Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Jag vill inte vara en åsiktsjunkie

Krönika, Anna Troberg - 9 år sedan

Dagens offentliga debatt är kantig och omedgörlig. Den går runt i cirklar och leder ingenstans. Vi står alla sida vid sida och svettas på varsitt åsiktslöpband.

Bredvid står Biggest Loser-tränaren Jillian Michaels och hetsar oss att tycka mer, snabbare och hårdare som om alltihop vore en dålig tysk porrfilm. Det är bara en tidsfråga innan vi en efter en snubblar, faller av löpbandet och kräks i en hink av ren utmattning. Men vad gör väl det?

Vi tvingas snart upp på löpbandet igen för att tycka lite till. Det finns alltid några droppar tyckande kvar att krama ur oss. Det värsta är att vi vill upp igen. Ingen vill vara The Biggest Loser. Vi vill så gärna springa om våra konkurrenter att vi förtränger att vi egentligen bara står där på rad och stampar utan mening eller mål. Alla har en åsikt som alla andra idioter borde lyssna på – helt oavsett om den grundas på expertis eller ej.

Intentionen att hitta samförstånd har gått förlorad. Våra magnetpoler är vända åt fel håll. Istället för att attrahera, stöter vi bort. Samförstånd är naivt och sockersött. Våldsam opposition, gärna kryddad med kärnfulla invektiv, är ett säkert tecken på intelligens. Det är i alla fall en kär myt som kända politiker och media odlar tillsammans med okända snillen som spekulerar på Flashback.
Ju mer spektakulärt vi inte håller med varandra, desto rikare belöning väntar. Politiker får röster. Media får klick. Svenne banan får en tumme upp. Vi är åsiktsjunkies som desperat letar efter nästa kick.

Jag har fallit av åsiktslöpbandet och klivit upp på det igen många gånger. Jag är skittrött på lösa åsikter som viner runt som herrelösa spjut. De står mig upp i halsen. Jag längtar efter att få stänga av dem, eller att åtminstone få skruva ner volymen på dem en smula. De är för påträngande, som We Are the Champions på full volym dygnet runt i månader i Guantanamo.

Meningen med livet kan inte vara att sitta i en skyttegrav och kasta kantiga åsikter på dem i skyttegraven mittemot. När Karen Blixen fick frågan om vad hon trodde var meningen med livet, så svarade hon: ”Vad är en omelett?” Själv tror jag att meningen med livet är subjektiv, mångfasetterad och tillfällig, precis som livet självt.

Konstanten i mitt sökande efter en mening är sökandet efter glädje – min egen och andras. Jag har aldrig funnit glädje i oändliga skyttegravskrig i syfte att till varje pris bevisa att just jag har rätt. Jag har däremot funnit massor av glädje i samvaro, samförstånd och samarbete, även de gånger det inneburit att mina åsikter tvingats samsas med andras.

Om meningen med livet är en maträtt, så tror jag att den är en chokladboll. Det finns de som tror att meningen med livet är att övertyga resten av världen om att det är en mänsklig rättighet att få kalla chokladbollar ”negerbollar”. De har inte förstått någonting om meningen med livet. Än.

Ingenting är någonsin helt förlorat så länge vi inte ger upp hoppet om varandra. Det finns en kärna av mänsklighet i oss alla.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar