Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

EU har inget intresse av flyktingar

Linda Nieuwenhuizen och Veronica Berling
det hållbara alternativet
22 mars 2016

Globala skolans konferens på Sida, Stockholm, våren 2014, apropå att EU byggde ett tredje taggtrådsstängsel och att tusentals flyktingar de senaste 20 åren drunknat i Medelhavet. Det skriver Linda Nieuwenhuizen  och Veronica Berling i ett debattinlägg.

Läs hela artikeln

Inga kärnvapen på vår gård

Inger Nilsson
ordförande för S-kvinnor i Skåne
21 mars 2016

Svensk säkerhetspolitik har länge hanterats så att Sverige agerar på så sätt att felaktiga förväntningar eller osäkerhet om Sveriges alliansfria hållning inte ska uppstå. Det skriver Inger Nilsson i ett debattinlägg.

Läs hela artikeln

Ljug inte om dricksvattnet

Mats Johannesson
Uppväxt i Kallinge, ordförande Miljöpartiet de gröna i Motala
16 mars 2016

När jag växte upp i Kallinge 500 meter från ingången till F17 gav ljudet av Viggens muller en känsla av att vara ”hemma”. I Kallinge kunde man dela upp barn till dem som jobbade på järnverket och dem som jobbade på flyget. Min pappa jobbade på järnverket. Han sa ofta att vattnet vi drack var bland det bästa i Sverige. Det skriver Mats Johannesson i sin debattartikel.

Läs hela artikeln

Stoppa kriget – den som kan

László Gönczi
Känd som allt annat än pragmatiker
14 mars 2016

Redan här i början av dessa rader bekänner jag en ovanligt långtgående pragmatism. Kriget i Syrien (egentligen är det flera krig, men nu menar jag det som pågår mellan de så kallade rebellerna och al-Assad) är så brutalt och så förödande att det måste stoppas. Det skriver László Gönczi i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Öppet brev till Dagens Nyheters chefredaktör

Juan Carlos Piñeyro
Poet och författare
11 mars 2016

Bäste Peter Wolodarski, Jag vill tacka Dig för Din öppenhjärtiga och personliga söndagskrönika (DN 28/2). Jag har också haft i min byrålada ett främlingspass under de första åren jag bodde i Sverige. Det är nämligen så att jag, min dåvarande fru och mina tre barn överlevde det så kallade smutsiga kriget som pågick i Argentina på 70-talet; så småningom hamnade vi i Stockholm genom Amnestys försorg. På debattsidan skriver Juan Carlos Piñero att Wolodarski bör fortsätta försvara asylrätten.

Läs hela artikeln

Systembolagets principer funkar för fler droger

Annette Chapigliani
02 mars 2016

Den svenska drogpolitiken är otrolig i internationell jämförelse. Speciellt otrolig eftersom all forskning visar att man på allvar vill motverka skador måste man, som Lennart Fernström skriver (i ledaren Syre #45), gå åt motsatt håll. Det skriver Annette Chapigliani i ett debattinlägg

Läs hela artikeln

Kasta inte grus i maskineriet

Harald Enoksson
01 mars 2016

Enligt vissa vänstermemer har den som tjänar för mycket inte rätt att uttala sig om andras löner. Lööf, Ullenhag, Lemne med flera diskvalificeras av sin lön som om den signalerade något slags antikompetens i just den här frågan. Det skriver Harald Enoksson på debattsidan i veckans Syre.

Läs hela artikeln

Att hata IS men sälja vapen till Saudiarabien

Benton Wolgers
22 februari 2016

Likheterna mellan Saudiarabien och IS är många. Saudiarabien bildades under 30 år av jihadistiska fälttåg i början 1900-talet. Både Saudiarabien och det område IS behärskar utgår från godtyckliga tolkningar av sharia, avrättar dödsdömda med svärd och utsätter andra dömda för amputationer och piskrapp.

Läs hela artikeln

En lek med stereotyper

Nike Markelius
Syres kulturskribent
22 februari 2016

Här svarar Syres kulturskribent Nike Markelius på Johanna Wickström replik på Markelius text om Makode Lindes utställning i ett tidigare nummer av Syre.

Läs hela artikeln

”Inom redaktionen finns en stor spridning av åsikter”

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
22 februari 2016

Här ger Syres ansvariga utgivare svar på kritiken som läsaren  Johanna Wickström gett Nike Markelius för hennes text om Makode Lindes utställning i ett tidigare nummer av Syre.

Läs hela artikeln

Nylonet vann över hampan

Leif Stenberg
15 februari 2016

Jag tycker att du okritiskt återger ett antal felaktiga påståenden om hampans historia som ofta sprids av webbsidor som vill legalisera rökning av cannabis. Det skriver Leif Stenberg som svar på Mari Elfvings Under ytan förra veckan om vilken roll hampan skulle kunna spela för en hållbar framtid.

Läs hela artikeln

Det onödiga dödandet

Jessica Thiel och Martin Smedjeback
11 februari 2016

För en månad sedan lyckades en gris i USA, som senare fick namnet Rita, hoppa från en lasttransport som var på väg till ett slakteri. Mirakulöst nog klarade sig Rita relativt oskadd från hoppet och hon blev omhändertagen av en djurfristad och lever i dag i trygghet.

Läs hela artikeln

Jag vill ha rätt att dö

Violete Kurti
Språkrör, Grön Ungdom Syd
09 februari 2016

I sin debattartikel (2/2016) anser Jacob Schönning att aktiv dödshjälp är ett steg i fel riktning för det gröna partiet att gå. Vidare menar han att förebyggande åtgärder mot psykisk ohälsa ska ske istället. Jag håller med Jacob Schönning om att det är viktigt att tillhandahålla hjälp för individer som är i behov av det i tidigt skede men vi har delade åsikter kring aktiv dödshjälp.

Läs hela artikeln

Nazismen får det svårt i Sverige

Ulf Bodach Söderström
08 februari 2016

Om priset på en vara motsvarar tillgången så är rädsla extremt billigt i dagens Sverige. Alla tycks rädda och många är hysteriska. Rasisterna ser Sveriges undergång i invandringen, humanisterna ser demokratins undergång i rasismen.

Läs hela artikeln

Bruka skogen utan kalhyggen

Kristina Bäck
03 februari 2016

Kalhygget är människans spår i naturen. Avslagna grenar, uppochnervända stenar och rötter, 1,5-metersstubbar och djupa ränder i marken som endast en ny istid kan utplåna. Ibland skäms jag över att vara människa.

Läs hela artikeln

Vi måste rannsaka begreppet frihet

Max Jonsson
31 januari 2016

En fråga som oundvikligen kommer att få en alltmer avgörande roll i relation till hållbar utveckling är frihetsbegreppet. Att det är ett känsligt ämne avspeglas förmodligen i hur pass litet utrymme frågan får i det offentliga rummet.

Läs hela artikeln

Ett dråpslag mot Stockholms stadsutveckling

Jens Holm, Rikard Warlenius
Vänsterpartiet
19 januari 2016

Det hann inte ens gå en vecka efter klimattoppmötet i Paris innan S-MP-regeringen tog ytterligare ett beslut som gör det svårare att ställa om Stockholm till en klimatsmart region. Tillsammans med motorvägstunneln Förbifart Stockholm kommer fortsatt flyg på Bromma och utbyggd kapacitet på Arlanda att leda till ett ökat fossilberoende.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp är fel väg

Jacob Schönning
19 januari 2016

I den gröna ideologin är solidaritet ett nyckelord. Miljöpartiet har de tre solidariteterna – för djur, natur, ekosystem; kommande generationer samt världens alla människor. När jag söker en kärna i detta ser jag en kärlek till alla varelsers liv, nu och i framtiden. Livet ska försvaras så långt som möjligt, det ska inte behöva prestera för att få existera, utan får sin mening i sig självt, men i samspel med andra.

Läs hela artikeln

Nyanlända elever förlorar tid

Mia Sköld
MP Norrköping
17 januari 2016

Jag var på en konferens om hur man på bästa sätt tar emot nyanlända barn i skolan. Det var mycket intressant. Flera forskare har ägnat mycket tid åt att försöka hitta modeller som fungerar för de flesta. I några rykande färska rapporter har de kommit fram till några mycket viktiga slutsatser.

Läs hela artikeln

Skydda jordbruksmarken

Hans Andersson
ordförande i Den goda jorden ideell förening
17 januari 2016

Under de senaste åren har diskussionerna om exploatering av jordbruksmark blivit allt intensivare. Inte minst har vi i föreningen Den goda jorden under våra tio år lyckats lyfta frågan upp ur myllan.

Läs hela artikeln

Gör inte korna till problemet

Gunnar Rundgren
17 januari 2016

Är det rätt att säga att köttindustrin är ett hot mot klimatet? Nej, säger Gunnar Rundgren i sin debattartikel. Syres ansvarige utgivare Lennart Fernström svarar honom och förklarar varför Syre driver en vegansk linje.

Läs hela artikeln

Skörda rätt frukter av teknikutvecklingen

Max Jonsson
04 januari 2016

Den hållbara omställningen i världen utgör ett paradigmskifte av aldrig tidigare skådad karaktär. Det är också ett mångdimensionellt sådant, gällande allt från det ekonomiska systemet till de sociala och samhälleliga strukturerna.

Läs hela artikeln

Julbord utan djur – helt enkelt

Jenny Luks - 9 år sedan

Grisfötter, lutfisk, sill och prinskorv. Buffé med djurdelar anses av många vara den mest heliga måltiden på året. Det är en tradition som ingen får röra. Den är viktigare än Kalle Anka och alla julklappar tillsammans. Att då välja en vegansk jul kan verka besvärligt och närmast exotiskt.

Läs hela artikeln

Ge ekonomerna bättre självförtroende

Patrik Olsson
nationalekonom och talesperson för En köpfri dag
14 december 2015

Under mina fem år på Handels i Stockholm låg det hela tiden och skavde där i bakhuvudet. Naturvetaren i mig fick inte ihop det här med att ekonomin ska växa i all oändlighet.

Läs hela artikeln

Vart tog jämställdheten vägen?

Ewa Larsson och Eva Hallström
Gröna kvinnor
10 december 2015

På COP15 i Köpenhamn var det många stora internationella kvinnoorganisationer som hårt drev jämställdhet som en förutsättning för hållbar omställning, och de lyckades. Vi undrar nu om regeringar anser det viktigt att jämställdhet finns med i det kommande slutliga klimathandlingsprogrammet. Vi kan inte se att den svenska regeringen har skrivit om jämställdhet som en del i klimatarbetet på sin hemsida. På plats på klimatkonferensen har vi fått reda på att jämställdhetsperspektivet saknas – nu igen?!

Läs hela artikeln

Låt flyktingarna skapa ett eget samhälle

Egil Priskorn
07 december 2015

På några få år mobiliserade de allierade otroliga mängder resurser och skapade det som möjliggjorde landstigningen i Normandie. Om de kunde då kan vi också nu lyfta i flock och hitta lösningar på uppenbara utmaningar som uppstår i kölvattnet på kris, krig och flyktingströmmar.

Läs hela artikeln

Åsa – var inte ledsen

Per Holmqvist
07 december 2015

Hej Åsa. Jag såg för några dagar sedan ett inslag på Rapport där du hade svårt att hålla tårarna tillbaka. Du skulle förklara det omöjliga med vår generösa och välkomnande flykting- och asylpolitik. Det gick inte så bra.

Läs hela artikeln

Beskatta krigsindustrin hårt

Gunnar Svensson
07 december 2015

Vem är terrorist? Ett stort, rikt land som bombar Afghanistan? Som ockuperar Irak, tar oljan, bombar sönder infrastrukturen och dödar några hundratusen? Eller är terroristerna några galna ungdomar som dödar andra ungdomar i Paris? Västvärldens kolonialism lämnar djupa spår i Mellanösterns historia.

Läs hela artikeln

Låt Sverige förbli alliansfritt

Peter Norrthon
24 november 2015

Sverige har varit alliansfritt i 100 år och har haft fred i 200 år. Efter andra världskriget blev Sverige en stor anhängare av FN, som i sin stadga förbjuder angreppskrig. Vår utrikes- och säkerhetspolitik har hittills byggt på ”fredliga lösningar på krig och konflikter genom diplomati, samtal, förhandlingar och medling”.

Läs hela artikeln

Färre regler kan ge fler en fristad

Harald Enoksson
24 november 2015

Gissningsvis en miljard människor skulle gärna byta land. Ökande välstånd ger fler råd att ta sig längre än till närmaste grannland. Konfliktalstrande klimatförändringar gör att fler får skyddsskäl, och desperation nog att utmana taggtråd och hav.

Läs hela artikeln

Det är inte lätt för ett gammalt rödskägg

Lasse Ekstrand
15 november 2015

När jag läser Bernhardina Hörnstein minns jag diskussioner med ledarna, alla nu borta, för gruvstrejken – en vild sådan, något liknande kommer vi aldrig att få uppleva, inte med en försvagad, krympande arbetarklass – uppe på LKAB.

Läs hela artikeln

Vi behöver eldsjälar och fritänkare

Bernhardina Hörnstein
historikerstudent
05 november 2015

Politikerna har format samhället efter den arbetslinje de tror på. Allt vi gör från barnsben till ålderdomens sista år är att drillas in i ett system som innebär misstänksamhet mellan stat och medborgare. Vi ser det inte minst i det politikerförakt som göder missnöjespartier. Att enbart förespråka medborgarlön i ett sådant samhällsklimat är att tala till döva öron.

Läs hela artikeln

Revolten måste komma inifrån

Lasse Ekstrand
författare, fackordförande och samhällsdebattör
05 november 2015

Jag har inte röstat på decennier. Jag vägrar att legitimera en skendemokrati. Med en maktfullkomlig elit. Oavsett färg och retorik. Decemberöverenskommelsen bekräftade den redan vunna insikten: politikerna struntar blankt i folkviljan.

Läs hela artikeln

Överenskommelsen hotar flyktingars rättigheter

Elin Andersson, Anton Nordenfur och Leo Rudberg
Piratpartier och Ung Pirat
02 november 2015

Fredagen den 23 oktober presenterade regeringen och de borgerliga partierna sin nya överenskommelse om migrationspolitiken. Överenskommelsen innebär ett stort hot mot flyktingars rättigheter, framför allt i form av tillfälliga uppehållstillstånd och hårdare försörjningskrav för anhöriginvandring.

Läs hela artikeln

Prekariatet behöver stöd för att resa sig

Bernhardina Hörnstein
historikerstudent
26 oktober 2015

Inget inlägg i debatten om medborgarlön har varit så nedslående som Mr Medborgarlön, Lasse Ekstrands, senaste: Det är kört. Han frågar sig hur prekariatet, en heterogen och splittrad grupp som knappt känner till sin kollektiva existens, ska kunna enas och kräva nödvändiga politiska reformer – inte minst medborgarlön.

Läs hela artikeln

Refugees Welcome visar vägen i klimatkampen

Philip Lantz
språkrör Gröna Studenter Stockholmsregionen
18 oktober 2015

2015 kan mycket väl vara ett av de viktigaste åren i mänsklighetens historia. Samtidigt som polariseringen och konflikterna i samhället ökar samlas världens ledare för att klubba igenom FNs hållbarhetsmål. Efter den mest omfattade konsultationen någonsin, där 194 länder deltagit, har världssamfundet kommit överens om vilken utveckling och vilken framtid vi alla ska sträva emot de kommande åren.

Läs hela artikeln

Hur ska vi förena frihet och solidaritet?

Jerker Jansson
författare, musiker och marxist
15 oktober 2015

Svenskarna är ett av världens mest överbelånade folk. Finansinspektionen gick i somras ut och sa att de var oroade för utvecklingen. De låga räntorna och avsaknaden av amorteringskrav ses av många som skälet till problemet. Men det går också att se som effekten av det ekonomiska system vi lever i. Som en effekt av kapitalismen.

Läs hela artikeln

Mr Medborgarlön: Det är kört

Lasse Ekstrand
författare, fackordförande och samhällsdebattör
14 oktober 2015

Man kan bli smått euforisk, även om det låter lite knasigt, av att läsa samhällskritisk litteratur. Ens verklighetsuppfattning bekräftas, ens observationer stämmer, någon har sett samma saker som en själv och man kan lugnt konstatera att man varken har överdrivit eller tagit miste. På vetenskapligt språk heter det ”intersubjektivitet”.

Läs hela artikeln

Hur ska vi förena frihet och solidaritet?

Jerker Jansson
författare, musiker och marxist
11 oktober 2015

Svenskarna är ett av världens mest överbelånade folk. Finansinspektionen gick i somras ut och sa att de var oroade för utvecklingen. De låga räntorna och avsaknaden av amorteringskrav ses av många som skälet till problemet.

Läs hela artikeln

Assads avgång löser inte krisen

Jakob Dencker
arabist
06 oktober 2015

Utrikespolitiska Institutets Mellanösternexpert Per Jönsson gick nyligen ut i en debattartikel och förespråkade att västmakterna skulle samarbeta med Bashar al-Assad-regimen för att bekämpa Islamiska staten.

Läs hela artikeln

Centern borde inte driva marknadshyror

Hans Linke
hyresgäst och medlem i Centerpartiet
04 oktober 2015

Förra helgen beslöt Centerstämman att partiet vill ”successivt införa en friare hyressättning med starkare koppling till bostäders marknadsvärde”. Som medlem i Centerpartiet och hyresgäst tycker jag inte att det är en bra idé.

Läs hela artikeln

Miljöbilspremien – en missriktad politisk lösning

Hugo Ström
28 september 2015

Miljöbilspremien är tänkt att stimulera tillväxten av en hållbar och fossiloberoende fordonsflotta. Ändå är denna premie inte nödvändigtvis ett hållbart och intellektuellt godtagbart förslag; hypotesen här är snarast det motsatta: miljöbilspremiens verkan är att segmentera klyftorna i samhället, vilket innebär en minskad social – och därmed i förlängningen ekologisk – hållbarhet.

 

 

Läs hela artikeln

Fler partier måste låta kolet ligga

Johan Ben Mohammad
sammankallande för Grön Ungdom Klimat
27 september 2015

Vattenfall påbörjar nu en försäljning av de tyska kolkraftverken, vilket skulle kunna innebära gigantiska klimatkonsekvenser globalt. För att stoppa försäljningen krävs ett riksdagsbeslut där majoriteten ställer sig emot den.

Läs hela artikeln

Krävs förmåga till kritisk reflektion

Göran Dahl
forskare i politik och historia
25 september 2015

Min invändning mot Alkhaffajis första text grundar sig på den första delen. Resten är en annan diskussion, om folkbildning och politiskt arbete.

Läs hela artikeln

Törst efter kunskap utmärker intellektuella

Ibrahim Alkhaffaji
skribent, student och vänsterpartist
24 september 2015

Göran Dahls svar på mitt debattinlägg den 11 september är intressant. Dahl verkar enbart ha läst dom första 4–5 meningarna av mitt svar till Petra Östergren och baserat hela sitt svar/resonemang utifrån dessa meningar.

Läs hela artikeln

Intellektualism kräver mer utrymme

Göran Dahl
forskare i politik och historia
23 september 2015

Petra Östergren efterlyser i Syre den 4 september frihetliga vänsterintellektuella. I ett svar den 11 september skriver Ibrahim Alkhaffaji att vi ju har Åsa Linderborg, Kajsa Ekis Ekman och Judith Kiros bland ”några namn” redan.

Läs hela artikeln

Gör inte vattnet till handelsvara

Linnéa Engström
Europaparlamentariker för Miljöpartiet
20 september 2015

Europaparlamentet har röstat för ett krav som 1,8 miljoner medborgare i Europeiska Unionen har skrivit under. Detta trots försök från de kristdemokratiska och konservativa grupperna att urvattna parlamentets ståndpunkt. Glädjande nog handlar det första medborgarinitiativet om rätten till vatten.

Läs hela artikeln

Petra Östergren svarar Ibrahim Alkhaffaji

Petra Östergren
forskare, författare och fristående krönikör för Syre
15 september 2015

Ibrahim Alkhaffaji verkar ha missförstått min krönika.

Läs hela artikeln

Visst finns det vänsterintellektuella

Ibrahim Alkhaffaji
student, skribent och vänsterpartist
15 september 2015

I Syre den 4 september efterlyser författaren Petra Östergren vänsterintellektuella. Hon förväntar sig mer av vänsterintellektuella, mer motstånd, nya perspektiv och kunskapsbaserad vänsteranalys.

Läs hela artikeln

Inkomst måste inte vara lön

Harald Enoksson
Tankesmedjan Velum
13 september 2015

Det är oklart åt vilket håll basinkomst påverkar lönerna, då vi får effekter som drar åt olika håll och tar ut varandra. Jag tror själv på en liten ökning i snitt, men i den händelse att vi skulle få en generell lönesänkning så vore det faktiskt bra.

Läs hela artikeln

Arbetsrätten får facken att tystna

Lasse Ekstrand
samhällsdebattör, författare, ordförande i Saco-S vid högskolan i Gävle
09 september 2015

”Pampvälde inom facket visar färsk avhandling” basunerade UNT ut på sin löpsedel i kall december 1979. Bakgrunden var att det samma månad disputerades vid Uppsala universitet på en avhandling om facket. Avhandlingen föranledde skarpa reaktioner från centralt fackligt håll. Själva LO-basen, Gunnar Nilsson, ryckte ut och fördömde: ”Skall sådant kallas forskning?”

Läs hela artikeln

Med basinkomst blir vi jämställda

Harald Enoksson
Tankesmedjan Velum
06 september 2015

Jag välkomnar teknisk rationalisering – ökad produktivitet hjälper oss att ge välstånd även till den som inte har chans till en hög arbetsinkomst.

Läs hela artikeln

Kämpa för kortare arbetstid

Anders Malmros
Medlem i Vänsterpartiet och SAC-Syndikalisterna
04 september 2015

Harald Enoksson på tankesmedjan Velum menar i Syre den 14 augusti att kollektivavtal är osolidariska. Jag kan absolut hålla med om att ett problem med kollektivavtalen är hundrasidiga avtal som icke-jurister kan ha svårt att förstå. Ett ännu större problem med kollektivavtalen är att de är passiviserande.

Läs hela artikeln

Kollektivavtal är osolidariska

Harald Enoksson
Tankesmedjan Velum
04 september 2015

Facket har lyckats framställa sig som ”den goda sidan” i en episk kamp mot det ondskefulla storkapitalet. Men när det gäller lönebildning så är ”den svenska modellen”, det vill säga att fack och storföretag gör upp i slutna rum och tvingar på oss hundra-sidiga avtal som ingen icke-jurist kan begripa, inte en synonym till allt det solidariska som gjort oss stolta över Sverige.

Läs hela artikeln

Upptäck kulturkonservatismen

Magnus Brohult
02 september 2015

I mina artiklar om konservatismen har jag påpekat att det finns två huvudriktningar inom rörelsen: 1) nyliberala och 2) kulturkonservativa. Jag har exemplifierat detta med idéer och personer både från nutid och historisk tid.

Läs hela artikeln

Vänstern drev igenom rösträtten

Göran Dahl
01 september 2015

Magnus Brohults svar tarvar några korta kommentarer:
1) Han pådyvlar mig att ställa en ”snäll vänster” mot en ”elak höger” som en förklaringsmodell. Detta är helt fel – det handlar om historiska fakta, inte om värderingar. Ett exempel får räcka här: det var vänsterkrafter (liberaler och socialister) som drev igenom den fria och allmänna rösträtten. Högern var emot. Och det hjälper inte att svenska högerpartister/moderater har velat ta äran åt sig för denna demokratiska revolution.

Läs hela artikeln

Ingen frihet och jämlikhet från höger

Göran Dahl
26 augusti 2015

I Syre den 14 augusti skriver Magnus Brohult på Under ytan om behovet av att ta det allvarliga på allvar. I sakfrågan om att det gäller att gå på djupet i frågor kring rasism, tiggeri och så vidare är jag helt enig.

Läs hela artikeln

Tala om mig med rätt pronomen

Sín Wellroth Lång
24 augusti 2015

Hej! Enligt dig existerar jag troligen inte. Det är få förutom dem som är medvetet insatta i min situation som vet att det jag är ens är möjligt. Jag är genderfluid/neutrois, och jag finns inte. Jag är några fina ord som ingen vet vad de betyder. (Tips: sök på internet!)

Läs hela artikeln

Välfärd hotar inte friheten

David Ling
Grön ungdom i Gävle
14 augusti 2015

Elina Jansson (Grön Ungdom) skriver i Syre #15 om den ideologiska och politiska konflikt som Miljöpartiet har att hantera i och med mål om både basinkomst och fri migration. Som gröna bör vi dock inte se en konflikt mellan välfärd och frihet – snarare att de båda sakerna är varandras förutsättningar.

Läs hela artikeln

Det är inte gränser som begränsar

Lukas Yassin
01 augusti 2015

DEBATT Ingen väljer sin födelseort, men att välja var en ska leva är en mänsklig rättighet. Som Elina Jansson delar jag övertygelsen om att individen ska äga makten över sitt öde, och få ting är så centrala i människors liv som just var de bor och verkar.

Läs hela artikeln

Ideologisk strid i det gröna hjärtat

Elina Jansson
styrelseledamot i Grön ungdom Väst
25 juli 2015

Ingen bestämmer var man föds, men det är en mänsklig rättighet att bestämma var man vill leva. Jag vet inte hur många gånger jag upprepat de orden när jag i höstas åkte Västsverige runt för att sprida det gröna budskapet inför valet.

Läs hela artikeln

Problemen med progressiv basinkomst

Mattias Näsman
Grön skribent
29 juni 2015

I premiären av Syre bjöds vi som läsare på en intressant exposé över olika former av försök med basinkomst runt om i världen, och intervjuer med bland andra Roland Paulsen och Guy Standing. I tredje numret hade Standing själv en artikel på samma tema.

Läs hela artikeln

Baktala inte basinkomst Fridolin

Martin Jordö
Miljöpartiet Göteborg och Facebook-gruppen Miljöpartister för Basinkomst
26 juni 2015

Basinkomst är en stor fråga inom Miljöpartiet, trots att partiets ledning inte vill låtsas om att det är så. Men siffror från MP-kongressernas omröstningar talar sitt tydliga språk, skriver Martin Jordö från Miljöpartiet i Göteborg.

Läs hela artikeln

Ge pengarna ett verkligt värde

Lars Alaeus
Positiva Pengar
12 juni 2015

Vi i Positiva Pengar är överens med Ulf Bodach Söderström om att huvudproblemet är att pengar skapas i form av krediter i banksystemet och att detta uppenbart inte är långsiktigt stabilt. Tyvärr hävdar han i sin replik på Susannes artikel att penningreformen Suveräna Pengar skulle göra ekonomin än mer instabil.

Läs hela artikeln

Lyft den gröna visionen

Mia Sköld
oppositionsråd (MP) Norrköpings kommun
04 juni 2015

Vi som när drömmen om ett grönt Sverige behöver bli bättre på att lyfta fram möjligheterna och potentialen istället för att hela tiden fokusera på svårigheterna.

Läs hela artikeln

Förändring behövs fast den skrämmer

Andreas Meijer
lärare och partipolitiskt obunden samhällskritiker
02 juni 2015

I efterhand välkomnar vi ofta förändringar som leder till bättre hälsa och jämlikhet, men medan förändringarna pågår kan makten och marknaden göra starkt motstånd, skriver Andreas Meijer.

Läs hela artikeln

JAK tar ställning mot kränkningar

Lotta Friberg och Sammy Almedal
styrelseordförande respektive vd för JAK Medlemsbank
18 maj 2015

JAK Medlemsbank arbetar för en rättvis och hållbar ekonomi och tar avstånd från antisemitism. Det skriver Lotta Friberg och Sam Almedal från JAK som reaktion på Mathias Wågs reportage om bruna rörelser som tar sig in i gröna.

Läs hela artikeln

Eichmanns i arbetslivet straffar de modiga

Lasse Ekstrand
författare
14 maj 2015

De chefer som är blint lojala uppåt sparkar neråt på de medarbetare som är obekväma och säger vad de tycker. Istället för att bli uppsagda blir dessa anställda ofta mobbade och pressade att säga upp sig, skriver Lasse Ekstrand.

Läs hela artikeln

”Det här med att flyga”

Staffan Forssberg
06 april 2015

Det dåliga samvetet satte stopp för drömmen att som pensionär upptäcka andra kontinenter. Staffan Forssberg väljer nu i stället närmare resmål och hoppas på en avveckling av flygindustrin.

Läs hela artikeln

Farlig propaganda i medierna

László Gönczi
Miljöpartistisk veteran och kommunpolitiker i Ljusdal
06 april 2015

Både makthavare och motståndsrörelser använder sig av bilder i propagandasyfte. Medierna bör ta ett större ansvar för hur de sprider dessa.

Läs hela artikeln

Grönt + liberalt = sant

Mattias Goldmann
vd för tankesmedjan Fores
06 april 2015

Sveriges klimatpåverkan består huvudsakligen av transporter, energisystem, boende och konsumtion. På alla områden är ökad tilltro till marknaden en viktig del av lösningen.

Läs hela artikeln