Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Ljug inte om dricksvattnet

Debatt, Mats Johannesson - 8 år sedan

När jag växte upp i Kallinge 500 meter från ingången till F17 gav ljudet av Viggens muller en känsla av att vara ”hemma”. I Kallinge kunde man dela upp barn till dem som jobbade på järnverket och dem som jobbade på flyget. Min pappa jobbade på järnverket. Han sa ofta att vattnet vi drack var bland det bästa i Sverige. Det skriver Mats Johannesson i sin debattartikel.

Flygtrafik och skjutande smutsar ner dricksvattnet, skriver Mats Johannesson. Foto: Christine Olsson/TT

Flygtrafik och skjutande smutsar ner dricksvattnet, skriver Mats Johannesson. Foto: Christine Olsson/TT

När jag för första gången fick höra om de förhöjda PFOS-ämnena i dricksvattnet i Kallinge, tänkte jag att det var något temporärt och snabbt åtgärdat. När jag förstod vidden av denna skandal insåg jag att jag druckit vattnet i 20 år. Jag bestämde mig då för att ta ett blodprov. Provtagning har skett på flera platser i Ronneby kommun och proverna skickas till Rättsmedicin i Lund för analys. Mitt prov visade, som tur var, låga värden.

Ronneby kommun kallade till ett öppet möte mellan olika instanser på sin hemsida. Mötet hölls med representanter från kommunen, Rättsmedicin i Lund samt Försvarets juridiska ombud och boende i Kallinge. Det framgick ganska snart att forskningen aldrig kommer validera att PFOS-vattnet ger följdsjukdomar.

Nedan följer citat från Rättsmedicins forskningsrapport publicerad 2014-06-12:
”De nya resultaten ändrar inte tidigare riskbedömning – att det inte finns risk för akuta ohälsoeffekter, och att man inte förväntar sig att det ska finnas enskilda sjukdomsfall som direkt kan kopplas till dricksvattnet. Men de observerade halterna bör leda till fortsatt omfattande kartläggning, uppföljning och forskning.”

På Livsmedelsverkets hemsida står följande:
”Vissa polyfluorerade alkylsubstanser kan brytas ner till perfluorerade alkylsyror (PFAA), som i sin tur bryts ned långsamt. PFAA ger inga akuta hälsoproblem, men de lagras i kroppen. Det är fortfarande inte klarlagt om PFAA orsakar negativa hälsoeffekter hos människor som utsatts för PFAA under lång tid. Att dricka vatten med mycket höga halter av PFAA under lång tid misstänks dock kunna öka risken för negativa effekter, som påverkan på sköldkörteln, levern, fettomsättningen och immunförsvaret. Även om riskökningarna sannolikt är små och mycket svåra att upptäcka så är det viktigt att man får i sig så lite som möjligt av dessa ämnen.”

Åsa Romsons besök hos PFOS-föreningen i Kallinge gav dem hopp. Men regeringens svar blir nej – ersättning utgår ej! Försvarets övning med brandsläckning av flygplan under flera år har kontaminerat vattnet i Kallinge. Vi som druckit vattnet har litat på kommunen att vattnet inte varit skadligt. Det är inte konstigt att en känsla av att blivit kränkt infinner sig.

När jag nu som boende i Motala vid vackra Vättern hör flygplansmuller är det inte med hemkänsla i kroppen. På Vätterns botten ligger mängder med blyammunition som lätt skulle kunna förgifta denna vattentäkt. Vättern förser i dag över 450 000 människor med dricksvatten, inräknat Linköping och Norrköping. Örebro kommun kommer att ta sitt vatten från Vättern, liksom Storstockholm den dag Mälarens vatten inte längre är tjänligt. Sammanlagt uppåt 4 miljoner människor!

Försvaret och krigsindustrin övar ovanför och skjuter i Vättern. Man vill utöka flygningar på låg höjd från 20 till 50 dagar om året och skjutningarna från 1 000 till 69 000 skott, rakt ner i sjön. Ammunitionen lämnas kvar på botten. Skjutningarna stör såväl boende som djurliv. Men Försvaret tar inte ansvar och flygningarna fortsätter.

När jag nu läser att flera orter med flygflottiljer har kontaminerat dricksvatten ställer jag mig frågorna:
Hur ersätter man kränkta medborgare?
Varför tar inte Försvaret sitt ansvar?

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar