Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Inde, Fridolin och Bucht – tre nyanser av förnekelse

Ledare, Lennart Fernström - 8 år sedan

Aldrig någonsin har information och fakta varit så lättillgängliga som i dag. En sökning på datorn eller i telefonen och du får tillgång till mer information än du för 100 år sedan kunde samla in på en livstid. Men tillgången på desinformation, myter och lögner har heller aldrig varit lika stor.

Är det Inde, Fridolin eller Bucht? Foto: Blake Imeson/Flickr.com/CC-BY.

Är det Inde, Fridolin eller Bucht? Foto: Blake Imeson/Flickr.com/CC-BY.

Vi lever också i en tid, då all information, alla tankar, utspel, påståenden snurrar fortare än någonsin. Och kanske är det summan av det och mängden desinformation som gjort att fakta och saklighet verkar bli en vår tids bristvara.

Hur förklarar vi annars att en av Sveriges före detta främsta komiker, Jonas Inde, kan sitta och diskutera huruvida förintelsen skett eller ej i en nazistisk poddcast? Det saknas ju inte direkt information och källor.

Hur förklarar vi att Gustav Fridolin hävdar att han sitter i en regering  ”som i varje läge är beredd att försvara asylrätten”, som inte kommer göra några åtgärder ”som riskerar att kränka asylrätten” (SR i onsdags), när hans regering har stoppat de flesta flyktingar som önskar komma till Sverige från att söka just asyl? Hur kan en utbildningsminister, av alla, ta oss rakt in i Orwells 1984?

Och hur förklarar vi att en lantbruksminister utan att blinka kan hävda att han inte ser några miljöproblem med att vi i Sverige äter allt mer kött? Och att det därför inte kommer finnas med i regeringens livsmedelsstrategi för ett mer hållbart jordbruk? Samtidigt som animalieproduktionen (kött, mjölk och ägg) står för en femtedel av världens utsläpp av växthusgaser och nästan hälften av världens åkermark går åt till att odla djurfoder. Hur är det möjligt, samtidigt som så olika instanser som Världshälsoorganisationen, FN, FAO, Jordbruksverket, Livsmedelsverket, Världsnaturfonden, Stockholm Resilience Center och nästan alla forskare är överens att vi måste äta mindre kött för att rädda miljön?

Sven-Erik Bucht kommer aldrig att bry sig om djurens rätt att leva ett bra och för dem naturligt liv utan att dödas i förtid. Han kommer aldrig bry sig om deras liv annat än för att få konsumenterna att köpa mer svenskt kött. Endast som ett försäljningsargument är han, precis som djurindustrin, intresserad av djurskydd. Ett djurskydd som dock inte får göra det dyrare för svensk djurindustri än det är för djurindustrin i andra länder. Djurrätt kommer han aldrig intressera sig för, ja risken är uppenbar att han inte ens vet vad det är.

Men ändå, trots den totala blindheten när det gäller djurrätt, är det förvånande att han förnekar kopplingen mellan vår konsumtion av animalier och miljön. Enligt bland annat FNs livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) alstrar den globala djurindustrin växthusgaser i samma omfattning som alla transporter tillsammans.

Tänk er infrastrukturminister Anna Johansson hävda i radio att biltransporterna, flyget och båtarna inte har någon miljöpåverkan. Tänk er att regeringen skulle utarbeta en trafikstrategi för att göra transporterna mer hållbara men problemen med fossilbränslena inte fanns med. Hur länge hade Johansson då kunnat sitta kvar?

Att sedan Bucht försöker ta sig ur det hela genom att hävda att journalisten klippt svaret, så att det lät som något annat än det var, gör inte saken bättre. Inte när det snabbt visade sig, genom att hela intervjun gjordes tillgänglig, att det var ytterligare en lögn.

Enligt Fredrik Hedenius och David Bryngelsson, forskare på Chalmers Tekniska Högskola, släpper vi med dagens matvanor i Sverige ut 1,8 ton växthusgaser per person och år. Det ensamt är mer än vad som är hållbart att vi släpper ut per person totalt (alltså inklusive boende, resande, konsumtion osv).  Men om vi alla i Sverige gick över till helvegetarisk kost skulle utsläppen från mat minska till 500 kilo per person och år. Att köttets miljöbelastning inte finns med när regeringen ska utarbeta en livsmedelsstrategi för ett hållbart jordbruk är därför ännu mer häpnadsväckande än att Bucht är kvar som lantbruksminister och att Fridolin hävdar att regeringen står upp för asylrätten.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar