Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Baktala inte basinkomst Fridolin

Debatt, Martin Jordö - 9 år sedan

Basinkomst är en stor fråga inom Miljöpartiet, trots att partiets ledning inte vill låtsas om att det är så. Men siffror från MP-kongressernas omröstningar talar sitt tydliga språk, skriver Martin Jordö från Miljöpartiet i Göteborg.

Jag är inte den som söker konflikt, jag har som miljöpartist högt förtroende för partiets ledning och ser samarbete som vägen framåt även för progressiva frågor som basinkomst.

Men jag blir upprörd när ledande förespråkare vinklar fakta eller driver en egen linje. För det är vad jag upplever att Gustav Fridolin gör i en intervju i Expressen (19/6) när han omtolkar MP-kongressens beslut om att utreda basinkomst till ett sätt att ”bli av” med en fråga och väljer att ta upp det som något han är missnöjd med.

Kongressen avslog inte basinkomst med ”bred majoritet”. Samhällsekonomiska utskottet röstade igenom det med cirka 80 procent majoritet. Det var 15 ombudsröster ifrån att MP skulle driva basinkomst som politiskt krav (104 mot 134). Att MP skall verka för en statlig utredning av basinkomst gick igenom med 153 mot 94.

Vid kongressen 2013 så försvann ordet medborgarlön från partiprogrammet med en rösts marginal. Skrivningarna lämnades i övrigt orörda med ”alla som saknar inkomst ska vara garanterade ett stöd som går att leva på, oavsett vilken inkomst man har haft tidigare”. Ingen MP-kongress någonsin har aktivt tagit ställning mot basinkomst som långsiktigt mål.

Allt detta sker utan någon större kampanj eller medietryck i frågorna. Det är MPs kongressombud, våra direktdemokratiska representanter som ständigt röstar för basinkomst. För de tror på den gröna idén om makt över tiden och för att de ser att dagens trygghetssystem är uppbyggt för en värld som inte längre finns. Många av dem tycker att det är en del av MPs politik redan i dag.

Fridolin verkar fast i tanken om ”medborgarlön” som ska ersätta alla andra bidrag. Den visionära tanken som MP drev på 90- och 00-talet. Men missar att den moderna debatten om basinkomst är så mycket bredare.

Fridolin kanske inte vill se hur nära MPs förslag om gemensam socialförsäkring (”arbetslivstrygghet”) är basinkomst. Eller hur det senaste året både Piratpartiet och Feministiskt Initiativ fattat beslut rörande basinkomst. Han kanske inte ser att Facebook-sidan Basinkomst=Medborgarlön passerat 10 000 följare eller att 8 av 25 av MPs riksdagsledamöter kampanjade för personkryss 2014 med basinkomst som valfråga.

Möjligtvis är Fridolin inte fullt insatt i hur basinkomst fungerar redan i dag till exempel i Alaska med naturresursdelning eller i Brasilien som fattigdomsbekämpning. Han tar upp att finska regeringen driver på för försök med basinkomst, men avfärdar det ändå utan resonemang. Han kommenterar inte varför Europas andra gröna partier driver basinkomst som politik med rekordresultat i Finland och Storbritannien.

Framförallt så finns det en väg framåt där man söker samförstånd istället för att gå ut i media och svartmåla partiets egna politik. Visst kommer Fridolin och andra få svara på frågor både om vad de är missnöjda med efter kongressen, och på frågor om basinkomst. Men den nu inslagna linjen kommer inte att leda framåt till en vettig intern diskussion och riskerar att skada partiet.

Det är väldigt viktigt att ledningen för ett parti respekterar sin kongress, och att representera besluten som tas där på ett korrekt sätt och inte ägna sig åt sina egna tolkningar.

Jag hoppas Fridolin och andra sätter sig ner och tänker efter innan de svarar på fler frågor kring vår politik kring basinkomst. Och söker lite mer kunskap i frågan. För det här är vår fastlagda politik och den förtjänar bättre öde än att baktalas i kvällspressen.

Läs mer på Facebook-gruppen Miljöpartister för basinkomst

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar