Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Vem är invandrare?

Krönika, Maria Wetterstrand - 9 år sedan

En invandrare i Sverige är någon som har flyttat hit från ett annat land, men frågan är om det egentligen är ett meningsfullt begrepp. Det är ett ord som alienerar, skriver Maria Wetterstrand.

Jag hör folk säga saker som ”Det finns för många invandrare i Sverige”, ”Hon är invandrare”, ”Invandrarna måste lära sig bättre svenska”, ”Jag har inget emot invandrare” eller ”Invandrarna måste integreras bättre”. Det där ordet invandrare. Vem är det egentligen?

Paulo är född i Uruguay, flyttade till Stockholm när han var ett år gammal. Under sin uppväxt gick han några år på svensk skola i ett afrikanskt land där hans far jobbade för svenska Sida, men till största delen är han uppväxt i en förort till Stockholm.
Johan är född i Sverige men växte upp i Brasilien och Italien. Där gick han i skolan och även om hans mormor skickade honom svenska klistermärken så var hans hem inte här. Han talade portugisiska med sina vänner, såg gissningsvis på brasiliansk TV och spelade fotboll på portugisiska. Först i gymnasiet flyttade han till Sverige.

Andrea är född och uppväxt i Schweiz. Hon har två svenska föräldrar och talar svenska utan brytning, men tills hon var arton hade hon aldrig bott i Sverige. När hon flyttade till Uppsala för att studera tyckte hennes studentkompisar att hennes svenska var väldigt gammaldags och det var konstigt att hon inte kände till några svenska barnprogram.

Vem är invandrare? Låt oss titta på några definitioner. Enligt Nationalencyclopedin är det ”en person som flyttar från ett land till ett annat för att bosätta sig där en längre tid”. År 2000 skrevs en rapport i departementsserien, en DS, som tog upp hur begreppet bör och inte bör användas i myndigheter och lagstiftning. Där slogs fast att begreppet inte bör användas för personer födda i Sverige. Samtidigt, i SCBs statistik är ”återinvandrade svenska medborgare” den största invandrargruppen år 2013. Enligt SCB och Nationalencyklopedin är alla tre ovan nämnda personer invandrare.

I samma DS föreslås begreppet ”person med utländsk bakgrund” användas för personer med minst en utlandsfödd förälder. Mina barn har alltså ”utländsk bakgrund”. Jag kan inte låta bli att undra när detta någonsin kan vara relevant, utom för dem själva förstås. När kan samhället ha något behov av att klumpa ihop alla svenskar som har minst en utlandsfödd förälder?!

På samma sätt är det sällan vi egentligen har behov av ordet invandrare. Om vi ska prata integration (ett ord att ägna en ny krönika åt) så vore det bättre att förklara vilka det är som ska integreras i vad. Om några behöver lära sig bättre svenska, vilka är det då? Det är knappast åländska uppsala​studenter som åsyftas.

Den största gruppen invandrare i Sverige är faktiskt just finländare (och ja, ålänningar, i detta ingår även ni). Vilket får mig att tänka på att i Finland används vanligen ordet utlänningar, eller ulkomaalaiset, om invandrare. Det användes i Sverige också tidigare. Allt för att peka ut vissa som främlingar. Även invandrare är alienerande. Det vore bättre om vi helt enkelt sa vad vi menade.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar