Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Beskatta krigsindustrin hårt

Debatt, Gunnar Svensson - 8 år sedan

Vem är terrorist? Ett stort, rikt land som bombar Afghanistan? Som ockuperar Irak, tar oljan, bombar sönder infrastrukturen och dödar några hundratusen? Eller är terroristerna några galna ungdomar som dödar andra ungdomar i Paris? Västvärldens kolonialism lämnar djupa spår i Mellanösterns historia.

En kvinna som har blivit skadad i IS bombanfall i Kobane i Syrien får hjälp till sjukhuset. Foto: AP/TT

En kvinna som har blivit skadad i IS bombanfall i Kobane i Syrien får hjälp till sjukhuset. Foto: AP/TT

2003 besökte jag Irak, strax innan USA och dess allierade anföll landet. Från norr till söder åkte jag för att få en inblick i folks vardag. Träffade glada, vänliga människor, ett rikt land där allt fungerade fast ledaren var en grym diktator. I Babylon, sex mil söder om Bagdad, träffade jag en man och hans barn. Han var vaktmästare och guide och visade mig runt.
Nu i våras, 2015, besökte jag Babylon på nytt. Denne man arbetade fortfarande i den mångtusenåriga staden. Plötsligt kom han fram och kramade mig, frågade om jag kände igen honom. Jovisst, klart att jag gjorde. Vi blev bägge sentimentala, djupt rörda av att bägge levde efter alla dessa år av ofred. Hans barn var nu stora, hela familjen hade överlevt det obarmhärtiga kriget.

Frankrikes president Hollande hotar nu Islamiska staten med hårda vedergällningar för dödandet i Paris. Helt fel anser jag, nya bomber föder ännu mer hat, ännu mer hämnd. Diskussion och förhandlingar är enda sättet att hitta lösningar. Frankrikes valspråk är något vi alla bör eftersträva: Liberté, Egalité, Fraternité. Inte mera bomber.

Många svenskar suckar över kostnaderna för flyktingmottagandet. Gränskontroll införs för människor från krigshärjade länder. Hur ska vi få pengar till vår egen välfärd? Och till julklappar? Hur ska det gå?

Presidenten i Nigeria sa den 12 november i Valletta: ”Det är barnsligt att stänga gränser, de som vill kommer att ta sig till Sverige ändå.” FNs Ban Ki-Moon uttrycker förvåning över att Sverige inför gränskontroll. Ja, hur ska detta sluta?

Ett enkelt förslag är att beskatta vapenindustrin hårt. Sverige är en av de mest lönsamma vapenexportörerna, räknat per capita. Vi levererar dödsbringande vapen till hela vår omvärld. Så hur ska vi beskatta Bofors, Celsius i Eskilstuna, Saab i Linköping med flera vapentillverkare? Riksdagen har makt att besluta om försvarsskatt på vapen som orsakar lidande och död. Många av dem som överlever striderna söker sig i sin förtvivlan till länder som har fred, men när de kommer till Sverige för att söka skydd möts de av polis.

Från vikingatid till nutid har svenskarna hämtat vetande utifrån. Smeder och bergsmän från Europa utvecklade gruvor och järnhantering i Mellansverige. Tekniska landvinningar i andra länder har berikat oss. Vi har kultur och mat söderifrån. Under flera sekler var Sverige fattigt och okunnigt, men tack vare flyktingar från främmande länder har vi insett krigets vanvett. Därför bör vår dödliga vapenindustri beskattas hårt.

Österlänningar gav oss alfabetet och romarna siffrorna, från det gamla Mesopotamien kommer våra första böcker och det matematiska tänkandet. Alla är vi människor med fri- och rättigheter enligt FNs högtidliga resolution. Asylrätten finns inskriven i vår grundlag. Självklart ska vi hjälpa alla flyktingar som tagit sig ända hit upp till Norden.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar