Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Vi behöver öppna ögonen och formulera motståndet

Krönika, Nike Markelius - 9 år sedan

”Hårda som sten måste de vara, de som skriker att oliktänkande ‘kan åka hem till sitt eget land’ och utöva sina religioner där. Hjärtan av järn måste de ha, som sparkar på dem som redan ligger och som vill stänga dörrar och famnar för människor i nöd.” Nike Markelius skriver om den alltmer öppna rasismen i samhället.

Historien upprepar sig. Det går att se skrämmande likheter mellan 40-talets Europa och dagens normalisering av fascistiska ideal. Män och kvinnor med bruna skjortor tar sig allt djupare in i de städade rummen. De tar plats i parlament och departement, i talarstolar, på torgplatser, som talmän, i tv-soffor, på radio, i tidningsartiklar. De får tala. Med stora bokstäver. Inför den tysta massan. De får inflytande. På demokratins parlamentariska baksida. Med sina hårda nypor. Allt oftare hör vi deras främlingsfientlighet yppas öppet; med trollsvans i kommentarsfälten, i fikarummet, på t-banan, på träningen, på gator och restauranger. Det har plötsligt blivit okej att vara öppet rasistisk. Att öppet yttra sig fientligt och föraktfullt mot fattiga, tiggare, mörkhyade, flyktingar.

Hårda som sten måste de vara, de som skriker att oliktänkande ”kan åka hem till sitt eget land” och utöva sina religioner där. Hjärtan av järn måste de ha, som sparkar på dem som redan ligger och som vill stänga dörrar och famnar för människor i nöd. Jorden tillhör oss alla. Vem har bestämt att just den här biten land bara är för ”födda svenskar”?

Historien upprepar sig. Folk pekas ut och förföljs. Då var det judar. Nu är det muslimer. Men rädslan bakom är den samma. Stöveltrampet lika ekande hårt och kallt. Hur är det möjligt att vissa har kunnat glömma vår historia så fort? Rasisterna är rädda för att vi ska bli ”bestulna” på våra bostäder, våra arbeten och vår välfärd, de är rädda för att islam ska komma och ta över och tvinga på oss slöjor och tvinga oss utöva jihad.

När försvann ödmjukheten inför att vi kan leva sida vid sida, som fria människor med alla våra olikheter som tillgångar och möjligheter istället för att se det som hot? Varför har vi blivit rädda för varandra? Det är väl ingen nyhet att det inte finns en sanning utan lika många som det finns människor på jorden. Att se varandra som fiender bara för att vi tror på olika saker och väljer olika sätt att leva kan inte sluta väl. Det visar historien med all önskvärd tydlighet. Men det verkar vi behöva bli påminda om igen och igen.

FN gav nyligen Sverige en kraftfull varning för att ökad främlingsfientlighet gynnas i landet. De menar att Sverige inte följer FN-konventionen mot rasdiskriminering. De är inte de enda som har reagerat över att rasistiska organisationer och nätverk får tillstånd att hålla hetsande torgmöten och sprida sin omänskliga propaganda i yttrandefrihetens och demokratins namn.

Så började nazismens spridning på 40-talet också. Att dessa krafter normaliseras är en fara för oss människor och vår framtid. Det är när folk tystnar och drar sig undan bakom låsta dörrar som rädslan blir farlig. När allt fler står och sopar på sin egen trapp med ängsliga blickar på dem som flyttat in i grannhuset. När vi börjar tänka i termer av ”vi” och ”de”. När människor ser den nya grannen som någon som stjäl resurser, istället för att se en medmänniska. När folk bara låter det ske, och svär sig fria med bedrägliga tankar om att inte själv kunna göra skillnad.

”Den slutgiltiga lösningen” – som det hette i början på 40-talet – kan komma tillbaka fortare än vi anar. Om inte var och en i den stora tysta massan öppnar ögonen, får kontakt med medkänslan i hjärtat och börjar formulera motståndet. Det är alldeles nödvändigt att vi tillsammans vrider historiens fulaste skamfläck ur händerna på samtidens bruna soldater. Historien får inte upprepa sig.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar