Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Ge pengarna ett verkligt värde

Debatt, Lars Alaeus - 9 år sedan

Vi i Positiva Pengar är överens med Ulf Bodach Söderström om att huvudproblemet är att pengar skapas i form av krediter i banksystemet och att detta uppenbart inte är långsiktigt stabilt. Tyvärr hävdar han i sin replik på Susannes artikel att penningreformen Suveräna Pengar skulle göra ekonomin än mer instabil.

Han har svårt för ”tanken att man kan använda tryckpressen som en finansieringskälla för staten” och avslutar med ”En penningreform ska ha som syfte att öka stabiliteten i ekonomin, inte att minska den”.

Med detta sprider han en felaktig bild av denna reform där det absolut inte går att använda tryckpressen som en allmän finansieringskälla för staten. Men faktum är att i själva pengaskapandet finns stora ekonomiska fördelar som idag tillfaller bankerna och som kallas seigniorage.

När pengar i dag skapas samtidigt med ett lika stort lån så gör bankerna en vinst på ränteskillnaden mellan dessa pengar och lånen. Man säga att vi ”hyr” våra pengar av bankerna. Med två procents ränteskillnad och en penningmängd på 1700 miljarder så är hyran i Sverige 34 miljarder om året. 3 400 kronor per invånare och år. I runda slängar 10 kronor per invånare och dag.

Med reformen införd ges alla nyskapade pengar i stället ut utan ränta och skuld och blir ett tillskott i statsbudgeten. Storleken på detta kan dock inte styras av politikerna. Mängden nya pengar styrs helt av Riksbanken med det grundläggande syftet att hålla penningvärdet (inflationen) fast. Regeringen styr vad pengarna ska användas till. Behovet av pengar kommer antagligen öka i takt med BNP. Så om BNP ökar med 1% innebär det att 17 nya miljarder kommer att hamna i statsbudgeten. (Eller tas bort om BNP minskar). Detta är statens förtjänst per år när reformen väl är införd.

Men vid övergången kommer de cirka 1 700 bankskapade miljarder som finns i dag att bli ett engångstillskott till statsbudgeten. Detta kommer att spridas ut över en längre tid och knappast bli lika mycket, men ändå bli ett rejält tillskott under många år. Detta är seignioraget för många års pengaskapande som överförs från privatbankerna till staten.

Detta nya system blir mer stabilt än dagens eftersom Riksbanken nu kan styra mängden pengar helt frikopplat från ränta och skuld. Riksbanken fyller på nya pengar i systemet så att värdet är stabilt och bankerna blir förmedlare av pengar som redan finns och kan därmed gå i konkurs utan att betalsystemet fallerar. Alla pengar blir oförstörbara symboler för ett värde som cirkulerar i samhället mellan dem som köper och säljer och mellan dem som sparar och lånar.

Detta till skillnad från i dag när Riksbanken försöker driva på inflationen via minusränta och QE för att på så sätt skapa mer pengar genom mer lån. Tyvärr driver detta mest upp priset på bostäder och aktier och ökar då de ekonomiska klyftorna. Och blåser upp bubblor som någon gång måste brista.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar