Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Jennys påsktips: Färgglad middag och vegogodis

Jenny Luks - 8 år sedan

Det är roligt och kreativt att göra egna bön- och grönsaksbiffar. Man kan välja sina favoritbönor, mixa dem med härliga grönsaker som broccoli, rödbetor, grönkål eller morot. Smaksätt med finhackad lök, goda örter, salt och peppar. Och slutligen tillsätt lite vatten och vetemjöl, forma plättar och stek i olja.

Foto: Jenny

Foto: Jenny Luks.

Till vår påskmiddag har vi valt färdiga biffar, puckar och järpar från Garant och Ekko Gourmet. Alla är ekologiska och lätta att hitta i butiken. Vi serverar dem med en saffransdoftande, ljummen couscoussallad, en krämig paprikadressing och krispig sparris med aprikosdipp.

50-20-paskmiddag07

Foto: Jenny Luks.

Couscoussallad med saffran:

4 dl couscous

1 pkt saffran

olja

1 zucchini

2 paprikor i varierade färger

1 röd lök

en näve cocktailtomater i varierade färger

1 knippe bladpersilja

salt och peppar

Tillred couscousen enligt förpackningen. Rör ut saffran med en msk olja i botten på en skål och rör ner couscousen så den blir gyllengul. Hacka grönsakerna i skivor eller bitar och stek dem ordentligt tills de får en grillig yta. Rör ner grönsakerna i couscousskålen och blanda väl. Toppa med hackad persilja. Salta och peppra efter smak.

50-20-paskmiddag02

Foto: Jenny Luks.

Paprikadressing:

5 grillade paprikor (färdiga på burk eller grilla själv i ugn)

1/2 chili

2 vitlöksklyftor

1 tsk sambal oelek

1/2 dl vegansk crème fraîche (t ex Oatlys)

1 tsk agavesirap

salt

ev edamamebönor

Hacka chilin, pressa vitlöken och mixa sedan alla ingredienser med en stavmixer. Smaka eventuellt av med lite salt. Toppa gärna med edamamebönor.

50-20-paskmiddag06

Foto: Jenny Luks.

Sparris med aprikosdipp:

1 dl aprikosmarmelad

1 dl vegansk crème fraîche
(t ex Oatlys)

1 msk curry

1 knippe grön, kokt sparris

Blanda marmelad, créme fraîche och curry i en skål och servera med kokt sparris.

Recepten är anpassade till fyra personer.

50-21-bubs02

Godis med morot i stället för löss

Det dyker upp allt fler veganska och ekologiska alternativ i godisdjungeln. Här är några exempel på vad du kan stoppa i påskägget.

Påsken är godisets högtid. Det är inte helt lätt att hitta veganskt godis men det är fullt möjligt om man vet vad man ska kika efter. Förutom att hålla koll på mjölkprodukter, är det också bra att känna till gelatin. Gelatin är ett slags gelé som utvinns ur svål från grisar eller kor.

Vanligt i godis är också det röda färgämnet karmin. Karmin består av krossade löss och skrivs ofta ut som e-numret E120. Och även om många godisar är gelatin- och karminfria, är det vanligt att de ytbehandlas med E901, det vill säga bivax.

50-21-moofree02

Godisföretaget Bubs från Jönköping har underlättat lite i godisdjungeln. Nyligen satsade Bubs på att göra alla sina skumgodisar gelatin- och karminfria, både i färdigpåsarna och i lösviktsdisken. Allt Bubsgodis som köps färdigt i påse är numera helt veganskt och dessutom Fairtrademärkt.

Ett annat företag som satsat på schyst godis är Sjölunda Gård med sitt varumärke Ekorrens Ekologiska. Ekorren saluför flertalet veganska godisblandningar som alla är ekologiska, GMO-fria och klimatkompenserade och tillverkade helt utan konstgjorda färg- och smakämnen.

Helt veganskt är brittiska godismärket Goody Good Stuff, som i Sverige saluförs av Cloetta. Goody Good Stuff är färgade och smaksatta med ingredienser som morötter, spenat och nässlor.

Är man chokladsugen finns i välsorterade specialbutiker det veganska chokladmärket Moo Free. I sortimentet saluförs ett flertal chokladkakor och nu till påsk säljs även veganska choklad-
ägg.

50-21-memma

Jenny tipsar: Klassisk finsk påskmemma

De flesta med finskt påbrå har någon gång kommit i kontakt med påskdesserten memma. Memma ser ut som en chokladig kladdkaka men skenet bedrar. Den består nämligen i huvudsak av rågmjöl, rågmalt, sirap och pomerans. Memman har en brödig, söt smak och serveras enligt traditionen med grädde och lite strösocker. Självklart passar en vegansk grädde alldeles utmärkt. Memma är en klassisk, finsk påskdessert och säljs i vanliga matbutiker veckorna kring påsk.

Jenny tipsar: Ny webbtjänst ger vegosvar

Nya sajten Vegosvar.se är en webbtjänst för den som letar efter restauranger med vegansk mat, vill veta vilka chips som är veganska eller kanske söker ett recept på pannkakor utan ägg.

Vegosvar är communitydriven, vilket innebär att vem som helst kan logga in och skapa egna sidor eller komplettera information. Gänget bakom Vegosvar vill underlätta för den som vill göra medvetna val i vardagen och målet är ett hållbart Sverige utan animaliska livsmedel.

Mat med Jenny

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar