Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Andersson leker jultomte med skattepengarna

Ledare, Lennart Fernström - 9 år sedan

Om ett par veckor ska Magdalena Andersson presentera regeringens budget, och hon har redan börjat dela ut pengar till olika intressegrupper.

För att bara nämna några exempel:
• dryga 5 nya miljarder till byggindustrin. Som om inte räntebidragen på över 30 miljarder vore nog.
• 100 miljoner till kalkindustrin på Gotland för att om möjligt minska deras och Metalls gnäll om det kloka regeringsbeslutet att göra Ojnare till ett Natura 2000-område. Att vi har en av värdens lägsta gruvskatter räcker tydligen inte.
• 300 miljoner till mjölkbönderna i form av dieselsubventioner – det vill säga subventioner för ökade klimatförändringar.

Sverige är ett av de länder som har högst skattetryck i världen. Det innebär att Sverige är ett av de länder där staten till störst del bestämmer över de pengar vi tjänar. Det ger politiker och byråkrater enorm makt över våra liv. De styr hur vi ska bo, vilken kultur, sjukvård, utbildning, omsorg vi kan ta del av, hur det ska vara billigt att resa (inga bränsleskatter på flyg) och så vidare.
Regeringen vill förstås ge klappar till så många som möjligt för att få mottagarnas stöd framöver. Framför allt gäller det starka samhällsröster som påverkar opinionen, som bönderna. Deras intresseorganisationer är en bland de starkaste lobbygrupperna vi har, och således har ingen annan näring så mycket stöd som bönderna. 40 procent av EUs budget går till exempel till jordbruksstöd. Ofta i helt absurda former. När jag i början av 00-talet var med och drev en friskola kunde vi till exempel få stöd för varje glas mjölk som serverades. Om det var komjölk, vill säga, inte för växtmjölk.

Längre tillbaks i tiden, på 80-talet, ungdomssyndade jag i ett politiskt parti. Ett av de första mötena jag gick på handlade om kommunens budget, trodde jag. Men hela mötet kom istället att handla om det upprörande i att ett förslag från ett annat parti innebar att barnen inte skulle få komjölk i skolan varje dag. Det var på något sätt det yttersta beviset på hur vår välfärd höll på att kollapsa. Så stark har mjölklobbyn varit att komjölk i det närmaste setts som en mänsklig rättighet. Detta har lett till att vi tillsammans med finländarna är de som konsumerar mest komjölk i världen.

Ändå får vi höra regelbundet att det är kris för mjölkbönderna, att de behöver mer stöd. 1999 kunde en till exempel läsa i Lantbrukarnas Affärstidning: ”Snart får man leta efter svenska gårdar med mjölkkor. Just i dag försvinner tre mjölkleverantörer, i går var det likadant, i morgon också. Nästan tusen det senaste året.”

I samma artikel konstateras dock att mängden producerad komjölk hade varit ungefär densamma sedan 1980. Allt handlade alltså om att gårdarna blev större. Nu sägs det vara kris igen, men denna gång sägs det vara en komjölksgård per dag som läggs ner. Och nu minskar faktiskt komjölkproduktionen om än långsamt, mellan 1999 och 2014 sjönk den från 3,3 till 2,9 miljarder ton i Sverige. Fler och fler blir medvetna om det ohållbara med att konsumera komjölk och festivaler som Way out west och Kaffefestivalen har ersatt komjölken med havremjölk.

Men krisen handlar även om att det finns ett stort globalt produktionsöverskott på komjölk och att de svenska bönderna får allt svårare att exportera den. Mellan 2013 och 2014 sjönk komjölksexporten från 73 000 ton till 43 900 ton, en minskning med 40 procent på ett år. I det läget ska alltså regeringen använda än mer skattepengar till att subventionera fram ett ännu större överskott på komjölk.

Internationella energiorganet IEA har konstaterat att subventionerna från världens stater till fossil energi uppgår till 550 miljarder dollar per år. I Sverige har Naturvårdsverket i rapporten Potentiellt miljöskadliga subventioner kommit fram till att subventionerna till miljö-
skadlig verksamhet är minst 50 miljarder kronor per år. En regering som kallar sig grön borde kraftigt minska på den siffran istället för att utöka den med 100 miljoner till kalkindustrin och 300 miljoner till komjölkindustrin. Skatter är bra när de används för att omfördela resurser från de rika till de fattiga. Men det är tyvärr inte det vi ser i dag.

Du hittar ett upprop mot ytterligare mjölksubventioner här: www.skrivunder.com/ta_inte_av_vara_skattepengar_till_mjolkbonderna

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar