Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Jag vill ha rätt att dö

Debatt, Violete Kurti - 8 år sedan

I sin debattartikel (2/2016) anser Jacob Schönning att aktiv dödshjälp är ett steg i fel riktning för det gröna partiet att gå. Vidare menar han att förebyggande åtgärder mot psykisk ohälsa ska ske istället. Jag håller med Jacob Schönning om att det är viktigt att tillhandahålla hjälp för individer som är i behov av det i tidigt skede men vi har delade åsikter kring aktiv dödshjälp.

Eluaro Englana, 38 år, dog 2009 efter 17 år i koma efter en trafikolycka. Hennes anhöriga kämpade för att hon skulle få dö. Violete Kurti vill ha rätt till aktiv dödshjälp även för psykisk sjukdom. Foto: Paolo Giovannini/AP/TT.

Eluaro Englana, 38 år, dog 2009 efter 17 år i koma efter en trafikolycka. Hennes anhöriga kämpade för att hon skulle få dö. Violete Kurti vill ha rätt till aktiv dödshjälp även för psykisk sjukdom. Foto: Paolo Giovannini/AP/TT.

Många personer som skulle överväga aktiv dödshjälp upplever ett stort lidande och ser inte ljust på framtiden. Många faktorer kan bidra till att man känner att aktiv dödshjälp skulle vara ett alternativ. Först och främst själva sjukdomen som är alltför påfrestande för att hantera för individen och när lidandet som tillkommer från den är outhärdligt. Att leva med psykisk ohälsa eller annan svårartad sjukdom innebär en livslång period av behandling, vilket många hellre avstår ifrån. Inte för att man inte strävar mot att bli frisk utan för den tiden som går förlorad i en vardag av läkarbesök och eventuell utsatthet.

Som tidigare konstaterat så är jag positiv till livshjälp, men vi måste också ta hänsyn till att samhället inte är perfekt och att det finns många fördomar kring psykisk ohälsa. Om vi ska ge individerna en möjlighet att kunna ha en normal vardag måste vi också sprida kunskap och minska riskerna till utsatthet i samhället för de drabbade individerna. Psykisk ohälsa måste sluta vara ett tabuämne och kunna diskuteras öppet i vårt samhälle.

Sedan år 2012 har jag levt med diagnosen bipolär sjukdom och det har varit en lång process från att känna mig accepterad trots att jag egentligen bara har en sjukdom som ibland gör mig nedstämd och ibland överaktiv.  Att veta att jag har en rätt till aktiv dödshjälp innebär i slutändan att jag kan välja att få fred när livet blir för tungt att hantera och min medicin inte längre förbättrar mina chanser till ett normalt liv.

En frisk person förstår inte hur det är att behöva besöka läkare på regelbunden basis när man är i 20-årsåldern och behöva genomgå samma procedur tills man dör. En frisk person behöver knappast oroa sig för att inte glömma medicinen när man är iväg för att risken annars finns att sjukdomen förvärras.

Frågan gäller om vi ska tillåta aktiv dödshjälp och som en individ som lever med en psykisk funktionsnedsättning säger jag ja. Jag är nästan säker på att många andra i min situation skulle vilja ha sin rätt till aktiv dödshjälp även om de skulle avstå från att genomgå den proceduren.

Rätten till aktiv dödshjälp är en möjlighet för individen som lever med psykisk ohälsa att sätta stopp för sitt lidande och den rätten bör inte kunna förvägras någon.

 

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar