Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Vackra ord och tårar räcker inte

Ledare, Lennart Fernström - 9 år sedan

Plötsligt hände det, på något dygn vände hela debatten. Efter år då SDs problemformulering fått härja mer eller mindre fritt låg fokus på att folk faktiskt dör och lider svårt vid EUs gränser.

En blir tårögd över alla otroliga initiativ runt om Europa. Folk som hämtar flyktingar i båtar och bilar, folk som samlar ihop mat och andra förnödenheter, 10  000-tals som demonstrerar i regn och så vidare.

På andra sidan står SD-anhängarna och undrar vad fan som hände. Desperat försöker de få folk att tro att treåriga Alan Kurdi drunknade för att hans pappa ville utnyttja den ”fria tandvården för flyktingar” i Sverige. Skrönan bygger på att Alans faster försökte skicka pengar till pappan så att han kunde sätta in tandimplantat. Tandimplantatet behövde han, enligt den kanadensiska journalisten Terry Glavin, sedan IS hade dragit ut hans tänder. Men dels var de inte på väg till Sverige, dels är tandvård inte gratis för flyktingar i Sverige. Är det akut tandvård är den subventionerad, men inte gratis.

I ett annat försök hävdar de att Alan flyttades för att det skulle bli bra foton. Men den bild som de hävdar visar Alans ursprungliga placering på stranden visar i själva verket ett annat barn.

I SDs försök att flytta fokus från katastrofen är Alan inte ett offer för EUs murar utan ett bevis på att flyktingarna är lycksökare (såvida de inte är IS-krigare som ska islamisera Europa). I deras retorik finns inga som flyr från IS och al-Assads terror.

Men det största hotet är inte främst de onda människornas ondska utan de goda makthavarnas passivitet. Hon som sitter i Aktuellt och fäller en tår över Alan Kurdi. Han som står inför 15 000 demonstranter på Medborgarplatsen och har alla möjligheter att öppna upp Sverige, men istället fokuserar på vad EU, kommunerna och personer som Agnes Ohlsson gör. Och som några dagar senare åker till Tyskland för att driva att alla medlemsstater ska upprätthålla EUs yttre gräns, att gränsmyndigheter ska förstärkas, att människosmugglarna ska bekämpas och att EU ska få fler att återvända. Men inget om vad Sverige ska göra för att förbättra situationen, inget om de verkliga problemen som tranportörsansvaret och Dublinförordningen.

2005 lyckades MP och V i budgetförhandlingarna se till att 17 000 personer fick uppehållstillstånd, främst barnfamiljer och personer med verkställighetshinder. Det efter en stor folklig samling för flyktingamnesti, driven av sjukvårdspersonal, ungdomsarbetare, religiösa församlingar, ungdomsförbund, politiska organisationer, invandrarföreningar och enskilda. I MPs riksdagsgrupp drev Gustav Fridolin frågan hårdast. I dag sitter Fridolin i regeringen, en plats där MP säger sig kunna påverka mer än utanför. Det är dags att visa det, dags att se till att Sverige blir ett öppet och välkomnande land. Se till att byta Löfvens lista mot en som gör skillnad:
1. Avveckla transportörsansvaret omedelbart.
2. Sluta följa Dublinförordningen. Tyskland och Österrike har redan frångått den – dags för Sverige att hänga på.
3. Gör alla vägar in i Sverige/EU lagliga.
4. Ge möjlighet att söka asyl på ambassaderna och i flyktinglägren.
5. Sätt in nya ”vita bussar”, skicka ner alla båtar, bussar och flygplan som går att få tag i till flyktinglägren och ta hit så många nödställda och flyktingar som möjligt.
6. Öka biståndet kraftigt, i synnerhet till flyktinglägren.
7. Ge alla som flyr från krigs- och krisområdena uppehållstillstånd så att de snabbt kan komma in i samhället.
8. Ge alla asylsökande uppehållstillstånd och alla papperslösa amnesti, så att de kan komma in i samhället.
9. Gör som Vatikanen, Uruguays president och Finlands premiärminister, öppna kungens alla slott och statministerns extralägenhet för flyktingarna. Ge samtidigt folk möjlighet att utan onödig byråkrati öppna sina hem, sommarstugor et cetera.
10. Stoppa den svenska vapentillverkningen, så att vi inte bidrar till mer krig, dödande och terror.
Allt detta kan Wallström, Löfven och Fridolin genomföra i Sverige omedelbart, de behöver inte vänta på EU. Sedan ska de förstås försöka sätta press på de andra EU-länderna också. Men bästa sättet att göra det är att gå före istället för att använda EU, kommunerna eller Agnes Ohlsson som ursäkt för att inte agera nu med verkliga åtgärder. Vackra ord och tårar räcker inte.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar