Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Hur ska vi förena frihet och solidaritet?

Debatt, Jerker Jansson - 9 år sedan

Svenskarna är ett av världens mest överbelånade folk. Finansinspektionen gick i somras ut och sa att de var oroade för utvecklingen. De låga räntorna och avsaknaden av amorteringskrav ses av många som skälet till problemet.

Men det går också att se som effekten av det ekonomiska system vi lever i. Som en effekt av kapitalismen.

Marx menade att kapitalismen har tendensen till ekonomiska kriser inbyggd i sig. Moderna ekonomer har också visat att konjunkturer rör sig cykliskt, att kriser kommer periodvis, om än inte förutsägbart, och att olika ekonomiska epoker har avlöst varandra. Motsättningarna blir till slut för stora, vinstmarginalerna för små och kapitalismen måste återuppfinna sig själv, omskapa sig. Den alltmer globaliserade marknaden, tillsammans med informationsteknologins utmaning av den fysiska produktionen av materiella varor, har lett till att den klassiska industrikapitalismen är i gungning. Vi är på väg mot ett skifte. Mot stora ekonomiska förändringar. Och kriserna lär avlösa varandra med allt kortare intervall.

Sverige har traditionellt levt på industriproduktion. På senare tid allt mer på att föra samman saker som andra har skapat till avancerade produkter. En glidning från ren mervärdesproduktion till kunskapsbaserad produktion. Vår konkurrensfördel är inte längre tillgången till malm och skog, utan till en kompetent arbetskraft. Det gör att många inte längre ser Sverige som ett klassamhälle, som ett samhälle där ett fåtal sitter på alla pengar och köper resten av befolkningens arbete för att bli ännu rikare.

I själva verket är vårt samhälle mer i klorna på kapitalismen än någonsin. Visst har folk hus, bil, datorer och mat på bordet. Visst har vi en hyggligt fungerande välfärdsstat. Men gör tankeexperimentet att du inte skulle få lön i slutet av månaden. Hur länge skulle du klara dig? Kapitalismen är bara en förfinad form av slaveri. Dels för att de flesta bara klarar sig en månad i taget om ens det, dels för att den bygger på att du, förutom att du avkläds frukten av ditt arbete, kan låna pengar till saker som du egentligen inte har råd med, vilket beror på att andra människor har pengar att låna ut eftersom de har plockat dem från dig och andra som arbetar.

Hjulen snurrar fortare och fortare. Svenska folket gräver sig allt djupare ner i skuldgraven. Men, och det är viktigt, det finns inte mindre pengar än tidigare. Borgerligheten vill få oss att tro det. Med en magisk gest vill de göra kapitalismens inbyggda problem till något som måste lösas med mer kapitalism. Det är en omöjlighet och en ideologisk position som måste utmanas. Penningekonomin som idé förutsätter inte nödvändigtvis att pengar kan användas till att lägga värden på hög, till att samla andra människors arbete i bankfack.
Det är nu det börjar bli spännande. Vänstern har åkt vilse i identitetspolitik och symbolviftande. Vänsterpartiet har förvandlats till ett traditionellt socialdemokratiskt parti. Ändå är det i dessa grupper det kan finnas beredskap för att tänka nytt, tänka bättre. För vi behöver tänka och samtala.

I den thailändska fiskeindustrin arbetar burmesiska fiskare under tvång och hot om våld för ingen eller nästan ingen lön. Men även en avlönad arbetares situation är en sorts slaveri, skriver Jerker Jansson. Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

I den thailändska fiskeindustrin arbetar många under tvång. Men även en avlönad arbetares situation är en sorts slaveri, skriver Jerker Jansson. Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

Jag har inga svar. Bara en massa frågor. Om det nu finns en massa pengar, samlade i hög på fel ställe, hur fördelar vi dem utan att tappa fokus på individens frihet? Hur skulle ett öppet och fritt marknadssamhälle kunna kombineras med solidaritet och välfärd? Kan man tänka sig ett ekonomiskt system som omöjliggör utsugning, men ändå stimulerar utveckling? Vad är det frihetliga svaret på de alldeles verkliga problem som vi står inför?

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar