Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Jag vill sprida frihetliga tankar

Krönika, Petra Östergren - 9 år sedan

Petra Östergren är författare, doktorand i socialantropologi vid Lunds universitet och fristående krönikör för Syre. Du kommer att kunna läsa hennes tankar, åsikter och idéer regelbundet på baksidan av Syre. Men den här, hennes första Syre-krönika, om frihetlighet till vänster förr och nu, finns bara här på webben.

Vi går längs Oranienstrasse, Norbert, Isabelle och jag. Det är en mörk kväll i början av mars och vi måste hålla igen våra jackor för att de inte ska blåsa upp.

Norbert, en av ledarna för forskningsprojektet vi är där för att jobba med, gestikulerar och pekar. Han berättar om när husen här var ockuperade, när autonoma ”besetzt-rörelsen” – BZ – intog hus efter hus. Tiden han beskriver känns så fruktansvärt långt borta, men jag påminns om hur den kommit att influera nästan allt mitt arbete – på ett sätt som jag inte förstått förrän de senaste åren. Isabelle, som tillhör en helt ny, ung generation, lyssnar fascinerat när hon får veta mer om Kreutzbergs, Berlins, och de autonomas historia.

Jag kan inte låta bli att klämma ur mig något om att jag också bodde i ett ockuperat hus i London en tid på 1980-talet, men sen håller jag tyst. Tidigare har jag entusiastiskt berättat om anarkistboken vars råmanus jag just skrivit klart. Det räcker så. Inte behöver jag heller berätta om det anarkistiska bokcafét Svarta Månen där jag jobbade, eller kollektivet ”den sociala livmodern” där vi bodde. Det är skönt att bara påminnas om de frihetliga vänsterrötterna. Och förstå att det inte var en slump att just jag blev erbjuden att vara med i det här forskningsprojektet.

Efter alla år av bli anklagad för att vara ”nyliberal” och ha ”svikit” vänsterrörelsen på grund av mitt ställningstagande i sexarbetsfrågor, blir man ju lätt trött. Men här, liksom på de flesta andra platser, är sexarbetares rättigheter intimt sammanlänkad med arbetares, stigmatiserades, exploaterades och förföljdas rättigheter. Och här är både forskare och vänstern misstänksamma mot statliga styrningsinstrument – lagar och politiska samtal som skapar och förstärker uppdelningen av ”goda” och ”dåliga” medborgare – liksom mot hegemoniska diskurser.

Jag tycker också det är skönt – och hedrande – att bli inbjuden som krönikör för Syre. Frihetliga socialister har alltid gett ut tidskrifter. Vid förra sekelskiftet fanns oräkneliga i världens storstäder där samtidens anarkistiska kända publicerade sig: Pjotr Krapotkin, Emma Goldman och Errico Malatesta. I traditionen ingår också den svenska Arbetaren.

Det fanns en tanke bakom dessa slags forum. Man ville nå det ”vanliga” folket, de som inte läste de stora tunga filosofiska verken om kapitalism och orättvisor, men som i allra högsta grad var påverkade. Problemet med dessa forum, tidskrifterna, småskrifterna och pamfletterna, var att de förvisso nådde en större läsekrets under sin tid – men de nådde inte till de säten där de politiska analyserna och den diskursiva makten senare skapades: universiteten. Där läste man istället Marx och Hegel. Verk som lämpade sig betydligt bättre för en elitistisk och inflytelserik kunskapsproduktion, något som Iain McKay påpekar i sitt förord till den relativt nyutkomna antologi med texter av Pierre-Joseph Proudhon, anarkismens ”fader”. Konsekvensen har blivit att de frihetliga maktanalyserna har fallit i glömska till förmån för de mer auktoritära, medan de frihetliga frihetsförståelserna har kommit i skymundan till förmån för de klassiskt liberala.

Jag hoppas med mina krönikor i Syre kunna visa bärigheten hos de gamla klassikerna – men också bidra till att sprida alla de nya anarkistiska tänkarnas tankar. För fram väller nu inte bara en ny tid, där en ”delandets kultur” vinner mark, utan även en där akademisk och frihetlig forskning tar allt större plats – och som jag tror att fler än jag kan inspireras av.

Fotnot 1: Petra Östergren leder den svenska delstudien i DemandAT (www.demandat.eu). Fotnot 2: Boken som nämns är Property Is Theft!: A Pierre-Joseph Proudhon Reader, med redaktör Iain McKay från 2011. Proudhons gamla och nyöversatta texter finns att ladda ner gratis.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar