Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Omställningen måste vara etisk

Under ytan, Stefan Villkatt - 8 år sedan

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Jämtgetter var vanliga i Jämtland och Härjedalen förr. Men i likhet med djur av andra gamla lantraser gav de inget större överskott, skriver Stefan Villkatt. Foto: Fredrik Persson/TT.

Jämtgetter var vanliga i Jämtland och Härjedalen förr. Men i likhet med djur av andra gamla lantraser gav de inget större överskott, skriver Stefan Villkatt. Foto: Fredrik Persson/TT.

Att leva självförsörjande är en dröm för många. Att hitta en billig liten gård på landet och börja leva utanför marknadssamhällets lönearbete och konsumtion.

Många storjordbruk förr var självförsörjande. Även många bruksorter, med sina enorma bruksägda jordbruk. Men de var förstås samtidigt centrala aktörer i utvecklingen mot fullskalig industrialism och dagens marknadssamhälle. Också storjordbruk som grundades på slavarbetskraft har förstås ofta varit självförsörjande, exempelvis romarrikets latifundier. Det finns alltså inte någon motsättning mellan självförsörjning och marknadsekonomi. Inte heller innebär självförsörjning i sig att verksamheten är etiskt hållbar.

Plast eller slakt

Minns när jag själv för många år sedan, som ganska nybliven djurrätts- och ekoaktivist, började prenumerera på tidningen Åter, ett ”Forum för självförsörjning och alternativt boende på landsbygden”. Minns hur förväntansfull jag var och hur upprörd djurrättsaktivisten i mig blev. På samma vis som miljöaktivisten i mig blev upprörd när djurrättsfolk inte såg bilism eller skenande massproduktion av skräp som ett problem.

Det finns inte någon självklar koppling mellan att värna om djur och att försöka rädda vår miljö. Tvärtom är det nog ungefär lika vanligt med djurrättsmänniskor som lyckligt tipsar om plast som miljömänniskor som pläderar för slakt. Det är lätt att glömma i dag, när många väljer vego av klimatskäl och djurrättsrörelsen pratar miljö.

Ja, vi behöver gå tillbaka till en mindre global värld, transportmässigt. Vi behöver leva mer lokalt, produktionsmässigt. Och ökad grad av självförsörjning är en bra målsättning för både enskilda, grannar, byar och samhällen.

Men den självförsörjningen måste vara etiskt grundad. Att ha slavar eller annan billig arbetskraft, som genom sin muskelkraft skapar ett överskott som de som driver gården kan mumsa på, får inte vara rätt väg att gå. Och detsamma måste gälla djuren. Kan det ens kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner?  Förutom allt det självklara i att mjölken tillhör kalven och att lantraserna inte alls producerade något överskott att tala om.

Sammanhang av våld

Många av oss oroas också av kopplingarna mellan våld mot djur och våld mot människor. Att våldet mot djur inte alls verkar gå att avgränsa till bara djuren. Att jägare och slaktare verkar löpa större risk att ta till våld än andra är ytterligare ett skäl till att låta omställningen bli vegetarisk och djurrättslig. För varför ska vi skapa en ny värld där våldet redan är inbyggt i systemet?

Att vi måste göra vår värld mindre global transportmässigt innebär inte att vi får glömma varandra. Och vi är många. Fruktansvärt många. Och med djur som vi utnyttjar blir det ännu fler munnar att mätta. Lantbrukens djur föder oss inte, de kostar oss mat. Mat som vi skulle kunna äta.

Högre krav på solidaritet

Ekofascister, som exempelvis Pentti Linkola, har valt våldets väg och menar att vi måste göra oss av med människor. Och ja, jag tycker också att människorna måste bli färre. Men tänker att det måste ske genom social rättvisa, preventivmedel och upplysning.  Inte genom massutrotning och våld.

Vi vet, inte minst sedan Shora Esmailians Ur askan – Om människor på flykt i en varmare värld, att vi är på väg mot en tid med högre krav på solidaritet människor emellan. Och från höstens Refugees Welcome till dagens stängsel har det blivit allt tydligare att även den del av mänskligheten som hamnar här uppe i norr kommer bli större. Inte mindre.

Filosofen Kant ställer ett grundkrav på en etik, för att den ska överhuvudtaget ska kunna kallas etik. Han menade att en etik måste fungera även om alla levde i enlighet med den. Därför måste vår omställning, den nya värld vi skapar, kunna levas av alla.

Visst kan enstaka människor leva off grid ute i skogen, som Pentti Linkola gjorde. Men vi kan inte bygga en etisk omställning på försörjningssätt som kräver att vi är en bråkdel av det antal människor vi är i dag. Tvärtom behöver vi koncentrera oss på att skapa sätt att odla som kan försörja många.

Det innebär att vi måste odla grödor som människor kan äta. De djur som skapats av djurindustrin får långsamt dö bort från oss. Och de vilda djuren får tillbaka sina skogar. Ett fåtal av de gamla lantraserna kanske blir kvar som husdjur?

Vi behöver titta på alla de experiment som görs med mikroodling, för vid en kollaps kommer vi antagligen lida brist på odlingsmark. Det vore också bra att hitta fram till fungerande former av kollektivt odlande och självförsörjning på bynivå, eftersom ensam inte är stark. Och vi kommer också i framtiden behöva sörja för dem som inte kan kroppsarbeta. För jag hoppas att de delar av omställningsrörelsen som är romantiskt lagda och vurmar för det gamla inte menar att vi ska börja behandla gamla, sjuka och svaga som vi gjorde förr.

Vi behöver också tänka på boende. Hur ska vi bebygga landsbygden ifall transportsystemet självdör och städerna inte längre fungerar? Ska alla bo i husvagn?

En omställning behöver också en struktur för utbildning. Hur bygger vi enkla bostäder? Med vilka verktyg? Med vilka material? Hur fungerar fröodling? Hur ska morötter bäst bevaras?

Baserad på etik

Också ur ett etiskt perspektiv är det här viktiga frågor. Rädda och desperata människor är farliga. Planer, kunskap, struktur – ja, det vi kallar samhälle – är centrala för en människas känsla av trygghet och därmed också grundläggande i byggandet av en värld utan våld.

Till syvende och sidst behöver vi alla, inklusive övriga djur, en radikal omställning kvickt, för att inte vår jord ska bli olevbar. Men den omställningen måste baseras på etik. Hur ska vi annars få till en värld vi faktiskt vill leva i?

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar