Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Vinka adjö till monarkin

Ledare, Lennart Fernström - 9 år sedan

”Vårt statsskick innebär dock fortfarande att landets högsta offentliga ämbete, det som statschef, går i arv inom en utvald familj. Monarkin går inte att förena med demokrati, jämlikhet och medborgerliga rättigheter. Vi menar att rätten att representera Sverige inte ska kunna ärvas. Den kan enbart ges genom demokratiska processer.”

Vill vi leva i en demokrati måste vi utveckla den. Foto: Tony Sica/TT

Vill vi leva i en demokrati måste vi utveckla den. Foto: Tony Sica/TT

Så skriver Yasmine Larsson (S), Niclas Malmberg (MP), Maria Weimer (FP) och Mia Sydow Mölleby (V) i en historisk blocköverskridande motion om att avskaffa monarkin, som lämnades in till riksdagen i veckan som gick. Dagens över 40 år gamla regeringsform var en politisk kompromiss som utvecklade demokratin genom att begränsa monarkens makt, men utan att avskaffa den helt.

Demokratin är inte något statiskt, antingen så tar vi kampen för att utveckla den eller så kommer den successivt att urholkas. Det är en kamp som pågår hela tiden och som genom åren både gått framåt och bakåt. Demokratin är inget som vi har, demokratin är något vi hela tiden måste kämpa för. Inte minst i dessa tider då de bruna nationalistiska kungahuskramande krafterna växer samtidigt som decemberöverenskommelsen och liknande uppgörelser gröper ur den.

Vill vi fortsätta att leva i något som liknar en demokrati måste vi också se till att den utvecklas och en viktig del av det bör vara att avskaffa de odemokratiska rester som lever kvar sedan tiden innan Sverige ens var en formell demokrati. Dit hör monarkin. Det behöver inte innebära att vi skaffar en president, ett förstärkt talmansämbete skulle likaväl kunna ta över alla eller merparten av de uppgifter som nu ligger på monarken.

Men istället ser vi hur en odemokratisk och djupt konservativ institution som kungahuset ges allt mer resurser och utrymme. I budgeten höjs apanaget med åtta miljoner, av en regering där båda partierna har i sitt program att monarkin bör avskaffas. Och på söndag är det återigen dags för SVT att i värsta diktaturstil okritiskt skildra ytterligare ett barndop i kungafamiljen. Något som Silvia till Expressen kommenterar med:
– Vi ser det som väldigt fint, särskilt som SVT är vår public service-kanal och det känns som att de varit med från allra första början, redan för 38 år sedan.

”Vår”, det vill säga kungafamiljens public service-kanal som varit med sedan den nuvarande kungafamiljens början. Och Silvia fortsätter:
– När det gäller SVT känns det nästan som en god vän vid det här laget.

Det är inte konstigt att Silvia upplever det så. SVTs kråmande för kungafamiljen är inte bara groteskt utan ett direkt demokratiproblem. För inte nog med att kungen är utvald genom samlag – han klarar sig undan kritisk granskning. Extra tydligt och illavarslande är det när det gäller public service. Alla andra makthavare, oavsett om de är valda politiker eller ej, får räkna med att granskas. Det är liksom en av grundpelarna i en demokrati. Men med Sveriges statschef hålls bara väl planerade och inställsamma intervjuer. Styrda av kungahuset med utvalda inställsamma journalister, om kungahuset inte har producerat hela programmet själva.

När sådant sker i Ryssland, Kina, Nordkorea, Saudiarabien för att inte tala om något afrikanskt land så skakar vi bara på huvudet och ser det som skrämmande primitivt. Men när det gäller vårt eget statsöverhuvud köper vi det. Varför? Kungar och prinsessor hör hemma på historiens soptipp och möjligen i sagornas värld. Låt dem stanna där.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar