Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

EU har inget intresse av flyktingar

Debatt, Linda Nieuwenhuizen och Veronica Berling - 8 år sedan

Globala skolans konferens på Sida, Stockholm, våren 2014, apropå att EU byggde ett tredje taggtrådsstängsel och att tusentals flyktingar de senaste 20 åren drunknat i Medelhavet. Det skriver Linda Nieuwenhuizen  och Veronica Berling i ett debattinlägg.

EU bygger inga murar, sa EU-kommissionär Cecilia Malmström för två år sedan. Det var inte sant ens då. Foto: Lieven Creemers/TT.

EU bygger inga murar, sa EU-kommissionär Cecilia Malmström för två år sedan. Det var inte sant ens då. Foto: Lieven Creemers/TT.

Cecilia Malmström, den sista talaren, sa från scenen:

– EU bygger inga murar! Vi river murar!

Lindas hand flög upp och mikrofonen langades genom publikhavet till henne på raden längst bak. Hon ställde några frågor till EU-kommissonären:

– Cecilia, om EU inte bygger murar, varför bygger ni då inte en bro över Gibraltar? Hade USA legat där Afrika ligger hade det gått en sexfilig bro över sundet för länge sedan?! (Skrattutbrott från publiken.)

– Och den nya gränsmyndigheten Frontex som har i uppdrag att motverka att migranter kommer till EU, varför upprättar ni inte legala asylvägar, exempelvis via ambassaderna, in till EU?

Cecilia höjde röstläget, fast det verkade omöjligt, och spottade fram sina svar i headsetet:

– Frontex har inte i uppdrag att motverka att migranter kommer till EU, de har inte ens några anställda! Vi skulle kunna upprätta legala asylvägar, men första dagen kommer det att stå tiotusen i kö och intresset för det i EU är lika med noll.

Hon höll upp handen formad som en nolla ovanför huvudet.

Anders Björnsson och Kent Zetterberg, båda kunniga om svenskt försvar, skrev i en debattartikel (SvD 5/3 2016), att Sverige behöver fokusera mer på hemmaplan gällande det militära. De anser att ”den huvudlösa solidaritetsförklaringen” från 2009 behöver återkallas, den är ”kvalificerat snömos” och ”ägnar sig åt tveksamma operationer utomlands”.

Björnsson och Zetterberg hävdar att försvaret försatts i en anda av angrepp och erövrande, då det istället borde vara defensivt och kärnfullt. När vi läser detta känns det som om de styrande i landet blandat ihop de politiska korten. Det som vore hållbart och säkert på sikt i försvarsfrågan har bytt plats med migrationsfrågan. I det första fallet är fokuset internationellt och solidariskt, i det andra nationellt och osolidariskt.

Sveriges största hot verkar vara bidragshungrande migranter. Solidariteten har fått en ny kostym, principen är dock densamma. Politikerna studsar högt på den politiska väljartrampolinen i jakten på högre opinionssiffror och störtar huvudlöst ner i den främlingsfientliga delen av bassängen.

Sverige behöver en andningspaus, sägs det, som om de som flyr från regn av bomber inte stod först i andrumskön. Flyktingarna som hamnar i lägren vid Turkiets och Greklands gränser möts av stängda gränser. De vill tro att människorna i Europa är goda, ”insh’allah”(om Gud vill) blir de kvar i lägren, säger några intervjuade.

EU värjer sig mot flyktingströmmen och spelar ut sitt sämsta kort, som förvandlas till ett hjärter ess – Turkiet. Med en royal straight flush på hand tror sig EU ta hem spelet. Om Turkiet är en ”duktig vovve” kan den kanske få sitta med vid bordet. Att Erdogan hugger efter och sliter i det pressfria byxbenet nonchaleras.

Det en gång neutrala och alliansfria Sverige är på väg att bli värdlandspartner i Nato, trots att det egna försvaret består i militär spetsteknologi utan egentligt markförsvar. Det humana och rika Sverige stänger gränsen och stiftar nya lagar om bidragsstopp, fast de egna människorättsorganisationerna protesterar högljutt.

Så här två år senare, måste vi – fast det tar emot – ge Cecilia rätt, EU har noll intresse av migranter som flyr för sina liv. Marshallhjälp och annat, vilket hjälpte till med återuppbyggandet av Europa efter andra världskriget, tycks utraderat ur det europeiska minnet.

Sverige tar och ger, fullfjädrat solidariskt i de internationella militära angelägenheterna, lika osolidariskt i de nationella migrationsfrågorna. Vi hoppas att Sverige får en välbehövlig kallsup snart, ”insh’allah”.

 

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar