Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Mp bör inte kompromissa om Saudiavtalet

Krönika, Maria Wetterstrand - 9 år sedan

Maria Wetterstrand är grön samhällsdebattör, tidigare språkrör för Miljöpartiet och nu bland annat ordförande för analysgruppen om grön omställning, ordförande i miljömålsrådet,  styrelseledamot i tankesmedjan Cogito samt fristående krönikör i Syre.  Maria gillar snooker, har två barn och bor deltid i Helsingfors. Du kommer att kunna läsa hennes tankar, åsikter och idéer regelbundet på baksidan av Syre. Denna, hennes första Syre-krönika, om Miljöpartiets roll i regeringen, betygsuppgörelsen och vapenexportavtalet med Saudiarabien, går dock endast att läsa här på webben.

Jag är i grunden en pragmatisk person. Jag må ha varit lite uppkäftig och småbråkig under skoltiden, men på det stora hela gillar jag inte att vara inblandad i konflikter, att reta upp folk eller att göra mig ovän med människor.

Detta har gällt även när jag varit politiker. Jag har starka egna åsikter, men en relativt hög toleransnivå för kompromisser. I grunden tycker jag också att det är ett lämpligt sätt att fatta demokratiska beslut. Man ger och tar, försöker komma överens. Av det skälet ogillar jag till exempel blockpolitik, på helt principiella grunder eftersom det ofta förhindrar konstruktiva kompromisser.

Med detta sagt finns det ändå gränser. Vårt politiska system är nu en gång upplagt som det är och det är förhandlingar som är grunden för de förslag regeringen lägger fram.

Den första riktigt svåra prövningen för mig under den här rödgröna regeringen var överenskommelsen om att tillåta skolor att på försök ge betyg till fjärdeklassare. Hur mycket jag än försöker intala mig själv att jag principiellt stödjer kompromissande så kan jag inte gilla det. Det hjälper inte ens om jag tänker att det kunde varit värre annars. Jag är inte tillräckligt övertygad om att hela borgerligheten verkligen samfällt skulle ha röstat för att tvinga regeringen att införa betyg från fyran.

Jag har barn som går i fyran och som får betyg. De går nämligen i skolan i Finland. Jag kan inte se något positivt med detta. Får de ett bra betyg så är ju allt fine, varken mer eller mindre. Får de dåliga betyg känner de sig värdelösa och tänker att läraren inte gillar det de gjort. ”Men jag gillar ju slöjd. Tycker inte läraren om mig? Tycker han att jag gör fula saker?” tänker barnet och vill helst inte gå till slöjden igen, snarare än ”Oj, jag har ett dåligt betyg, jag måste nog anstränga mig och snickra lite bättre nästa år.”

För övrigt tror jag det fungerar likadant för äldre barn, men det är en annan historia. Betyg, i form av siffror eller bokstäver på ett papper som ges i slutet av terminen, som pedagogiskt verktyg tror jag inte en sekund på. Som utvärdering säger de inte heller särskilt mycket.

Nu står jag inför en ny prövning. Vapenexportavtalet med Saudiarabien. Argumenten för avtalet är vaga. Det är bra för industrin, kan vi förstå. Jaha, vi kan väl i så fall hitta fler diktaturer att exportera vapen till! Jaså, inte?! Varför inte, ifall nu Saudiarabien är okej?! Det kan påverka vårt förtroende internationellt, menar andra. Jag är skeptisk. Det finns en klausul i avtalet om att det kan sägas upp eller omförhandlas. Poängen med det är väl rimligen att det ska kunna sägas upp eller omförhandlas, tänker jag.

Ja, det kanske kan minska vår övriga export till Saudiarabien under en period, det går inte att utesluta. Jag är inte emot att handla med Saudi, jag tycker dock att vapen är en synnerligen olämplig produkt att sälja till en diktatur. Om det påverkar vår övriga export så är det i så fall deras beslut. Och precis som vi bör vara fria att avstå från att sälja vapen till dem så är de fria att välja att importera från andra parter än oss. Saudis handel med Danmark påverkades av Muhammedkarikatyrerna. Jag anser inte att Danmark borde ha förbjudit Muhammedkarikatyrer ändå. (Nu är för övrigt handeln mellan Saudiarabien och Danmark större än den var tidigare.)

Var går då gränsen för vad man kan ställa upp på i en regering?! Min uppfattning är att om man har en regering ihop så bör man in i det längsta undvika att någondera parten ens kommer i närheten av att behöva ifrågasätta regeringssamarbetet. Lite småbråk är okej, men att bli ovänner är inte bra.

 

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar