Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Blåbrun populism stoppar inga IS-krigare

Ledare, Lennart Fernström - 9 år sedan

I veckan som gick har de blå och de bruna gått i taket över ”Stockholms stads strategi mot våldsbejakande extremism”.

Så här har det till exempel sett ut: ”Vi kommer alltså infinna oss i en situation där flyktingar som flyr IS kommer vara förpassade till arbetslöshet och fyra-handsboenden, medan förövarna kommer få en gräddfil till bostäder och arbete. I ett läge där tusentals människor kommer till Sverige flyendes från IS terror kommer de i välfärden mötas av sina förövare som nyligen blivit anställda av välmenande politiker.” Citatet är från en debattartikel i Expressen av Hanif Bali, moderat riksdagsledamot med ansvar för integrationsfrågor i arbetsmarknadsutskottet. Det är ett av många liknande populistiska utspel från högern.

Det är skrämmande ur flera synvinklar. För det första har de fel i sak: det står ingenstans att de så kallade återvändarna ska få förtur till bostad och jobb. Det står att en rad instanser ska samordnas i arbetet för att minska denna form av extremism, och det handlar inte bara om återvändare utan även om personer i riskzonen för att värvas. Arbetsförmedlingen finns med på ett hörn bland dessa instanser (det ska finnas “en länk till Arbetsförmedlingen”), men de har inga egna jobb att dela ut och det var länge sedan Arbetsförmedlingen var ”en gräddfil till jobb”. Arbetsförmedlingen är först och främst ett kontrollorgan.
Men det som är mest skrämmande är att allt fler politiker anpassar sin retorik till SDs lögner. Såväl socialdemokrater som borgerliga vill vara med och konkurrera om de bruna rösterna. Hos S var det senaste exemplet justitieminister Morgan Johanssons tankar om att EU-migranters barn inte ska få gå i skola i Sverige.

Några har dock stått emot lockelsen. Det är inte ofta vi hänvisar till DN, men DNs huvudledare den 21 maj innehåller följande kloka ord: ”Få saker kan få högern att rasa så unisont som gullande med kriminella. Eller som i det här fallet: återvändare från terrorsekten Islamiska staten. (…) Utropen är naturliga: det är på många sätt ologiskt att samhället ska värna om förövare. Till saken hör bara att resultatet av att inte göra det riskerar att bli ännu värre. Tanken på att hjälpa en person efter jihadresan må vara stötande, men att samma person traskar runt i samhället utan verktyg att förändras är knappast mer tilltalande.”

Just så. Den här frågan har inga enkla lösningar, det hjälper inte att spärra in alla och slänga nyckeln, eller stänga gränserna, som ju är den egentliga önskan från dem som sprider den bruna propagandan. I grunden handlar det om att skapa ett samhälle som inte faller isär, där klyftorna och hopplösheten inte ökar.
Bali avslutar sin artikel med: ”De jihadister som ansluter sig till IS är landsförrädare, det enda som håller dem ifrån att fällas är en ren teknikalitet – det är där det politiska fokuset bör läggas, inte på att erbjuda mördare en bekväm vistelse i Sverige.”

Om det är så enkelt borde väl Bali se till att ändra den teknikaliteten istället för att gnälla på de få kommunpolitiker som agerar. Han sitter själv i Sveriges lagstiftande församling, där de blåbruna har en tydlig majoritet. Det är bara att lägga ett förslag och trycka på knapparna. Men även om staten kommer att kunna lagföra fler efter den knapptryckningen, kommer inte alla att kunna lagföras. Det är inte lätt att veta och bevisa vad någon har gjort i en annan del av världen, framför allt inte där krig och terror pågår. Och att gripa någon innan den ens åkt iväg, bara på misstankar om vad den tänker göra, vore ett direkt hot mot rättssäkerheten.

Ska vi då bara titta på? Eller ska vi, som Stockholms stad och tidigare Örebro, försöka göra något åt situationen? Ska vi försöka hindra att fler värvas och åker iväg eller ska vi peka finger åt dem som försöker göra något?
Stockholms stads program är långt ifrån perfekt, det ligger en del i kritiken att det är ett hastverk. Men Stockholms agerande är bättre än de över 280 kommuner (inklusive samtliga moderatledda kommuner) som inte gjort något alls.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar