Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Centern borde inte driva marknadshyror

Debatt, Hans Linke - 9 år sedan

Förra helgen beslöt Centerstämman att partiet vill ”successivt införa en friare hyressättning med starkare koppling till bostäders marknadsvärde”. Som medlem i Centerpartiet och hyresgäst tycker jag inte att det är en bra idé.

De bostäder som byggs i dag är alldeles för dyra för dem som nu behöver bostad, skriver Hans Linke.   Foto: Nora Lorek/TT

De bostäder som byggs i dag är alldeles för dyra för dem som nu behöver bostad, skriver Hans Linke.
Foto: Nora Lorek/TT

Svensk bostadsmarknad står inför stora utmaningar. Vi har västvärldens starkaste urbanisering vilket skapar en omfattande bostadsbrist, särskilt i större städer. Och det har byggts för lite under för lång tid. Samtidigt är det stor skillnad i landet, det ska man ha i åtanke. På många orter råder fortfarande överskott av bostäder. Hyrorna ökar mer än inflationen och har gjort det länge. Det som byggs nytt är alldeles för dyrt. Den grupp som kunnat efterfråga dessa dyra bostäder har tunnats ur, och nu är det ungdomar, pensionärer och asylsökande som behöver bostäder.

Argumenten för marknadshyra är att när priset höjs, särskilt i attraktiva fastigheter, ökar utbudet och efterfrågan minskar tills vi når jämviktspriset. Problemet med den teorin är att efterfrågan kanske minskar men inte behovet. Ungdomar kommer helt enkelt att ge upp, låta bli att flytta hemifrån, tacka nej till utbildning eller det nya jobbet. Behovet återstår men möjligheten att flytta hemifrån finns inte när det inte finns lägenheter som passar plånboken. Det här blir resultatet när man försöker införa marknadens principer på en vara som inte är som andra varor. Ofta jämför man bostaden med mobiltelefoner eller bilar. Varför fungerar det inte på bostadsmarknaden som på marknaden för mobiler? Ja, för att bostaden inte är en mobiltelefon.

Var och hur vi bor avgör hur vi lever vårt liv. Det gör inte mobilen i vår ficka. Vi kan välja bort mobil eller välja en äldre mobil, men vi kan inte välja bort bostad. Trots det basuneras det ut att marknadshyror kommer att lösa allt. Det byggs för lite bostäder men marknadshyror påstås lösa det. Det kommer att lösa inlåsningseffekter på marknaden och medföra bättre utnyttjande av beståndet, hävdar man. Men risken är stor att alla hyror höjs, för när det inte finns bostäder att tillgå är vi beredda att bo var som helst till vilket pris som helst, för vi måste bo någonstans.

Fastighetsägarna vill tjäna pengar. Endast vid bostadsbrist kan de ta ut riktigt höga hyror. Och om bostadsbristen byggs bort sänks värdet på deras fastigheter. Det finns helt enkelt för många som tjänar på bostadsbristen. Om man vill bygga bort den krävs därför politik istället för marknad.
Ett av de stora problemen är rörligheten på bostadsmarknaden. I dag är det för höga trösklar för att köpa, har man inget att sälja är det svårt att komma in på den köpta marknaden. Och om man äger men hellre vill hyra är problemet att hyrorna är för höga. Boendekostnaden varje månad kan många gånger fördubblas.

Det enda marknadshyror skulle medföra är att människor skulle tvingas från sina hyresrätter. Beräkningar pekar på att 50 000 hyresgäster skulle tvingas flytta. Allmännyttan har inneburit att vi har väldigt hög boendestandard för alla, oavsett plånbok. Marknadshyror skulle sätta den principen ur spel. Det blir då nödvändigt att bygga ”social housing”, det vill säga av staten subventionerat boende. Ett marknadshyressystem skulle alltså kräva större åtaganden av samhället på bostadsmarknaden. Medan fastighetsägarna kan håva in vinsterna, som bara i Stockholms län skulle öka med 10 miljarder årligen, måste samhället ta större ansvar och kostnader för dem som inte klarar marknadsanpassade hyresnivåer.

Bostadsmarknaden är på det sättet en dålig marknad att avreglera och släppa fri. Risken är också stor att konsumentskyddet försämras. Boendet är för viktigt att leka med, och riskera att skyddet för konsumenten försämras. En påtvingad flytt förändrar hela livet för en hyresgäst som drabbas. Det är inte en politik som gynnar friheten hos individen. Därför bör Centern säga nej till marknadshyror.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar