Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Palmoljebolag har ödelagt skog och torvmarker i Indonesien som förberedelse för att plantera oljepalmer. Avskogningen utgör ungefär en femtedel av de globala växthusgasutsläppen. Foto: Chedar Anderson/Greenpeace/TT.

Palmoljebolag har ödelagt skog och torvmarker i Indonesien som förberedelse för att plantera oljepalmer. Avskogningen utgör ungefär en femtedel av de globala växthusgasutsläppen. Foto: Chedar Anderson/Greenpeace/TT.

Palmoljeplantager breder ut sig med allvarliga konsekvenser för djur och natur. Världens ökande konsumtion av palmolja leder till att tvivelaktiga aktörer skaffar sig ny mark till plantage genom att bränna ner regnskog med ovärderliga naturtillgångar.

– Trots att många företag gjort åtaganden för att sluta köpa smutsig palmolja så har de inte gjort tillräckligt med framsteg, säger Erika Bjureby på Greenpeace.

Skövlingen av tropisk regnskog leder till ökat utsläpp av växthusgaser. Dessutom är lönen på plantager ofta långt under minimilön och arbetet riskfyllt. För två år sedan inledde Greenpeace en dialog med en rad internationella storföretag, däribland Ikea och Orkla, som bland annat äger OLW, Jordan och Göteborgs Kex. Företagen i studien lovade då att bryta kopplingen till skogsskövlingen.

Men enligt Greenpeace nya rapport har företagen inte gjort tillräckligt i praktiken.

– När vi i höstas såg hur hela Indonesien brann så frågade vi oss vad det är som händer, och vi beslöt oss för att granska hur det går för storföretagen och se om de gjort sin hemläxa, säger Erika Bjureby.

Hon genomförde granskningen och dialogen med de nordiska företagen i undersökningen och menar att det har varit bra och öppna möten. Men rapporten som granskar 14 storbolag drar slutsatsen att det finns en hel del kvar att göra. De svenska företagen hamnar på en mellannivå.

– Ikea har kommit långt när det gäller ursprungsspårning och har nästan 100 procent RSPO-certifierad olja (Roundtable for sustainable palm oil). Det är ett bra steg i rätt riktning, men de har fortfarande en lång väg att gå innan kopplingen till skogsskövlingen kan brytas. RSPO som certifieringssystem är fortfarande inte bra nog. Dess medlemmar skövlar fortfarande regnskog och anlägger bränder. Företag måste därför gå utöver detta och omedelbart sluta köpa palmolja från tvivelaktiga leverantörer.

Flera andra miljöorganisationer är inne på samma linje kring RSPO-certifieringen. Jordens vänner nominerade år 2014 ett antal företag till Greenwashpriset just för att de hävdat att deras palmolja var hållbar tack vare certifieringen. Naturskyddsföreningen menar att det är ett första steg men inte tillräckligt. Även WWF som var med och startade certifieringen anser att RSPO behöver stärkas ytterligare, men att det är ett mycket viktigt steg för att driva hållbarhet.

– Vi är glada att RSPO nu godkänt RSPO NEXT, vilket är en frivillig påbyggnadsmodul med flera aspekter som inte fanns med år 2013. Det är så vi jobbar, att få företag med på vägen. Vi tror inte att en bojkott hjälper, då det är en global handelsvara och det egentligen bara är företag i Europa som ställer krav på hållbarhet, säger Margareta Renström, expert på palmolja i WWF.

Orkla hamnar liksom Ikea på en mellannivå i Greenpeaces studie. De har valt leverantörer som har gjort åtaganden för att få bort dålig palmolja och jobbar också med olika initiativ för att förändra industrin som helhet.

– Men de måste jobba mycket hårdare med att kontrollera varifrån palmoljan kommer ända ner till plantagenivå, säger Erika Bjureby.

Företaget har också jobbat mycket på att byta ut palmoljan till andra oljor. Men att bojkotta produkter med palmolja är inget som Greenpeace förespråkar.

– Vi vill försöka att ändra industrin så att palmolja produceras på ett schyst sätt. Palmoljan är dessutom viktig för Indonesiens utveckling och ekonomi, även för småbönderna. Som konsument kan man absolut välja att inte köpa varor med palmolja, men man kan också kontakta företagen och sätta press på dem. De är väldigt måna om sina varumärken, säger hon.

Greenpeace har även haft dialog med de svenska företagen Cloetta och Findus, trots att de inte ingick i själva studien. Framför allt för att de inte slutat köpa palmolja från tvivelaktiga aktörer. Däremot vet man inte hur det gått för Arla, som inte ville dela med sig av information om sina leverantörer eller genomförandet av sin policy för palmolja. Kjell Lundén Pettersson jobbar med hållbarhetsfrågor på Arla.

– Vi har inget alls emot att berätta hur det går och redovisar det publikt varje år i vår ansvarsredovisning som alla kan läsa på vår hemsida. Däremot har vi inte rätt att lämna ut uppgifter om exakt hur många kilo vi köper från respektive leverantör, säger han.

Han förklarar vidare att Arla haft som mål att nå 100 procent särhållen RSPO-certifierad olja under 2015. Man nådde inte hela vägen, men upp till 90 procent.

– Det visade sig vara svårt med vissa oljeblandningar. Men vi förväntar oss att nå 100 procent vilken dag som helst nu, säger han.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar