Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Lögner ska inte bekämpas med lögner

Ledare, Malin Bergendal - 9 år sedan

Sverige behöver mer kompetens i fråga om källkritik på nätet, tycker den svenska regeringen, och överväger därför medlemskap i Natos center för strategisk kommunikation.

2009 frågades Tony Blair, George W Bush och Gordon Brown ut av en kommission angående kriget i Irak. De här demonstranterna var med på en manifestation utanför. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

Demonstration utanför en utfrågning angående Irakkriget. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

Björn Palmertz på Försvarshögskolan förklarade förra veckan i Sveriges Radio att det ”finns väldigt mycket kommunikation därute som sker med tankar bakom som inte går i linje med demokratiska värderingar”. Han tillade att det ”gör lite ont att se” när hat, uppvigling och subversion får stå oemotsagda.

Försvarsminister Peter Hultqvist sa att det finns ”en ny arena, där det sker väldigt mycket saker med desinformation med olika typer av kampanjer” i syfte att påverka opinioner i andra länder. Därför behöver vi stärka vår kompetens, menade han.

Därför, menar de, bör Sverige gå med i Stratcom för att bättre kunna verka mot lögn, hat, propaganda och osanna kampanjer. Det hade varit en rimlig slutsats om Nato hade varit en opartisk konstant i världspolitiken, och Hultqvist och Palmertz låter som om de trodde det. Som om Nato och dess medlemsländer stod för fred, sanning och demokrati och aldrig skulle ägna sig åt desinformation eller krigshets.

Men, som Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg skriver: ”Är det nån som vet nåt om propagandakrig, så är det Nato. Så långt har Peter Hultqvist rätt”. Det mest uppenbara exemplet är när Nato-länderna USA och Storbritannien invaderade Irak efter att ha ljugit ihop en historia om att Irak hade massförstörelsevapen. Tony Blair, dåvarande premiärminister i Storbritannien, bad i själva verket om ursäkt för det samma dag som regeringen meddelade sitt intresse för Stratcom. Han erkände även att kriget i Irak bidrog till att IS kom till.

På onsdagen skrev Dagens Nyheter att Stratcom hade upptäckt ett mönster i hur rasistiska konspirationer och hat sprids på sociala medier och bruna nyhetssajter. Bland annat har de hittat förbindelser mellan svenska nazister och ryska och ukrainska högerextremister. Stratcoms chef Janis Sarts säger att de ser likheter på tre områden: ”hur informationen cirkulerar, kvaliteten på innehållet och vilken typ av innehåll det handlar om.” Han tillägger att de ”försöker spela på samhällets instinktiva rädsla för det okända”.

Det har han säkert alldeles rätt i, men frågan är om Natos center för strategisk kommunikation behövdes för att ta reda på det. En annan fråga är om det fanns någon tanke bakom att släppa den ena nyheten i så nära anslutning till den andra, i tider då många är oroliga över just rasism och fascism. Det skulle man också kunna se som ett spel på rädslan i samhället.

Att lära sig mer om källkritik och höja rösten mot hat, lögner och desinformation är alldeles utmärkt. Men det verkar inte riktigt klokt att då gå med i en av de organisationer som är värst på det.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar