Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Kasta inte grus i maskineriet

Debatt, Harald Enoksson - 8 år sedan

Enligt vissa vänstermemer har den som tjänar för mycket inte rätt att uttala sig om andras löner. Lööf, Ullenhag, Lemne med flera diskvalificeras av sin lön som om den signalerade något slags antikompetens i just den här frågan. Det skriver Harald Enoksson på debattsidan i veckans Syre.

När äpplena blir dyrare betyder det att vi ska äta päron, skriver Harald Enoksson. Foto: Dean Foswick/AP/TT.

När äpplena blir dyrare betyder det att vi ska äta päron, skriver Harald Enoksson. Foto: Dean Foswick/AP/TT.

Så nu när jag tjänar som en kyrkråtta tänkte jag passa på att ge min syn på lönebildningen. Enligt logiken ovan borde vänstern lyssna mer på mig än på någon fackpamp som tjänar sexsiffrigt på att kidnappa jämlikhetskampen.

Vi påverkar alla vår lön. Vi pluggar, söker jobb och sköter oss. Men många faktorer är utom vår kontroll. Vi väljer inte uppväxt eller anlag och kan inte veta vilka branscher som går bra om tio år. Att en enskild ska bära hela ansvaret för sin egen inkomst är därför en absurd tanke. Det förstår facket. Men att det just därför är lika absurt att skapa en järnkoppling mellan lön och inkomst låtsas dom inte förstå.

Det är förstås ingen slump, eftersom fackets kuvert fylls med just löntagares pengar, inte med avgifter från låginkomsttagare i allmänhet. Det är inte okunskap som ligger bakom propagandan. Men för den som helt gratis hjälper till att cirkulera den så kan det passa med en liten grundkurs (från en ännu mer lågavlönad person utan organiserade egenintressen i sedelfacket).

Priser är marknadsekonomins trafiksignaler. När äpplen blir dyrare är det för att vi ska välja päron istället, inte för att vi ska samla ihop kamraterna och kasta gödsel på äppelkulaker. När bensinpriset går upp är det för att vi ska byta till cykel och tåg. Och när lönen i en bransch går ner så är det en signal om att ”här finns det lediga resurser så köp gärna arbete av den här sorten”. Och sett från andra sidan så är det en uppmaning om att byta bransch, flytta eller skaffa ny utbildning.

Alla kan inte äta päron. Men vi som skivar ner vad som helst i gröten kan byta och låta äppelälskarna få sin frukt i fred. Alla kan inte ställa bilen, men stadsbor kan ta bussen när bensinen blir för dyr och frigör då utsläppsutrymme för glesbygden. Och dom flesta vårdbiträden har inte möjlighet att utbilda sig till läkare. Men dom som gör det förbättrar villkoren i sitt tidigare yrke genom att lämna det, precis som när Amerikaemigranterna lyfte livet inte bara för sig själva utan även för oss som blev kvar i den gamla världen, i och med att vi blev färre per enhet kapital och land.

Visst blir det dyrt när priser stiger och lönen sjunker, och vi frestas att sätta golv och tak. Men då får vi en svart äppelbörs. En transportstruktur som inte ställs om utan kostar staten mer i subventioner varje år (vanligt i oljeproducerande länder). Och vi får arbetskategorier där vissa inte kommer in för att dom ofrivilligt är för dyra att anställa, medan dom på insidan får för bra betalt för att röra sig därifrån, utbildningsvägen eller järnvägen.

Men vi kan utjämna livsvillkoren utan att kasta grus i maskinen. Vi kan beskatta vinsterna hos äppelmånglarna, transportmagnaterna och arbetsköparna och fördela dessa utanför marknaden, genom bidrag som kommer alla till del. Vi bryter då den moraliskt oförsvarbara järnkopplingen mellan lön och inkomst och mildrar automatiskt konsekvenserna av alla prisförändringar. Med basinkomst kan vi äta marknadsekonomins fördelar och ändå ha jämlikheten kvar. Men det är förstås ingen idé som tilltalar den som får lägenheten betald av dagens, och inte morgondagens, lönearbetare.

Facket gör många bra saker. Men att stoppa den som säljer sin tid billigt i utbyte mot att få komma in i ett nytt yrke och språk är inte en sådan sak.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar