

Det har uppstått en underlig blind fläck i det politiska samtalet om jobbskapande. Vi måste skapa en massa nya jobb, sägs det. Problemet är att hela den politiska diskursen utgår ifrån att det enbart är anställningar som utgör dessa önskvärda jobb. Därför kommer politiker med förslag efter förslag på hur de ska få företag att anställa fler; det talas om sänkta arbetsgivarkostnader, om låga ungdomslöner, om lägre invandrarlöner, om att göra det enklare och billigare att anställa. Men är fler tjänster i befintliga företag verkligen det vi vill ha eller behöver?

Läs hela artikeln

En berättelse från Syrien

Samar Yazbek - 9 år sedan

Hur är det att leva mitt i ett krig? I ett Syrien som brinner inför omvärldens ögon. Hur väljer en människa sida och hur blir vardagen med den svart-vita världsbild som gör valet möjligt? Samar Yazbeks litterära reportage Resa in i tomheten ger en smärtsam inblick i den syriska befolkningens lidande och vardagen mitt i ett krig.

Läs hela artikeln

”Staten och kapitalet är bara hinder”

Jerker Jansson - 9 år sedan

Alexander Berkman är ett av anarkismens viktigare namn. Han föddes i Ryssland 1870 och fick tidigt kontakt med den framväxande vänstern. Som artonåring flyttade han till USA där han snabbt kom i kontakt med den anarkistiska rörelsen där. Jerker Jansson har mött honom för en omöjlig intervju.

Läs hela artikeln

Nylonet vann över hampan

Leif Stenberg
15 februari 2016

Jag tycker att du okritiskt återger ett antal felaktiga påståenden om hampans historia som ofta sprids av webbsidor som vill legalisera rökning av cannabis. Det skriver Leif Stenberg som svar på Mari Elfvings Under ytan förra veckan om vilken roll hampan skulle kunna spela för en hållbar framtid.

Läs hela artikeln

Burmas nya parlament hyllas

Thalif Deen/IPS - 9 år sedan

Förra veckan sammanträdde Burmas nya parlament för första gången. Över 100 av de ledamöter som tog plats i parlamentet är före detta politiska fångar.

Läs hela artikeln

Radioaktivt utsläpp från Indian Point

Benita Eklund - 9 år sedan

I veckan hamnade återigen ett av världens mest omdiskuterade kärnkraftverk, Indian Point, i hetluften. Det radioaktiva ämnet tritium har läckt ut i grundvattnet vid verket, som ligger endast 40 kilometer norr om Manhattan.

Läs hela artikeln

Kikärtsmarängen 1 år

Jenny Luks - 9 år sedan

För ett år sedan uppstod ett nytt fenomen. Någon hade kommit på den ljusa idén att använda vattnet från kikärtsburken som konsistensgivare. Genom att vispa vätskan tillsammans med socker och syra skapades möjligheten att tillverka vegetabiliska maränger.

Läs hela artikeln

Baljväxterna är här för att stanna

Jenny Luks - 9 år sedan

2016 är baljväxternas år. Det har FNs generalförsamling beslutat, i ett försök att uppmuntra till att äta mer miljövänligt och hälsosamt. I begreppet baljväxter ingår bönor, linser, ärtor och kikärtor och de är alla utmärkta proteinkällor och klimatsmarta alternativ till kött.

Läs hela artikeln

Bred enighet om klimatlag

Benita Eklund - 9 år sedan

Inför en klimatlag och ett oberoende klimatpolitiskt råd, samt tidigarelägg det svenska klimatmålet. Det föreslår ledamöterna i Miljömålsberedningen, som i en debattartikel i DN presenterar några förslag som hittills kommit fram i arbetet.

Läs hela artikeln

Frankrike förbjuder butiker att kasta mat

Benita Eklund - 9 år sedan

I Frankrike finns sedan tidigare en spridd märkning av kantstötta livsmedel, ”Les gueules cassées”, som säljs till ett lägre pris. Nu tar landet ett steg till för att stoppa matsvinnet och blir först i världen med att förbjuda butikerna att kasta mat.

Läs hela artikeln

Där rädslan styr

Malin Bergendal - 9 år sedan

En annan gryning är en dystopisk roman som skildrar något som många av oss funderar över: hur kommer samhället att utvecklas om antidemokratiska krafter får mer och mer att säga till om? Om vi godtar att man gör mer och mer skillnad mellan människor, söndrar och härskar?

Läs hela artikeln

Inde, Fridolin och Bucht – tre nyanser av förnekelse

Lennart Fernström
11 februari 2016

Aldrig någonsin har information och fakta varit så lättillgängliga som i dag. En sökning på datorn eller i telefonen och du får tillgång till mer information än du för 100 år sedan kunde samla in på en livstid. Men tillgången på desinformation, myter och lögner har heller aldrig varit lika stor.

Läs hela artikeln

Det onödiga dödandet

Jessica Thiel och Martin Smedjeback
11 februari 2016

För en månad sedan lyckades en gris i USA, som senare fick namnet Rita, hoppa från en lasttransport som var på väg till ett slakteri. Mirakulöst nog klarade sig Rita relativt oskadd från hoppet och hon blev omhändertagen av en djurfristad och lever i dag i trygghet.

Läs hela artikeln

Upphävd dödsdom för Fayadh

Benita Eklund - 9 år sedan

I januari hölls manifestationer över hela världen i protest mot att den palestinska poeten Ashraf Fayadh dömts till döden för att ha förkastat islam och spridit ateistiska idéer.

Läs hela artikeln

En allvarligare Bob Hansson

Sofia Härén - 9 år sedan

Bob Hansson har alltid haft ett starkt kärleksbudskap. Det låter kanske trivialt men är i hans fall verkligen inte det. Det känns som att han har predikat om en kärlekens revolution, och att kärlek är allt vi egentligen har, som människor, men utan att det känns klyschigt eller klistrigt. Kanske är det hans till synes totalt gränslösa närmande till ämnet. Han kan beskriva världen som om han såg den för första gången, och han uttrycker den förundran över världen som borde vara självklar för alla.

Läs hela artikeln

Kan hampan rädda världen?

Mari Elfving
09 februari 2016

Hampa är en växt som har funnits med mänskligheten genom hela historien – tills en amerikansk lag nästan stoppade användningen i Europa och Nordamerika. I veckans Under ytan skriver Mari Elfving om vilken roll hampan skulle kunna spela för en hållbar framtid i dag.

Läs hela artikeln

Jag vill ha rätt att dö

Violete Kurti
Språkrör, Grön Ungdom Syd
09 februari 2016

I sin debattartikel (2/2016) anser Jacob Schönning att aktiv dödshjälp är ett steg i fel riktning för det gröna partiet att gå. Vidare menar han att förebyggande åtgärder mot psykisk ohälsa ska ske istället. Jag håller med Jacob Schönning om att det är viktigt att tillhandahålla hjälp för individer som är i behov av det i tidigt skede men vi har delade åsikter kring aktiv dödshjälp.

Läs hela artikeln

Det behöver inte gå åt helvete

László Gönczi
Avhoppad kärnfysiker, kommunpolitiker (MP) samt gästkrönikör
08 februari 2016

Det började 1974 för min del. Min handledare kärnfysikern Arne Johansson skulle installeras som professor vid Uppsala universitet. Han berättade då att den begränsning av atomkärnors storlek som vi var vana vid inte nödvändigtvis behövde gälla. Om många neutroner samlades kring en mycket tung kärna kunde möjligen en ny stabilitet uppstå. (Neutroner har ingen laddning och stöter alltså inte bort varandra eller de närvarande protonerna.) Simsalabim, vi har en ny tung kärna som dessutom är sugen på flera neutroner. Ja, kanske!

Läs hela artikeln

Nazismen får det svårt i Sverige

Ulf Bodach Söderström
08 februari 2016

Om priset på en vara motsvarar tillgången så är rädsla extremt billigt i dagens Sverige. Alla tycks rädda och många är hysteriska. Rasisterna ser Sveriges undergång i invandringen, humanisterna ser demokratins undergång i rasismen.

Läs hela artikeln

Schweiz röstar om basinkomst 5 juni

Michelle Muntau - 9 år sedan

Den femte juni väntas Schweiz hålla en folkomröstning om ovillkorlig basinkomst. Redan nu planerar landet ett eventuellt införande av basinkomst, som även kallas för medborgarlön, för sina medborgare.

Läs hela artikeln

Syriensamtalen pausas

Benita Eklund - 9 år sedan

I helgen rapporterades om 39 migranter som drunknat på flykt över Medelhavet, i tisdags om nio. I Syrien växer samtidigt befolkningens lidande. I veckan drog FNs Syriensamtal igång men de pausades snabbt. Nystart blir den 25 februari.

Läs hela artikeln

Lyxa till det med semikolon

Malin Bergendal - 9 år sedan

Den sjätte februari är det inte vilken dag som helst; det är samernas nationaldag och semikolonets dag. Ja, semikolonet har en dag. Utropstecknet, kommat, punkten, frågetecknet och det vanliga kolonet har inga dagar, men semikolonet har en. Det beror på att det här är ett skiljetecken som väcker känslor.

Läs hela artikeln

Runt ett köksbord i Säffle

Line Magnusdotter
Läser till gymnasielärare och är gästkrönikör
05 februari 2016

Det är en av de sista dagarna på jullovet. Vi har ätit upp julgodiset, slängt ut granen och hunnit tröttna på julklapparna. Snart ska allt bli som vanligt igen. Jag ska åka hem till Göteborg dagen efter. Vi sitter runt köksbordet och spelar ”Ticket to ride” för sextonde gången sen julafton. Vi, är jag, mina syskon, pappa, min låtsasmamma, Zaman och Lee. Pappa delar ut alla kort. Min bror lägger ut kartan över Europa som är fylld med järnvägsspår. Aten, München, Köpenhamn, Stockholm. Jag slås plötsligt över hur märkligt det är att vi sitter där allihopa runt bordet, i Säffle. Eller, det är väl egentligen inte så konstigt att jag sitter där, eller mina syskon eller våra föräldrar. Låt mig presentera er för Zaman och Lee.

Läs hela artikeln

Makode Linde förmedlar rasifieringens konsekvenser

Nike Markelius - 9 år sedan

Få utställningar har väl varit i hetluften så långt innan invigning som Makode Lindes Negerkungens återkomst på Galleri 3 på Kulturhuset i Stockholm. En hetsig debatt har pågått sen i höstas, som inte direkt har handlat om hans konst, utan om huruvida han har mandat att använda n-ordet eller exponera sina ”afromantics” – hans särpräglade ”blackface”-karaktärer – på det sätt han gör, eller inte.

Läs hela artikeln

Osäkert läge efter Iowa

Klas Lundström - 9 år sedan

Primärvalet i Iowa kommer att gå till historien av tre skäl: 1) det blev dött lopp mellan Demokraternas huvudkandidater Hillary Clinton och Bernie Sanders, 2) republikanen och Tea Party-rörelsens affischnamn Ted Cruz seger befäster bilden av ett splittrat republikanskt parti och 3) att majoriteten av båda väljarläger tycks ha vänt ”etablissemanget” ryggen.

Läs hela artikeln

Tillsammans kan vi stoppa de brunas framfart

Lennart Fernström
04 februari 2016

I lördags dog ytterligare 39 flyktingar vid Medelhavets stränder, tio av dem var barn, fyra under två år. Totalt beräknas någonstans mellan 250 och 300 ha drunknat på Medelhavet under januari. Februari började inte bättre, i samma område vid den turkiska kusten drunknade ytterligare minst nio personer i tisdags, varav två var små barn. I Aftonbladet blev det en liten TT-notis om det, många tidningar skrev inte alls.

Läs hela artikeln

Bruka skogen utan kalhyggen

Kristina Bäck
03 februari 2016

Kalhygget är människans spår i naturen. Avslagna grenar, uppochnervända stenar och rötter, 1,5-metersstubbar och djupa ränder i marken som endast en ny istid kan utplåna. Ibland skäms jag över att vara människa.

Läs hela artikeln

Förra regeringen KU-anmäls för avtal med Nato

Benita Eklund - 9 år sedan

Till våren ska riksdagen rösta om det så kallade värdlandsavtalet med Nato. Vänsterpartiet menar nu att avtalet kom till på ett felaktigt sätt och lämnade i fredags in en anmälan till Konstitutionsutskottet. Enligt riksdagsledamoten Stig Henriksson (V), som skrivit anmälan, borde den förra regeringen ha låtit frågan gå genom Utrikesnämnden innan avtalet undertecknades.

Läs hela artikeln

Vem tillhör kulturen?

Nike Markelius - 9 år sedan

Kulturell appropriering är ett sociologiskt koncept som lyfts på senare tid och som problematiserar att en viss kultur lånar element från en annan kultur och gör dem till sina egna.

Läs hela artikeln

Vi måste rannsaka begreppet frihet

Max Jonsson
31 januari 2016

En fråga som oundvikligen kommer att få en alltmer avgörande roll i relation till hållbar utveckling är frihetsbegreppet. Att det är ett känsligt ämne avspeglas förmodligen i hur pass litet utrymme frågan får i det offentliga rummet.

Läs hela artikeln

Att välja normen är också ett val

Jenny Luks - 9 år sedan

Det är många som reagerar på valet att vara vegan, som om avvikandet från köttnormen i sig skulle behöva motiveras. Men att äta kött, mjölk och ägg är inte neutralt bara för att det är norm. Det är också ett ställningstagande, skriver Jenny Luks.

Läs hela artikeln

”Samhällsengagemang är bra för själen”

Jenny Eriksson - 9 år sedan

Innan Ann Svensén fick jobbet som generalsekreterare för IM – Individuell Människohjälp – visste hon knappt att organisationen fanns. Nu har hon arbetat där i mer än två år. En av de främsta uppgifterna är just att göra IMs arbete mer känt. Det har hon gjort bland annat genom att skarpt kritisera regeringen för förslaget att minska Sveriges bistånd.

Läs hela artikeln

När dörren slår igen

Olof Olsson Klugman - 9 år sedan

ID-kontroller, tillfälliga uppehållstillstånd och hårdare regler för vem som får stanna. Dörren till Sverige stängs igen. Syre möter flyktingar och flyktingvolontärer som vittnar om konsekvenserna. Men också om medmänsklighet och nya vägar till integration i Sverige.

Läs hela artikeln

När fördomarna inte bekräftas blir det tyst

Karen Austin
28 januari 2016

Medierna behandlar våldsbrott på helt olika sätt beroende på vem som blir utsatt. Unga män från förorten väcker inget intresse som brottsoffer, bara som förövare. Och när ”nyheten” att media hade mörkat unga sexbrottslingars etniska ursprung visade sig vara ren spekulation – då blev det tyst, skriver Karen Austin på veckans Under ytan.

Läs hela artikeln

Vill du bli övervakad av Kent Ekeroth?

Malin Bergendal
28 januari 2016

Minns du när FRA-lagen röstades igenom 2008? När Försvarets radioanstalt fick rätt att kartlägga vår kommunikation, inte bara enstaka misstänkta för allvarliga brott, utan allas.

Läs hela artikeln

Utredning ifrågasätter Sveriges avtal med Nato

Klas Lundström - 9 år sedan

Under våren läggs det så kallade Värdlandsavtalet mellan Sverige och Nato på riksdagens bord. Ett avtal som legat till grund för stormiga debatter om Natoledda militärövningar i Norrbotten, upprustning av försvaret och huruvida kärnvapenalliansen kan tillåtas föra in kärnvapen på svenskt territorium. Nu analyserar en aktuell utredning Sveriges närmande till kärnvapenalliansen.

Läs hela artikeln

Den ursinniga poeten

Sofia Härén - 9 år sedan

Jag går runt med en diffus känsla av annalkande katastrof. Kanske inte så konstigt med tanke på hur det ser ut i stora delar av världen. Å ena sidan krig, svält och förtryck, å andra sidan överkonsumtion, egoism och frihet på andras bekostnad. Troligtvis är det därför som den här lilla boken drar till sig mitt intresse. Sofia Härén har läst Gruvgas – Essän, vreden, politiken.

Läs hela artikeln

Tiden är mogen för konkreta modeller för basinkomst

Krister Segergren och Susanne Fladén
fristående gröna debattörer med bakgrund i MP (Krister Segergren) och Enhet
26 januari 2016

En basinkomst kan utformas på många sätt, ligga på väldigt olika nivåer och ersätta olika stor del av dagens trygghetssystem. Krister Segergren och Susanne Fladén presenterar på Under Ytan en variant av negativ inkomstskatt som de skulle vilja se.

Läs hela artikeln

Mer kolkraft i Pakistan

Källa: Climate News Network - 9 år sedan

Pakistan planerar att möta landets kroniska energibrist genom att bryta och bränna miljontals ton kol. Detta med hjälp av pengar och kompetens från Kina.

Läs hela artikeln

”Ni har lite svårt med satir”

Malin Bergendal - 9 år sedan

Tage Danielsson levde 1928–1985 och var författare, poet, filmregissör, skådespelare och komiker med stort samhällsengagemang, som syns i många av hans sketcher, böcker och filmer. Det var också han som startade det populära radioprogrammet Sommar. Syres Malin Bergendal har lyckats träffa honom och till och med fått en intervju.

Läs hela artikeln

Three Miles Islands sista vittnen

Klas Lundström - 9 år sedan

Den första kärnkraftsolyckan som kablades ut över världen var Three Mile Island (TMI) utanför Harrisburg. Klas Lundström har besökt dem som inte glömmer den 29 mars 1979.

Läs hela artikeln

Fria marknader bidrar till en bättre resurshushållning

Mattias Svensson
författare, debattör och tidigare redaktör för det liberala magasinet Neo
24 januari 2016

När det kommer till ägande, prissättning och marknader har många miljöengagerade sina blinda fläckar, skriver Mattias Svensson.

Läs hela artikeln

Inget erkännande av Västsahara

Benita Eklund - 9 år sedan

De folkrättsliga förutsättningarna för ett erkännande av Västsahara är inte uppfyllda enligt regeringen. Beslutet har mött stark kritik eftersom Socialdemokraterna tidigare arbetat för ett erkännande av Västsahara.

Läs hela artikeln

Skarp kritik mot Bill Gates stiftelse

Benita Eklund - 9 år sedan

Bill och Melinda Gates är bland de rikaste i världen och hyllas ofta för sitt arbete mot fattigdom. Men i en ny rapport från Global Justice Now anklagas Gates Foundation för att syssla med något helt annat än neutral välgörenhetsverksamhet.

Läs hela artikeln

Inte ett ord om globala mål

Maria Wetterstrand
grön samhällsdebattör, före detta språkrör för MP, fristående krönikör för Syre
23 januari 2016

Jag söker på Expressens webbsida efter en artikel om de globala utvecklingsmålen, den så kallade Agenda 2030. Jag har nämligen fått höra att de skickade sin högst värderade reporter Svensson på den stora konferensen i ämnet som regeringen höll i måndags. Och med så prominent besök torde det väl vara en toppnyhet på sajten. Eller?

Läs hela artikeln

Taiwans nya president vill avskaffa kärnkraften

Dennis Engbarth/IPS - 9 år sedan

Efter lördagens val i Taiwan står det klart att landet får sin första kvinnliga president. Den nya presidenten, 59-åriga Tsai Ingwen, har som uttalad målsättning att avskaffa den kärnkraft som landet länge varit beroende av.

Läs hela artikeln

När reformer inte räcker

Malin Bergendal
21 januari 2016

I februari 2000, när vi precis hade konstaterat att Y2K inte skulle ödelägga världen, lade Demokratiutredningen fram sitt slutbetänkande till regeringen. Problemen som utredningen skulle lösa var ett minskande engagemang i demokratin. Mindre folk i folkrörelserna, färre medlemmar i partierna, färre röster i valen och ett minskande intresse för politik, speciellt bland de unga.

Läs hela artikeln

Nutidens nazister följer gamla mönster

Heléne Lööw
historiker och forskare
21 januari 2016

Mellan 1930-talets nazism och nutida ideologiskt näraliggande rörelser går obrutna linjer. Historikern Heléne Lööw gör en grundlig genomgång av den ideologiska bakgrunden till dagens nazistiska strömningar.

Läs hela artikeln

Ett dråpslag mot Stockholms stadsutveckling

Jens Holm, Rikard Warlenius
Vänsterpartiet
19 januari 2016

Det hann inte ens gå en vecka efter klimattoppmötet i Paris innan S-MP-regeringen tog ytterligare ett beslut som gör det svårare att ställa om Stockholm till en klimatsmart region. Tillsammans med motorvägstunneln Förbifart Stockholm kommer fortsatt flyg på Bromma och utbyggd kapacitet på Arlanda att leda till ett ökat fossilberoende.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp är fel väg

Jacob Schönning
19 januari 2016

I den gröna ideologin är solidaritet ett nyckelord. Miljöpartiet har de tre solidariteterna – för djur, natur, ekosystem; kommande generationer samt världens alla människor. När jag söker en kärna i detta ser jag en kärlek till alla varelsers liv, nu och i framtiden. Livet ska försvaras så långt som möjligt, det ska inte behöva prestera för att få existera, utan får sin mening i sig självt, men i samspel med andra.

Läs hela artikeln

Nyanlända elever förlorar tid

Mia Sköld
MP Norrköping
17 januari 2016

Jag var på en konferens om hur man på bästa sätt tar emot nyanlända barn i skolan. Det var mycket intressant. Flera forskare har ägnat mycket tid åt att försöka hitta modeller som fungerar för de flesta. I några rykande färska rapporter har de kommit fram till några mycket viktiga slutsatser.

Läs hela artikeln

Skydda jordbruksmarken

Hans Andersson
ordförande i Den goda jorden ideell förening
17 januari 2016

Under de senaste åren har diskussionerna om exploatering av jordbruksmark blivit allt intensivare. Inte minst har vi i föreningen Den goda jorden under våra tio år lyckats lyfta frågan upp ur myllan.

Läs hela artikeln

Gör inte korna till problemet

Gunnar Rundgren
17 januari 2016

Är det rätt att säga att köttindustrin är ett hot mot klimatet? Nej, säger Gunnar Rundgren i sin debattartikel. Syres ansvarige utgivare Lennart Fernström svarar honom och förklarar varför Syre driver en vegansk linje.

Läs hela artikeln

Ge inte legitimitet åt SD-politiken

Semanur Taşkın
språkrör Grön ungdom i Stockholmsregionen, läkarstudent och gästkrönikör för Syre
15 januari 2016

Den 14 september 2014. Jag kommer aldrig glömma det datumet – och de efterföljande dagarna. Aldrig. När valresultatet offentliggjordes var SD och deras 13 procent det enda som kom att cirkulera i mitt, och många andras huvuden. Var åttonde svensk. Var åttonde klasskamrat. Vilka grannar var det som röstade på SD?

Läs hela artikeln

Kvinnlig urkraft i feministisk cirkus

Nike Markelius - 9 år sedan

Cirkusperspektivs föreställning Gynoides – circus female intelligentsia har haft sin världspremiär på Orionteatern i Stockholm. Det är ett feministiskt cirkuskonstprojekt som ska ut på internationell turné och som undersöker normer och representation av kvinnor i cirkuskonsten.

Läs hela artikeln

Hotade flyktingar nekas annat boende

Olof Olsson Klugman - 9 år sedan

Efter allvarliga hot och upprepat våld från andra boende har nära ett 30-tal flyktingar lämnat flyktingboendet Trängslet i fruktan för sina liv. Migrationsverket nekar dem plats på annat boende trots att Migrationsverket i Flen säger sig ha ett 60-tal lediga platser.

Läs hela artikeln

Värnplikt och Nato på Folk och Försvar

Benita Eklund - 9 år sedan

I veckan hölls den 70:e upplagan av Folk och Försvars tredagarskonferens i Sälen. Som vanligt hamnade då försvarsfrågorna på mediernas agenda och det kom denna gång särskilt att handla om värnplikten och Nato.

Läs hela artikeln

David Bowie är stjärnan som lyser starkast

Nike Markelius - 9 år sedan

När dödsbudet nådde Nike Markelius på måndagsmorgonen var den hejdlösa sorgen blandad med fascination över på vilket sätt Bowie lämnade jordelivet. Videon till Lazarus är något av det starkaste jag någonsin upplevt av ett konstverk skriver Nike Markelius i sin minnestext över David Bowie.

Läs hela artikeln

Värnplikt bygger på att människors tid inte har något värde

Lennart Fernström
14 januari 2016

Om en som jag är född på 60-talet så har en i huvudsak fått uppleva större och större frihet från staten. Det så kallade DDR-Sverige har successivt tynat bort och en har lätt slagit sig till ro med att statens makt över individen hela tiden minskar.

Läs hela artikeln

Författare världen över enas mot saudisk dom

Anna Kristiansson - 9 år sedan

Poeten Ashraf Fayadh, född i Palestina men verksam i Saudiarabien, har dömts till döden på grund av bland annat sin poesi och Twitterposter. Nu enas poeter och författare världen över för att läsa hans dikter som ett motstånd mot den omänskliga domen.

Läs hela artikeln

Arbeta mot krig innan de uppstår

Martin Jordö
13 januari 2016

Det är lätt att vara efterklok när det gäller krigen i Syrien, Irak och Afghanistan. Men Sverige kan göra mycket för att förhindra nya krig. Det viktiga är att inte bara se bistånd som fattigdomsbekämpning och utrikespolitik som ett sätt att föra fram svenska intressen, skriver Martin Jordö på Under ytan.

Läs hela artikeln

Galopperande historielöshet

Anna Troberg
författare och debattör, ny verksamhetschef för Wikimedia, fristående krönikör för Syre
11 januari 2016

För några dagar sedan upplyste Spotify mig om att jag inledde mitt musikår 2015 med On Top of the World med The Carpenters. Det förvånade mig. För ett år sedan var jag nämligen i uruselt fysiskt skick, utarbetad och arbetslös. Det fanns helt enkelt inte mycket att känna sig på topp över.

Läs hela artikeln

”Utvisade afghaner blir flyktingar i sitt hemland”

Olof Olsson Klugman - 9 år sedan

Den svenska regeringen vill få Afghanistan att teckna ett återvändandeavtal. Detta för att kunna utvisa fler människor som fått avslag på sina asyl-
ansökningar. Nu oroas flyktinggruppernas riksråd (Farr) för att människor kommer tvingas på flykt i sitt hemland.

Läs hela artikeln

Aktivist på heltid

Sofia Härén - 9 år sedan

Martin Smedjeback har valt att lägga all sin tid på att arbeta för djurens rättigheter och lyfta frågan på olika sätt. I allt från debattartiklar till civil olydnad har han under 2015 genomfört projektet ”Ett år för djuren”. För att kunna arbeta heltid med detta sökte han finansiering genom crowdfunding.

Läs hela artikeln

Mys på Sturebadet för 100 papp om året

Kurt Nurmi
chefredaktör för Pockettidningen R och gästkrönikör på Syre
08 januari 2016

För ett tag sedan, en fredag, besökte jag överklassens Stureplan i Stockholm. Närmast dit har de som bor på Östermalm. Här kan man köpa en klocka för ett par hundratusen spänn, om man har lust till det. Och här handlar somliga en fredagseftermiddag kläder som ska bäras till helgen och sedan kanske aldrig mera – för summor som skulle ge många familjer ett livslångt festligt fredagsmys.

Läs hela artikeln

Dödliga klyftor i USA

Sofia Härén - 9 år sedan

En man med kort utbildning och låg inkomst i USA löper betydligt högre risk att dö av exempelvis hjärtproblem än en man med motsvarande socioekonomiska status i Costa Rica. Två forskare har tittat på orsakerna.

Läs hela artikeln

Vägra id-kravet och inskränkt asylrätt

Lennart Fernström
07 januari 2016

Direkt när den här tidningen är lämnad till tryck tar jag tåget till Malmö. Tillsammans med ett tusental andra kommer jag ta mig till Kastrup på lördag och sedan försöka resa tillbaka utan att visa id.

Läs hela artikeln

”Jag blev helt chockad”

Jenny Eriksson - 9 år sedan

Regeringens syfte med att införa id-krav mellan Sverige och Danmark är att minska antalet flyktingar som söker sig hit. Det ser ut att ha lyckats. Samma dag som kontrollerna infördes kom 48 flyktingar till Skåne. På andra sidan Öresundsbron fanns människor som hade svårt att tro sina öron när de fick veta att de inte kunde resa vidare till Sverige.

Läs hela artikeln

”Nationen är en kollektiv fantasi”

Jerker Jansson - 9 år sedan

George Orwell var anhängare av frihetlig socialism och kritiserade hårt auktoritära regimer och ideologier i sina böcker och sin journalistik. Romanen Djurfarmen är en satir över auktoritär kommunism och 1984 en varning för fascismen, som han var med om att aktivt bekämpa i det spanska inbördeskriget. Med hjälp av en stor dos fantasi har Syre lyckats intervjua honom, 65 år efter hans död.

Läs hela artikeln

Cyklisterna tar plats i San Francisco

Anna Liljemalm - 9 år sedan

San Francisco beskrivs som en vagga för modern cykling. Bussarna är utrustade med gafflar som kan transportera cyklar i uppförsbackarna. San Francisco är också staden där det världsberömda cykelfenomenet Critical Mass startade. Syre tog reda på vad Sverige har att lära av amerikanerna, och fick ett lite oväntat svar.

Läs hela artikeln

Viktigt rödgrönt experiment

Per Gahrton
04 januari 2016

Gör Miljöpartiet rimliga kompromisser eller säljer de ut grön politik? Per Gahrton ger slutreplik i debatten med Birger Schlaug om den gröna politikens förutsättningar.

Läs hela artikeln

Var är den gröna politiken?

Birger Schlaug
04 januari 2016

Gör Miljöpartiet rimliga kompromisser eller säljer de ut grön politik? Birger Schlaug svarar Per Gahrton i en debatt om den gröna politikens förutsättningar.

Läs hela artikeln

MP prövar en ny regeringsstil

Per Gahrton
04 januari 2016

I december skrev Per Gahrton i Syre om erfarenheterna av gröna partiers regeringsmedverkan och varför det vore förödande för MP att hoppa av regeringen. Birger Schlaug undrar i sitt svar till Per Gahrton om det är makt att administrera sådant som en anser leder åt fel håll. Här kommer Per Gahrtons replik.

Läs hela artikeln

Skörda rätt frukter av teknikutvecklingen

Max Jonsson
04 januari 2016

Den hållbara omställningen i världen utgör ett paradigmskifte av aldrig tidigare skådad karaktär. Det är också ett mångdimensionellt sådant, gällande allt från det ekonomiska systemet till de sociala och samhälleliga strukturerna.

Läs hela artikeln

Vatten släpptes ut från finsk problemgruva

Benita Eklund - 9 år sedan

Ungefär 750 000 kubikmeter vatten från gruvan i Talvivaara i Finland släpptes nyligen ut i närliggande vattendrag, rapporterar Svenska Yle. Uppgiften kommer från det statliga bolaget Terrafame som tagit över driften av gruvan efter en tidigare skandalomsusad konkurs.

Läs hela artikeln

Id-kontroller upprör

Benita Eklund - 9 år sedan

På måndag införs id-kontroller på Öresundstågen för alla Sverigeresenärer. Det innebär bland annat tågbyte på Kastrup där pass eller id-handlingar ska visas, uppger danska DSB. Samtidigt växer kritiken bland både medborgare och transportföretag.

Läs hela artikeln

Utredning om Bromma flygplats stoppas

Benita Eklund - 9 år sedan

Frågan om nedläggning av Bromma flygplats ska inte längre utredas beslutade regeringen strax före jul. Bakgrunden till beslutet är två så kallade tillkännagivanden som visar att riksdagens majoritet motsätter sig en utredning om flygplatsens framtid.

Läs hela artikeln

Året då regeringen stängde Sverige

Lennart Fernström
30 december 2015

2015 går mot sitt slut. Året då vi fick ett uppblåst klimatavtal med väldigt lite innehåll. Året då ett terrordåd i Paris, som tog lika många människors liv som terrorn gör varje dag i Syrien, förvärrade det världspolitiska läget ytterligare.

Läs hela artikeln

Gott nytt veganskt år

Jenny Luks - 9 år sedan

Vad hände på veganfronten 2015? Vad ser vi fram emot år 2016? Och hur ska tre aktuella veganer fira nyår? Jenny Luks guidar oss in i ett veganskt gott nytt år.

Läs hela artikeln

En vegansk nyårsafton

Jenny Luks - 9 år sedan

Sluta det gamla och börja det nya året med en djur- och miljövänlig middag. Jenny Luks presenterar den perfekta nyårsbuffén, helt utan djurprodukter förstås.

Läs hela artikeln

Sunt arg och modigt kaxig

Nike Markelius - 9 år sedan

Om det är någon gång vi skulle behöva en ny musikrörelse så är det nu. En ny kraft som kan sätta ord och ton på de djupt oroande händelserna vi ser runtomkring oss och gjuta mod i människor som kämpar och protesterar.

Läs hela artikeln

Julbord utan djur – helt enkelt

Jenny Luks - 9 år sedan

Grisfötter, lutfisk, sill och prinskorv. Buffé med djurdelar anses av många vara den mest heliga måltiden på året. Det är en tradition som ingen får röra. Den är viktigare än Kalle Anka och alla julklappar tillsammans. Att då välja en vegansk jul kan verka besvärligt och närmast exotiskt.

Läs hela artikeln

Rädslan driver oss längre och längre ifrån varandra

Christian Andersson
Gymnasielärare i musik och svenska, egenföretagare och gästkrönikör på Syre
21 december 2015

Dör hon så dör hon. Det var min mamma som sa det. När jag var i tjugoårsåldern fick jag kontakt med en tjej via internet. Vi hade bara kontakt genom chatt, sms och telefonsamtal, men genom den var vi kära, och i stort sett ett par.

Läs hela artikeln

Den nya olivpressen i Mazari al Nobani

Per Erixon - 9 år sedan

Jord och Frihet är ett kooperativ som importerar olivolja från Palestina. I oktober reste två av kooperativets medlemmar till Palestina för att besöka olivbönderna och få veta mer om deras villkor. Per Erixon berättar om deras resa.

Läs hela artikeln

Det veganska julbordet

Jenny Luks - 9 år sedan

Janssons frestelse, rödbetssallad och aubergine i sillkryddor passar utmärkt till det veganska julbordet. Servera med klassiker som rödkål, brysselkål och färdigköpta sojakorvar och bollar. Glöm inte vörtbrödet, glöggen, musten och pepparkakorna! Precis som vilken julafton som helst.

Läs hela artikeln

Världen bevakar Finlands pilotprojekt med basinkomst

Ana Udovic - 9 år sedan

Forskningsavdelningen till finska Försäkringskassan, KELA, har världens ögon på sig. Forskarna undersöker nämligen hur en basinkomst skulle kunna införas i Finland på försök, som ett nationellt pilotprojekt. Tanken är att det ska testas under 2017.

Läs hela artikeln

Klimatkrisen rullar vidare efter COP21

Malin Bergendal
18 december 2015

Sällan har vi behövt goda nyheter så mycket som den här vintern, och aldrig har vi behövt goda nyheter om klimatet så mycket. När COP21 verkligen nedkom med ett bindande avtal var världen färdig att ta emot det med öppna armar.

Läs hela artikeln

Klimatrörelsen mobiliserar

Benita Eklund - 9 år sedan

I lördags avslutades klimatmötet i Paris i en Grande finale med avtal, applåder och ryggdunkningar. De allra flesta deltog i segeryran men några frågade sig också hur denna vaga text, trots den omtalade skrivningen om 1,5 grader, ska kunna stoppa de klimatscenarier forskarna varnar för.

Läs hela artikeln

Makt är att få opinionen med sig

Birger Schlaug
17 december 2015

Birger Schlaug reagerar på Per Gahrtons försvar av Miljöpartiet och deras regeringspolitik på Under ytan. Är det makt att administrera sådant som man anser leder åt fel håll? I politiken måste man våga driva det man tror på och man måste våga förlora, skriver han.

Läs hela artikeln

Ge ekonomerna bättre självförtroende

Patrik Olsson
nationalekonom och talesperson för En köpfri dag
14 december 2015

Under mina fem år på Handels i Stockholm låg det hela tiden och skavde där i bakhuvudet. Naturvetaren i mig fick inte ihop det här med att ekonomin ska växa i all oändlighet.

Läs hela artikeln

Talet som vi inte får höra

Malin Bergendal
10 december 2015

”Världens ledare har samlats i Paris för att komma överens om hur vi ska göra för att jorden ska fortsätta att vara beboelig. Vi människor har låtit mycket hända med vår livsmiljö. Temperaturen stiger, haven tar skada, arter dör ut, större och större delar av planeten blir svåra att leva på, även för oss människor. Stormar, torka och översvämningar orsakar allt fler katastrofer och konflikter som tvingar människor att fly.

Läs hela artikeln

Vart tog jämställdheten vägen?

Ewa Larsson och Eva Hallström
Gröna kvinnor
10 december 2015

På COP15 i Köpenhamn var det många stora internationella kvinnoorganisationer som hårt drev jämställdhet som en förutsättning för hållbar omställning, och de lyckades. Vi undrar nu om regeringar anser det viktigt att jämställdhet finns med i det kommande slutliga klimathandlingsprogrammet. Vi kan inte se att den svenska regeringen har skrivit om jämställdhet som en del i klimatarbetet på sin hemsida. På plats på klimatkonferensen har vi fått reda på att jämställdhetsperspektivet saknas – nu igen?!

Läs hela artikeln

Fler behöver stå för notan

Jacob Hederos - 9 år sedan

När förhandlarna arbetar in i det sista med att snickra ihop ett nytt klimatavtal är det en fråga som inte helt oväntat hamnar i topp: Pengar. Men hur de som håller i finansieringen ska stävja klimatförändringarna är oklart.

Läs hela artikeln

”1,5 grader är mer än nog”

Benita Eklund - 9 år sedan

På onsdagen släpptes ett nytt utkast till klimatavtal, där antalet sidor minskats från 48 till 29. Tillsammans med förhandlarna identifierades både kompromisser och svårlösta knutar, sa klimatmötets ordförande och Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius vid presentationen på Le Bourget i Paris där klimatmötet pågår.

Läs hela artikeln

Alternativt klimatforum

Benita Eklund - 9 år sedan

Demonstrationer är inte tillåtna i Paris sedan terrorattackerna den 13 november. Men civilsamhällets organisationer och aktivister av olika slag är i allra högsta grad närvarande i staden, och till helgen planeras en rad manifestationer.

Läs hela artikeln

Låt flyktingarna skapa ett eget samhälle

Egil Priskorn
07 december 2015

På några få år mobiliserade de allierade otroliga mängder resurser och skapade det som möjliggjorde landstigningen i Normandie. Om de kunde då kan vi också nu lyfta i flock och hitta lösningar på uppenbara utmaningar som uppstår i kölvattnet på kris, krig och flyktingströmmar.

Läs hela artikeln

Åsa – var inte ledsen

Per Holmqvist
07 december 2015

Hej Åsa. Jag såg för några dagar sedan ett inslag på Rapport där du hade svårt att hålla tårarna tillbaka. Du skulle förklara det omöjliga med vår generösa och välkomnande flykting- och asylpolitik. Det gick inte så bra.

Läs hela artikeln

Beskatta krigsindustrin hårt

Gunnar Svensson
07 december 2015

Vem är terrorist? Ett stort, rikt land som bombar Afghanistan? Som ockuperar Irak, tar oljan, bombar sönder infrastrukturen och dödar några hundratusen? Eller är terroristerna några galna ungdomar som dödar andra ungdomar i Paris? Västvärldens kolonialism lämnar djupa spår i Mellanösterns historia.

Läs hela artikeln

Socialdemokraterna har gått för långt

Maria Wetterstrand
grön samhällsdebattör, före detta språkrör för MP, fristående krönikör för Syre
07 december 2015

Det gick som chockvåg genom de gröna leden när Socialdemokraterna och Miljöpartiet presenterade den senaste uppgörelsen om flyktingpolitiken. Tålamodet hos miljöpartisterna hade varit gott. Det fanns sedan länge en förståelse för att regeringssamarbete kräver kompromisser även i svåra frågor. Det var inte det som var problemet.

Läs hela artikeln

Grön idealism räcker inte alltid

Per Gahrton
Initiativtagare till Miljöpartiet, dess första manliga språkrör med mera
06 december 2015

I Under ytan resonerar Per Gahrton om Miljöpartiets regeringsmedverkan. Han ger 10 råd till gröna partier som är på väg att sätta sig i en regering.

Läs hela artikeln

Ung politisk scenkonst

Nike Markelius - 9 år sedan

Det finns en lång tradition i Sverige av politisk och utmanande teater som förvaltats av många fria grupper, som till exempel Fria Pro och Nationalteatern på 1970-talet och på 1980-talet med grupper som teater Galeasen i Stockholm som blev banbrytande med starka sceniska uttryck, punkiga uppsättningar som ville förändra världen genom att chockera och skaka om makten.

Läs hela artikeln

”Ett fruktansvärt inhumant och ogenomtänkt lagförslag”

Jonas Elvander - 9 år sedan

Nu har de första båtflyktingarna på Östersjön registrerats, som en följd av den nya migrationspolitiken. Hur kunde en rödgrön regering landa i en sådan politik och vad innebär den för dem som flyr från krig? Syre försöker reda ut begreppen och har talat med en forskare i statsvetenskap och en jurist på Stockholms Asylbyrå.

Läs hela artikeln

Miljöpartiet i våndor

Olof Olsson Klugman - 9 år sedan

Marken gungar i Miljöpartiet efter regeringens besked om stramare migrationspolitik. Diskussionen är intensiv om uppgörelsen och om hur partiet ska gå vidare. Samtidigt finns en oro för att Socialdemokraterna kommer kräva ytterligare åtstramningar.

Läs hela artikeln

Globalt upprop för klimatet

Sofia Härén - 9 år sedan

Över hela världen samlades människor den 29 november för att uppmana till handling i klimatfrågan. Till största delen handlade det om att skicka en stark signal till beslutsfattarna som ska samlas i Paris, men det var också en manifestation för alla dem som inte kunde demonstrera i Paris på grund av terrorhotet.

Läs hela artikeln

Världens ledare drog igång klimatmötet i Paris

Benita Eklund - 9 år sedan

I Paris råder det fortfarande undantagstillstånd efter ter ro rat tack erna och de massiva demonstrationer som skulle inleda COP21 ställdes in. I fokus hamnade i stället den invigning där världens ledare på löpande band höll sina mycket korta tal.

Läs hela artikeln

MP – ta kamp mot den bruna verklighetsbilden

Lennart Fernströ,
04 december 2015

”Att bara ha fått yttra sin åsikt om att det här är dåligt eller det här är bra ger ju inte effekt.” Orden är Åsa Romsons i Ekots lördagsintervju och en del av förklaringen till att partiet ställde sig bakom katastrofbeslutet om immigrationen förra veckan.

Läs hela artikeln

Kan vi bli fria från jakten på tillväxt?

Robert Höglund
02 december 2015

Enligt EUs tillväxtstrategi är ekonomisk tillväxt enda sättet för oss att finansiera vår livsstil. Samtidigt leder jakten på tillväxt till förödande utsläpp och annan miljöförstöring. Robert Höglund har pratat med en forskare och en ekonom som har undersökt frågan om hur samhället kan klara en minskad tillväxt – eller ingen alls.

Läs hela artikeln

Utan insyn blir Säpo korkat

Peter Bodach Söderström
28 november 2015

Behöver Sverige en säkerhetspolis? Jag tycker det. Det finns typer av brottslighet där den vanliga polisen kan behöva kompletteras med extra kompetens. Andra är mer tveksamma.

Läs hela artikeln

Kraven på rättvisa sätter käppar i förhandlingshjulen

Benita Eklund - 9 år sedan

På måndag startar FNs klimatmöte i Paris. Det som såg ut att bli förhandlingar under ett starkt tryck för rättvisa har efter terrorattackerna hamnat i ett annat läge. De stora demonstrationerna i Paris är inställda och ”klimaträttvisan” ser ut att hamna i periferin.

Läs hela artikeln

Hård kritik mot nya flyktingpolitiken

Benita Eklund - 9 år sedan

Flyktingströmmen till EU och Sverige fortsätter att vara stor och regeringen menar att situationen blivit ohållbar. I veckan presenterades nya åtgärder i syfte att ge svenskt flyktingmottagande ett ”andrum”. Förslagen har väckt stark kritik och orsakat splittring i Miljöpartiet.

Läs hela artikeln

I verkligheten inskränks rätten att söka asyl

Lennart Fernström
26 november 2015

”Det är ett väldigt dåligt förslag, tillfälliga uppehållstillstånd försämrar möjligheten till integration, försämrar möjligheten att känna sig trygg […]. Det går inte att försvara, det går inte att försvara.”

”Det är fruktansvärda beslut […]. De är fruktansvärda framför allt för enskilda flyktingar som ställt sitt hopp till Sverige som ett tryggt ställe att bygga upp sin framtid.”

Läs hela artikeln

Låt Sverige förbli alliansfritt

Peter Norrthon
24 november 2015

Sverige har varit alliansfritt i 100 år och har haft fred i 200 år. Efter andra världskriget blev Sverige en stor anhängare av FN, som i sin stadga förbjuder angreppskrig. Vår utrikes- och säkerhetspolitik har hittills byggt på ”fredliga lösningar på krig och konflikter genom diplomati, samtal, förhandlingar och medling”.

Läs hela artikeln

Färre regler kan ge fler en fristad

Harald Enoksson
24 november 2015

Gissningsvis en miljard människor skulle gärna byta land. Ökande välstånd ger fler råd att ta sig längre än till närmaste grannland. Konfliktalstrande klimatförändringar gör att fler får skyddsskäl, och desperation nog att utmana taggtråd och hav.

Läs hela artikeln

Holländska försök med basinkomst

Sebastian van Baalen - 9 år sedan

Basinkomströrelsen har medvind i Nederländerna. Sedan årsskiftet har basinkomst gjort comeback i den politiska debatten och en lång rad städer har annonserat att man är nyfiken på idén.

Läs hela artikeln

Naomi Klein: Tystas inte av terrorn

Benita Eklund - 9 år sedan

Terrorism, flyktingar och klimatförändringar. Det finns samband och allt fler ser dem, menar Naomi Klein, aktivist och författare, som i boken Det här förändrar allt svingar släggan mot både kapitalismen och vår ovilja att se helheten. I veckan besökte hon Stockholm och Syres Benita Eklund har träffat henne.

Läs hela artikeln

Frihet, solidaritet och öppenhet viktigare än någonsin

Lennart Fernström
20 november 2015

Så skakades Europa av ytterligare ett hemskt terrordåd, det största i Europa sedan Madrid 2004. Även om det händer då och då är vi relativt förskonade, och kanske är det en delförklaring till de enorma reaktionerna i Paris och hela västvärlden. Men i grunden handlar det förstås om en prioritering av liv, västvärldens invånare ser sig som så mycket viktigare.

Läs hela artikeln

Ett tåg av tankar

Nike Markelius - 9 år sedan

M som i Mind, Mystery, Mother och Memory. M är en bra bokstav. Patti Smiths nya bok M Train handlar om friheten och tiden, om böckerna och skrivandet, ensamvarandet och tillsammansvarandet.

Läs hela artikeln

Må klokare liv komma efter oss

Nike Markelius
musiker, kompositör, författare och fristående krönikör för Syre
19 november 2015

Om vi fick göra om vår värld från början – vad skulle vi göra annorlunda då? Den här tiden vi lever i gör att jag ofta längtar bort. Eller tillbaka.

Läs hela artikeln

”I din tid finns grogrund för mina idéer”

Jerker Jansson - 9 år sedan

”Till försvar för kvinnans rättigheter” av Mary Wollstonecraft (1759–1797) är en av feminismens tidigaste och mest grundläggande texter. Boken utgår från upplysningstidens idéer, men drivs av en upprördhet över att kvinnor inte omfattas fullt ut av dem. Jerker Jansson drömmer ihop ett möte med författaren.

Läs hela artikeln

Ekis – nyanserad men oförsonlig

Mattias Svensson - 9 år sedan

Att samla tidningstexter i bokform är sällan en god idé. Vanligtvis görs det nog mer av omtanke om författaren än om läsarna, och blir en stel och pliktskyldig sammanställning. Kajsa Ekis Ekmans Texter 1998–2015 håller sig dock pregnant, varierad och intressant trots sina bastanta 435 sidor.

Läs hela artikeln

Ekonomin ska tjäna det allmänna bästa

Maria Mutt
frilansskribent och konstnär
16 november 2015

I dag, den 16 november, kommer Christian Felber, aktivist, akademiker och dansare, till Sverige. Efter att funderat över hur ekonomin kan bli ett medel istället för ett mål tog han fram den ekonomiska modellen Economy for the Common Good. På veckans Under ytan reflekterar Maria Mutt över Felbers modell.

Läs hela artikeln

Det är inte lätt för ett gammalt rödskägg

Lasse Ekstrand
15 november 2015

När jag läser Bernhardina Hörnstein minns jag diskussioner med ledarna, alla nu borta, för gruvstrejken – en vild sådan, något liknande kommer vi aldrig att få uppleva, inte med en försvagad, krympande arbetarklass – uppe på LKAB.

Läs hela artikeln

EU föreslår kapitel om hållbarhet i TTIP

Benita Eklund - 9 år sedan

Förra veckan presenterade EU ett förslag på ett kapitel om hållbar utveckling i TTIP, det handelsavtal som förhandlas fram med USA. Kapitlet innehåller ”de mest ambitiösa förslag som någonsin lagts fram i dessa frågor” menar EU-kommissionen. Miljökapitlet är ett slag i luften, menar kritiker.

Läs hela artikeln

Miljoner väntas delta i aktioner för klimatet

Benita Eklund - 9 år sedan

Det finns gott hopp om att det blir ett globalt bindande klimatavtal i Paris i december när COP21 går av stapeln i FNs regi. Mer tveksamt är om avtalet blir kraftfullt nog att möta klimathotet. Den 29 november väntas miljontals människor i världen trycka på för att det ska bli så.

Läs hela artikeln

Tacksamhetens ok läggs på de utsatta

Anna Troberg
15 november 2015

Kåt, glad och tacksam. Dessa tre egenskaper bör en fru ha, åtminstone enligt Peter Dalles karaktär i Ogifta par. Filmen lanserades som ”en film som skiljer sig” och om man går runt och förväntar sig att en annan människa ska orka vara kåt, glad och tacksam hela tiden när man själv beter sig som en tölp, så är det inte så konstigt att förhållandet fallerar.

Läs hela artikeln

Det ätbara svinnet

Tomas Nilsson - 9 år sedan

En oktoberkväll strax utanför Uppsala. Matbutiken har precis stängt. De sista kunderna bär kassarna hemåt. Butikspersonalen går igenom och slänger produkter med kort eller passerat bäst före-datum. En stund senare är det en person som närmar sig containern bakom matbutiken. Han öppnar dess tunga lucka, slår på pannlampan och dyker ner i havet av livsmedelssopor.

Läs hela artikeln

Angola 40-årsjubilerar

Klas Lundström - 9 år sedan

Den 11 november 1975 utropades Angola till självständig stat efter att i 500 år ha varit en portugisisk koloni. Angola gick sedan från koloni till blodigt inbördeskrig. Nu hoppas en ny generation att landet kommer att gå från korrupt oljeekonomi till fullfjädrad demokrati.

Läs hela artikeln

Vi har både råd och plats

Lennart Fernström
12 november 2015

På den grekiska ön Lesbos står SD och delar ut flygblad som berättar att Sverige är fullt, det finns inga bostäder och jobb. Sverige har enligt SDs flygblad blivit ett våldsamt land på grund av massinvandringen och har näst flest våldtäkter i världen. Syftet med att sprida direkta lögner om Sverige är förstås att avskräcka flyktingar från att komma hit.

Läs hela artikeln

Vad har vi missat som gör att de bruna väller fram?

Lotta Hedström
kommunpolitiker i Tomelilla, före detta språkrör och riksdagsledamot för Miljöpartiet
11 november 2015

2005 flyttar jag till Skåne och köper ett gammelhus. Vi tar en hantverkare till hjälp, noggrann, pålitlig och genomskånsk. Hen vet att jag har varit politiskt aktiv och vill få igång en diskussion. Snart kommer det fram vilka feta bidrag jag har medverkat till att ge invandrarna.

Läs hela artikeln

Berlin i gult och rött

Sebastian van Baalen - 9 år sedan

Är du sugen på en inspirerande Berlinresa men vill hålla miljösamvetet intakt? Inga problem – den välkända nöjesstaden står på barrikaderna för en hållbar omställning. Frilansjournalisten Sebastian van Baalen, baserad i Berlin, tipsar om gröna satsningar att inspireras av.

Läs hela artikeln

Nytt initiativ för ett fossilfritt Sverige

Benita Eklund - 9 år sedan

Redan i regeringsförklaringen klargjorde Stefan Löfven att Sverige skulle bli ett av världens första välfärdsländer med förnybart energisystem. I onsdags blev vägen dit något mer konkret när regeringen lanserade initiativet Fossilfritt Sverige.

Läs hela artikeln

Det vore fan om vi inte kan klara detta

Maria Wetterstrand
grön samhällsdebattör, före detta språkrör för MP, fristående krönikör för Syre
08 november 2015

Ibland drabbas jag av hoppfullhet. Ganska ofta faktiskt. Det är nog ett personlighetsdrag. Vissa lutar åt att mest se de negativa nyheterna, för andra är det de positiva nyheterna som slår igenom. Och vi behöver varandra för att få balans. Just nu är det analyserna inför klimatmötet i Paris som delar oss i dessa två läger. Och i fredags fick vi alla vatten på våra kvarnar, kan man säga.

Läs hela artikeln

Burma går till historiskt val

Anna Kristiansson - 9 år sedan

Efter valet 2010 i Burma var det många som menade att det gått odemokratiskt och ofritt till. Det rapporterades även om valfusk. Den 8 november är det dags igen och även om landet ännu inte är en demokrati hoppas många på något nytt nu när Aung San Suu Kyis NLD deltar.

Läs hela artikeln

Tjuvjakt finansierar krig

Sebastian van Baalen - 9 år sedan

I dag, fredag, infaller den internationella dagen för förebyggandet av exploatering av miljön i väpnade konflikter. Tjuvjakten är ett exempel på hur illegal miljöexploatering finansierar krig. Men för att komma tillrätta med problemet krävs mer än militära åtgärder.

Läs hela artikeln

Afrikas sista koloni

Anna Roxvall - 9 år sedan

Det finns inga träd eller berg i de västsahariska flyktinglägren i öknen utanför Tindouf i Algeriet. Vinterns isiga vindar härjar fritt och vispar upp sanden till en grågul soppa som tränger sig in i ögon och lungor.

Läs hela artikeln

Lögner ska inte bekämpas med lögner

Malin Bergendal
05 november 2015

Sverige behöver mer kompetens i fråga om källkritik på nätet, tycker den svenska regeringen, och överväger därför medlemskap i Natos center för strategisk kommunikation.

Läs hela artikeln

Tältlägret Sorgenfri utrymt och rivet

Benita Eklund - 9 år sedan

Tältlägret Sorgenfri i Malmö har länge varit en omdiskuterad boplats för EU-migranter och i veckan avhystes ett par hundra hemlösa från platsen. Detta efter att miljönämnden i Malmö slagit fast att lägret är en hälsorisk och strider mot miljöbalken. Några nätters tillfälligt boende gavs som alternativ.

Läs hela artikeln

Vi behöver eldsjälar och fritänkare

Bernhardina Hörnstein
historikerstudent
05 november 2015

Politikerna har format samhället efter den arbetslinje de tror på. Allt vi gör från barnsben till ålderdomens sista år är att drillas in i ett system som innebär misstänksamhet mellan stat och medborgare. Vi ser det inte minst i det politikerförakt som göder missnöjespartier. Att enbart förespråka medborgarlön i ett sådant samhällsklimat är att tala till döva öron.

Läs hela artikeln

Revolten måste komma inifrån

Lasse Ekstrand
författare, fackordförande och samhällsdebattör
05 november 2015

Jag har inte röstat på decennier. Jag vägrar att legitimera en skendemokrati. Med en maktfullkomlig elit. Oavsett färg och retorik. Decemberöverenskommelsen bekräftade den redan vunna insikten: politikerna struntar blankt i folkviljan.

Läs hela artikeln

Överenskommelsen hotar flyktingars rättigheter

Elin Andersson, Anton Nordenfur och Leo Rudberg
Piratpartier och Ung Pirat
02 november 2015

Fredagen den 23 oktober presenterade regeringen och de borgerliga partierna sin nya överenskommelse om migrationspolitiken. Överenskommelsen innebär ett stort hot mot flyktingars rättigheter, framför allt i form av tillfälliga uppehållstillstånd och hårdare försörjningskrav för anhöriginvandring.

Läs hela artikeln

Starka reaktioner på WHOs köttlarm

Benita Eklund - 9 år sedan

Kött blir det första livsmedlet som WHO klassar som cancerframkallande. Denna nyhet väckte stor uppmärksamhet i veckan. Processat kött som korv, bacon, skinka och pastejer hamnar nu på samma lista som rökning och arsenik.

Läs hela artikeln

Kommunerna skulle behöva mer anarkism

Petra Östergren
forskare och författare
30 oktober 2015

Jag hade tänkt skriva om kärlek. Om relationer och erotik och en studie jag läst. Men så kom morden i Trollhättan. Slutet på Decemberöverenskommelsen. Liksom partiernas respons på flyktingkrisen. Mitt FB-flöde fylldes av artiklar och kommentarer från vänster, från höger och från en och annan sverigedemokrat. Jag ser till att följa dem alla för jag vill veta hur de tänker. Själv kunde jag inte sluta tänka på vem som ska styra Sverige och hur de ska styra.

Läs hela artikeln

Kompromissa inte med oginhet och hat

Malin Bergendal
29 oktober 2015

Höör, Malmö, Danderyd, Kävlinge, Oskarshamn, Munkedal, Kungsbacka, Arlöv, var blir det i morgon? Sverigedemokraterna lägger ut adresserna på internet och vill inte ha några frågor om varför. Samhällsinformation, säger de, samtidigt som de har en kampanj för att skrämma bort flyktingar.

Läs hela artikeln

EU-parlamentet: Sluta stödja tjurfäktning

Benita Eklund - 9 år sedan

Genom EUs jordbruksstöd bidrar Sverige till spansk tjurfäktning. I onsdags röstade EU-parlamentet för att sluta subventionera denna starkt kritiserade underhållning. Det rör sig om 1,2 miljarder kronor som nu kan dras in.

Läs hela artikeln

Fula grönsaker utmanar ordningen

9 år sedan

Som ”Les gueles cassées” (förstörda ansikten) säljer franska mataffärer sedan ett år grönsaker och frukt som förr sorterades bort på grund av avvikande utseende. Det har blivit en stor succé och nästa vecka blir Coop första svenska butikskedja med ett liknande koncept: ”Knasiga grönsaker”.

Läs hela artikeln

Upptrappat våld i Kamerun

Sebastian van Baalen - 9 år sedan

Sedan Kamerun involverade sig militärt i kriget mot Boko Haram har landet utsatts för ett växande antal terrorattentat från den islamistiska gruppen. Nu varnar tankesmedjan International Crisis Group för eskalerande religiös splittring även på hemmaplan.

Läs hela artikeln

Prekariatet behöver stöd för att resa sig

Bernhardina Hörnstein
historikerstudent
26 oktober 2015

Inget inlägg i debatten om medborgarlön har varit så nedslående som Mr Medborgarlön, Lasse Ekstrands, senaste: Det är kört. Han frågar sig hur prekariatet, en heterogen och splittrad grupp som knappt känner till sin kollektiva existens, ska kunna enas och kräva nödvändiga politiska reformer – inte minst medborgarlön.

Läs hela artikeln

Natostriden har börjat

Andreas Hedfors - 9 år sedan

Natofrågan har återuppstått från de döda och härom veckan tog KD som fjärde och sista Alliansparti ställning för ett medlemskap. Men debatten går delvis på tvärs med höger-vänster-politiken — något partierna anklagas för att mörka. På Kulturhuset i Stockholm en rad opinionsbildare för och emot Nato i fem heta debatter. Syre var där.

Läs hela artikeln

Upp till 190 000 väntas söka asyl

Benita Eklund - 9 år sedan

Upp till 190 000 människor väntas söka asyl i Sverige i år. Det visar Migrationsverkets senaste prognos som presenterades i går torsdag. Den nya prognosen är dubbelt så hög jämfört med den senaste från i somras men bilden är ”ganska väntad” menar migrationsminister Morgan Johansson.

Läs hela artikeln

Vi är inte arbetsmaskiner – vi är större än så

Nike Markelius
musiker, artist och författare
23 oktober 2015

Basinkomst är framtiden. Fördelarna är så många att de knappast ryms inom ramen för en liten krönika som den här och jag har skrivit om det förut. Ett införande av basinkomst skulle ge oss chansen att genomföra stora förändringar av våra skapade konsumtionsbehov, kring vilka samhället nu är uppbyggt.

Läs hela artikeln

Vi har ingen flyktingkris

Lennart Fernström
22 oktober 2015

Den 2 september spolas Alan Kurdi upp på stranden i turkiska Bodrum. Alan blev tre år och hann bara uppleva hur det är att leva i ett krig, och på slutet – hur det är att fly utan att vara välkommen. Bilderna på Alan uppspolad på stranden spred sig som en löpeld över världen och rörde upp en våg av solidaritet.

Läs hela artikeln

Slutspurten mot Paris

Benita Eklund - 9 år sedan

I dag fredag avslutas det sista förberedande mötet inför klimatmötet i Paris i december, COP21. Under veckan har förhandlarna i Bonn, Tyskland, arbetat med det 20-sidiga textutkast som förhoppningsvis ska bli till det avtal världens länder kan enas om – som också möter klimathotet.

Läs hela artikeln

Satsa på glesbygden – nu

Monica Armini
samhällsdebattör, språkvetare och samhällsdebattör och medlem i Miljöpartiet
20 oktober 2015

Tömda köksskåp. Fullt med lådor i hallen. Påsar, travar, högar: vi ska flytta. Inget konstigt med det – vi har blivit sambo och vill skaffa ett nytt hem, där vi startar en gemensam historia, och om några veckor går flytten. Men det är mer än en flytt till nytt hem. Det är en flytt från stad till land. Vi byter identiteten göteborgare mot Ramhultabor. Vi gör tvära kast i vår livsstil och ger oss ut på vischan, mitt i livet.

Läs hela artikeln

Stora förändringar inom idéburna medier

Sofia Härén - 9 år sedan

Medielandskapet förändras snabbt och det märks även bland mer idéburna tidningar. Syre har tidigare rapporterat om att det borgerliga magasinet Neo och tre av Fria Tidningars tidningar läggs ner. Men det finns också andra förändringar.

Läs hela artikeln

Bok om droger gör cynismen tydlig

Jerker Jansson - 9 år sedan

Den som lider av depressioner ses som offer för omständigheterna eller sin biologi och även om du skulle strunta i att ta dina mediciner eller skita i att gå till terapeuten så skulle det mycket till innan du förvägrades hjälp om du kom tillbaka några månader senare igen.

Läs hela artikeln

Refugees Welcome visar vägen i klimatkampen

Philip Lantz
språkrör Gröna Studenter Stockholmsregionen
18 oktober 2015

2015 kan mycket väl vara ett av de viktigaste åren i mänsklighetens historia. Samtidigt som polariseringen och konflikterna i samhället ökar samlas världens ledare för att klubba igenom FNs hållbarhetsmål. Efter den mest omfattade konsultationen någonsin, där 194 länder deltagit, har världssamfundet kommit överens om vilken utveckling och vilken framtid vi alla ska sträva emot de kommande åren.

Läs hela artikeln

Det giftiga spillets ingenmansland

Klas Lundström - 9 år sedan

Barack Obama har lanserat ambitiösa miljöpolitiska mål, stick i stäv med ekonomiska intressen inom den fossildrivna energisektorn. Särskilt tydligt blir motståndet i delstater som är beroende av utvinning av exempelvis kol eller uran. Och där har lokalpolitiker dessutom manat till kamp mot Obamas ”Clean Power Plan”. Men det finns de som lyft blicken mot solen och börjat drömma om en annan värld.

Läs hela artikeln

Debatt är krig, samtal är fred

Anna Troberg
författare och debattör
17 oktober 2015

Var finns arenorna för de stora samtalen om vad det innebär att vara människa? Jag frågar för att jag letat utan någon större framgång. Jag tror nämligen att alla andra samtal i samhället behöver en djupare klangbotten för att inte reduceras till meningslöst poserande för egen vinnings skull.

Läs hela artikeln

Eon stänger fyra reaktorer

Sofia Härén - 9 år sedan

Den 14 oktober var det avgjort. Energibolaget Eon har drivit på beslutet om att två reaktorer i Oskarshamn ska avvecklas. Även två reaktorer i Ringhals kommer att avvecklas sedan nyinvesteringarna avbryts.

Läs hela artikeln

Polisen pressar volontärerna

Sofia Härén - 9 år sedan

Både myndigheter och volontärer arbetar hårt med att ta emot det ökade antalet människor på flykt till Sverige, men polisens inre utlänningskontroller drabbar nu volontärerna.

Läs hela artikeln

DÖs fall är inget att sörja

Lennart Fernström
16 oktober 2015

Få såg det komma, även om många var tveksamma till att DÖ skulle hålla i åtta år, så var det få som veckorna innan såg att den skulle rasa ihop på bara någon timme förra fredagen. Det framstod som närmast planerat och samordnat av Alliansen.

Läs hela artikeln

Hur ska vi förena frihet och solidaritet?

Jerker Jansson
författare, musiker och marxist
15 oktober 2015

Svenskarna är ett av världens mest överbelånade folk. Finansinspektionen gick i somras ut och sa att de var oroade för utvecklingen. De låga räntorna och avsaknaden av amorteringskrav ses av många som skälet till problemet. Men det går också att se som effekten av det ekonomiska system vi lever i. Som en effekt av kapitalismen.

Läs hela artikeln

Mr Medborgarlön: Det är kört

Lasse Ekstrand
författare, fackordförande och samhällsdebattör
14 oktober 2015

Man kan bli smått euforisk, även om det låter lite knasigt, av att läsa samhällskritisk litteratur. Ens verklighetsuppfattning bekräftas, ens observationer stämmer, någon har sett samma saker som en själv och man kan lugnt konstatera att man varken har överdrivit eller tagit miste. På vetenskapligt språk heter det ”intersubjektivitet”.

Läs hela artikeln

Natodebatten har bara börjat

Håkan Larsson
ombud för Krokom vid Centerstämman i Falun, tidigare riksdagsledamot och tidigare chefredaktör för Ung Center, Hudiksvalls Tidning (C) och Östersunds-Posten (C
14 oktober 2015

Under mer än 200 år har den alliansfria utrikes- och säkerhetspolitiken medverkat till att hålla Sverige utanför krig. Detta under drastiskt skiftande förhållanden i omvärlden. Den långa fredsperioden är unik för vårt land och något vi kan vara stolta över.

Läs hela artikeln

Rodolfo Alvarez lånar ut sin soffa

Roland Cox - 9 år sedan

– Att bo billigt är ju bra, men för mig är soffsurfning ett sätt att bygga nätverk i vår gränslösa, globaliserade värld.
Rodolfo Alvarez, 27, hör till dem som upplåter sin soffa på communityn Couchsurfing ibland. Annars hade han aldrig träffat Joe och Joe och fått lära sig baka nanbröd i Denver, Colorado.

Läs hela artikeln

Argumenten mot Nato börjar ta slut

Alfred Askeljung
ordförande i Centerstudenter, partistyrelseledamot för Centerpartiet, vicepresident i Nordisk Centerungdom
13 oktober 2015

Nyligen röstade Centerpartiet för att säga ja till ett svenskt Natomedlemskap på sin stämma i Falun. Beslutet är kulmen på en lång utveckling inom den svenska säkerhetspolitiska debatten.

Läs hela artikeln

Är dela det nya äga?

Roland Cox - 9 år sedan

Jag såg först inte vad jag hade snubblat över. Vi bodde billigt i Brooklyn tack vare AirBnB. Jag gav bort en gammal laptop på Bortskänkes.se i utbyte mot ett par flaskor vin.

Läs hela artikeln

Hur ska vi förena frihet och solidaritet?

Jerker Jansson
författare, musiker och marxist
11 oktober 2015

Svenskarna är ett av världens mest överbelånade folk. Finansinspektionen gick i somras ut och sa att de var oroade för utvecklingen. De låga räntorna och avsaknaden av amorteringskrav ses av många som skälet till problemet.

Läs hela artikeln

Greenpeace vill köpa Vattenfalls kol

Benita Eklund - 9 år sedan

I veckan anmälde Greenpeace sitt intresse för att köpa Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet. Miljörganisationen menar att denna unika möjlighet, att låta enorma mängder fossila bränslen stanna i marken, inte får missas.

Läs hela artikeln

Diskutera med dem som tycker annorlunda

Maria Wetterstrand
grön samhällsdebattör, före detta språkrör för MP
09 oktober 2015

Min farmor föddes 1906. På den tiden var de allra flesta rasister, homofober och hade en helt annan syn på jämställdhet mellan könen. Kvinnor fick inte ens rösta (fast när farmor nådde rösträttsålder hade det ändrats). Fram till fyra år innan farmor föddes hade föräldrar en plikt att slå sina barn om de misskötte sig.

Läs hela artikeln

Fler döms men färre avrättas

Sebastian van Baalen - 9 år sedan

I morgon lördag infaller den internationella dagen mot dödsstraff. Trots att internationell lag föreskriver ett avskaffande av dödsstraffet döms tusentals människor till döden årligen, många av dem i länder med obefintlig rättssäkerhet.

Läs hela artikeln

Vinka adjö till monarkin

Lennart Fernström
08 oktober 2015

”Vårt statsskick innebär dock fortfarande att landets högsta offentliga ämbete, det som statschef, går i arv inom en utvald familj. Monarkin går inte att förena med demokrati, jämlikhet och medborgerliga rättigheter. Vi menar att rätten att representera Sverige inte ska kunna ärvas. Den kan enbart ges genom demokratiska processer.”

Läs hela artikeln

Ta saken i egna händer

Malin Bergendal - 9 år sedan

Inför klimatmötet COP 21 i Paris i december har Naomi Klein och Ave Lewis släppt filmen This changes everything. Med den vill de bland annat samla miljörörelsen inför toppmötet. Den 27 september visades filmen för första gången i Europa.

Läs hela artikeln

Assads avgång löser inte krisen

Jakob Dencker
arabist
06 oktober 2015

Utrikespolitiska Institutets Mellanösternexpert Per Jönsson gick nyligen ut i en debattartikel och förespråkade att västmakterna skulle samarbeta med Bashar al-Assad-regimen för att bekämpa Islamiska staten.

Läs hela artikeln

”Full sysselsättning” är en auktoritär utopi

Kurt Nurmi
utbildare, författare och chefredaktör för Pockettidningen R
05 oktober 2015

För nu 48 år sedan, 1967, kom Elise, det riktiga livet. En mycket uppmärksammad bok av Claire Etcherelli om arbetet på en bilfabrik i Paris, rasism och politisk aktivism i Frankrike vid den tiden. I en efterskrift intervjuas Etcherelli av Simone de Beauvoir och får då frågor om bland annat vad som behöver ske för att samhället skall bli bättre och för att människor skall få ett värdigare liv.

Läs hela artikeln

Vi måste själva göra verklighet av principerna

Petra Östergren
författare och forskare
04 oktober 2015

Ett tag kändes det som att det höll på att gå en propp i huvudet av flyktingdebatten. Att mänskor engagerade sig så sedan bilden av den döde pojken i vattenbrynet hade publicerats var ju enastående. Det samlades in och det delades ut, det skrevs artiklar och det planerades insamlingsgalor. Att flyktingkvoterna skulle dras ner var det inte längre tal om. Men jag undrade hur lösningarna på boende- och arbetsmarknaden skulle se ut? För att vara känslomässigt (och tillfälligt) involverad är ju en sak. Att komma med konkreta, realpolitiska förslag en annan.

Läs hela artikeln

Centern borde inte driva marknadshyror

Hans Linke
hyresgäst och medlem i Centerpartiet
04 oktober 2015

Förra helgen beslöt Centerstämman att partiet vill ”successivt införa en friare hyressättning med starkare koppling till bostäders marknadsvärde”. Som medlem i Centerpartiet och hyresgäst tycker jag inte att det är en bra idé.

Läs hela artikeln

FNs hållbarhetsmål: 16 rätt och 1 fel

Malin Bergendal
02 oktober 2015

Året är 2015 och inom ett par månader ska FNs åtta millenniemål vara uppnådda. Så kommer det inte riktigt att bli: den extrema fattigdomen är inte utrotad, alla barn får inte gå i skolan, det är långt kvar tills kvinnor och män är jämställda.

Läs hela artikeln

Grönt ljus för Nya Slussen

Benita Eklund - 9 år sedan

I måndags gav Stockholms kommunfullmäktige Nya Slussen klartecken. Ett beslut fanns sedan tidigare, fattat med en ytterst liten majoritet. Men på grund av en kostnadshöjning med 50 procent togs nu – med stor majoritet – ett nytt beslut.

Läs hela artikeln

Centern sa ja till Nato

Benita Eklund - 9 år sedan

Centerpartiet har tidigare varit en stark förespråkare av svensk alliansfrihet men för några veckor sedan kom det överraskande förslaget att Sverige ska närma sig Nato. Partistyrelsen var inte enig och inför stämmobeslutet i helgen var utgången osäker. Efter en intensiv debatt blev det ett ja.

Läs hela artikeln

Shell lämnar Arktis

Benita Eklund - 9 år sedan

Oljebolaget Shell slutar borra efter olja i Arktis. Verksamheten har under lång tid kritiserats hårt av miljörörelsen, men tills i måndags har företaget har försvarat den.

Läs hela artikeln

”Jag kallar det den stora bluffen”

Madeleine Johansson - 9 år sedan

Utanför Neapel hittades i somras det som sägs vara den största illegala soptippen i Europa. Och den är bara en av många i området utanför Neapel som kallas ”Terra dei fuochi” – eldslandet, där sopor och industriavfall begravs och bränns nattetid och cancerstatistiken ligger långt över den nationella.

Läs hela artikeln

Nystartat nätverk lyfter svensk fredsteknik

Sebastian van Baalen - 9 år sedan

Den internationella fredsdagen inföll den 21 september. Sverige har unik kompetens när det kommer till uppsökning, kontroll och destruktion av ammunition och vapen, menar flera svenska experter. Men trots stort behov i världen är Sverige dåliga på att utnyttja kompetensen.

Läs hela artikeln

När en man blir flera

Malin Bergendal - 9 år sedan

En är i själva verket flera. Ja, flera uppslagsord, alltså. Uttalat med ett långt, betonat e kan det beteckna en buske eller ett mindre träd av Juniperus Lin, men också trä från en sådan växt.

Läs hela artikeln

Miljöbilspremien – en missriktad politisk lösning

Hugo Ström
28 september 2015

Miljöbilspremien är tänkt att stimulera tillväxten av en hållbar och fossiloberoende fordonsflotta. Ändå är denna premie inte nödvändigtvis ett hållbart och intellektuellt godtagbart förslag; hypotesen här är snarast det motsatta: miljöbilspremiens verkan är att segmentera klyftorna i samhället, vilket innebär en minskad social – och därmed i förlängningen ekologisk – hållbarhet.

 

 

Läs hela artikeln

Att ödelägga jorden är ett brott

Pella Larsdotter Thiel
End Ecocide Sweden
28 september 2015

Lördagen den 15 augusti i år tog sig 1 500 människor till Garzweilergruvan i sydvästra Tyskland, Europas största källa till koldioxidutsläpp, i en aktion kallad Ende Gelände – hit men inte längre.

Läs hela artikeln

Neo lärde mig respektera mina meningsmotståndare

Jerker Jansson - 9 år sedan

Den brittiska ekonomen och journalisten Paul Mason menar att kapitalismen har förändrats och kommer att fortsätta att göra det. Industrikapitalismen är på väg att ersättas av postkapitalismen, eller informationskapitalismen. Man kan invända att någon fortfarande måste odla säden, mala mjölet och baka brödet, men han är något intressant på spåret.

Läs hela artikeln

Fler partier måste låta kolet ligga

Johan Ben Mohammad
sammankallande för Grön Ungdom Klimat
27 september 2015

Vattenfall påbörjar nu en försäljning av de tyska kolkraftverken, vilket skulle kunna innebära gigantiska klimatkonsekvenser globalt. För att stoppa försäljningen krävs ett riksdagsbeslut där majoriteten ställer sig emot den.

Läs hela artikeln

Universum kan kyla ner solceller

Sofia Härén - 9 år sedan

Solceller som tar vara på allt solljus men filtrerar bort oönskad värme med hjälp av rymdens kyla låter som science fiction, men detta kan snart vara verklighet med teknik utvecklad av ingenjörer på Stanford-universitetet.

Läs hela artikeln

Före mobilerna var det lättare att tänka

Nike Markelius
musiker, kompositör och författare
26 september 2015

Språket ger oss tillträde till varandras hjärnor, ger oss mod att se rakt igenom lager av avstånd, av motstånd som finns mellan människor. Vi får erövra varandras ord varje dag, vrida dem mot ljuset och försöka se vad de vill säga.

Läs hela artikeln

Hungerstrejk i Pyhäjoki

Benita Eklund - 9 år sedan

En person hungerstrejkar i en trädkoja på Fennovoimas planerade kärnkraftsområde. Tre andra vid företagets kontor. I Sverige planeras också fortsatta protester, trots att den finländska regeringen gett grönt ljus till kärnkraftverket på andra sidan Bottenviken.

Läs hela artikeln

Krävs förmåga till kritisk reflektion

Göran Dahl
forskare i politik och historia
25 september 2015

Min invändning mot Alkhaffajis första text grundar sig på den första delen. Resten är en annan diskussion, om folkbildning och politiskt arbete.

Läs hela artikeln

Höjda skatter i årets budget

Benita Eklund - 9 år sedan

Jobb, skola och klimat stod i fokus när regeringen i veckan presenterade budgetpropositionen, som bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet. Kritiken har framför allt handlat om att skattehöjningarna kommer leda till färre jobb och att regeringen underskattat kostnader.

Läs hela artikeln

Ett gigantiskt klimatkliv åt fel håll

Malin Bergendal
24 september 2015

”Regeringen vill ta ett klimatkliv som skyndar på omställningen till ett mer hållbart samhälle. Genom att ta ansvar för vår klimatpåverkan i Sverige visar vi ledarskap för världens länder. Sverige ska gå före och bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.” Så börjar regeringens presentation av den del av 2016 års budget som kallas Investeringar i klimatomställning.

Läs hela artikeln

Törst efter kunskap utmärker intellektuella

Ibrahim Alkhaffaji
skribent, student och vänsterpartist
24 september 2015

Göran Dahls svar på mitt debattinlägg den 11 september är intressant. Dahl verkar enbart ha läst dom första 4–5 meningarna av mitt svar till Petra Östergren och baserat hela sitt svar/resonemang utifrån dessa meningar.

Läs hela artikeln

Afrika laddar för klimatmötet

Isaiah Esipisu/IPS - 9 år sedan

I december hålls FNs nästa stora klimatkonferens i Paris. I Afrika förbereder sig politiker, experter och organisationer på att komma till mötet med ett antal jurister som kan lägga fram bevis för vad klimatförändringarna har inneburit för kontinentens länder.

Läs hela artikeln

Intellektualism kräver mer utrymme

Göran Dahl
forskare i politik och historia
23 september 2015

Petra Östergren efterlyser i Syre den 4 september frihetliga vänsterintellektuella. I ett svar den 11 september skriver Ibrahim Alkhaffaji att vi ju har Åsa Linderborg, Kajsa Ekis Ekman och Judith Kiros bland ”några namn” redan.

Läs hela artikeln

”Ta första chansen att dra vidare”

László Gönczi
flykting, avhoppad kärnfysiker, grönavågare, ekologisk bonde, miljöpartistisk politiker och sexbarnsfar
21 september 2015

Hösten 1956 slog den sovjetiska armén ner det ungerska upproret mot kommunistpartiets diktatur. Elvaårige László Gönczi och hans familj blev tvungna att fly, liksom miljoner människor i dag. Här berättar han om sin farofyllda resa från Ungern till Medelpad.

Läs hela artikeln

Ny domstol ska ge tillit till TTIP

Benita Eklund - 9 år sedan

Ett helt nytt domstolssystem kan komma att bli lösningen på knäckfrågan om tvistlösningsmekanismen ISDS i handelsavtalet mellan EU och USA, TTIP. Men den gröna gruppen i Europaparlamentet är starkt kritisk till förslaget.

Läs hela artikeln

Gör inte vattnet till handelsvara

Linnéa Engström
Europaparlamentariker för Miljöpartiet
20 september 2015

Europaparlamentet har röstat för ett krav som 1,8 miljoner medborgare i Europeiska Unionen har skrivit under. Detta trots försök från de kristdemokratiska och konservativa grupperna att urvattna parlamentets ståndpunkt. Glädjande nog handlar det första medborgarinitiativet om rätten till vatten.

Läs hela artikeln

Allt fler blir stadsbönder

Jeffrey Moyo/IPS - 9 år sedan

Allt fler stadsbor i södra Afrika ägnar sig åt stadsodlingar för att kunna dryga ut sitt matförråd. FNs livsmedels- och jordbruksorganisation beräknar att det kommer att finnas 35 miljoner stadsbönder i Afrika om fem år.

Läs hela artikeln

”Det där du sa om muslimer”

Anna Troberg
författare och debattör
18 september 2015

Shakespeare hade rätt. Något är ruttet i staten Danmark. Det är skamligt att ett av världens rikaste länder aktivt motarbetar möjligheten att hjälpa människor på flykt. Shakespeare sa inget om Sverige, men något är ruttet här med. Allt fler tyr sig till ett parti som vill att Sverige ska gå ännu längre i sin främlingsfientlighet än vad Danmark redan gör.

Läs hela artikeln

SD bryter med SDU

Mathias Wåg - 9 år sedan

Konflikterna mellan Sverigedemokraterna och deras ungdomsförbund SDU nådde sin kulmen i samband med ungdomsförbundets kongress. När förbundet valde Jessica Ohlson till ny ordförande, tvärtemot partiets rekommendationer, kapade SD omedelbart bandet till sin ungdomsorganisation.

Läs hela artikeln

EU-politiker har svårt att enas om flyktingar

Benita Eklund - 9 år sedan

Under veckan har flyktingar från Syrien fortsatt att strömma in i EU. I Tyskland, som nu sätter Dublinförordningen åt sidan och låter flyktingarna stanna, har läget blivit alltmer ansträngt. Medan politikerna söker en lösning fortsätter medborgare i EUs länder att samlas i massiva stödmanifestationer.

Läs hela artikeln

Pengar i handen hjälper mest

Lennart Fernström
17 september 2015

Dagens Nyheter 11 september: ”Vi vill understryka att det finns alternativ till att ge till behövande i Sverige och istället stödja uppbyggnaden lokalt för utsatta människor i Rumänien och Bulgarien. En rad svenska organisationer, kyrkor och samfund bedriver verksamhet i ursprungsländerna. (….) De pengar som svenska folket vill avvara gör bäst nytta hos dessa organisationer.” Aftonbladet 13 september: ”Ett företag kan inte fungera från dag ett om det inte får en viss möjlighet att byggas upp. Det kommer att vara det som är grund för min försörjning framåt.”

Läs hela artikeln

Solenergi lyfter by i Chile

Marianela Jarroud/IPS - 9 år sedan

Liliana och Luisa Terán fick chansen att resa till Indien för att lära sig hur man installerar och sköter solpaneler. Det har förändrat tillvaron för människorna i hembyn i Atacamaöknen i Chile.

Läs hela artikeln

Petra Östergren svarar Ibrahim Alkhaffaji

Petra Östergren
forskare, författare och fristående krönikör för Syre
15 september 2015

Ibrahim Alkhaffaji verkar ha missförstått min krönika.

Läs hela artikeln

Visst finns det vänsterintellektuella

Ibrahim Alkhaffaji
student, skribent och vänsterpartist
15 september 2015

I Syre den 4 september efterlyser författaren Petra Östergren vänsterintellektuella. Hon förväntar sig mer av vänsterintellektuella, mer motstånd, nya perspektiv och kunskapsbaserad vänsteranalys.

Läs hela artikeln

Holländare vill samla plasten i nät

Sebastian van Baalen - 9 år sedan

Det sägs vara omöjligt att städa haven på plast. Men den 20-åriga holländaren Boyan Slat har siktet inställt på att försöka. Nästa år inleder hans organisation The Ocean Cleanup världens första försök att rena haven från plast.

Läs hela artikeln

De vill rädda världshaven från plast

Sebastian van Baalen - 9 år sedan

Varje år flyter omkring åtta miljoner ton plast ut i världshaven. En del av plasten bryts ner till mikropartiklar som påverkar havets ekosystem, det marina djurlivet och oss människor. Men är det möjligt att rädda världshaven eller är det för sent?

Läs hela artikeln

Regeringen smyger in oss i Nato

Birger Schlaug
debattör och före detta språkrör för Miljöpartiet
14 september 2015

Onsdagen den 3 juli 2013 drar ett regnväder in över Sverige. Det kommer västerifrån. Det är Moderaternas dag i Almedalen. På serveringarna samtalas om att Muhammad Mursi just tvingats bort från presidentposten. Och om Gustav Fridolins tal kvällen innan. Han avslutade sitt tal med att citera Ellen Key om vikten av att brinna för sin uppgift.

Läs hela artikeln

Sjöbergen utropas till ”naturrepublik”

Benita Eklund - 9 år sedan

Tusentals människor samlades nyligen på Sjöbergen i Göteborg, för att utropa området till ”naturrepubliken Sjöbergen”. Det handlar om ett grönområde med kolonilotter, på attraktiv central mark. Dess framtid diskuteras sedan flera år i Göteborgs stadsbyggnadsnämnd.

Läs hela artikeln

Inkomst måste inte vara lön

Harald Enoksson
Tankesmedjan Velum
13 september 2015

Det är oklart åt vilket håll basinkomst påverkar lönerna, då vi får effekter som drar åt olika håll och tar ut varandra. Jag tror själv på en liten ökning i snitt, men i den händelse att vi skulle få en generell lönesänkning så vore det faktiskt bra.

Läs hela artikeln

Evig brand i Pennsylvania

Klas Lundström - 9 år sedan

”2000-talets Vilda västern” är hjärtat av ”frackingland”. Här mitt i Pennsylvania inleddes storskalig utvinning av skiffergas med hjälp av den kontroversiella borrmetoden ”fracking” (hydraulisk spräckning) i liten skala under 1980-talet, sedan krediter och förmånliga lån utfärdats till bolag som ville satsa pengar inom den sviktande gasindustrin.

Läs hela artikeln

Vackra ord och tårar räcker inte

Lennart Fernström
11 september 2015

Plötsligt hände det, på något dygn vände hela debatten. Efter år då SDs problemformulering fått härja mer eller mindre fritt låg fokus på att folk faktiskt dör och lider svårt vid EUs gränser.

Läs hela artikeln

Ökat tryck för förändring

Benita Eklund - 9 år sedan

Bilden av Alan, den treårige pojken som inte överlevde den farliga färden över Medelhavet, blev startskott för solidaritetsvågen genom Europa. Många initiativ är av praktisk karaktär, som att erbjuda husrum, kläder och språkhjälp, men lika mycket handlar om att skapa en motbild till främlingsfientligheten, under parollen Refugees Welcome.

Läs hela artikeln

Arbetsrätten får facken att tystna

Lasse Ekstrand
samhällsdebattör, författare, ordförande i Saco-S vid högskolan i Gävle
09 september 2015

”Pampvälde inom facket visar färsk avhandling” basunerade UNT ut på sin löpsedel i kall december 1979. Bakgrunden var att det samma månad disputerades vid Uppsala universitet på en avhandling om facket. Avhandlingen föranledde skarpa reaktioner från centralt fackligt håll. Själva LO-basen, Gunnar Nilsson, ryckte ut och fördömde: ”Skall sådant kallas forskning?”

Läs hela artikeln

Svår vattenbrist i Syrien

Kanya D’Almeida/IPS - 9 år sedan

Det råder akut brist på rent dricksvatten i Syrien. FNs barnfond Unicef fördömer stridande parter, som uppges rikta planerade attacker mot vattenkällor i staden Aleppo.

Läs hela artikeln

Äntligen lyssnar någon på sexarbetare

Pye Jakobsson
nationell samordnare för Rose Alliance, Riksorganisationen för sex- och erotikarbetare
07 september 2015

För fyra veckor sen röstade Amnesty International igenom ett policyförslag till stöd för avkriminalisering av sexarbete. Sedan dess har Amnesty anklagats för att vara styrt av sexindustrin, vilja avkriminalisera hallickar och vara naiva gällande människohandel.

Läs hela artikeln

Möte om Arktis framtid

Leehi Yona/IPS - 9 år sedan

I Alaska samlades under måndagen forskare och politiker för en internationell konferens om Arktis. Det är USA som har bjudit in utrikesministrar från ett 20-tal länder för att diskutera klimatförändringar och vad de innebär för den känsliga miljön i Arktis.

Läs hela artikeln

Med basinkomst blir vi jämställda

Harald Enoksson
Tankesmedjan Velum
06 september 2015

Jag välkomnar teknisk rationalisering – ökad produktivitet hjälper oss att ge välstånd även till den som inte har chans till en hög arbetsinkomst.

Läs hela artikeln

Med nål, tråd och flinka fingrar

Annika Thomas - 9 år sedan

Vi har ett intimt förhållande till våra kläder och de utsätts för större slitage än någonting annat i vår närmiljö. Men när helt nya tyger slits ner i maskiner för att se använda ut, och när ett plagg kan hamna i soporna för att ett blixtlås gått sönder, har något gått snett.

Läs hela artikeln

Centerpartiet röstar om Natomedlemskap

Benita Eklund - 9 år sedan

Centerpartiet bör inleda en process för ett svenskt medlemskap i Nato. Det anser partiets partistyrelse som föreslår att partistämman, som går av stapeln i slutet på september, röstar ja till Nato.

Läs hela artikeln

Kämpa för kortare arbetstid

Anders Malmros
Medlem i Vänsterpartiet och SAC-Syndikalisterna
04 september 2015

Harald Enoksson på tankesmedjan Velum menar i Syre den 14 augusti att kollektivavtal är osolidariska. Jag kan absolut hålla med om att ett problem med kollektivavtalen är hundrasidiga avtal som icke-jurister kan ha svårt att förstå. Ett ännu större problem med kollektivavtalen är att de är passiviserande.

Läs hela artikeln

Kollektivavtal är osolidariska

Harald Enoksson
Tankesmedjan Velum
04 september 2015

Facket har lyckats framställa sig som ”den goda sidan” i en episk kamp mot det ondskefulla storkapitalet. Men när det gäller lönebildning så är ”den svenska modellen”, det vill säga att fack och storföretag gör upp i slutna rum och tvingar på oss hundra-sidiga avtal som ingen icke-jurist kan begripa, inte en synonym till allt det solidariska som gjort oss stolta över Sverige.

Läs hela artikeln

Varför är det så ont om vänsterintellektuella?

Petra Östergren
forskare, författare och fristående krönikör
04 september 2015

Jag är på sjangdobelt kalas och samtalar med en ny bekant. Här finns skillnader. Han är från den kommersiella sektorn, jag från den intellektuella. Hans liberalism sträcker sig stundtals åt andra håll än min frihetliga ådra. Men vi förenas i samtalslust och nyfikenhet.

Läs hela artikeln

Ojnareskogen får Natura 2000-skydd

Benita Eklund - 9 år sedan

På tidsfristens allra sista dag kom beskedet från regeringen: Ojnareskogen kring Bästeträsk på Gotland Natura 2000-klassas och får ett starkt skydd. Mark- och miljödomstolen ska nu gå vidare med förhandlingarna i fallet men det är inte sannolikt att det blir något kalkbrott i området.

Läs hela artikeln

Andersson leker jultomte med skattepengarna

Lennart Fernström
04 september 2015

Om ett par veckor ska Magdalena Andersson presentera regeringens budget, och hon har redan börjat dela ut pengar till olika intressegrupper.

Läs hela artikeln

Tyska medborgare välkomnar flyktingar

Benita Eklund - 9 år sedan

En anlagd brand på ett asylboende och en rad rasistiskt färgade händelser har präglat tysk nyhetsrapportering på senare tid. Men en motsatt trend har också tagit fart, där tyska medborgare genom uppmärksammade aktioner och initiativ visar sitt stöd för de många ankommande flyktingarna.

Läs hela artikeln

Ny poddradio om klimatet

Sebastian van Baalen - 9 år sedan

Journalisten Ragnhild Larsson tröttnade på mediernas svaga intresse för klimatförändringarna och bestämde sig för att lyfta frågan i ett nytt forum. Fredagen den 4 september lanserar hon första avsnittet av Klimatpodden, med Bo Norrman från Chalmers innovationskontor som första gäst.

Läs hela artikeln

Upptäck kulturkonservatismen

Magnus Brohult
02 september 2015

I mina artiklar om konservatismen har jag påpekat att det finns två huvudriktningar inom rörelsen: 1) nyliberala och 2) kulturkonservativa. Jag har exemplifierat detta med idéer och personer både från nutid och historisk tid.

Läs hela artikeln

Miljoner på flykt i Irak

Kanya D’Almeida/IPS - 9 år sedan

Förra veckan lanserade FN ett journummer för att underlätta hjälpinsatser för de över tre miljoner irakier som är på flykt i hemlandet. Sammanlagt beräknas en fjärdedel av den irakiska befolkningen vara i behov av humanitär hjälp.

Läs hela artikeln

Kritiken växer mot patent på tomat

Benita Eklund - 9 år sedan

Den schweiziska växtskyddsmedelskoncernen Syngenta fick tidigare i år patent på en växtförädlad tomat med förhöjda halter av flavonoler. Detta trots att den europeiska patentlagstiftningen inte tillåter patent på växtförädlade grödor. Nu växer ett upprop där allt fler organisationer ansluter sig.

Läs hela artikeln

Vänstern drev igenom rösträtten

Göran Dahl
01 september 2015

Magnus Brohults svar tarvar några korta kommentarer:
1) Han pådyvlar mig att ställa en ”snäll vänster” mot en ”elak höger” som en förklaringsmodell. Detta är helt fel – det handlar om historiska fakta, inte om värderingar. Ett exempel får räcka här: det var vänsterkrafter (liberaler och socialister) som drev igenom den fria och allmänna rösträtten. Högern var emot. Och det hjälper inte att svenska högerpartister/moderater har velat ta äran åt sig för denna demokratiska revolution.

Läs hela artikeln

Finland tänker nytt – provar basinkomst

Ana Udovic - 9 år sedan

Medan vi i Sverige mest får höra att basinkomst (en regelbunden villkorslös inkomst i stället för ett bidrag) är en omöjlig dröm, arbetar vårt grannland med att utveckla ett första försök till basinkomst – där har idén politisk majoritet och ett stort stöd hos befolkningen.

Läs hela artikeln

Västsahara i medieskugga

Karlos Zurutuza /IPS - 9 år sedan

Marocko håller Västsahara i medieskugga och reportrar släpps sällan in. IPS har träffat Ahmed Ettanj som är en av få lokala medieak tivister som bevakar området.

Läs hela artikeln

Att förvänta sig det oförutsägbara

Sofia Härén - 9 år sedan

De nya förutsättningarna för matproduktionen som vi står inför med ett klimat i förändring och ökande befolkning i världen, så behöver vi tänka nytt, menar forskare vid Siwi och Sida. Vi behöver tänka mer på näringsinnehåll och fördelning. Ska vi använda värdefull jordbruksmark för att odla socker?

Läs hela artikeln

Peta avslöjar djurplågeri i ullindustrin

9 år sedan

Nya fall av djurplågeri inom ullindustrin har uppdagats. Denna gång på argentinska fårfarmer som levererar ull till klädmärken med strikta djurskyddsregler. Enda sättet att vara säker på att inte bidra till djurplågeri är att välja bort ull helt, menar Camilla Björkbom från Djurens rätt.

Läs hela artikeln

Vatten i centrum för hållbar utveckling

Sofia Härén - 9 år sedan

Förra veckan samlades forskare från hela världen i Stockholm för årets Världsvattenvecka och i år präglades arrangemanget av FNs stora kommande konferenser om hållbar utveckling och klimatavtalet. Forskarna trycker på att vattenfrågorna måste få större utrymme i diskussionen om världens framtid.

Läs hela artikeln

Rädslan för olikheter normaliseras i smyg

Nike Markelius
musiker, kompositör och författare fristående krönikör för Syre
28 augusti 2015

När jag går på gatorna i København nu i sommar är det svårt att på ytan skönja förändringen av regeringsmakten som skett sen jag var här sist för några år sedan. Då hade Danmark just fått en röd regering med fyra kvinnliga partiledare i toppen. Människorna jag snackade med kände framtidstro – kanske skulle de lyckas bryta trenden med det växande rasistpartiet Dansk Folkeparti (Danmarks motsvarighet till SD) – det såg hoppfullt ut.

Läs hela artikeln

Fas 3 ska fasas ut

Benita Eklund - 9 år sedan

Snart ska regeringen lägga fram sin budgetproposition för 2016. Sedan länge är det klart att jobben kommer att vara en viktig prioritering. I veckan gjordes flera utspel på området, bland annat kom startskottet för nedmonteringen av Fas 3.

Läs hela artikeln

Historiskt möte för kontroll av världens vapen

Benita Eklund - 9 år sedan

I måndags startade det allra första statspartsmötet för det globala vapenhandelsfördraget Arms Trade Treaty, ATT. Till målet – en effektiv kontroll av världens vapenflöden – är det långt, men de beslut som nu fattas kan få stor betydelse. Organisationer på plats lobbar bland annat för transparens, berättar Linda Åkerström från Svenska Freds.

Läs hela artikeln

Sluta förhala Ojnarebeslutet

Malin Bergendal
27 augusti 2015

Det kom inget beslut om Ojnareskogen förra veckan, och det lär inte komma något den här veckan heller. Regeringen sammanträder medan det här skrivs, så när ni läser det vet ni.

Läs hela artikeln

Om Ungerns väg ut ur demokratin

Malin Bergendal - 9 år sedan

Ett land som vill gå med i EU måste uppfylla vissa kriterier. Det ska bland annat ha ”en fungerande marknadsekonomi” och vara ”en stabil demokrati som respekterar mänskliga rättigheter och ger skydd till minoriteter”.

Läs hela artikeln

Ingen frihet och jämlikhet från höger

Göran Dahl
26 augusti 2015

I Syre den 14 augusti skriver Magnus Brohult på Under ytan om behovet av att ta det allvarliga på allvar. I sakfrågan om att det gäller att gå på djupet i frågor kring rasism, tiggeri och så vidare är jag helt enig.

Läs hela artikeln

Ny egyptisk lag slår mot journalister

Kitty Stapp/IPS - 9 år sedan

Antalet journalister som sitter fängslade i Egypten är rekordstort. Nyligen godkände president Abd al-Fattah al-Sisi också en ny antiterrorlag som riskerar att slå hårt mot yttrandefriheten, enligt pressfrihetsgrupper.

Läs hela artikeln

Frihet skapar samarbete

Petra Östergren
forskare, författare och fristående krönikör
25 augusti 2015

Frihet har aldrig intresserat mig. Åtminstone inte som begrepp. Min generations unga anarkister var mer intresserade av handling än filosofiska resonemang. Det räckte att den bullrige ryssen Michael Bakunin kallat sig ”fanatisk frihetsälskare” och hävdat att frihet utan socialism var privilegier och orättvisa, medan socialism utan frihet var slaveri och brutalitet. Anarkister tog avstånd från både liberalism och kommunism och det var gott så.

Läs hela artikeln

Tala om mig med rätt pronomen

Sín Wellroth Lång
24 augusti 2015

Hej! Enligt dig existerar jag troligen inte. Det är få förutom dem som är medvetet insatta i min situation som vet att det jag är ens är möjligt. Jag är genderfluid/neutrois, och jag finns inte. Jag är några fina ord som ingen vet vad de betyder. (Tips: sök på internet!)

Läs hela artikeln

Gräsmarker i Tibet minskar global uppvärmning

Sebastian van Baalen - 9 år sedan

Den globala uppvärmningen har ökat grönskan på den tibetanska högplatån. Men till skillnad från Arktis, där grönskan skyndar på uppvärmningen, har de tibetanska gräsmarkerna en avkylande effekt på klimatet visar en ny forskningsrapport.

Läs hela artikeln

Konservativ ideologi har humana rötter

Magnus Brohult
journalist, tidigare på SvDs kulturredaktion, och en av grundarna till tidskriften 80-tal
24 augusti 2015

Under 80-talets Ebbe Carlsson-affär (Ebbe Carlsson hade etablerat sig som privatspanare i sökandet efter Olof Palmes mördare och därför importerat olaglig spaningsutrustning) publicerade SvD på kultursidan en artikel som utmålade homosexuella som potentiella landsförrädare.

Läs hela artikeln

Grönsaker från havet

Jerker Jansson - 9 år sedan

Allt liv på jorden kommer ursprungligen från havet. Också människan. Miljontals år av evolution har gjort att vi har anpassat oss till mat som finns på land, men vi har aldrig riktigt lämnat havet bakom oss.

Läs hela artikeln

Jag vill inte vara en åsiktsjunkie

Anna Troberg
författare, debattör och f d partiledare för Piratpartiet
22 augusti 2015

Dagens offentliga debatt är kantig och omedgörlig. Den går runt i cirklar och leder ingenstans. Vi står alla sida vid sida och svettas på varsitt åsiktslöpband.

Läs hela artikeln

Äta, odla – eller dö

Lotta Hedström
22 augusti 2015

Alla måste vi äta, det är en sak som förenar alla levande varelser. För människosläktets del har världen på bara hundra år i princip ställt om från små familjejordbruk till ett globaliserat industrijordbruk. Många hävdar att det är det som är den ”gröna revolutionen”.

Läs hela artikeln

Kista bibliotek är bäst i världen

Benita Eklund - 9 år sedan

Världens bästa bibliotek finns i en förort till stockholm. I söndags delades det internationella priset ”Public library of the year” ut till Kista bibliotek. Helhetstänk och lyhördhet är två skäl till framgången tror bibliotekets enhetshef Elisabeth Aquilonius.

Läs hela artikeln

Allt fler dör av narkotika i Sverige

Benita Eklund - 9 år sedan

Antalet drogrelaterade dödsfall som rapporteras in till Socialstyrelsens dödsorsaksregister har det senaste året ökat kraftigt både bland kvinnor och män. Siffrorna för 2014 visar även att den vanligaste dödsorsaken i Sverige fortfarande är hjärt- och kärlsjukdomar.

Läs hela artikeln

Hotad önation kräver stopp för kol

Thalif Deen/IPS - 9 år sedan

Den lilla önationen Kiribati är ett av de länder i världen som riskerar att översvämmas på grund av klimatförändringarna. Nu uppmanar landets president världens ledare att sätta stopp för alla nya kolgruveprojekt.

Läs hela artikeln

Ojnareskogens vänner håller andan

Malin Bergendal
20 augusti 2015

Bästeträsk på norra Gotland är inte ett träsk. Det är en sjö med vit botten och klart, grunt vatten, omgiven av skog, och därför ser den ut att vara ljust blågrön, som en isländsk vulkansjö, fast klar.

Läs hela artikeln

Man lär sig av att göra fel

Maria Wetterstrand
grön samhällsdebattör, före detta språkrör för MP, fristående krönikör för Syre
19 augusti 2015

Nu börjar skolan igen. Mina barn går i skolan i Helsingfors, i Finland. I Sverige är många ganska okunniga om Finland. Men två saker brukar alla ha hört talas om: Nokia och den finska skolan.

Läs hela artikeln

Låga ambitioner för minskade utsläpp

Benita Eklund - 9 år sedan

Inför klimattoppmötet i Paris i december ska alla FNs medlemsländer presentera åtaganden för minskade utsläpp. I tisdags kom Australien, ett av de länder som släpper ut mest, med sitt bud. Detta har mött skarp kritik och regeringens egen klimatpanel anser att det är långt ifrån tillräckligt.

Läs hela artikeln

Där rött och grönt möts

Göran Dahl
forskare och författare
17 augusti 2015

Jag uppfattar mig själv som grön med starkt röda inslag. Eller tvärtom. Men ekologisk medvetenhet och socialistisk ideologi utgör knappast ett långt och lyckligt äktenskap. Tänk bara på hur lite miljön värdesattes i till exempel DDR och i Sovjetunionen, hur miljö och natur i kommunistiska och socialistiska partier sågs som resurser att utnyttja utan tanke på konsekvenser på vägen till paradiset.

Läs hela artikeln

När vattnet bara stiger

Isabel Lind - 9 år sedan

Det sägs att du inte kan kliva ner i samma flod två gånger; i Jamunafloden riskerar även ön där du har ditt hus att vara försvunnen nästa gång du tänker kliva i land. När vattenlinjen stadigt höjs riskerar miljontals människor i Bangladesh att tvingas fly. Samtidigt pågår arbete både inom och utanför landet för bättre levnadsförhållanden och för att förebygga en flyktingkatastrof.

Läs hela artikeln

Kampen mot Fennovoima fortsätter

Sofia Härén - 9 år sedan

Det talas om mygel efter förra veckans besked om att de formella ägandekraven ordnats för det planerade kärnkraftverket i Pyhäjoki. Själva kärnkraftverket har ännu inte fått bygglov men redan i våras avverkades den unika strandskogen på platsen. Protesterna har varit envisa, och fortsätter.

Läs hela artikeln

Frihet försvaras inte med tvång

Lennart Fernström
14 augusti 2015

Krigsminister Peter Hultqvist meddelade i slutet av förra veckan att han vill utreda återinförandet av en allmän värnplikt.
– Vi vill bygga ett robustare och mer fungerande personalförsörjningssystem, sa han enligt Aftonbladet.

Läs hela artikeln

Välfärd hotar inte friheten

David Ling
Grön ungdom i Gävle
14 augusti 2015

Elina Jansson (Grön Ungdom) skriver i Syre #15 om den ideologiska och politiska konflikt som Miljöpartiet har att hantera i och med mål om både basinkomst och fri migration. Som gröna bör vi dock inte se en konflikt mellan välfärd och frihet – snarare att de båda sakerna är varandras förutsättningar.

Läs hela artikeln

”Allas rätt till vackra, strålande saker”

Malin Bergendal - 9 år sedan

Emma Goldman (1869–1940) var anarkist, barnmorska, sömmerska, författare och agitator i USA, Europa, Ryssland och Kanada. Här berättar hon i en omöjlig eller åtminstone osannolik intervju om sitt liv på jorden och i himlen.

Läs hela artikeln

”Kriget behöver bara dumhet”

Birger Schlaug - 9 år sedan

Elin Wägner (1882–1949) skulle fyllt 133 år i år. Hon var författare, journalist och feminist och har av uppenbara skäl inte uttalat sig i media på många år. Nu talar hon ändå ut i Syre, intervjuad av Birger Schlaug. Det är den första i en serie omöjliga intervjuer som ger en ny röst åt historiska personer.

Läs hela artikeln

Kraftiga protester mot SDs reklamkampanj

Benita Eklund - 9 år sedan

På bara två dagar mobiliserades över tusen personer till en demonstration mot SDs reklamkampanj i Stockholm, där partiet ber turister om ursäkt för människor som tigger. Kritiken mot SL har varit massiv och annonserna har rivits ner.

Läs hela artikeln

Ta oppositionsrollen från SD

Lennart Fernström
08 augusti 2015

Efter en dryg månad till sjöss så kastas jag brutalt tillbaka till ”verkligheten”, som det brukar kallas. När jag lämnade redaktionen var sociala medier fulla med postningar som ”Äntligen semester!”, ”bara X dagar kvar till semester!”, ”Y veckor ledigt” och så vidare. Nu ser jag inte en enda med ”Äntligen tillbaka på jobbet” eller dylikt.

Läs hela artikeln

Universell trygghet fungerar bäst

Gunilla Palm
07 augusti 2015

Den 30 juni i år stod Världsbankens chef Jim Yong Kim och skakade hand med Guy Ryder, generaldirektören för den internationella arbetarorganisationen ILO. Anledningen till detta handslag var både överraskande och oerhört glädjande, men gick säkerligen de flesta förbi.
Särskilt ett år som detta, då flera avgörande beslut för det internationella utvecklingssamarbetets framtid pockar på uppmärksamheten hos politiker och media.

Läs hela artikeln

Nedrustning kräver tillit

Sebastian van Baalen - 9 år sedan

I går, den 6 augusti, var det 70 år sedan den första atombomben detonerade över den japanska staden Hiroshima. Minst 135 000 människor dödades i explosionen eller dog av strålningsskador.

Läs hela artikeln

Odling som ingång till hållbarheten

Sofia Härén - 9 år sedan

De nya initiativen för att odla tillsammans är ofta kopplade till en bredare analys och problembild av samhället. I Hjulsta utanför Stockholm finns exempelvis numera Rafael Altez och hans förening med en vision om rättvisa och ekomat till alla.

Läs hela artikeln

I havsfåglarnas rike

Nike Markelius
03 augusti 2015

Fårö socken. Gotlands kommun. Juli 2015. En stor del av mitt hjärta längtar alltid hit – till Gåsemorahammarens vidsträckta stenstränder på Fårös ostkust – var jag än befinner mig i världen. Och när jag äntligen kommit hit om den ljusa sommaren eller den bleka hösten, tänker jag: Lyllo mig! Det finns ingenstans jag hellre vill vara än just här!

Läs hela artikeln

Det är inte gränser som begränsar

Lukas Yassin
01 augusti 2015

DEBATT Ingen väljer sin födelseort, men att välja var en ska leva är en mänsklig rättighet. Som Elina Jansson delar jag övertygelsen om att individen ska äga makten över sitt öde, och få ting är så centrala i människors liv som just var de bor och verkar.

Läs hela artikeln

RFSL frågade ut Alice Bah Kuhnke

Radar - 9 år sedan

Under Prideveckan i Stockholm har arrangörerna bjudit in en rad politiker för utfrågningar om deras hållning och strategier i hbtq-politiska frågor. Först ut på måndagen var kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Läs hela artikeln

Att dela kärleken på tre

Elin Lindman - 9 år sedan

Egentligen var det någonting som bara hände. Trots att de själva aldrig tänkt tanken att de var polygama befann de sig plötsligt i en kärleksrelation på tre. ”För oss är det här att älska fler än en att våga älska fullt ut”, säger Hampus Engström.

Läs hela artikeln

Kunskap om vattenhantering hjälper andra

Sebastian van Baalen - 9 år sedan

Holländsk ingenjörskonst har förvandlat vad som en gång var ett sumpigt floddelta till ett bördigt och välbeställt samhälle. Nu vill holländarna dela med sig av sina erfarenheter till andra lågt liggande länder.

Läs hela artikeln

Holländskt flyt mot stigande havsnivåer

Sebastian van Baalen - 9 år sedan

Han kallas den flytande holländaren och har utsetts till en av världens viktigaste tänkare av the Times. Koen Olthuis är en nederländsk arkitekt som propagerar för att holländarna måste lära sig att leva med stigande havsnivåer. Men hans
idéer har implikationer långt bortom Nederländerna.

Läs hela artikeln

Rörelsen som når fram till klimatförnekarna

Sofia Härén - 9 år sedan

Syre har pratat med Lars Almström en av medlemmarna i Klimatsvaret, en dotterorganisation till den amerikanska klimatrörelsen Citizens Climate Lobby. De arbetar genom att utbilda medlemmarna att prata direkt med politiker om sin hjärtefråga och upplevde nyligen ett mindre genombrott i Washington.

Läs hela artikeln

Ideologisk strid i det gröna hjärtat

Elina Jansson
styrelseledamot i Grön ungdom Väst
25 juli 2015

Ingen bestämmer var man föds, men det är en mänsklig rättighet att bestämma var man vill leva. Jag vet inte hur många gånger jag upprepat de orden när jag i höstas åkte Västsverige runt för att sprida det gröna budskapet inför valet.

Läs hela artikeln

Tysk organisation vill rädda svensk urskog

Sanni Gerstenberg - 9 år sedan

En stor del av det trä och papper som används i Tyskland kommer från svenska skogar. Nu pågår en namninsamling riktad till Sveriges landsbygdsminister om att stoppa avverkningen av skyddsvärda och artrika gammelskogar.

Läs hela artikeln

Konsten att tänka bort löneslaveriet

Lasse Ekstrand
författare och forskare
23 juli 2015

Vardagslevandet i löneslaveriets samhälle är systembundet och därmed främmande för oss. Löneslaveriets diskurs tillåter inte att vi är individuella och särskilda. Det fångas i det vardagliga språkbruket av att många har för vana att säga ”man” och inte ”jag”.

Läs hela artikeln

Plocka russinen ur den politiska kakan

Maria Wetterstrand
grön samhällsdebattör, före detta språkrör för Miljöpartiet, fristående krönikör för Syre
22 juli 2015

Det är sommar, jag äter toast och filosoferar över hur fint det är att vi i världen genom århundradena lärt oss det godaste av varandras matkulturer. Just engelsmännen har kanske inte stått för det största bidraget, men toast, scrambled eggs och vita bönor är inte så illa. Om det nu kommer från England, om detta tvistar säkert de lärda.

Läs hela artikeln

Millenniemålen har gett framsteg men det är långt kvar

Thalif Deen/IPS - 9 år sedan

Millenniemålen kallas ett av FNs mest ambitiösa program för utveckling och fattigdomsbekämpning och beskrivs trots svagheter som en framgångssaga av världsorganisationen. De nya hållbara utvecklingsmålen som ska antas i september kommer dock ta ett bredare grepp på vad utveckling är.

Läs hela artikeln

GMO-lobbyism i mjölkkrisens spår

Olof Olsson och Emma Åhman - 9 år sedan

Ge korna genmodifierat foder. Så vill Timbro och Sveriges mjölkbönder möta mjölkkrisen. Men Naturskyddsföreningen hoppas att ny ursprungsmärkning av livsmedel ska göra konsumenter villiga att betala för miljö- och djurskydd.

Läs hela artikeln

Grekland behöver alternativ valuta

Sofia Härén - 9 år sedan

”Grexit”, att Grekland skulle gå ur eurosamarbetet, har inte setts som ett alternativ i Grekland, men de kunde gått en tredje väg, påpekar en förespråkare av alternativa och lokala valutor.

Läs hela artikeln

Granska mer och hacka mindre

Malin Bergendal
17 juli 2015

En av mediernas uppgifter är att granska makten med en klar och kritisk blick och ställa frågor som ger andra och sannare svar än de som makthavarna själva helst vill besvara. Ibland görs det på ett alldeles lysande sätt, andra gånger gör man det för lätt för sig. Inte sällan genom att välja ut en politiker, till exempel Åsa Romson, och hacka på minsta småsak.

Läs hela artikeln

Pionjär på lösvikt

Text och foto: Sebastian van Baalen - 9 år sedan

Miljömedvetna konsumenter har sedan länge drömt om en matbutik utan onödiga förpackningar. Men är det verkligen möjligt? Skeptikerna menar att förpackningarna är nödvändiga för att skydda innehållet och minska matsvinnet. ”Samhället är redo” tycker Sara Wolf, en av grundarna av Berlins första förpackningsfria matbutik.

Läs hela artikeln

Allmänningen tar plats bortom offentligt och privat

Erik Persson och David Johansson
05 juli 2015

Det gemensamma kan beskrivas som kollektivt ägande, bortom staten. Ett ägande där deltagande är fritt och frivilligt, där processen är öppen, och där resultatet är tillgängligt för alla. I veckans Under ytan beskriver Erik Persson och David Johansson detta tredje alternativ – mellan det offentliga och privata.

Läs hela artikeln

Surrogatmoderskap – min väg från nej till ja

Barbro Westerholm
Läkare, forskare samt riksdagsledamot för Folkpartiet
30 juni 2015

Barn som blivit till genom surrogatmoderskap finns och blir fler och fler. I veckans Under ytan skriver Barbro Westerholm om varför hon efter att ha djupdykt i den kunskap som finns i länder där surrogatmoderskap är tillåtet har svängt från nej till ja i frågan.

Läs hela artikeln

Problemen med progressiv basinkomst

Mattias Näsman
Grön skribent
29 juni 2015

I premiären av Syre bjöds vi som läsare på en intressant exposé över olika former av försök med basinkomst runt om i världen, och intervjuer med bland andra Roland Paulsen och Guy Standing. I tredje numret hade Standing själv en artikel på samma tema.

Läs hela artikeln

Slutförvar riskerar nedfrysning

Radar - 9 år sedan

Ny forskning visar att det finska slutförvaret för använt kärnbränsle riskerar nedfrysning i framtiden. En geologisk undersökning från Åbo universitet kullkastar tidigare teorier om inlandsisens utbredning i Olkiluoto i Finland och ger ledtrådar om när framtida istäcken kan bildas, skriver Ny Teknik.

Läs hela artikeln

Svenska kolgruvor skapar tysk oro

Peter Bodach-Söderström
Fristående skribent och samhällsdebattör 
26 juni 2015

Det har inte kunnat undå någon att Sverige numera äger fem tyska kolgruvor. Statsägda Vattenfall kom över dem i en stor affär för några år sedan, och sen dess har politikerna grälat om vad man ska göra med dessa gruvor.

Läs hela artikeln

Baktala inte basinkomst Fridolin

Martin Jordö
Miljöpartiet Göteborg och Facebook-gruppen Miljöpartister för Basinkomst
26 juni 2015

Basinkomst är en stor fråga inom Miljöpartiet, trots att partiets ledning inte vill låtsas om att det är så. Men siffror från MP-kongressernas omröstningar talar sitt tydliga språk, skriver Martin Jordö från Miljöpartiet i Göteborg.

Läs hela artikeln

Reglerat surrogat tryggare för alla

Malin Bergendal
26 juni 2015

I maj skrev jag en ledare om surrogatmödraskap. Den handlade främst om varför svenska lagar behöver anpassas till att en del barn föds av surrogatmammor, och om den opinion som finns för att istället förbjuda surrogatmödraskap.

Läs hela artikeln

Småhusrörelsen tar fart i USA

Text och foto: Hanna Sistek - 9 år sedan

I USA har hemmens storlek bara vuxit, trots att familjerna krympt. Nu har en motkraft tagit fart, Tiny House-rörelsen: ”Det handlar om att förenkla sitt liv”, säger Ross Beck på Tumbleweed Tiny House som bygger minihus på hjul.

Läs hela artikeln

Linfrön sänker blodtrycket

Radar - 9 år sedan

Att låta linfrön i olika former ingå i kosten sänker blodtrycket. Detta enligt en ny metaanalys som publicerats i senaste numret av tidskriften Clinical Nutrition.

Läs hela artikeln

Den enes bröd – den andres själsliga död

Nike Markelius
Musiker, kompositör och författare, fristående krönikör för Syre 
19 juni 2015

Jag sitter i ett mötesrum på arbetsförmedlingen Kultur i Stockholm. Vi är åtta kulturarbetare som skuffats in här, för att få info om vårt öde som snart utförsäkrade ur a-kassan. Jag känner igen situationen och har stålsatt mig, för att med min psykiska hälsa i något så när behåll, ännu en gång utsättas för den här förnedringen.

Läs hela artikeln

Kolkraften som sätter MPs trovärdighet i gungning

Benita Eklund - 9 år sedan

Det är nytt för Miljöpartiet att balansera sina visioner mot regeringsduglighet. På helgens kongress blev motsättningen tydligt vad gäller klimatet, där miljöminister Åsa Romson både betonade att politikerna måste bli ”radikalt bättre” på klimatarbete och förespråkade en öppen linje inför fortsatta utsläpp från Vattenfalls kolkraftverk.

Läs hela artikeln

Kärnkraftens avfall värt miljarder

Sofia Härén - 9 år sedan

Efter en lokal granskning av Östhammars kommuns bidrag från kärnkraftsindustrin har Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen lämnat in en anmälan om mutbrott. Syres genomgång visar också att näringslivet i Östhammar har ett mycket tätt samarbete med  Svensk kärnbränslehantering (SKB).

Läs hela artikeln

Ta en självkritisk titt på narkotikapolitiken

Malin Bergendal
19 juni 2015

Nolltolerans är tanken bakom den svenska narkotikapolitiken. Den har fått mycket kritik den senaste tiden, bland annat på grund av den höga narkotikarelaterade dödligheten. Ändå kallas den lyckad och framgångsrik av sina företrädare, med argumentet att relativt få svenska ungdomar provar olagliga droger.

Läs hela artikeln

Hjältinnor försvinner inte av en slump

Anna Troberg
14 juni 2015

Mad Max: Fury Road förvånade stort genom att erbjuda en typ av kvinnokraft som inte skådats sedan Ellen Ripley tog sig an utomjordingar i Alien och Sarah Connor sparkade terminatorrumpa i Terminator 2. Det var en trevlig överraskning för många, men inte för alla.

Läs hela artikeln

Beväpnade flygfän över Arktis

Klas Lundström och Tigran Feiler - 9 år sedan

En av världens största militära flygövningar under 2015, Arctic Challenge Exercise, har precis avslutats. Motsvarande en tredjedel av Sverige, med Luleå som svensk bas, har använts i en övning som inkluderat nio länder, varav merparten fullvärdiga Nato-medlemmar. Syre var på plats och berättar här om de långtgående konsekvenser en övning som denna kan få.

Läs hela artikeln

MPs första kongress som regeringsparti

Benita Eklund - 9 år sedan

I dag fredag börjar Miljöpartiets kongress och det officiella temat är ”Nu bygger vi Sverige”, med fokus på bostad och miljö. På kongressombudens bord ligger bland annat en plan för arbetet fram till valet 2018 och motioner om hur partiet ska få upp farten i klimatfrågan.

Läs hela artikeln

Import av soja och palmolja leder till avskogning

Benita Eklund - 9 år sedan

EU-ländernas import av bland annat soja och palmolja bidrar i hög grad till världens avskogning. EU måste agera mot detta, anser WWF som i en ny rapport sammanställt flera studier på området, varav en från Stockholm Environment Institute.

Läs hela artikeln

Noll koll på gruvbolagen

Benita Eklund - 9 år sedan

Ingen har kontrollerat bolagen i den svenska gruvboomen, enligt en granskning av Naturskyddsföreningens tidning Sveriges Natur. Bolag på randen till konkurs löper obefintlig risk att inte få tillstånd att leta eller bryta mineraler i Sverige.

Läs hela artikeln

Ge pengarna ett verkligt värde

Lars Alaeus
Positiva Pengar
12 juni 2015

Vi i Positiva Pengar är överens med Ulf Bodach Söderström om att huvudproblemet är att pengar skapas i form av krediter i banksystemet och att detta uppenbart inte är långsiktigt stabilt. Tyvärr hävdar han i sin replik på Susannes artikel att penningreformen Suveräna Pengar skulle göra ekonomin än mer instabil.

Läs hela artikeln

I Rosenbad utan makt att förändra

Lennart Fernström
12 juni 2015

I dag startar Miljöpartiets kongress i Örebro, samma stad som partiet bildades i 1981. Kongressen startar med ett öppningstal av Åsa Romson. Antagligen kommer det att handla om att nu bygger Miljöpartiet det gröna Sverige – trots att partiet för första gången på 16 år har gått bakåt i ett riksdagsval. Trots att partiet grovt missade målet att fortsätta vara tredje största parti. Och trots att de rödgröna fick ett betydligt mindre väljarstöd än högern.

Läs hela artikeln

Mord och tortyr i Ukraina

Kitty Stapp/IPS - 9 år sedan

Allvarliga människorättsbrott fortgår i Ukraina trots Minskavtalet. En ny rapport från FNs människorättskontor beskriver summariska avrättningar, tortyr och misshandel av fångar.

Läs hela artikeln

Alla har rätt till syre, vatten och pengar

Harald Enoksson
pol mag i nationalekonomi
08 juni 2015

Eftersom vår ekonomi är dopad av arbetstvång måste bas­inkomsten fasas in långsamt. På veckans Under ytan föreslår Harald Enoksson att vi som ett första steg ska ta bort den övre åldersgränsen för barnbidraget.

 

Läs hela artikeln

Tempot höjs inför COP21 i Paris

Benita Eklund - 9 år sedan

Just nu möts världens länder i tyska Bonn för att under två veckor förhandla om ett nytt globalt klimatavtal. Målet är COP21 i Paris i december då allt ska falla på plats.

Läs hela artikeln

Vad rör det oss vad Finland gör?

Maria Wetterstrand
grön samhällsdebattör, före detta språkrör för MP, fristående krönikör för Syre
06 juni 2015

Kanske TT gör en billig poäng med fotot på Margot Wallström och Finlands nye utrikesminister Timo Soini. Men troligen känner de sig precis så obekväma som de ser ut.

Läs hela artikeln

Havet är deras enda chans

Jonas Elvander - 9 år sedan

EUs politik med allt fler höga stängsel och vakter runt alla gränser har lett till att flyktingar från Afrika och Mellanöstern nu bara har en sista möjlighet att ta sig till Europa för att söka asyl – via båt över Medelhavet. Jonas Elvander ger en historisk tillbakablick på migrationen i Europa och ser att politikernas svar på flyktingkrisen är otillräckliga.

Läs hela artikeln

Gröna sprickor i den blå betongen

Lennart Fernström
04 juni 2015

En ska inte dra för stora växlar på vad politiker säger efter sin aktiva period. Strax efter att Göran Persson hade avgått började han till exempel prata om att sänka arbetstiden och införa sex timmars arbetsdag, något han som statsminister hårt motarbetade.

Läs hela artikeln

Lyft den gröna visionen

Mia Sköld
oppositionsråd (MP) Norrköpings kommun
04 juni 2015

Vi som när drömmen om ett grönt Sverige behöver bli bättre på att lyfta fram möjligheterna och potentialen istället för att hela tiden fokusera på svårigheterna.

Läs hela artikeln

Cameron vill skrota Europakonventionen

Malin Bergendal - 9 år sedan

Storbritannien ska lämna Europarådet och Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna, så att landets regering själv kan bestämma hur högt mänskliga rättigheter ska prioriteras, säger en talesperson.

Läs hela artikeln

Förändring behövs fast den skrämmer

Andreas Meijer
lärare och partipolitiskt obunden samhällskritiker
02 juni 2015

I efterhand välkomnar vi ofta förändringar som leder till bättre hälsa och jämlikhet, men medan förändringarna pågår kan makten och marknaden göra starkt motstånd, skriver Andreas Meijer.

Läs hela artikeln

Längre försök med kortare arbetsdag

Malin Bergendal - 9 år sedan

Personalen på Svartedalens äldreboende i Göteborg jobbar sex timmar om dagen och får betalt för heltid på försök. Hittills är både boende och personal nöjda. Förra veckan kom beskedet att försöket ska förlängas.

Läs hela artikeln

Varför vill vänstern stoppa fri forskning?

Petra Östergren
29 maj 2015

Det har ståhejats kring min forskning de sista veckorna. Vilket inte är ovanligt. Fenomen som rör sex och pengar brukar röra upp. Det ovanliga är att upprördheten gäller forskning som ännu inte ens är utförd. Och att vanliga principer om forskningens frihet och uppdrag sätts på undantag.

Läs hela artikeln

”Militärövningar med Nato gynnar Putin”

Text: Benita Eklund | Foto: Johanna Fredriksson - 9 år sedan

De stora internationella militärövningarna avlöser varandra just nu. I måndags började ACE, Arctic Challenge Exercise uppe i norr, som snart följs av Baltops i söder. En fråga i veckans höga debattvågor har varit om övningarna ökar eller minskar säkerheten.

Läs hela artikeln

Elförslag dras tillbaka

Benita Eklund - 9 år sedan

Regeringen har dragit tillbaka sin proposition om förnybar energi, där en skatt på förnybart ingick. Sannolikheten för stöd i riksdagen var för liten.

Läs hela artikeln

Blåbrun populism stoppar inga IS-krigare

Lennart Fernström
29 maj 2015

I veckan som gick har de blå och de bruna gått i taket över ”Stockholms stads strategi mot våldsbejakande extremism”.

Läs hela artikeln

Rätten till jorden

Klas Lundström - 9 år sedan

Angola blickar in i framtiden med ekonomisk medvind i seglen efter decennier av inbördeskrig. Men problemen är många. Landet är bland annat en del av en global trend där utländska företag, med hjälp av politiska ledare, tillskansar sig mark på invånarnas bekostnad.

Läs hela artikeln

Penningsystemet är inte funktionellt

Susanne Ekelin
Aktiv i Positiva Pengar och International Movement for Monetary Reform
27 maj 2015

”De flesta vet att det är förbjudet för alla utom Riksbanken att trycka sedlar och mynt, och det är lätt att ta för givet att detsamma gäller för de pengar vi har på våra bankkonton. För visst vore det väl märkligt om det var så att pengar på konton i själva verket uppstår ur skuldrelationen mellan en bank och en låntagare, och att pengar lånas in i existens till priset av ränta för att försvinna i samma stund som ”lånet” betalas tillbaka?” skriver Susanne Ekelin från Positiva Pengar.

Läs hela artikeln

Allt fler odlar industrihampa

Benita Eklund - 10 år sedan

Intresset för industrihampa växer och i veckan samlades världens hampaproducenter för den hittills största ”International Conference of the European Industrial Hemp Association”, ett möte som sedan 2003 årligen hålls i tyska Wesseling.

Läs hela artikeln

Oklar framtid för antroposofisk medicin

Benita Eklund - 10 år sedan

I Sverige skrivs antroposofiska läkemedel ut av skolmedicinska läkare, som komplement till konventionell vård. Medlen godkänns via speciella undantagstillstånd men det är ett system som inte accepteras av EU, som kräver att de regleras i lag eller stoppas helt.

Läs hela artikeln

Snöleoparden kan räddas

Benita Eklund - 10 år sedan

En av de viktigaste orsakerna till att snöleoparden är hotad är att den äter tamboskap, främst getter och får. Men det går att lindra konflikten och skydda snöleoparderna, enligt en nyligen publicerad studie i tidskriften Biological Conservation.

Läs hela artikeln

En frivillig väntjänst är inte slaveri

Malin Bergendal
22 maj 2015

En kvinna som vill föda barn åt någon annan kan göra det redan i dag. Hon kan bli gravid och låta barnets pappa få vårdnaden, och sedan kan pappans partner göra en närståendeadoption. Det förekommer, men om något går fel på vägen finns inget juridiskt skydd.

Läs hela artikeln

Vi bytte ut schampot mot rågmjöl

Malin Bergendal - 10 år sedan

Om det går bra att tvätta håret med ett par skedar rågmjöl och lite vatten, varför ska vi då köpa schampo i plastflaskor med kryptisk innehållsförteckning? undrade vi. En testgrupp på sex personer använde den så kallade rågmjölsmetoden i tre veckor. Det är dags att titta på resultatet. Hur blev det, och vill vi fortsätta?

Läs hela artikeln

JAK tar ställning mot kränkningar

Lotta Friberg och Sammy Almedal
styrelseordförande respektive vd för JAK Medlemsbank
18 maj 2015

JAK Medlemsbank arbetar för en rättvis och hållbar ekonomi och tar avstånd från antisemitism. Det skriver Lotta Friberg och Sam Almedal från JAK som reaktion på Mathias Wågs reportage om bruna rörelser som tar sig in i gröna.

Läs hela artikeln

Fossil värme utan slutdatum

Andreas Hedfors - 10 år sedan

Till vintern ska ett av världens största biobränsleeldade värmeverk köras igång i Stockholm. Men trots att fjärrvärmekapaciteten därmed räcker för att fasa ut dagens koleldning är det inte säkert när det sker. Politikerna är oense och ägarna vill upprätthålla lönsamheten.

Läs hela artikeln

Noll koll på kolet

Andreas Hedfors - 10 år sedan

Det ryska stenkol som eldas för Stockholms fjärrvärme har lågt pris och bra svavelhalt. Dödsolyckor i kolbrotten och fördärvade lokalmiljöer har ingen tänkt på. ”Man använder inte begrepp som hållbarhet när det gäller de här bränslena”, säger Ulf Wikström på Fortum Värme.

Läs hela artikeln

När samvetsfriheten blir samvetslös

Anna Troberg
författare och debattör, före detta partiledare för Piratpartiet, fristående krönikör för Syre
16 maj 2015

Kristdemokraternas nya partiledare Ebba Busch Thor är oärlig i sin argumentation, skriver Anna Troberg i veckans krönika. Den som inte vill utföra aborter i sitt yrke har frihet att låta bli. Det gäller bara att inte välja ett yrke där utförande av aborter ingår.

Läs hela artikeln

Piratpartiet ska arbeta för basinkomst

Benita Eklund - 10 år sedan

Piratpartiet tar nu tydligt ställning för basinkomst. Något som välkomnas av Björn Flintberg, partiets talesperson i arbetsmarknadspolitiska frågor. Han menar att partiets hållning tidigare varit tvetydig.

Läs hela artikeln

Den som flyr har inget val – men det har EU

Sanna Vestin
ordförande i Farr, Flyktinggruppernas riksråd
14 maj 2015

När våra politiska ledare i dag talar om lagliga vägar in i Europa kan man tro att det är något svårt och avlägset. Men det fanns lagliga vägar tills politikerna avsiktligt tog bort dem, skriver Sanna Vestin.

Läs hela artikeln

Eichmanns i arbetslivet straffar de modiga

Lasse Ekstrand
författare
14 maj 2015

De chefer som är blint lojala uppåt sparkar neråt på de medarbetare som är obekväma och säger vad de tycker. Istället för att bli uppsagda blir dessa anställda ofta mobbade och pressade att säga upp sig, skriver Lasse Ekstrand.

Läs hela artikeln

Konsten att läsa en kvällstidning

Maria Wetterstrand
grön samhällsdebattör, före detta språkrör för MP, fristående krönikör för Syre
14 maj 2015

När en kvällstidning rapporterade att regeringsplanet hade flugit mellan Bromma och Arlanda blev det stor uppståndelse. Men i själva verket var det en storm i ett vattenglas. Det är svårt att läsa kvällstidningar, speciellt om man vill att det som står där ska vara sant, skriver Maria Wetterstrand.

Läs hela artikeln

Lämna inte de sjuka utanför

Monica Armini
samhällsdebattör, arbetar på Social Aktion i Göteborg och är aktiv i Solrosuppropet
14 maj 2015

Den som blir sjuk riskerar att bli utsatt för missunnsamhet och misstänkliggörande. När en sjuk människa ska tillbaka till arbetslivet finns inte de rättigheter som andra har. Låt oss ändra på det, skriver Monica Armini.

Läs hela artikeln

Svenska politiker rustar i blindo

Peter Bodach Söderström
14 maj 2015

Den senaste tiden har svensk försvarspolitik tvärvänt. Efter en tid av relativt ointresse för försvaret vill politikerna nu rusta mot angrepp från Ryssland. Men Ryssland är inget hot mot Sverige – rustningsivern verkar bero på andra saker, skriver Peter Bodach Söderström.

Läs hela artikeln

Frihet, autonomi och självrespekt

Petra Östergren
författare, forskare och fristående krönikör
14 maj 2015

Är det verkligen mer fritid vi behöver? Är det inte snarare en samhällsstruktur som ger oss frihet att skapa meningsfullt arbete som går att försörja sig på? frågar sig Petra Östergren.

Läs hela artikeln

Taxiförbund vill stoppa samåkning

Malin Bergendal - 10 år sedan

Samåkning som organiseras via internet eller mobilappar är svarttaxi och ska stoppas, menar branschorganisationen Svenska Taxiförbundet. Men samåkningsnätverket Skjutsgruppen avfärdar beskyllningen.

Läs hela artikeln

Pengar – hur farliga är de egentligen?

Ulf Bodach Söderström
13 maj 2015

Bankerna tar en risk när de lånar ut pengar, en risk som inte bara omfattar dem själva utan oss alla. I veckans Under ytan skriver Ulf Bodach Söderström att vi behöver diskutera finanssektorns sårbarhet. Samtidigt förklarar han varför påståendet att bankerna skapar pengar ”ur ingenting” är fel fokus för diskussionen.

Läs hela artikeln

Vi har slutat rusta ner

Thalif Deen/IPS - 10 år sedan

FN står återigen värd för ett fyra veckor långt möte om ickespridningsavtalet om kärnvapen, NPT. Vid inledningen av mötet kritiserade FN-chefen Ban Ki-Moon kärnvapenmakterna för att nedrustningen tycks ha avstannat under de senaste åren.

Läs hela artikeln

Bättre batterier ska rädda klimatet

Benita Eklund - 10 år sedan

I slutet av förra veckan lanserade elbilstillverkaren Tesla ett batteri som kan lagra stora mängder energi. Det här kommer att ”fundamentalt förändra hur världen fungerar” menar vd:n Elon Musk.

Läs hela artikeln

Skolpolitik långt från verkligheten

Benita Eklund - 10 år sedan

Politikernas och lärarnas syn på ”en professionell lärare” skiljer sig åt. Det som policytexterna betonar motarbetar till och med lärarnas möjligheter att verka i enlighet med läraruppdraget, enligt ny forskning från Stockholms universitet.

Läs hela artikeln

”Nepal behöver skuldavskrivning”

Kanya D’Almeida/IPS - 10 år sedan

Vid sidan av de mänskliga tragedierna kommer jordskalvet i Nepal att få mycket stora ekonomiska konsekvenser för det fattiga och skuldtyngda landet. Nu menar nätverket Jubilee USA att Nepal är i behov av skuldavskrivning.

Läs hela artikeln

Se till elevernas behov – inte till skolplikten

Malin Bergendal
08 maj 2015

Medieanalyserna av OECDs skolrapport frossar i populistiska evergreens om ”bättre disciplin” för att minska frånvaron. Men det kan räcka långt att göra skolan möjlig för fler att gå i, skriver Malin Bergendal.

Läs hela artikeln

Paternalism skapar inte tillit

Lennart Fernström
30 april 2015

Syftet är oklart när nio socialdemokrater och akademiker föreslår samhällstjänst för alla mellan 18 och 24 år. Tydligen hoppas de att tvångskommenderingen ska ge tillit och forma ansvarsfulla medborgare. Men att frihetsberöva människor för deras eget bästa är att ta ansvaret ifrån dem, skriver Lennart Fernström.

Läs hela artikeln

Haag-konferensen får nytt liv

Benita Eklund - 10 år sedan

1915 samlades över 1000 kvinnor i Haag för att protestera mot första världskriget. Det blev startskottet för Kvinnoförbundet för Fred och frihet (IKFF), som i veckan firade 100 år med en stor konferens på samma plats.

Läs hela artikeln

De, dom eller dem?

Malin Bergendal - 10 år sedan

Tycker du att det är svårt att välja mellan de och dem ibland? Här kommer en genomgång med djurrättsaktivister och utsläppta minkar i huvudrollerna.

Läs hela artikeln

Ja till gruvavfall i fjord

Benita Eklund - 10 år sedan

Det finns ett starkt motstånd i Norge mot dumpning av avfall i landets fjordar. Trots det godkände landets regering förra fredagen att gruvbolaget Nordic mining ska få deponera miljontals ton gruvavfall i en fjord med höga naturvärden.

Läs hela artikeln

Kritik mot EU efter drunkningskatastrof

Sean Buchanan/IPS - 10 år sedan

Drygt 900 migranter befaras förra helgen ha drunknat i samband med en ny katastrof i Medelhavet. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch kommer dödssiffrorna bara att fortsätta stiga om inte EU omedelbart agerar.

Läs hela artikeln

Aktionsdag mot TTIP

Benita Eklund - 10 år sedan

Förra lördagen protesterade människor i flera hundra städer i Europa mot TTIP, det handelsavtal som just nu förhandlas fram mellan Europa och USA.

Läs hela artikeln

Graffititillställning lockade tusentals

Benita Eklund - 10 år sedan

Förra helgen vallfärdade flera tusen till evenemanget Spring Remake i Rågsved, där över hundra utvalda graffitikonstnärer under tre dagar målade på fasader i det nedgångna Snösätra industriområde.

Läs hela artikeln

Från Three Miles Island till Fukushima

Eia Liljegren Palmær
Aktiv i Vänsterpartiet och tidigare i Folkkampanjen nej till kärnkraft-kärnvapen, med mera
25 april 2015

Lögnerna som spreds av kärnkraftsindustrin och myndigheterna i Pennsylvania efter härdsmältan i kärnkraftverket Three Miles Island 1979 har sedan dess fortsatt att spridas om Tjernobyl, Fukushima och alla andra olyckor på kärnkraftverk. Det skriver Eia Liljegren Palmær inför Tjernobyldagen den 26 april.

Läs hela artikeln

I kolbrottens spår

Mattias Lundblad - 10 år sedan

Delstaten West Virginia kallas ibland för USAs kolkällare. Appalachernas kol var en förutsättning för landets industriella revolution, och gruvorna var en viktig arbetsgivare. I dag är läget annorlunda, och regionen kämpar med svåra sociala, ekonomiska och miljömässiga prövningar.

Läs hela artikeln

Skyll inte på flyktingsmugglarna

Lennart Fernström
24 april 2015

Att hjälpa människor att fly från olycka och misär är i sig inte en ond handling. Det är EUs människofientliga politik som orsakar flyktingdöden på Medelhavet, skriver Lennart Fernström.

Läs hela artikeln

Vi behöver öppna ögonen och formulera motståndet

Nike Markelius
Musiker, kompositör, författare och fristående krönikör i Syre
19 april 2015

”Hårda som sten måste de vara, de som skriker att oliktänkande ‘kan åka hem till sitt eget land’ och utöva sina religioner där. Hjärtan av järn måste de ha, som sparkar på dem som redan ligger och som vill stänga dörrar och famnar för människor i nöd.” Nike Markelius skriver om den alltmer öppna rasismen i samhället.

Läs hela artikeln

EUs tre kriser

Guy Standing
Översättning: Malin Bergendal
19 april 2015

Europeiska Centralbanken försöker lösa den ekonomiska krisen i EU genom att pumpa in pengar i finansmarknaderna. Det är ineffektivt, menar Guy Standing. Han anser att försök med basinkomst skulle ha bättre effekt – och lösa andra problem samtidigt.

Läs hela artikeln

Sälj inte ut miljöpolitiken

Malin Bergendal
17 april 2015

Det enda ansvarsfulla Vattenfall kan göra med sina tyska kolkraftverk är att lägga ner dem. Om Vattenfall inte inser det självmant är det regeringens ansvar att se längre, skriver Malin Bergendal.

Läs hela artikeln

Kalkbrottet i Ojnare blev en riksfråga

Benita Eklund - 10 år sedan

Kampen om Ojnareskogen på norra Gotland har pågått i snart tio år. Mot unik natur och säker vattenförsörjning står brytning av kalksten som ger jobb och pengar. Nu har rättsprocessen pausats och frågan hamnat på regeringens bord.

Läs hela artikeln

Maktkamp inför öppen ridå

Mathias Wåg - 10 år sedan

Sverigedemokraterna har länge varit uppdelat i två läger och under Jimmie Åkessons sjukskrivning blossade motsättningarna upp ordentligt. I botten ligger en strid mellan SD och SDU om den framtida makten i partiet.

Läs hela artikeln

Goda bakterier renar vårt dricksvatten

Benita Eklund - 10 år sedan

Till stor del renas vårt dricksvatten i ledningsrören och inte i vattenverken. Ny forskning från Lunds universitet visar att artrikedomen bland rörens bakterier är enorm och att de spelar en större roll än man tidigare trott.

Läs hela artikeln

Allt fler barn går i skolan

Kanya D’Almeida/IPS - 10 år sedan

Under de senaste 15 åren har stora framsteg gjorts på utbildningsområdet men samtidigt finns det fortfarande 781 miljoner människor på jorden som inte kan läsa och skriva, visar en ny rapport från FN-organet Unesco.

Läs hela artikeln

Baader-Meinhof trollbinder fortfarande

Lasse Ekstrand - 10 år sedan

Fortfarande väcker Rote Armé-Fraktion fascination hos unga människor, skriver Lasse Ekstrand, författare till boken Gravspegel. Ulrike Meinhofs efterlämnade fångenskap. Men varför? Och vad ville de egentligen? Utställningen på Berlins historiska museum ger egentligen inga svar.

Läs hela artikeln

När brunt möter grönt

Mathias Wåg - 10 år sedan

Alternativrörelsens typiska frågor som bankkritik och GMO-motstånd har börjat blandas med antisemitiska konspirationsteorier inom den så kallade Sanningsrörelser och på sajter som Vaken.se.

Läs hela artikeln

Vad i helvete är det som händer?

Birger Schlaug
före detta språkrör för Miljöpartiet
15 april 2015

Miljöpartiet genomgick en kris inför valet 2002, då de nästan hamnade under riksdagsgränsen, vilket de löste genom att gå ifrån sin grundläggande ideologi, skriver Birger Schlaug.

Läs hela artikeln

Palestinskt kulturhus för fred

Sofia Härén - 10 år sedan

Två personer, med bakgrund på den politiska arenan, hade en vision om ökad förståelse och acceptans mellan sina folk. De kommer från varsin sida av muren som delar upp Israel och Palestina och de söker nya vägar mot framtiden. Tillsammans bestämde de sig för att se om kulturen kan vara en sådan väg.

Läs hela artikeln

Ökad klyfta i a-kassan är fel väg

Lennart Fernström
09 april 2015

Regeringen vill höja taket i a-kassan, men vad man borde göra är att höja golvet. Solidariteten med dem som har minst är viktigare än trygghet för medelklassen, skriver Lennart Fernström.

Läs hela artikeln

Ny fart för förnybart

Benita Eklund - 10 år sedan

Trots lägre oljepriser har de globala satsningarna på förnybar energi återigen tagit fart. Under 2014 ökade de med 17 procent enligt en ny rapport från FN:s miljöprogram UNEP.

Läs hela artikeln

Nätspion i dina fotspår

Malin Bergendal - 10 år sedan

Ett tilläggsprogram till Google Chrome samlar och skickar iväg information om vad användaren gör på internet. Enligt utvecklaren handlar det om anonym statistik, men det verkar inte stämma.

Läs hela artikeln

Framgångar i kamp mot barnarbete

San Juan Opico/IPS - 10 år sedan

För tio år sedan visade en rapport från El Salvador att många tusentals barn arbetade med farliga arbetsuppgifter. Tack vare kraftfulla insatser är situationen mycket bättre i dag.

Läs hela artikeln

Stoppat vägprojekt får nytt liv

10 år sedan

För två år sedan stötte projektet Södertörnsleden på patrull i miljölagstiftningen. Nu planerar Trafikverket för en ännu större väg i området, under det nya namnet Tvärförbindelse Södertörn.

Läs hela artikeln

Är du PK?

Malin Bergendal - 10 år sedan

Jag frågade några språkintresserade Facebookvänner vad de skulle vilja läsa om i En syl i vädret – Syres språkkrönika. De ville läsa om allt möjligt, men allra mest om uttrycket PK.

Läs hela artikeln

”Det här med att flyga”

Staffan Forssberg
06 april 2015

Det dåliga samvetet satte stopp för drömmen att som pensionär upptäcka andra kontinenter. Staffan Forssberg väljer nu i stället närmare resmål och hoppas på en avveckling av flygindustrin.

Läs hela artikeln

Farlig propaganda i medierna

László Gönczi
Miljöpartistisk veteran och kommunpolitiker i Ljusdal
06 april 2015

Både makthavare och motståndsrörelser använder sig av bilder i propagandasyfte. Medierna bör ta ett större ansvar för hur de sprider dessa.

Läs hela artikeln

Grönt + liberalt = sant

Mattias Goldmann
vd för tankesmedjan Fores
06 april 2015

Sveriges klimatpåverkan består huvudsakligen av transporter, energisystem, boende och konsumtion. På alla områden är ökad tilltro till marknaden en viktig del av lösningen.

Läs hela artikeln

Försäljning av kolkraft på tvärs mot miljömål

Benita Eklund - 10 år sedan

Statliga Vattenfalls kolkraftverk i Tyskland ska avvecklas, inte säljas. Det har varit Miljöpartiets hållning, i linje med det antagna generationsmålet om att Sverige ska lösa miljöproblemen långsiktigt, utan att exportera dem. I måndags öppnades dock för försäljning.

Läs hela artikeln

Trygghet till alla

Ana Udovic - 10 år sedan

Tänk om vi slopade arbetsförmedling, socialbidrag och sjukförsäkring och helt enkelt lät landets alla invånare ta del av en basinkomst eller medborgarlön. Är det möjligt? Absolut inte, hävdar skeptikerna. Men då har de missat att basinkomst redan är en realitet i flera länder i världen.

Läs hela artikeln

Äggindustrins ömma tår

Text: Benita Eklund, Foto: Jan-Åke Eriksson - 10 år sedan

Påsken och äggfrosseriets tid är här. På senare år har försäljningen av ägg från burhöns rasat till förmån för frigående och ekologisk produktion, men även den kan ifrågasättas. En riktigt öm tå är de tusentals tuppkycklingarna som avlivas varje dag.

Läs hela artikeln

Vem är invandrare?

Maria Wetterstrand
Fristående grön debattör samhällsdebattör, före detta språkrör för Miljöpartiet
02 april 2015

En invandrare i Sverige är någon som har flyttat hit från ett annat land, men frågan är om det egentligen är ett meningsfullt begrepp. Det är ett ord som alienerar, skriver Maria Wetterstrand.

Läs hela artikeln

Kritiserad lag kan bli kvar

Syre - 10 år sedan

Datalagringsdirektivet skrotades av EU-domstolen, som tyckte att det var en onödig kränkning av privatlivet. Ändå föreslår utredare Sten Heckscher att Sverige ska ha lagen kvar.

Läs hela artikeln

Att ha rätt eller få rätt

Tord Björk
Aktiv i Jordens Vänner
01 april 2015

Tord Björk var med när Miljöpartiet föddes ur miljörörelsen och fredsrörelsen. Här ger han sin syn på vad som hände – och berättar varför han valde folkrörelserna istället för partipolitiken.

Läs hela artikeln

Palmoljeplantagerna breder ut sig

Amantha Perera - 10 år sedan

Under de senaste trettio åren har palmoljeindustrin tagit över hälften av de över 500 000 kvadratkilometer som utgör Kalimantan, den indonesiska delen av ön Borneo.

Läs hela artikeln

Stort stöd för miljökampanj i Arktis

Benita Eklund - 10 år sedan

En stor del av världens återstående gas och olja finns i Arktis. Lokala protester mot prospektering kan ha svårt att nå ut, men inuiterna i det lilla kanadensiska samhället Clyde River har lyckats mobilisera ett ovanligt brett stöd för sin kamp.

Läs hela artikeln

Bekräftad härdsmälta i Fukushima

Benita Eklund - 10 år sedan

Nu finns det till sist svart på vitt. Kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011 resulterade i en fullständig härdsmälta. Det framkommer av en rapport på energibolaget Tepcos hemsida. De har med en röntgenliknande metod studerat det inre av reaktor 1 och kunnat konstatera att bränslet har smält.

Läs hela artikeln

Forskare: Antibiotikan i djurindustrin ökar dramatiskt

Sofia Härén - 10 år sedan

I den intensiva djurindustrin används antibiotika i stor skala och det har visat sig att detta främjar uppkomsten av resistens hos sjukdomsalstrande bakterier. En grupp forskare har tittat på detta globala problem och menar att det behöver uppmärksammas mer.

Läs hela artikeln

Människan kan utveckla tolerans mot miljögift

Benita Eklund - 10 år sedan

För första gången har forskare nu visat att människor på mycket lång sikt kan anpassa sig till en förorenad miljö. En slutsats de drar är att vi måste se upp så att vi inte bedömer hälsorisker utifrån särskilt toleranta personer.

Läs hela artikeln

Folkets betalningskrav till storbankerna

Sofia Härén - 10 år sedan

Under finanskrisen stöttade svenska staten de stora bankerna med mångmiljardbelopp. Nu är det dags att betala tillbaka, uppmanar nätverket Folkkampanj för gemensam välfärd, som under sin bankprotestvecka lämnar över ett ”inkassobrev” till bankernas aktieägare.

Läs hela artikeln

Liten slant gav ökad psykisk hälsa

Sofia Härén - 10 år sedan

En liten förstärkning av den personliga ekonomin kan vara lika effektiv som medicinering hos psykiskt sjuka. Det visar ett projekt i Blekinge där personer som lider av bland annat schizofreni, psykoser och djupa depressioner fick 500 kronor extra i månaden att röra sig med.

Läs hela artikeln

Kulturellt center för fred i Israel

Sofia Härén - 10 år sedan

I nära anslutning till det israeliska valet presenterades i Stockholm ett nyligen uppstartat palestinskt kulturcenter för första gången. Grundarna till Palestine house i Tel Aviv är starkt kritiska till Israels nuvarande politik och har visionen att kultur ska kunna öka förståelsen mellan folken.

Läs hela artikeln

På andra sidan konsumismen

Benita Eklund - 10 år sedan

Vi köper fler nya prylar än någonsin och räknas importen in ökar Sveriges utsläpp av klimatgaser.  I marginalen växer dock motreaktionerna. Secondhandkulturen blomstrar och allt fler söker strategier bortom tillfälliga köpstopp. Ett svar är den minimalistiska livsstilen, som tidskriften Camino uppmärksammade på sin hållbarhetsdag förra måndagen.

Läs hela artikeln

Wikimedia utmanar massövervakningen

Benita Eklund - 10 år sedan

Den enorma insamlingen av data från stora sajter i USA hotar yttrandefriheten och integriteten för de miljoner internetanvändare som använder och bidrar till det digitala uppslagsverket Wikipedia. Det gör att grundarna till sajten har valt att agera.

Läs hela artikeln

EU-kommissionen drar tillbaka kritiserad frölag

Sofia Härén - 10 år sedan

Många gamla och lokala sorter av grönsaker och blommor befarades försvinna med den nya frölag som EU-kommissionen presenterade 2013. Det var en anledningarna till att förslaget möttes av stora protester och att EU-parlamentet också röstade ner det förra året.

Läs hela artikeln

11 mars: Fukushima efter fyra år

Benita Eklund - 10 år sedan

Kärnkraftolyckan i Fukushima innebär fortfarande stora utsläpp av radioaktivt vatten som sprider sig i Stilla havet. På årsdagen av katastrofen hålls flera demonstrationer mot den fortsatta driften och utbyggnaden av kärnkraft.

Läs hela artikeln

Samtalskompassen pekar åt helt fel håll

Malin Bergendal
09 mars 2015

Ett ord som ”extremism” låter sig töjas och vridas ganska långt. I Mona Sahlins Samtalskompass kan det stå för allt från Al-Qaida och Svenska motståndsrörelsen till snart sagt vilken samhällskritik som helst. Vill man värna demokratin är en sådan begreppsförvirring kontraproduktiv.

Läs hela artikeln

Jag vill sprida frihetliga tankar

Petra Östergren
Författare och forskare
06 mars 2015

Petra Östergren är författare, doktorand i socialantropologi vid Lunds universitet och fristående krönikör för Syre. Du kommer att kunna läsa hennes tankar, åsikter och idéer regelbundet på baksidan av Syre. Men den här, hennes första Syre-krönika, om frihetlighet till vänster förr och nu, finns bara här på webben.

Läs hela artikeln

Mp bör inte kompromissa om Saudiavtalet

Maria Wetterstrand
grön samhällsdebattör, tidigare språkrör för Miljöpartiet
28 februari 2015

Maria Wetterstrand är grön samhällsdebattör, tidigare språkrör för Miljöpartiet och nu bland annat ordförande för analysgruppen om grön omställning, ordförande i miljömålsrådet,  styrelseledamot i tankesmedjan Cogito samt fristående krönikör i Syre.  Maria gillar snooker, har två barn och bor deltid i Helsingfors. Du kommer att kunna läsa hennes tankar, åsikter och idéer regelbundet på baksidan av Syre. Denna, hennes första Syre-krönika, om Miljöpartiets roll i regeringen, betygsuppgörelsen och vapenexportavtalet med Saudiarabien, går dock endast att läsa här på webben.

Läs hela artikeln

Demokratisera ekonomin

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare Syre
06 februari 2015

Etablissemanget vill gärna framställa demokrati som enbart rätten att i val utse dem som ska få härska. Men demokrati kräver betydligt mer än så. Demokrati kräver ständig utveckling.

Läs hela artikeln

Ersätt skräck-propagandan med kunskap

Anna Troberg
Fristående krönikör i Syre, författare och fd partiledare (PP).
06 februari 2015

Anna Troberg är författare, översättare, debattör, tidigare ledare för Piratpartiet och en av Syres fristående krönikörer. Du kommer att kunna läsa hennes tankar, åsikter och idéer regelbundet på baksidan av Syre. Denna, hennes första Syre-krönika om hur vi förhåller oss till den nya tekniken, går dock endast här på webben.

Läs hela artikeln

Är det verkligen jobb vi vill ha?

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare Syre
06 februari 2015

Sedan 80-talet har partierna tävlat i vem som kan lösa arbetslösheten. Varje regering, oavsett politisk färg, har haft som högsta prioritering att få ned arbetslösheten utan att lyckas. Det finns i dag nästan inte ett politiskt förslag som läggs fram utan motiveringen att det skapar jobb.

Läs hela artikeln

Jag tänker på oss alla

Nike Markelius
Fristående krönikör i Syre, musiker, debattör och författare.
06 februari 2015

Nike Markelius är musiker, debattör, författare och en av Syres fristående krönikörer. I dag är hon konstnärlig ledare, kompositör, textförfattare och sångare i Nike och Röda orkestern, tidigare spelade och sjöng hon bland annat i Tant Strul och duon Nike Gurra. 2013 skrev hon i DN om arbetsmarknadspolitik, ett personligt vittnesmål om arbetsförmedlingens kompletterande aktörer och vägen mot fas 3. Artikeln blev årets sjätte mest lästa artikel i DN 2013 och delades över 17 000 gånger på sociala medier.  Du kommer framöver att kunna läsa hennes tankar, åsikter och idéer regelbundet på baksidan av Syre. Denna, hennes första Syrekrönika, går dock endast att läsa här på webben.

Läs hela artikeln

Befria boendet från staten och kapitalet

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare Syre
06 februari 2015

Motsättningen är klassisk. I den ena ringhörnan har vi kapitalisterna som vill ge allt till de besuttna och smulorna till övriga. I den andra har vi socialisterna som vill styra och bestämma in i minsta detalj över människors liv.

Läs hela artikeln