Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Debatt, Gustaf von Heijne - 8 år sedan

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Om vården varken kan bota eller lindra och om patienten verkligen vill dö ska möjligheten finnas, skriver Gustaf von Heijne. Foto: Foto: Yves Logghe/AP/TT.

Om vården varken kan bota eller lindra och om patienten verkligen vill dö ska möjligheten finnas, skriver Gustaf von Heijne. Foto: Foto: Yves Logghe/AP/TT.

Aktiv dödshjälp, vilket innebär att en läkare injicerar ett dödande medel i patienten, är tillåten i Belgien, Nederländerna och Luxemburg. Där kan man även med läkarhjälp få tillgång till preparat med vilket man själv kan avsluta sitt liv. Dock måste man vara skriven i något av länderna för att få hjälp. I Schweiz finns kliniker där vem som helst kan få hjälp att för egen hand avsluta sitt liv. I USA finns dödshjälp i ungefär ett halvdussin stater och där har Kalifornien med knappt 40 miljoner invånare beslutat att tillåta dödshjälp alldeles nyligen. Det ska dock tilläggas att det överallt är mycket kvalificerade förutsättningar som gäller.

Jacob Schönning ger en mycket osnygg bild av just Nederländerna. Detta är ett land med en mycket lång husläkartradition, vilket innebär många gånger decennielånga kontakter mellan läkare och patient med åtföljande mycket god mellanmänsklig kontakt. För att läkaren överhuvudtaget ska fundera över dödshjälp ska patienten vara dödssjuk bortom all medicinsk hjälp och därutöver drabbad av olidliga och obehandlingsbara smärtor. Patienten ska vidare under en längre period ha uttalat en önskan om dödshjälp och vara fullt beslutskompetent samt helt opåverkad av sin omgivning i sitt beslut. Slutligen ska allt detta bekräftas av en andra oberoende läkare.

I Nederländerna legaliserades dödshjälpen 2002 sedan läkare och jurister gått i bräschen för detta och för att få ordning på hanteringen, som pågått i ett tjugotal år under samma former. Varje enskilt dödsfall ska registreras av agerande läkare och alla fall kommer upp för kontroll i olika regionala kommissioner bestående av en läkare, en jurist och en etiker/teolog.

Orsaken till denna kontroll är naturligtvis att se till att missbruk inte förekommer och på denna punkt har man lyckats. Där finns inget ”sluttande plan”, något som dödshjälpsmotståndarna i Sverige målar upp som en av de stora farorna.

Min uppfattning om läkarens primäruppgift är solklar, den är att bota. Men om nu läkaren inte kan bota och döden blir en konsekvens av detta, och läkaren ej heller kan lindra våldsamma, kanske tortyrliknande smärtor, då ska läkaren hjälpa sin patient att avsluta livet om patienten så önskar, och inte gömma sig bakom ”läkarlagen” och göra ingenting. Ingen läkare ska tvingas göra detta. Det finns de som vill. Runt en tredjedel av Sveriges läkare är positivt inställda till dödshjälp, liksom runt tre fjärdedelar av landets befolkning. En tredjedel av läkarkåren är mot och resten osäker. Och samtliga politiska partier utom Miljöpartiet sopar frågan under mattan. Detta är fegt.

Av fotografiet på Jacob Schönning att döma tror jag mig kunna konstatera att jag – rent statistiskt – är bra mycket närmare mitt livsslut än han och vill avsluta det här inlägget med att jag skulle vara bra mycket lugnare i själen om jag visste att jag kunde få ”hjälp att ta mig över gränsen” om det någon gång i framtiden skulle vara önskvärt.

 

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar