Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Tacksamhetens ok läggs på de utsatta

Krönika, Anna Troberg - 9 år sedan

Kåt, glad och tacksam. Dessa tre egenskaper bör en fru ha, åtminstone enligt Peter Dalles karaktär i Ogifta par. Filmen lanserades som ”en film som skiljer sig” och om man går runt och förväntar sig att en annan människa ska orka vara kåt, glad och tacksam hela tiden när man själv beter sig som en tölp, så är det inte så konstigt att förhållandet fallerar.

Det är lätt att skratta åt Peter Dalles medelålderskrisande karaktär, men när man ser sig omkring fastnar skrattet i halsen. I dagens samhälle unnar vi inte ens varandra att vara kåta och glada. Det finns det inte tid till. För att överhuvudtaget kvalificera sig till någonting alls, så måste man först och främst fokusera på att vara jävligt tacksam.

Det orimliga kravet på att gå runt och vara ständigt tacksam drabbar alla, men av någon outgrundlig anledning tycks det vara de som har absolut minst att vara tacksamma över som förväntas vara mest tacksamma. De som har jobb, hälsa och ordnad ekonomi åtnjuter lyxen att få ägna sig åt tacksamhet på samma sätt som de ägnar sig åt golf eller flugfiske – i lagom doser och när lusten faller på.
Om man däremot inte har något av detta, så förväntas man göra tacksamheten till något av en heltidssysselsättning. Helst ska man dessutom vara aktivt utagerande tacksam och bedyra sin tacksamhet i tid och otid. Framför allt så förväntas man vara tacksam för att man är född i Sverige. Här får ju till och med kreti och pleti mysa i de sociala skyddsnäten och det ska man minsann vara extra tacksam för.

Redan här känner jag mig obekväm. Jag är skeptisk till idén om att villkora allmän medmänsklighet. Genuin och innerlig tacksamhet kan bara uppstå spontant och är inget betalningsmedel. Man kan inte kräva tacksamhet som ersättning för goda gärningar, speciellt inte om dessa inskränker sig till att man under högljutt knorrande betalar minsta möjliga skatt bara för att undvika att få Skatteverket på halsen.

Allra hårdast drabbas naturligtvis de som inte ens råkar vara födda i Sverige. De förväntas kuva sig helt under den eviga tacksamhetens ok. Om de inte lydigt gör det höjs genast röster om att de inte alls borde få vara här. Det räcker liksom inte att de följer de lagar och regler alla vi andra har att förhålla oss till. De måste dessutom snällt finna sig i att behandlas som skit utan att klaga. Om de dristar sig till att sträva efter något mer – kanske lite grundläggande respekt – så dyker genast någon av våra närodlade nyanser av brunt upp och beordrar dem veta hut genom att sjunga tacksamhetens lov i marschtakt.

Jag vägrar tro att den unika mänskliga förmågan att känna tacksamhet utvecklades för att de starka skulle kunna underkasta de utsatta ännu mer. Jag tror att vi utvecklade den förmågan för att vi som redan har allt vi behöver och mer därtill ska inspireras att bistå de som inte har det lika förspänt. Det är nämligen en ren ynnest att vara en av dem som har så mycket att man kan dela med sig till andra. Det är sannerligen en sak att vara jävligt tacksam för.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar