Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Ge inte legitimitet åt SD-politiken

Krönika, Semanur Taşkın - 8 år sedan

Den 14 september 2014. Jag kommer aldrig glömma det datumet – och de efterföljande dagarna. Aldrig. När valresultatet offentliggjordes var SD och deras 13 procent det enda som kom att cirkulera i mitt, och många andras huvuden. Var åttonde svensk. Var åttonde klasskamrat. Vilka grannar var det som röstade på SD?

Lite visste jag om att min tågresa hem från valvakan på Söder skulle bestå av matematiska beräkningar. Innan jag gick och lade mig den natten grät jag. Jag kände mig förrådd och oönskad av mitt eget Sverige, på ett sätt jag aldrig känt tidigare. Ja, jag tog valresultatet personligt. För frågan om SDs framgångar var och är personlig för många av oss. Deras politik hotar inte bara många av våra allra finaste värderingar. Utan även rätten att leva i Sverige för många av oss svenskar.

Dagarna efter valet hade jag svårt att finna ro i offentligheten. Såg människorna på bussen mig som ett hot? Kände de avsky mot mig? Ifrågasatte de min rätt att leva i mitt land, i Sverige? Tusen frågor men inga svar. Jag såg sverigedemokrater överallt. Jag såg människor som röstade på politiker som sagt att min tro, islam, i dag är ”det största hotet mot det demokratiska Europa”. Jag såg människor som röstat på ett parti med företrädare som för inte alltför länge sedan poserat framför hakkors. Vad skulle ske härnäst?

Nu har drygt 16 månader gått sedan valdagen. Politiken som Sverigedemokraterna gick till val på har i stora drag implementerats och godkänts av svenska folket utan ramaskrin värda namnet. Vi ska nu ligga på EUs miniminivå när det kommer till flyktingmottagande, ha gränskontroller och rasbiologiskt klingande medicinska åldersbestämningar. Samtidigt växer Sverigedemokraterna. Det svenska folket som bubblade av kritik när Billström (M) använde ordet ”volymer” om flyktingar har nu tillåtit miljontals gånger värre ord och reella politiska åtgärder.

Är vi samma folk som då? Kan det vara så att normaliseringsprocessen nu är verklighet? Dagen är kommen. Det är normalt att associera flyktingar med problem, problem och problem. Det är normaliserat. Men diskursförändringen handlar om så mycket mer än flyktingfrågan. För Sverigedemokraterna är inte som vilket annat parti som helst. Flyktingfrågan är en arena där deras rasistiska, fascistiska och chauvinistiska människosyn får växa och gro under en täckmantel.

När vi successivt bekräftar Sverigedemokraternas problembeskrivning kring flyktingar, får vi ett helt paket med andra utmaningar och problem. Vi ger dem legitimitet. Mellan raderna säger vi: ”Ni hade rätt. Systemet kanske visst kollapsar”. Då fortsätter deras åsikter att växa.

Vi kunde ha satt oss på tvären. Vad har hänt med oss? Kruxet med normaliseringsprocesser är ju att de mitt i stormen är svåra att identifiera. Men i backspegeln kan en se sina skarpa svängar.
Det är dags att ta en gedigen titt i backspegeln för det svenska folket. För så här drastiska svängar eller ”andrum” är varken sunt eller normalt – de är symptom på att något gått riktigt snett och förhastat till. Vi ska minnas att det inte är fakta att se flyktingar som problem. Det är ett val. Ett val vi inte måste göra.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar