Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Svenska politiker rustar i blindo

Krönika, Peter Bodach Söderström - 9 år sedan

Den senaste tiden har svensk försvarspolitik tvärvänt. Efter en tid av relativt ointresse för försvaret vill politikerna nu rusta mot angrepp från Ryssland. Men Ryssland är inget hot mot Sverige – rustningsivern verkar bero på andra saker, skriver Peter Bodach Söderström.

En viss upphetsning har kunnat märkas i försvarspolitiken på sistone. Efter Rysslands agerande i Ukraina har svenska politiker blivit nervösa, och nu krävs mer pengar till försvaret. Journalister, ledarskribenter och politiker ylar åt varandra och risken finns att alla blir rejält uppskrämda utan att någon egentligen har tänkt efter. Så låt oss tänka efter.
Är det svenska försvaret i taskigt skick? Det beror på vad man ska ha det till. Sedan många år har svenska politiker varit tämligen ointresserade av svenska försvaret. Åtminstone om man menar Sveriges förmåga att försvara sig självt. Däremot vill man gärna skicka svenska trupper utomlands.

Det enda som hittills har krävts för att Sverige ska skicka trupp är att vi har lite folk över och att FN har godkänt insatsen. Att ta reda på huruvida FN har rätt eller om insatsen har minsta chans att lyckas ingår dock inte i den svenska doktrinen. Vi har således skickat trupp till kriget i Afghanistan (ett krig som inte gick att vinna), och just nu har vi trupp i Mali för att dels bevaka freden, dels delta i striderna.
Det svenska försvaret gör ofta en bra insats med tanke på förutsättningarna. Men i takt med att försvaret blivit en kringresande cirkus på jakt efter ett krig har förmågan att försvara vårt eget territorium minskat, och det är om detta som diskussionen nu handlar.
Samma politiker som gav oss de briljanta analyserna om kriget i Afghanistan hävdar nu att Ryssland är ett hot mot Sverige och vill göra helt om. Skit i krigen utomlands: låt oss rusta upp här hemma.

Så låt oss titta på kärnfrågan: är ryssarna ett hot? Om man betraktar den ryska och den tidigare sovjetiska politiken är det lätt att se ett mönster. Ryssland har gått i krig ett antal gånger, men skälen har varit ungefär desamma. I korta ordalag handlar ryska krig om två saker: territorier som man anser tillhör Ryssland och territorier som man vill dominera av strategiska skäl.
Efter Sovjetunionens fall har det handlat om krig med områden, stater eller territorier som en gång tillhörde just Sovjet – länder som Tjetjenien, Georgien och som nu senast Ukraina.

Som tänkbara mål för en eventuell rysk aggression är det alltså i första hand gamla sovjetrepubliker som ligger illa till. Åtminstone de som har strategisk betydelse eller olja.
I andra hand kan före detta sovjetiska republiker med mindre strategisk betydelse vara hotade – som i Baltikum. Men redan där är risken lägre eftersom ryssarna har så lite att vinna. I tredje hand kan ryssarna tänkas hota gamla fiender som Finland eller Polen, men redan där är vi inne på rena fantasier. Ett nytt ryskt krig med Finland eller Polen är i dagsläget nästan otänkbart.
Sverige är som tänkbart mål längst ner på listan. Vi har aldrig varit ryska, vi hör inte till Rysslands intressesfär och det finns inga strategiska fördelar med att inleda ett anfall mot väst genom Sverige – tvärtom.

Så vad handlar den svenska försvarsdebatten egentligen om? Varför är svenska politiker så kåta på att delta i krig utomlands? Och varför vill de nu rusta mot Ryssland trots att vi inte är hotade? Man kan fundera på om svenska politiker använder försvaret som en avledande manöver. De har misslyckats med skolan och vården, och klyftorna växer i rasande takt. Det är lite frestande att tro att svenska politiker gör som i utlandet: när ingenting annat funkar kan man alltid ge mer pengar till armén.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar