Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Det behöver inte gå åt helvete

Krönika, László Gönczi - 8 år sedan

Det började 1974 för min del. Min handledare kärnfysikern Arne Johansson skulle installeras som professor vid Uppsala universitet. Han berättade då att den begränsning av atomkärnors storlek som vi var vana vid inte nödvändigtvis behövde gälla. Om många neutroner samlades kring en mycket tung kärna kunde möjligen en ny stabilitet uppstå. (Neutroner har ingen laddning och stöter alltså inte bort varandra eller de närvarande protonerna.) Simsalabim, vi har en ny tung kärna som dessutom är sugen på flera neutroner. Ja, kanske!

Sånt funderar man på i kärnfysikernas fikarum. Där kan man kosta på sig att vara både absurd och rolig. Så jag drog till med tanken att någon sådan kärna, fixad i en enorm kollision i någon accelerator, etablerar sig, suger till sig flera neutroner tills den blir så tung att den splittras i två nya neutronsugna kärnor som i sin tur … Hänger ni med?

En ohejdad kedjereaktion, kul som fikaskämt? Om det handlar om mikrosekunder eller minuter, vad vet jag, men jordens materia sugs in. I korridoren efteråt haffades jag av Bosse Sundkvist, min forskarkollega. ”Du tror att du skämtade visst? Men ledande fysiker i USA har hållit ett symposium, där man tog risken på allvar. Som tur är kom de fram till att detta scenario var mycket osannolikt, då lämpliga förhållanden för händelsen fanns i miljardtals år på månen. Och uppenbarligen har det inte hänt!”

Men, tänkte jag, vi skulle i princip kunna skapa fenomen som vida överträffade atombomben.

Skulle jordens befolkning kunna hantera en sådan förmåga? Jag hade inte denna tillit och hoppade av grundforskningen. Ville inte vara med! Nyligen hörde jag en expert på transhumanism, Karim Jebari, säga att ”det är inte nödvändigtvis så” att en kombination av robot och människa behöver bli av ondo. Men då måste samhället ta sitt ansvar. ”It ain’t necesserily so” sjöng den förföriska New Yorkern (gestaltad av Sammy Davies JR) i Bess troskyldiga öron. Inget som var heligt behövde gälla.

Sedan tonårsupplevelsen av Porgy and Bess har dessa ord klingat i mina öron både som varning och som ett löfte. Och klimatet behöver inte nödvändigtvis gå åt helvete, säger Rockström, bara vi gör allt rätt. Inte heller måste det gå så illa att oerhört potenta bakterier lämnar något högrisklabb eller att vi genmodifierar fram en okontrollerbar gröda eller varelse. Nej, supermördare som IS-krigare får inte nödvändigtvis tillgång till atombomber. Vi får inte nödvändigtvis framklonade supersoldater eller överintelligenta robotar som tycker att människor är dumma spån som är i vägen. Det finns inte nödvändigtvis fler och andra oöverblickbara hot som vi människor skapar. Kemiindustrin och farmakologerna tar säkert sitt ansvar.

Visst? Vilka ska vi hoppas på? Forskare och tekniker? De har ju inte kontroll över sina resultat. Dessutom avfärdar de problemen med ”inte nödvändigtvis så …”. Hur snart kan en demokratisk process ingripa när saker närmar sig ”tipping points”? Kan diktatorer ingripa? Vill de ens ingripa om de hoppas få övertag mot ärkefienden?

För över 40 år sedan såg jag denna dystopi, mitt avhopp skulle tjäna som varnagel. Tyvärr tycks inte varningen ha gått fram.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar