Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Hjältinnor försvinner inte av en slump

Krönika, Anna Troberg - 9 år sedan

Mad Max: Fury Road förvånade stort genom att erbjuda en typ av kvinnokraft som inte skådats sedan Ellen Ripley tog sig an utomjordingar i Alien och Sarah Connor sparkade terminatorrumpa i Terminator 2. Det var en trevlig överraskning för många, men inte för alla.

Nej, jag tänker inte på stolpskottet som fick femton minuters världsberömmelse genom att på sin blogg varna för feministisk hjärntvätt och uppmana alla män att bojkotta filmen. Jag tänker på en helt annan sorts sexister. Jag tänker på de självutnämnt hyggliga killarna som aldrig skulle låta någon kalla dem sexister, trots att de har ett till synes oändligt förråd av bortförklaringar till all sorts sexism.

Du och jag vet vilka de är även om de själva inte gör det. De är hygglosexisterna. De är som killarna i Ronnie Sandahls bok, de som aldrig sa ”hora”, men som underförstått tycker att vi kvinnor borde visa lite klädsam tacksamhet för det – helst med ett hångel eller åtminstone genom att hålla tyst och inte ställa till besvär.

Hygglosexisterna skriver inte blogginlägg om feministisk hjärntvätt, men de dyker upp i varje diskussion om kvinnor på film och i spel. De är, enligt egen utsago, absolut för jämlikhet och har alltid minst en tjejkompis/syster/flickvän som håller med dem. De lämnar aldrig diskussionen självmant. Om man själv lämnar den, så skickar de märkliga privata meddelanden där de bedyrar sin egen hygglighet och kräver ens odelade uppmärksamhet. Inget får stå i vägen för målet att bevisa att sexism bara är vad ”folk” vill ha och därmed inget att hänga läpp för.

Vad gör det att Sarah Connor inför den kommande filmen Terminator Genisys relanseras som ett sött våp i marknadsföringsmaterialet? De stora vapnen och musklerna må vara borta, men filmskaparna har ju snällt kompenserat det med både större bröst och – håll i er – putrumpa. Vad gör det att två stora leksaksproducenter plockade bort Black Widow, en av för få kvinnliga karaktärer i Marvel Comics universum, ur hennes egen filmscen och ersatte henne med Captain America när den blev leksak? En kvinna på motorcykel är ju ändå ingen lämplig pojkleksak.

Vad gör det att skaparna av det kommande Mad Max-spelet tycks ha glömt bort att Imperator Furiosa är filmens fixstjärna och helt struntat i henne? I filmen snodde hon rampljuset från Max genom att på egen hand hjälpa ett helt harem ur härskaren Immortan Joes grymma grepp. Det vore ju synd om hon fick förstöra spelet också.

Om man får tro hygglosexisterna så gör allt detta ingenting. Det är inte sexism. Det är en slump. Eller kanske ett utslag för att män är si och kvinnor så. Mest troligt är dock att det är vad ”folk” vill ha. Vilka är ”folk” egentligen? Hygglosexisterna menar så klart sig själva. De är nöjda med att kvinnor reduceras, raderas eller helt ignoreras. Men, jag är banne mig också ”folk”. Jag nöjer mig inte med en trasig värld där vi redan som barn får lära oss att antingen exkludera eller att exkluderas. I en sådan värld far vi alla illa.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar