Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Låt tusen slags familjer blomma

Malin Bergendal - 8 år sedan

När Josefin Olevik var 17 år skrev hon ett brev till sig själv som vuxen, precis som många ungdomar gjorde 1994 – det var ett projekt som Posten hade. Hon skrev att hon hoppades att 37-åriga Josefin var älskad, hade barn och älskade sin man.

Josefin Olevik beskriver i sin bok hur hon själv skaffat barn med assisterad befruktning och flätar in andra mammors, barns och donatorers historier. Foto: Weyler/Sofia Runarsdotter.

Josefin Olevik beskriver i sin bok hur hon själv skaffat barn med assisterad befruktning och flätar in andra mammors, barns och donatorers historier. Foto: Weyler/Sofia Runarsdotter.

Så enkelt blev det inte. Den hon älskade ville inte ha barn och den hon blev gravid med var ingen hon ville ha barn med. Så hon åkte till en dansk klinik, blev befruktad med sperma från en donator och fick en liten son.

I sin bok Den befriade familjen berättar hon om vägen dit. Om tankar och samtal, fördomar och attityder och livet som ensamstående mamma. Och i berättelsen om sin egen familj flätar hon in andra mammors, barns och donatorers historier, en tillbakablick över synen på familjen och ensamstående mammors situation och glimtar av debatten om hur en familj egentligen kan se ut.

Det har blivit en bok att sätta i händerna på den som själv funderar över att bli mamma på egen hand eller på den som känner sig främmande inför frågan. En vänlig, resonerande bok som låter oss följa med på vägen. Klargörande och sympatisk. Men inte invändningsfri.

Ett argument för assisterad befruktning, framfört av många och även av Josefin Olevik, är att kvinnorna som skaffar barn på det sättet har så stora resurser. Även om barn till ensamstående föräldrar i snitt har det lite svårare i livet än andra, gäller det inte barnen till dessa välutbildade, medvetna medelklasskvinnor.

Det är säkert sant, och jag förstår att den som stämmer in på signalementet använder det som argument i sitt eget liv: mitt barn kommer inte att fara illa. Men på samhällsnivå har jag svårt att svälja det. Inte för att jag tror att frivilligt ensamstående mammor i allmänhet vill göra den befriade familjen till ett privilegium för duktig, välutbildad medelklass. Men då vore det bra att inte öppna för det i sin argumentation.

Å andra sidan – innebörden i bokens titel, Den befriade familjen, är inte att stora eller små kärnfamiljer, med en, två eller fler föräldrar, ska leva isolerade och klara allt själva. Tvärtom. Josefin Olevik betonar vikten av att dela ansvaret för barnen med vänner, släkt och samhälle, och definierar inte nödvändigtvis en familj som en grupp uppbyggd kring fortplantning.

Ett intressant inslag är intervjun med Sara Skyttedal från KDU, som är motståndare till assisterad befruktning. Hon berättar om sina egna erfarenheter av att växa upp med en ensamstående mamma och se hemma hos kompisar ”hur det skulle vara”. Hon vill införa ”incitament” för att par ska hålla ihop, till exempel ett system för sambeskattning av gifta par, som hon menar skulle ge större flexibilitet och skapa ”ett tajtare beroende av varandra”.

Att avsiktligt skapa en situation där par håller ihop för att endera parten är ekonomiskt beroende av den andra är alltså något positivt för henne. Det är verkligen motsatsen till en befriad familj.

Den befriade familjen

Bok: Den befriade familjen
Författare: Josefin Olevik
Förlag: Weyler

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar