Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

”Rysk propaganda är bra för oss. De är för svaga för att vara verkliga alternativ och belyser i stället det vi misslyckats med. Under kalla kriget sa de att USA var rasister – så USA lyfte fram medborgarrättsrörelsen”, säger Peter Pomerantsev. Foto: Jan-Åke Eriksson.

”Rysk propaganda är bra för oss. De är för svaga för att vara verkliga alternativ och belyser i stället det vi misslyckats med. Under kalla kriget sa de att USA var rasister – så USA lyfte fram medborgarrättsrörelsen”, säger Peter Pomerantsev. Foto: Jan-Åke Eriksson.

Den brittisk-ryske tv-producenten Peter Pomerantsevs debutbok ligger sedan något år överst i bokhögarna hos inflytelserika Rysslandsanalytiker och han bjuds in till både debattkvällar och beslutsfattares slutna salonger för att svara på frågan: Vad ska vi göra med Ryssland?

Nu kommer Peter Pomerantsevs bok på svenska och han sitter i Stockholm och ger trots ont i magen (”för mycket paracetamol, borde jag dricka citron istället?”) löpande band-intervjuer till en rad redaktioner.

Hans popularitet beror inte bara på att tajmingen var perfekt (”tur för mig, otur för Ukraina”) utan också på att han är en utmärkt berättare. Ingenting är sant och allting är möjligt är en hejdlös berg-och-dalbanefärd genom ett bländande vackert och groteskt motbjudande Ryssland i en balansakt mellan samhällsanalys och satir.

– Ryska nyheter tar historier direkt från Game of Thrones: ukrainska fascister i vargskinn korsfäster barn på Kievs gator. Det är bra tv!

– Så vi måste göra bra tv också, om hur bra demokrati är.

Blixtkarriär

Under ett antal år från 2001 gjorde Pomerantsev reality-tv i Moskva, program i gränslandet mellan tragiska dokumentärer och kittlande underhållning. Han är uppväxt i England i en rysk emigrantfamilj och gjorde blixtkarriär i den oljedopade ryska elitens finrum under en hysterisk era av närmande till väst — på ytan.

– Jag var naiv som många västerlänningar. Det har varit en resa från fascination och förtjusning till något mycket mörkt och en stor oro.

I boken möter den unge ”Piiiiter”, som han kallades av sina hipster-kollegor i de svällande tv-kvarteren Ostankino (”Kremlpropagandans murbräcka”), den fattiga Donetskflickan som blev Moskvaälskarinna, en desillusionerad utvecklingskonsult som nu knäcker extra i actionfilmer och så gangsterbossen i struken träningsoverall – numera regissör.

Ibland blir det karikatyrer, men djupt mänskliga erfarenheter blottläggs i texten: de före detta Sovjetmedborgarnas vilsenhet, den längtansfyllda hatkärleken till ett styvmoderligt väst.

Rysslandsintresserade känner säkert igen bilden av ett pengarusigt, vansinnigt, hedoniskt Moskva. Men här tränger sig strax ett nytt, mindre känt vansinne på: en produktion av verkligheter där det hippa och kreativa får leka fram cynisk propaganda, hot – och hat. Det innehåll makten behöver fylla invånarnas sinnen med för att döva ilskan över låg levnadsstandard, villa bort medvetenheten om kleptokratin och avfärda de massiva gatuprotesterna 2011–2012.

– De behövde byta samtalsämne.

Putin som enda alternativ

Detta är Pomerantsevs budskap: Ryssland massproducerar illusioner och provokationer, där gränsen mellan underhållning, åsikter och nyheter suddas ut i en kakafoni: om att liberaler låter sig bli våldtagna av bögar och sina kvinnor förnedras av muslimer medan ryssar mördas i Ukraina. Den hårdföre president Vladimir Putin, som statsmannamässigt bombar i Syrien, blir det enda alternativet — även om alla vet att han valfuskar och stjäl ur statskassan.

– Ta presentatörerna i tv. Tidigare var de snygga, framgångsrika. Nu är de motbjudande, som hämtade ur ryska folksagor. Det är medvetet.

– Budskapet är att det är okej att vara ett fulhuvud, det är okej att slå sin fru och skylla på andra. Det är okej numera.

Projicerade verkligheter

KGB-juntan i Rysslands ledning har på 15 år drivit desinformationen så långt att det mesta som uppfattas som opposition och fri press sväljs av statsmakterna och kan styras efter behag. Marionettmästaren bakom detta kusligt briljanta upplägg heter Vladislav Surkov, ett slags Max Martin möter Joseph Goebbels och länge vice stabschef hos Putin. Denne före dette punkare med smak för gangsta-rap och modern konst ses som spindoktorernas spindoktor och tycks byta ”arbeten, härskare och ideologier” som strumpor.

Här spårar Pomerantsev värderingarna i det till synes nihilistiska: Surkov beskriver i sina böcker indirekt sig själv som Guds ”privilegierade följeslagare: för smart för att bry sig om någon annan, för nära sin gud för att behöva någon moral. Han ser världen som ett rum där man kan projicera olika verkligheter.”

”Vi har stärkt regimerna”

Hur hanterar detta förtrycksmaskineri internet? Genom att ”trycka ut så mycket information att oppositionen inte vet vem som är vem och blir oförmögen att organisera sig.” ”Kina och Turkiet gör samma sak” säger Pomerantsev, som flyttat tillbaka till London och jobbar som analytiker av just propaganda och ideologier världen över.

Den diaboliska Kreml-maskinen är skicklig på att identifiera västs problem – som nu med migrationsdebatten – men det kan vändas till en fördel.

– Det kan bli en nyttig röntgen som visar oss våra tillkortakommanden. Vi måste i vilket fall ta itu med dem.

Tillbaka till frågan: Vad gör vi åt Rysslands aggression i närområdet, förtryck av den egna befolkningen och öppna stöd till populism och extremism i Europa?

Naturligtvis menar Pomerantsev att frågan är felställd, vilket flera artiklar om honom och hans bok missar, för vilka är ”vi”?

– Vi har stärkt de här regimerna, över hela världen. Vi tar emot pengar från korruption och förtryck. (Ukrainas expresident Viktor) Janukovytj anses auktoritär men ingen pratar om att hans miljarder stulna dollar tvättades i London och Luxemburg! Vi möjliggör detta och det är motbjudande men också geopolitiskt dumt.

Journalistisk kris

Pomerantsev vill mana till besinning och aktion på samma gång.

– Det är svårt. Om vi blir rädda spelar vi i Putins händer. Mycket av deras lögner fungerar för att vi har en journalistisk kris särskilt i östra Europa. Vi måste starta om public service-medier i Europa.

Ryska propagandamedier är inte särskilt inflytelserika globalt, men i områden med marginaliserad rysktalande befolkning kan de vara farliga, menar Pomerantsev.

– Svara inte på dem, skit i dem. Svaret är bättre medietransparens om ägandet, säger Pomerantsev och nämner några hetsande nätplatser i Slovenien som ryska intressen kontrollerade via brevlådeföretag i Holland och Brittiska jungfruöarna.

Han vill se ett massivt paket, med både morot och piska, för att straffa despoter och medlöpare och stödja hårt pressade demokratikämpar. Som skräckexempel på västs Rysslandspolitik lyfter han fram den brittiska passiviteten efter det radioaktiva mordet på avhopparen Alexander Litvinenko i London 2006.

– (Änkan) Marina hade en lista på väldigt bra riktade sanktioner: mot giftfabriken, åklagare och tunga tjänstemän med kopplingar till pengatvätt. Men Storbritannien har inte gjort någonting alls, vi sålde ut oss för lite pengar.

Ikea- och Volvoannonser

Förutom tuffa sanktioner vill Peter Pomerantsev se ”en moralisk kampanj mot västerländska företag som annonserar på tv-kanaler som attackerar homosexuella” och nämner Ikea och Volvo som exempel.

Viktigast är dock att inte vara reaktiv utan lika smart som Surkov-gänget: Föreslå den rysktalande publiken andra verkligheter.

– Vi behöver motpropaganda, optimistisk tv! Bekämpa självhatet, integrera dem i europeiskt tänkande. Jag skulle inte bry mig om nyheter, jag skulle göra program om småföretagare, ”Kolla, de klarade det! Titta, folk semestrar i England!”, ”Ni kan delta i världen!”

Vladimir Putin och hans krets är ”bortom rika”, säger Pomerantsev. ”Fatta hur kul de har det. De är postsovjetiska supermän som kan se igenom varje ideologi och föra enorma krig”. Foto: Jan-Åke Eriksson.

Vladimir Putin och hans krets är ”bortom rika”, säger Pomerantsev. Foto: Jan-Åke Eriksson.

Om Peter Pomerantsev:

Brittisk journalist, tv-producent och författare.

Född 1977 i Kiev, Sovjetunionen, men 1978 flyttade hans familj därifrån och Peter växte upp i London.

2001 flyttade han till Ryssland och arbetade i nio år för tv-kanalen TNT. I november 2010 återvände han till London.

Hans debutbok kom på engelska i november 2014: Nothing Is True and Everything Is Possible: The Surreal Heart of the New Russia.

Nu kommer hans bok på svenska: Ingenting är sant och allting är möjligt (Ordfront).

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar