Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Nazismen får det svårt i Sverige

Debatt, Ulf Bodach Söderström - 8 år sedan

Om priset på en vara motsvarar tillgången så är rädsla extremt billigt i dagens Sverige. Alla tycks rädda och många är hysteriska. Rasisterna ser Sveriges undergång i invandringen, humanisterna ser demokratins undergång i rasismen.

En manifestation mot rasism på Medborgarplatsen i Stockholm i oktober 2015. Vi är inte på väg mot nazismen, men kanske mot ett kallare samhälle, skriver Ulf Bodach Söderström. Foto: Claudio Bresciani/TT.

En manifestation mot rasism på Medborgarplatsen i Stockholm i oktober 2015. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Bittra äldre män på internet är räddast av alla, de postar inlägg i falsett om att de haft rätt hela tiden och att alla borde lyssna mer på bittra äldre män. Och många varnar för att detta börjar se ut som Europas 1930- och 1940-tal.

Men låt oss alla lugna ner oss lite och titta på situationen som den faktiskt ser ut. Vi är inte på väg mot nazismen. Här är fem goda skäl till varför.

1) Nazismen föddes i ett Tyskland i en väldigt speciell situation. De förlorade första världskriget och förnedrades av segrarmakterna. Landet var i djup ekonomisk kris, präglat av uppgivenhet, depression och desperation. I motsats till detta är Sverige ett extremt rikt land. Av världens runt 190 stater ligger vi bland de 20 främsta räknat i produktion. Och av de vi har framför oss är tio stycken oljestater eller små finanscentrum som Luxemburg. I realiteten ligger vi på topp tio, på runt plats åtta–nio.

2) Tyskland hade också en stor arbetarklass utan arbeten där nazisterna kunde rekrytera. Arbetslösheten toppade på 30,8 procent 1932. Det var förlorarna i den tyska ekonomin som lyfte nazisterna. Det var samma år som krisen kulminerade som nazisterna nådde sitt högsta valresultat i fria val, 33 procent. Den situationen har vi inte i Sverige.

3) Kommunismen var en reell faktor i 1920- och 1930-talens Europa. Man får inte glömma att det var de borgerliga partierna som gav Hitler makten, inte väljarna. Nazisterna fick då bara tre av elva mandat i regeringen. Sedan gjorde Hitler ett slags statskupp.

Rädslan för kommunismen var stor bland borgerligt sinnade medborgare i Tyskland. I valet 1932 var kommunisterna tredje störst med nästan sex miljoner väljare. På gatorna slogs unga nazister med unga kommunister. Rädslan fick folk som inte var nazister att se positivt på Hitler.

Det finns inget motsvarande läge i dag. Det finns en rädsla för islamistisk terrorism, men de extremisterna är lika hatade bland muslimer som bland övriga medborgare. Det finns ingen djup konflikt i samhället där nazister kan kliva fram och säga ”Vi ska rädda er”.

4) De utsatta i Sverige är till stor del människor med invandrarbakgrund. Det är dessa som i vårt samhälle ofta är förlorarna. Arbetslösheten och de dåligt betalda jobben är ojämnt fördelade och de som inte har namn eller utseende som uppfattas som svenska har det betydligt svårare. Man kan anta att nazismen har stora problem med att rekrytera i den gruppen.

5) Nazismen har redan hänt, dess mask har fallit. Alla har sett högarna med lik och det krossade Tyskland med mil efter mil av ruiner. Att Åkesson ägnar sin tid åt att dölja sitt partis nazistiska rötter och rasistiska åsikter visar hur svårt det är att skapa nazism i Sverige. Åkesson vet att enda vägen att nå makt är att sparka ut nazister ur sitt parti snarare än att stoltsera med dem.

Med allt detta sagt: Man ska inte underskatta de problem vi står inför. Det finns kanske inte tillräckligt med arga unga män för att ta makten, men det finns tillräckligt för att utöva ganska mycket våld mot oskyldiga. Det finns inte röster nog för Åkesson att bli statsminister, men det finns rädsla nog i samhället för att ge honom inflytande.

Vi behöver nog inte frukta en nazistisk diktatur i Sverige, men vi behöver frukta ett kallare samhälle med större motsättningar. I det läget är det viktigare än någonsin att se till vad vi kan göra, snarare än frukta det som inte kommer att hända.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar