Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Mare Kandre dog 2005, endast 42 år gammal. Hon blev känd som författare men nu ges även hennes tidigare verk i form av tecknade serier och musik ut i samlad form. Foto: Fredrik Persson/TT.

Mare Kandre dog 2005, endast 42 år gammal. Hon blev känd som författare men nu ges även hennes tidigare verk i form av tecknade serier och musik ut i samlad form. Foto: Fredrik Persson/TT.

Protesterna mot tidigare generationers cementerade kapitalism och likformighet var högljutt insisterande med tydlig svärta. Allvaret i budskapen som de konstnärliga uttrycken stod för, där estetiken i bilder, musik och attityder utifrån kunde uppfattas som provocerande hård och taggig, var i grunden genuint livsbejakande – var och en kan vara med och förändra världen, var och en har rätt att uttrycka sig och bli lyssnad på.

Det finns, utöver musiken, relativt lite skildringar från den tidiga punktiden så det är välkommet att Kartago förlag nu postumt publicerar Punkserier, som innehåller en del av Mare Kandres tidiga arbeten som serietecknare, textförfattare och musiker – hon blev sedan en legendarisk författare innan sin alltför tidiga död 2005.

Parallellt med musiken var fanzinen en kreativ plats för människor att skildra sin verklighet under sent 70-tal och tidigt 80-tal. Här trängdes tuschiga serier med fotostatkopierade bilder av punkare, intervjuer med punkband och tips om nya skivor, konserter med mera.

I Punkserier publiceras Mare Kandres bildkonst och serievärld, med bland annat hennes serieversion av den klassiska punkboken The Punk av Gideon Sams. Det handlar om den stilige men dysforiske punkaren Adolph som slåss med skinheads och förälskar sig i vackra Thelma som överger skinsen för att bli punkare och Adolphs flickvän. Serien är ofullbordad och bitvis endast skissad, men Kandres skicklighet som tecknare går inte att ta miste på i den dramatiskt laddade serien som tar oss med till musikscenerna i London i slutet av 70-talet och tidiga konserter med Sex Pistols och The Clash. Kandre var illustratör på fanzinen Funtime och Kludd, och från den tiden publiceras här en del av följetången Dumheten som var en klassiker i den svenska fanzinevärlden. Här finns även livebilder, omslag med mera, samt ett generöst efterord av förläggaren Jonas Ellerström som innehåller både biografiska delar om Kandres liv och tankar om punkens betydelse som musikrörelse.

Kandre var sångerska i Göteborgsbaserade punkbandet Kramp, efter flytten till Stockholm i det mer experimentella rockbandet Ruhr och senare i betydligt synt-poppigare Global Infantilists. En cd med ett trettiotal låtar följer med boken och de är av varierande kvalitet. Tidiga Kramp-inspelningar från replokalen låter riktigt illa och det är omöjligt att höra texterna. Det är kanske roligt att lyssna på för redan frälsta, men gör nog inte bandet rättvisa. Liveinspelningarna med Ruhr låter inte mycket bättre. Musiken är glesare arrangerad så därför går det lättare att urskilja instrumenten, men även här är det omöjligt att uppfatta texterna. Kandre sjunger skrikigt expressivt med lite burlesk Nina Hagen–känsla. Synd att texterna inte finns med i boken. Anar att de är depressiva och intressanta. Men de kanske inte finns bevarade?

Demoinspelningarna med Global Infantilists låter mycket bättre. Musiken har mognat och musikerna blivit skickligare och därmed friare. Här sjunger Kandre med stort egensinne och säkerhet, arrangemangen är luftiga och fantasifulla; flangerbasar skapar värme kring ivriga klaviaturer och snärtiga trummor. Kandre har hittat fram till en lyrisk new wave-pop som andas vemod – i ordets allra bästa bemärkelse – och skapar drömska, nästan filmiska små låtvärldar.

Punken kanske inte förändrade världen. Men samhället består av sociala och kreativa varelser, och upproret lyckades definitivt ge många individer en sund uppkäftighet och mod att ta plats i sitt liv, utan att snegla på samhälleliga mallar eller överhetens krav på sina medborgare. På det sättet lyckades punken väl i sin strävan.

51-20-punkserier-omslag

Om boken

Titel: Punkserier
Författare: Mare Kandre
Förlag: Kartago

Nike tipsar: Punken fyller 40 med Sex Pistols

I dagarna är det 40 år sen Sex Pistols första spelning på The 100Club i London och 2016 ska utnämnas till punkens jubileumsår. Svårt att exakt datera när sociala och musikaliska revolutioner tar sin början, men det känns helt rätt att de anarkistiska klasskämparna i Pistols ställs i frontlinjen för en rörelse som aldrig lät sig kuvas.

Bianca Kronlöf och Tiffany Kronlöf är tillbaka. Foto: Saga Berlin/SVT.

Bianca Kronlöf och Tiffany Kronlöf är tillbaka. Foto: Saga Berlin/SVT.

Nike tipsar: Drastisk humor mot patriarkatet

Feministiska humorserien Full Patte har just satt igång sin andra säsong. Systrarna Tiffany och Bianca Kronlöf, i regi av Sara Haag, bjuder även denna gång på drastisk humor om högt och lågt, med en alltid närvarande samhällskritisk blick och hårt snörda kängor mot patriarkatet. Sanslöst roligt och träffsäkert! Onsdagar kl 20.00 på SVTPlay.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar