Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Att skilja många från de flesta

Malin Bergendal - 8 år sedan

Många använder uttrycken ett flertal och flertalet som utbytbara men de betyder helt olika saker. Sitter mannen i ett flertal styrelser eller i flertalet?

Flertalet fingrar eller ett flertal? Det beror på. Foto: Morguefile.

Flertalet fingrar eller ett flertal? Det beror på. Foto: Morguefile.

Nyligen lyssnade jag på en presentation av ett företag som arbetar med etiska pensionsförsäkringar. Det var intressant och verkade bra – det var bara en sak. En av de säkert oförvitliga och rekorderliga styrelsemedlemmarna satt i flertalet styrelser. Inte flertalet styrelser för pensionskassor i Sverige eller så, utan helt enkelt flertalet styrelser. Fascinerande.

Ett par minuter av presentationen gick mig förbi medan tänkbara styrelser gled genom medvetandet. Föräldrakooperativ, fjärilssamlarföreningar, fotbollsklubbar, bostadsrättsföreningar, politiska partier, militära samarbetsorganisationer, rederier … Hur hinner människan? Vilka kunskaper har han? Hur påverkar det hans insatser i styrelsen för den etiska pensionskassan?

Nej, stopp nu, han sitter inte i flertalet styrelser, för flertalet i bestämd form, det är något absolut. Majoriteten, inte bara många. Skillnaden mellan flertalet och ett flertal är densamma som mellan de flesta och många. Den här mannen sitter i ett flertal styrelser, fler än en och troligen fler än tre. Det är felskrivet – igen.

En annan gång påstod en tidningsrubrik att flertalet våldtäkter hade inträffat i Östersund. Om det hade varit sant hade det nästan varit motiverat att polisen rekommenderade folk att hålla sig inomhus. Hellre männen än kvinnorna i och för sig, eftersom flertalet våldtäkter begås av män.

De flesta förstod nog att det handlade om ett flertal, inte om en majoritet av samtliga våldtäkter. Precis som vi förstod att styrelseledamoten i pensionskassan var efterfrågad och kompetent, inte en manisk maktmänniska med multipla personligheter.

Men det kan bli mer fel än så. Låt oss säga att ett antal Östersundsbor faktiskt blir våldtagna av kvinnor och går till polisen. Media får nys om saken, polisen gör ett uttalande och lokaltidningen sätter rubrik: Flertalet Östersundsbor våldtagna av kvinnor.

Flertalet läsare skulle nog fortfarande gissa att det handlade om fler Östersundsbor än två men inte mer än halva staden. Alltså ett flertal. Vi har nämligen vissa förkunskaper om hur sexualbrottsligheten fördelar sig demografiskt, men utan förkunskaper blir det svårt på riktigt.

Till exempel när jag läste att den svenska kronan hade stärkts gentemot flertalet fria valutor. Många fria valutor eller de flesta? Svaret kanske är självklart för den som kan mer om sådant, men jag har ingen aning.

Jag tycker att det finns en mening med att hålla isär uttryck som liknar varandra men har olika betydelser. Om jag råkar ha kunskaper som hjälper mig att gissa rätt betyder det inte att alla andra har det. Och vice versa. Känner man sig osäker på om det ska vara ett flertal eller flertalet går det bra att skriva många eller de flesta.

Det är bara det att många låter så enkelt och vardagligt. I alla fall tror jag att det handlar om det, liksom i flera fall där uttryck börjar användas fel. Folk använder uttryck som de är lite osäkra på för att det låter finare än vardagsspråket, och märker inte misstagen.

Kanske har det redan gått för långt med flertalet och ett flertal. Den som skriver det ena istället för det andra, förstår hen skillnaden när hen hör eller läser uttrycken? Kan ett flertal Östersundsbor lika gärna vara de flesta som många? Det vore synd, i alla fall på kort sikt. På lång sikt hittar vi säkert nya sätt att uttrycka vad vi menar.

Vi kommer alltid att behöva skilja mellan många och de flesta. För dem som lär sig svenska är uttryck som flertalet och ett flertal svåra redan som de är, eftersom de låter så lika. När de används bakvänt blir det ännu svårare, och betydelsen blir oklar även för modersmålstalare. Så använd gärna många eller de flesta om du är osäker på flertalen. Då fattar flertalet – och somliga av oss får lättare att höra på vad du vill säga.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar