Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Reglerat surrogat tryggare för alla

Ledare, Malin Bergendal - 9 år sedan

I maj skrev jag en ledare om surrogatmödraskap. Den handlade främst om varför svenska lagar behöver anpassas till att en del barn föds av surrogatmammor, och om den opinion som finns för att istället förbjuda surrogatmödraskap.

Jag argumenterade emot det av två skäl:

• Ett förbud i Sverige skyddar inte fattiga kvinnor i andra länder mot att utnyttjas mot sin vilja.

• Bakom idén med totalförbud ligger tanken att en kvinna som frivilligt ställer upp som surrogatmamma måste vara självdestruktiv och behöver skyddas från sig själv – alltså en syn på kvinnor som mindre vetande.

Några läsare tyckte att jag hade missat viktiga aspekter på frågan, så jag tänkte komplettera med några till.

Barn är inte en rättighet i den meningen att vi kan kräva att samhället förser alla som vill med barn. Däremot är barn en möjlighet som många vill ha. För många av oss är det lätt, för andra är det svårt. På grund av fördomar och homofobi är till exempel utlandsadoption inte ett alternativ för två män som vill ha barn tillsammans, och de barn som finns att adoptera i Sverige är mycket få.

Då kan det hända att en vän eller en syster erbjuder sig att vara gravid istället, och att förbjuda det är bara att förstöra för alla inblandade. Istället borde vi se till att de lagar som finns fungerar och hjälper familjen genom allt som kan hända.

Den som inte har någon vän eller syster som kan hjälpa till kanske svarar på en annons i ett forum istället. En tvåbarnsmamma i Oxelösund skriver i surrogatforumet FFS: ”Jag kan skatta mig lycklig med två underbara, friska barn som är sugna på livet och skulle inte kunna tänka mig mitt liv utan dom. Så självklart kan jag hjälpa till med detta när jag själv (enligt min barnmorska) är skapt för att föda barn.”

Signaturen Erfaren_Donator skriver: ”Nu är det över ett år sen jag födde min stolthet, mitt surrobarn och nu börjar jag känna längtan efter att vara gravid igen och hjälpa ett nytt par.”

Självkostnadspris verkar vara det vanliga, en surrogatmamma skriver att hon skulle kunna tänka sig ett par hundratusen i ersättning men har inte fått så mycket själv.

Att anlita en surrogatklinik utomlands är dyrare, några föräldrar berättar att de har betalat 400 000 inräknat resor och boende –  mycket mer i USA. Dessutom är det troligen svårare att veta hur surrogatmamman själv ställer sig till sitt uppdrag, om man går genom en klinik, och vilka villkor hon har. Det blir upp till föräldrarna att välja en klinik som de litar på.

Ändå åker många utomlands. Ett par föräldrar berättar på forumet att det känns tryggare när relationen till surrogatmamman är reglerad genom kliniken. Då finns något att hålla sig till om något skulle gå fel, vilket det inte finns om de väljer en surrogatmamma i Sverige.

När föräldrarna och barnet återvänder till Sverige väntar ett juridiskt lotteri. Migrationsverket skriver: ”I Sverige är surrogatfödslar förbjudna enligt de regler som finns i lag (2006:351) om genetisk integritet m.m. Sverige saknar därför på flera plan familjerättsliga regler anpassade till de födslar som ändå äger rum och där svenska par är inblandade”. Barnet anses i Sverige vara barn till surrogatmamman, och även om hon har lämnat över vårdnaden till deras biologiska far gäller inte det avtalet här.

Innan barnen har en vårdnadshavare i Sverige och innan allt ordnar sig med barnbidrag och föräldraledighet kan det gå många månader. Under tiden tar myndighetskontakter och ovisshet upp tid och energi för föräldrarna.

Om altruistiskt surrogatmödraskap vore tillåtet i Sverige skulle de familjerättsliga reglerna finnas. Det skulle bli enklare, säkrare och tryggare för alla inblandade, inte minst barnen, var de än föds.

Och sannolikt skulle färre söka sig till en klinik på andra sidan jorden. Om vi inte vill att ofrivilligt barnlösa ska utnyttja de globala orättvisor som kanske kan tvinga en fattig indisk kvinna att bli surrogatmamma mot sin vilja, borde vi se till att det finns trygga och bra möjligheter i Sverige.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar