Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Tala om mig med rätt pronomen

Debatt, Sín Wellroth Lång - 9 år sedan

Hej! Enligt dig existerar jag troligen inte. Det är få förutom dem som är medvetet insatta i min situation som vet att det jag är ens är möjligt. Jag är genderfluid/neutrois, och jag finns inte. Jag är några fina ord som ingen vet vad de betyder. (Tips: sök på internet!)

Ibland ser jag människor i min sits få frågan om vad de ”egentligen” är. Någon i kjol/klänning/inte byxor som blir tvungen att svara på frågan ”Är du en tjej eller?”. Människor som ropar efter mig, för att sedan möta min blick och se ut att vilja äta upp sina ord. Inte för att jag blir arg, eller stirrar på dem. Utan för att de inser att jag kanske inte är en kille.

Min vän blev intervjuad angående att komma ut som trans, speciellt ickebinär. Och genom hela artikeln blev hen felkönad. En annan vars intervju toppades med rubriken ”Hon vill inte bli kallad kvinna”. Är det verkligen möjligt att inte se problemen med den formuleringen? Att någon som inte vill bli kallad kvinna, som inte vill bli hänvisad till som ”hon”, omtalas med just dessa formuleringar?

Ingen av oss är perfekt. Jag fann det ickebinära och allt som hör till för lite över ett år sedan, och även om jag både bytt namn, engagerat mig i dessa frågor och utbildat mig inom det, så säger jag fortfarande fel. Ibland nämner jag en vän med fel pronomen. Ibland glömmer jag fråga innan ett könat pronomen kommer över mina läppar. Ibland glömmer jag hur en hänvisar till människor utan att belysa en förutfattad uppfattning om deras kön.

Men jag försöker. För jag vill inte skada någon. Jag vet hur det är att bli bemött med fel pronomen, med fel namn, med fel uppfattningar om vad jag är. Och jag vill inte på något vis skapa de känslorna hos en annan individ.
Den första frågan som tas upp är nästan alltid exakt hur viktigt pronomen är. Rätt pronomen, och rätt namn, är livsviktigt. Och nej, detta är inte en överdrift.

30 procent av alla unga transpersoner har någon gång försökt ta sitt liv. Många fler har funderat över det. Nästan 98 procent av alla transpersoner har upplevt hot eller utsatts för våldsbrott på grund av att de är trans. Hur många som faktiskt tar sitt liv tänker jag inte gå in på.

Så, vad kan du som enskild individ göra? Fråga om pronomen. Alltid. Du behöver inte förstå varför du ska använda ett pronomen. Du behöver inte förstå vad alla ord betyder. Du behöver inte ens alltid säga rätt. Så länge du försöker. Så länge du aldrig gör en stor scen av det, även när du säger fel. Korrigera dig själv med en mindre ursäkt, eller be om ursäkt vid ett senare tillfälle.

Vi vet att det är svårt att alltid använda rätt pronomen. Ingen av oss har vuxit upp i förstående, inkluderande hem (inte än, i alla fall), och få av oss har säkra platser utanför internet. En säker plats är en plats där en kan vara sig själv – klä sig utan att bli korrigerad/ifrågasatt, agera enligt det mönster en är bekväm med, och framför allt – blir benämnd med korrekt pronomen.

Är det så viktigt? Ja. Det är verkligen exakt så viktigt. Och den tacksamhet en känner när någon använder korrekt pronomen är nästan obeskrivbar.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar