Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Diskutera med dem som tycker annorlunda

Krönika, Maria Wetterstrand - 9 år sedan

Min farmor föddes 1906. På den tiden var de allra flesta rasister, homofober och hade en helt annan syn på jämställdhet mellan könen. Kvinnor fick inte ens rösta (fast när farmor nådde rösträttsålder hade det ändrats). Fram till fyra år innan farmor föddes hade föräldrar en plikt att slå sina barn om de misskötte sig.

Min farmor förstod inte riktigt skånska. Öronen liksom låste sig när någon inte pratade rikssvenska. Jag minns att det kom en färgad tjej från hemtjänsten till farmor ibland. ”Svarta Sara” kallade hon henne. Homosexualitet tror jag aldrig vi diskuterade. Farmor uttryckte inte några fördomar, vad jag kan minnas, utan var nog för sin tid rätt vidsynt. Men ändå.

I somras var jag i Mölle, där ryktet om den svenska synden sägs ha startat i slutet av 1800-talet. 1890 tilläts nämligen gemensamt badande för kvinnor och män på badhuset vid havsstranden. Ryktet spred sig och människor reste från Danmark, Tyskland och andra europeiska länder för att beskåda – och kanske delta i – detta syndiga leverne. De var inte nakna, alltså. Nej, nej. På många bilder har både kvinnor och män tvärtom på sig baddräkter som räcker ner till knäna. Synden bestod i att de badade på samma strand. Det ansågs syndigt långt in på 1900-talet.

Jag behöver bara se tillbaka på när jag själv växte upp och jämföra synen på homosexualitet i dag med då för att se att enormt mycket har hänt sedan dess. Barnaga förbjöds när jag var tre år gammal. Visst anser jag att jag är klokare än farmor och hennes generation i dessa frågor. Så klart. Vi är alla formade av den värld och den samhällssyn som funnits omkring oss under vår tid. Frågan är vad vi gör när vår syn krockar med någon annans, någon som präglats av en annan syn på människan och samhället. Dömer vi ut dem som hopplösa fall? Kastar vi hat över dem på twitter? Avfriendar vi dem alla på facebook? Sluter vi oss i vår egen krets av likasinnade och snackar skit om alla andra (och låter dem göra samma sak)? Eller pratar vi med varandra över åsiktsgränser och försöker förstå?

Om några decennier är jag gammal, om jag får leva. Inte bara gammal utan också gammaldags. Jag känner redan ibland att jag inte riktigt hänger med i hur den yngre generationen tänker, men jag försöker förstå. Och funderar över vad som i framtiden kommer anses knäppt i hur jag ser på saker i dag. Kanske anses det galet att vi födde upp djur för att äta dem? Kanske anses fängelser vara ett obildat och primitivt sätt att hantera kriminalitet? Eller kanske anses jag i framtiden ha varit alldeles för slapp och liberal i min syn på individens rätt att göra som hen vill?

Ingen vet. Men jag vet en sak. Och det är att jag hoppas att vi kan prata med varandra. Att jag inte blir avfriendad om jag luftar mina tankar och åsikter. Att de som tänker annorlunda orkar diskutera med mig. Kanske ändrar jag mig, kanske inte. Men oavsett är jag övertygad om att samhället mår bättre av att vi försöker förstå varandra. Fast det kanske redan är helt ute att tänka så.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar