Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

"De hittar hopp och glädje och får energi av de här låtarna i den verklighet de lever i" säger Nadin al Khalid. Foto: Claes Thureson.

”De hittar hopp och glädje och får energi av de här låtarna i den verklighet de lever i” säger Nadin al Khalid. Foto: Claes Thureson.

Vi träffas på Kaffebaren vid Möllevångstorget i Malmö. Det har gått några dagar sedan Tarabband hade releasekonsert för sin andra skiva Ashofak Baden (Vi ses sen) och Nadin al Khalidi är fortfarande uppfylld av det som hon säger kan ha varit en av bandets bästa spelningar.

– Det kändes som att ni hade koll på allt, musiken, kläderna, ljudet, ljuset, säger Nadin al Khalidis vän musikern Sousou Cissiko som också dyker upp på kaféet.

Det blev verkligen tarab, arabiska för den magiska känsla som uppstår när musiker är så samspelta det bara går.

Bilder i nyhetsflödet

Ashofak Baden är förutom namnet på skivan också namnet på plattans första låt.

Texten kan ses som en symbol för de texter som Nadin al Khalid skriver. Den handlar om ett yazidiskt par som tar en sista selfie innan de skiljs åt. Kvinnan tar barnen med sig upp på ett berg för att söka skydd från IS styrkor som är på väg, men mannen stannar i byn med sina föräldrar som inte kan fly.

Alla Nadin al Khalidis texter är historier som på något sätt handlar om människor som är mitt i eller har varit med om ett liv på flykt.

– Det är saker som jag tänker på varje dag, känner kring och diskuterar med vänner, som sedan blir texter. Det jag berättar kan ha utspelat sig i vilken krigszon som helst i världen, inte bara i Syrien eller Irak. Men det är om det jag själv har sett kan hända som jag berättar. Det blir så klart starkt då, säger hon.

Ofta kommer tankarna efter bilder som hon har sett i nyhetsflödet på nätet. Hon pratar om en bild som spreds nyligen, där en mamma och en pappa som befinner sig på flykt i Grekland, vid den makedonska gränsen, tvättar sin alldeles nyfödda baby i kallt flaskvatten ovanför en lerpöl.

Berättelser och öden

På Tarabbands konserter berättar Nadin al Khalidi ofta bakgrunden till varje låt. En text handlar om en 4-årig flicka som blev dödad i Gaza, en annan om en 18-årig kurdisk kvinna som försvarade sin by från IS och använde sista skottet i sitt vapen mot sig själv när hon insåg att hon annars skulle bli terrornätverkets fånge.

Nadin al Khalidi ser det inte som att texterna hon skriver är politiska.

– Det är människors berättelser och öden som jag berättar om.

– Fast det är ju politik ändå, säger bandmedlemmen Gabriel Hermansson, som också är med kaféet.

Nadin al Khalidi är inte mycket för att hålla jobbiga händelser och känslor ifrån sig.

– Nej, varför skulle jag det? Jag är inte rädd för att känna saker, utan mer fokuserad på att hitta en plan för hur jag kan påverka.

Volontärer i höstas

Nadin al Khalidi är mycket frustrerad över det som händer vid Europas gränser med flyktingar som är fast i skogen eller blir misshandlade av gränspoliser. Hon säger att hon hoppas inspirera andra att vara emot stängda gränser genom de diskussioner hon tar med vänner och bekanta både i verkliga livet och i sociala medier.

När stora grupper av flyktingar från bland annat Syrien i höstas började anlända till Malmö central avbröt Nadin och Gabriel sitt arbete i skivstudion för att vara på Centralen som volontärer.

Tung text – glad musik

När skivan sedan skulle göras klar gick Nadin al Khalidi igenom en kris. Kan verkligen texter om så tunga saker sättas ihop med musik som är så upplyftande som Tarabbands? grubblade hon.

– Men vi hittade en balans. Även om en text har ett viktigt och allvarligt tema behöver inte musiken vara mörk och dyster. Det finns ju också en kraft och styrka i det vi vill förmedla, säger Gabriel Hermansson, som är en av dem som gör musik till Nadin al Khalidis texter.

– Det kan till och med vara en poäng med en medryckande låt. Till texten om kurdiska tjejen valde vi en brudparad, som ett sätt fira henne och hennes motstånd.

Och när skivan nyligen recenserades i bland annat Sydsvenskan, fick den omdömet att musiken och texterna fungerar fint tillsammans.

Unga hör av sig

Bandet får mycket feed back, inte minst genom sociala medier. I arabvärlden sprids Tarabbands musik flitigt och ofta hör unga människor därifrån av sig.

– De hittar hopp och glädje och får energi av de här låtarna i den verklighet de lever i, säger Nadin al Khalidi.

Det spelar också roll för de unga att se ett band där en arabisk kvinna sjunger och är omgiven av jämlika manliga, svenska musiker, säger hon.

Låten Bagdad Choby från bandets första skiva har blivit en riktig hit, inte minst i länder som Egypten och Jordanien där Nadin al Khalidi och hennes band har varit på flera turnéer. Kanske tar genombrottet i Sverige omvägen via bandets numera utsålda konserter där.

– Senast i Kairo spelade vi för 1 500 personer. Vi fick höra att folk gått och väntat i ett halvår på vår konsert, berättar Nadin al Khalidi.

Hemma i Malmö har de blivit igenkända för att de varit med i flera arabiska tv-kanaler som sänds i Sverige via parabol.

Om Nadin al Khalidi

Sångerska, musiker och skådespelare som bor i Malmö. Sjunger och spelar i bandet Tarabband som nyligen har släppt sin andra skiva Ashofak Baden. Hon kommer även att vara konferencier för den årliga folk- och världsmusikgalan, som i år arrangeras den 30 mars–2 april i Västerås.

Föddes i Bagdad

Nadin al Khalidi föddes i Bagdad 1980. Hennes pappa var skådespelare och hennes mamma spelade piano. I början av 1990-talet flyttade familjen till Kairo som Nadins mamma kom ifrån. Nadin återvände till Bagdad i slutet av 1990-talet men flydde tillsammans med sin syster till Sverige 2002. Där hamnade hon ganska snart i Malmö och bodde under lång tid hemma hos skådespelaren Marianne Mörck, som hon ser som en extra mamma.

Musik och teater

Nadin Al Khalidi arbetar också med teater. Hon turnerar bland annat med barnteaterföreställningen Marhaba Hej! tillsammans med Tarabbandkollegan Gabriel Hermansson.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar