Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Färre regler kan ge fler en fristad

Debatt, Harald Enoksson - 9 år sedan

Gissningsvis en miljard människor skulle gärna byta land. Ökande välstånd ger fler råd att ta sig längre än till närmaste grannland. Konfliktalstrande klimatförändringar gör att fler får skyddsskäl, och desperation nog att utmana taggtråd och hav.

Det finns ingen anledning att tro att årets rekord kommer att stå sig länge. Vi kan nå en nivå där även vi som förespråkar frivandring kan vilja sätta ett tak för flyktingmottagandet. Jag behöver inte här argumentera för att ett sådant tak bör sättas så högt som möjligt. Men jag vill argumentera för att taket bör sättas i kronor räknat och inte i människor.

Vi har haft en hög ambition i mottagandet. Det har varit en självklarhet att utsträcka våra internationellt och historiskt sett generösa välfärdstjänster även till flyktingar. Migrationsverket har i många fall betalat rundligt för att få fram bra boenden.

Men nu när landet dammsugits på tomma lokaler och campingstugor, och larmrapporter från kommunerna surrar som svårsmällda myggor, så säger regeringen att Sverige är ”fullt” och låtsas att någon annan därmed tar över. Det är en gammal tradition vi har, att låta det bästa stå i vägen för det goda. Varje arbete ska vara bra betalt och hårt reglerat, och för varje pålaga som läggs på arbetsköparen krymper den vita arbetsmarknaden medan resten jobbar svart eller sitter på cv-kurs och matas med förespeglingar om att det snart är deras tur.

Varje bostad ska ha eget kök, badrum, bländande sol och djupaste tystnad, och så låg hyra att en person kan disponera en tvåa helt själv, och för varje sådan fördyrande detaljreglering växer bostadskön, och på den skakiga andrahandsmarknaden utanför är det inte längre ovanligt med en familj i varje rum. På liknande sätt låter vi en flykting kosta trehundratusen per år, och när det blir för dyrt för väljarna försöker vi säga stopp för fler människor. Men kön i det här fallet är inte någon jobbsökarkurs eller en tredelad tredjehandslägenhet, utan den ringlar genom en betydligt mer destruktiv tillvaro.

För att ge fler en fristad så kan vi behöva skärskåda vad vi menar med invanda uttryck såsom ”skälig standard”, ”sjysta villkor” eller för den delen ”andra klassens medborgare”. Framtidens dom kräver inte mycket av oss. Den kräver att vi lyfter på gränsbommen när folk flyr för sina liv.
Så om vi måste sätta ett tak, låt oss sätta det i antal kronor och inte i antal personer. Och när kronorna är slut så blir det mindre per person.

I extrema fall skulle vi då kunna få läger som inte är mycket bättre än dom i Turkiet, vilket i så fall skulle bli en slags självreglerande ”signalpolitik”, men en mer saklig sådan än populistiska utspel såsom tillfälliga uppehållstillstånd. Det tar emot i hjärtat, men i en värld där en miljard hotas av klimatförändringar är den strategi som håller för extrema förhållanden bättre än den som känns bäst i ryggmärg-reflexen. Huruvida ett lämpligt flyktingtak sedan är 1, 3 eller 10 procent av BNI kan vi tycka olika om. Men ”fullt” kan Sverige aldrig bli.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar