Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Nyanlända elever förlorar tid

Debatt, Mia Sköld - 8 år sedan

Jag var på en konferens om hur man på bästa sätt tar emot nyanlända barn i skolan. Det var mycket intressant. Flera forskare har ägnat mycket tid åt att försöka hitta modeller som fungerar för de flesta. I några rykande färska rapporter har de kommit fram till några mycket viktiga slutsatser.

Ruba Saffour från Homs hjälper nyanlända barn med språket i Mariedalsskolan i Vänersborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ruba Saffour från Homs hjälper nyanlända barn med språket i Mariedalsskolan i Vänersborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

• Alla lärare oavsett ämne behöver utbildas i språkfrämjande arbetssätt. Forskningen visar entydigt att det är det bästa om man inte kan undervisa på barnens eget språk. Dessutom är det ett sätt att närma sig ämnesundervisning som passar infödda lika bra som nyanlända. Här finns alltså bara vinnare.

• Helt avgörande för de nyanländas möjlighet att tidigt tillgodogöra sig undervisning är att den sker på deras eget språk.

Tyvärr har inte Sveriges kommuner haft detta fokus. När barnen kommer hit blir de placerade i en förberedelseklass för att lära sig grunderna i det svenska språket innan de kommer ut i klass och där ska klara ämnesundervisningen på ett främmande språk. Forskarna var eniga om att det bara fungerar om det går att få väldigt mycket hjälp på det egna språket med integrerad studiehandledning som är tillgänglig hela tiden. I praktiken skulle det innebära en extra vuxen i varje språk i varje klassrum.

Eleverna själva uttrycker i forskningsintervjuer att åren i förberedelseklass eller språk-
introduktion ses som bortkastad tid. Allra värst upplevde de elever som kom hit i årskurs 8 att det var. Först fick de gå i förberedelseklass ett år, sedan sitta av tiden på obegripliga lektioner i ett år och när de sedan kommer till gymnasiet får de börja om igen med språkintroduktion. De ser sina vänner både här och i sina hemländer springa om dem med flera år.

Jag tror att vi måste tänka om radikalt i den här frågan nu när vi får så många nya människor till vårt land. Många vuxna som kommer hit är akademiker och har haft ett yrkesliv i sitt land. Det är klart de vill fortsätta med det de kan.

Barnen som kommer hit har gått i skola i sina länder och det är klart de inte vill betraktas som helt okunniga bara för att de inte kan språket. Jag lyssnade på en intervju med en kvinna som hade hög akademisk utbildning och ett långt forskarliv i Chile innan hon tvingades fly hit. Hon sa att det värsta för henne var att bli talad till, och behandlad, som om hon vore ett barn utan kunskaper.

När vi hade de större invandringsvågorna från Finland och Jugoslavien hade vi hela klasser med dessa språk. Jag tror att det skulle vara en bra tillfällig lösning också i dag. De vuxna som kommer med akademiska utbildningar skulle absolut kunna göra en otroligt stor nytta som lärare åt de barn som kommer hit med enorma behov av undervisning på sina hemspråk. Då skulle ingen ”förlora” några år och vi skulle minska antalet personer som bara går omkring och väntar. Svenska ska de naturligtvis lära sig, men alla tjänar på att de inte tappar de andra ämneskunskaperna under tiden.

Vi skulle få nyanlända vuxna som får något meningsfullt att göra medan de väntar. Vi skulle få barn som inte tappar sina ämneskunskaper medan de lär sig svenska. Vi skulle få fler människor med högre kunskapsresultat och betyg och med mycket kortare väg in i vårt samhälle. Jag är säker på att vi skulle få nya människor i Sverige som skulle kunna känna sig stolta och duktiga, som verkligen fått en möjlighet att visa vad de kan och vilka de är. Det kan bara bli bra.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar