Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Med fan som gränsvakt

Ledare, Lennart Fernström - 8 år sedan

EU och Turkiet enades under natten till tisdagen om hur de ska agera gentemot flyktingarna som tar sig från Turkiet till EU. Uppgörelsen går ut på att alla syrier som flyr till Grekland ska skickas tillbaka. Istället ska EU under ”ordnade former” ta emot en annan syrier. EU och Turkiet börjar alltså med regelrätt människohandel, där flyktingarna byts en mot en. Även flyktingar från andra länder kommer att skickas tillbaka till Turkiet, men där gäller inget handelsutbyte med EU utan de skickas bara tillbaka. 

En kvinna som utsatts för tårgas får första hjälpen. Tårgasen sköts mot personer som protesterade mot turkiska statens angrepp mot kurder i sydöstra Turkiet härom veckan. Nu ska premiärminister Erdoğan bli EUs gränsvakt. Foto: AP Photo/Cagdas Erdogan/TT

En kvinna som utsatts för tårgas får första hjälpen. Tårgasen sköts mot personer som protesterade mot turkiska statens angrepp mot kurder i sydöstra Turkiet härom veckan. Nu ska premiärminister Erdoğan bli EUs gränsvakt. Foto: AP Photo/Cagdas Erdogan/TT

När Stefan Löfven ska försöka förklara den extremt obehagliga överenskommelsen växlar han mellan att förklara att inget egentligen är klart utan nu ska alla ”detaljer” arbetas fram, och att det viktiga är att ”knäcka affärsmodellen med dessa farliga resor”. Att folk är så desperata att de både riskerar livet och betalar 10 000-tals kronor för att kunna fly ser alltså Sveriges statsminister som en ”affärsmodell som ska knäckas” genom att EU gör det ännu svårare att fly terror och bomber. Det är ett cyniskt och smaklöst, fruktansvärt smaklöst, uttalande från en statsminister.

När Löfvens regeringskolleger i Miljöpartiet gick med på att kraftigt inskränka möjligheten att söka asyl i Sverige var det med motiveringen att de ville hindra S från att göra upp med M om direktavvisningar. Det var enligt MP mycket bättre att tågpersonal på den danska sidan av Öresundsbron stoppade och skickade tillbaka flyktingarna än att svenska myndigheter gjorde samma sak från den svenska sidan. Direktavvisningar på den svenska sidan bryter nämligen formellt mot asylrätten. Avvisningar på den danska sidan ger visserligen samma resultat för flyktingarna, men bryter inte strikt juridiskt mot konventionen.

Nu har MP-S-regeringen, tillsammans med övriga regeringar i EU, istället beslutat om direktavvisning från EU. Alltså det som även juridiskt bryter mot asylrätten. Och Fridolin, som blivit något av en svensk mästare i Orwellskt nyspråk, försvarar det med att det är en himla tur att Löfven var på mötet och säkrade asylrätten. Det vore intressant att förstå vilken asylrätt som Fridolin gång på gång menar att deras medverkan räddar.

Utöver att EU ska ägna sig åt människohandel med Turkiet så ska EU betala 60 miljarder kronor till Turkiet för att de ska vara vår gränsvakt. Det Turkiet som attackerat de kurdiska styrkor som bekämpar IS och som regelbundet kränker mänskliga rättigheter ska alltså se till att vi i EU inte behöver hjälpa till.

Turkiet är ett land som inte ger asyl till utomeuropeiska flyktingar. I praktiken kommer därför många att tvingas tillbaka till Syrien. I dag hindras många redan innan de kommer till Turkiet, men Amnesty International konstaterar i rapporten Europe’s Gatekeeper att det även pågår tvångsdeportationer till Syrien från Turkiet. EU kommer alltså att tvångsdeportera syrier till Turkiet, som i sin tur tvångsdeporterar dem som flyr al-Assad och IS tillbaka till bödlarna.

I Amnestyrapporten berättas om hur små barn (en treåring ges som exempel) tvingas lämna fingeravtryck som bevis på att de återvänder frivilligt till Syrien. Amnestys rapport är också fylld av övergrepp som skett mot flyktingarna i EU-finansierade turkiska fängelser. Fängelser där flyktingar hamnar utan att delges misstankar om brott, utan tillgång till advokat och utan kontakt med omvärlden.

Trots allt detta har Turkiet tagit emot 2,7 miljoner flyktingar, nästan tre gånger så många som hela EU tillsammans. Flyktingar som redan innan EUs deportationer börjar lever under vidriga förhållanden. Det är med detta Turkiet som Löfven, Fridolin och de övriga EU-regeringarna nu har upprättat en ny affärsmodell, en modell där det handlas med människor och som bryter mot Genèvekonventionen, FNs konvention för mänskliga rättigheter och barnkonventionen.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Rambergs kommentar är att historiens dom kommer att bli hård. Det är svårt att se något annat, åtminstone om vi någonsin igen lyckas upprätta demokratiska och mänskliga värden i Europa.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar