Låga vattennivåer visar på djupare problem
Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.
Grundvattennivåerna i Blekinge, Öland och Gotland är de lägsta på över 50 år. Orsaken är minskat regn. Men det är inte bara i sydöstra Sverige som nivåerna är låga, det är ett nationellt problem. Enligt Sveriges geologiska undersökning, SGU, har nivåerna vid olika mätcentraler sjunkit stadigt de senaste fem åren, och exakt när pendeln svänger är svårt att sia om.
SGU varnar för problem med vattenförsörjning för hushåll med egna brunnar och kommunala vattentäkter. Enligt Jakob Levén, enhetschef för grundvattenfrågor, är det viktigt att öka allmänhetens kunskaper om grundvattnet. Och utmaningen ligger i att tänka långsiktigt:
– Vi måste bevara och skydda till exempel grusåsar som är fantastiska grundvattenresurser, sade Levén i DN.
Minskade regnmängder är ett globalt problem och situationen särskilt allvarlig i sydöstra Afrika där floder torkat helt och skördar slagit fel. Även i Kalifornien har den värsta torkan på 1 200 år slagit ut stora delar av regionens viktiga frukt- och livsmedelsproduktion.
I Sverige är problemen inte av samma magnitud, dricksvattnet är av hög kvalitet men enligt Livsmedelsverket återfinns brandövningsplaster, perfluorerade alkylsyror och uran i flera kommunbrunnar. En tickande miljöbomb, beskrev Livsmedelsverkets generaldirektör Stig Orustfjord saken i SvD hösten 2014. Och förra veckan uppmanades invånare i Sörmland, en region utan kända högriskområden, att provta sitt vatten.
– De riktigt farliga ämnena ser man inte och känner inte. Det kan vara till exempel uran, bly, arsenik och radon. Det är ganska ovanligt, men väldigt allvarligt om man har det, och det märker man inte alls, sade Christina Ödman, chef för kvalitetskontrollen vid Eskilstuna/Strängnäs Energi och miljö, till P4 Sörmland.