Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Gröna sprickor i den blå betongen

Ledare, Lennart Fernström - 9 år sedan

En ska inte dra för stora växlar på vad politiker säger efter sin aktiva period. Strax efter att Göran Persson hade avgått började han till exempel prata om att sänka arbetstiden och införa sex timmars arbetsdag, något han som statsminister hårt motarbetade.

Men det är ändå intressant att se vad som händer med synen på arbete, inte minst runt Moderaterna. I sitt sista tal som partiledare, på Moderata ungdomsförbundets stämma, diskuterade Fredrik Reinfeldt automatiseringen och hur robotarna kommer att ta över jobben. Nu har Moderaternas före detta chefsstrateg och arkitekten bakom Alliansens arbetslinje, Per Schlingmann, flera gånger ifrågasatt hur länge arbetslinjen håller, senast i SVTs Agenda. Utgångspunkten är att robotarna kommer att ta över allt fler jobb.

I Agenda diskuterade även Stefan Fölster, före detta chefsekonom för Svenskt Näringsliv och grundare av Stiftelsen Fritt Näringsliv, automatiseringen. För ett år sedan skrev han en artikel i DN om att digital teknik kommer att ersätta 53 procent av de svenska jobben under de närmaste 20 åren. Det är förstås ingen exakt siffra, men det handlar ändå om 2,5 miljoner jobb. Både Schlingmann och Fölster lyfter också vikten av en skatteväxling för att klara välfärden – att inte längre ha arbetet som huvudsaklig skattebas utan istället beskatta konsumtion, produktion, naturresurser och miljöskadlig verksamhet hårdare. Något som knappt ens drivs av miljöpartiet längre.

Samtidigt har vi i helgen fått beskåda ännu en socialdemokratisk kongress som pratar jobb, jobb och åter jobb, utan samtids- eller framtidsanalys. 2020 ska vi ha Europas lägsta arbetslöshet, säger Löfven. Som om politik handlade om att tävla med andra länder och inte om att skapa ett gott samhälle. Låg arbetslöshet har varit det högsta politiska målet för varje regering i Sverige de senaste 25 åren, röd som blå. Alla har misslyckats, så varför skulle Löfven lyckas? Men framför allt, varför ska vi skapa jobb? Jobb som i jobbigt. Vi behöver få en del saker gjorda i samhället, men när de är gjorda, varför ska vi försöka skapa jobb på konstgjord väg? Om vi kan lösa det vi behöver med mindre arbete tack vare robotar och digitalisering, ska vi inte vara nöjda med det? Fler jobb tar ju både tid och allt mer av jordens begränsade resurser från oss. Är det inte dags att växla ut effektiviseringen i ledighet på en hållbar levnadsnivå istället?

Sedan människan plockade upp den första stenen och började använda den har vi utvecklat våra verktyg för att kunna göra mer med mindre insats. Och än i dag försöker varenda företag, varenda kommun och varenda kooperativ effektivisera och göra mer med mindre jobb. Samtidigt som politikerna försöker skapa mer jobb. Så länge vi fortfarande byggde upp välfärden och innan vi gjorde av med mer resurser än planeten tål, funkade den kombinationen hjälpligt.

Ända fram till 1976 använde vi dessutom effektiviseringen till att minska arbetstiden och öka ledigheten. Sedan dess har produktionen blivit mer än dubbelt så effektiv, vi får lika mycket gjort på mindre än halva arbetstiden. Men istället för att minska arbetstiden har vi ökat överkonsumtionen, arbetslösheten och de förnedrande sysselsättningsprogrammen.

Det är nästan för dumt för att förstå, men förklaringen är att den största delen av skatteintäkterna, det vi bygger den gemensamma välfärden på, kommer från skatt på arbete. Därför måste folk hållas i arbete till varje pris. Och det är därför Schlingmanns och Fölsters resonemang blir intressant på allvar när de pratar om nya, grönare skattebaser. För med gröna skattebaser kan vi både klara den gemensamma sektorn och minska arbetstiden.

Redan 1969 skrev moderaten Staffan Burenstam Linder i boken Den rastlösa välfärdsmänniskan om paradoxen att det ökade välståndet inte ger oss mer tid till avkoppling, lek, umgänge och rekreation. Det finns fortfarande mer som visar på att dagens moderater och högern sitter fast i arbets- och tillväxtlinjen än att de är på väg att tänka om. Men om de skulle ta upp Burenstam Linders kastade handske kan de bli mer spännande än den trötta och visionslösa socialdemokratin.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar