Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Värnplikt bygger på att människors tid inte har något värde

Ledare, Lennart Fernström - 8 år sedan

Om en som jag är född på 60-talet så har en i huvudsak fått uppleva större och större frihet från staten. Det så kallade DDR-Sverige har successivt tynat bort och en har lätt slagit sig till ro med att statens makt över individen hela tiden minskar.

Är pojkarna till vänster bättre medborgare än damen till höger? Foto: Dan Hansson/TT

Är pojkarna till vänster bättre medborgare än damen till höger?
Foto: Dan Hansson/TT

Även om vi är många som varnat för ett mer auktoritärt och odemokratiskt samhälle med EU-inträdet, ökade klassklyftor och annat, har det känts som om den auktoritära idéen om den goda staten tillhör forntiden. Baksidan av denna utveckling har varit en allt råare kapitalism, men DDR-Sverige har i alla fall tynat bort.

Men ju längre vi kommer in i 2000-talet desto brutalare blir påminnelserna om att demokrati och frihet är inte något vi har utan något vi hela tiden måste kämpa för. Nu rullar gamla DDR-Sveriges idéer fram igen, tillsammans med nya förslag på statligt förtryck. Det handlar om allt från från arbetslinjens repressaliepolitik och 13-årig skolplikt till nedmontering av asylrätten med dubbla gränskontroller för resande över Öresundsbron.

Med samma säkerhet som att ett nyår innebär tv-sänt tal från Skansen, innebär det nuförtiden också förslag om att återinföra värnplikten. Lagom tajmat till konferensen Folk och Försvar presenteras i början av januari en opinionsundersökning som visar stöd för återinförande av värnplikten. Om en ska tro årets undersökning är det värre än någonsin, hela 72 procent av svenskarna vill ”införa någon form av värnplikt i Sverige”.

Även om frågan är medvetet luddigt formulerad känns det som en grotesk påminnelse om vilken tid vi lever i. Å enda sidan får bruna konspirationsteorier mot alla institutioner som traditionellt bygger en demokrati allt större spridning. Å andra sidan finns en tro på den goda, starka staten som ska göra män av pojkar, eller som det heter nuförtiden: fostra ungdomarna till goda medborgare. Precis som om män som tidigare tvingats göra värnplikten skulle vara bättre medborgare än kvinnor i samma åldrar som inte gjort det. Argumenten för allmän värnplikt varierar, troligen för att inget av dem håller. Och för en fram det absurda i att staten ska fostra oss genom en utbildning i lydnad och dödande, så blir motargumentet ofta att denna gång ska det vara en ”snäll värnplikt”, något slags samhällstjänst. En samhällstjänst där vi kan göra gott för samhället, inom militären eller någon annanstans.

Med tanke på att ÖB Micael Bydén säger att det inte finns någon personalbrist i försvaret är det förståeligt att en tittar på andra uppgifter. Och politikerna skulle säkert älska att hitta på kreativa idéer om hur de ska kunna förslava alla ungdomar i ett år (eller vilken tid de nu tänker). Och visst finns det brister i det offentliga, brister som många politiker nu ser en chans att lösa billigt genom att tvinga dit amatörer. I MPs samhälle handlar det säkert om miljövård och en extra person i klassrummet, medan det i SDs samhälle snarare handlar om uppgifter som att vakta gränserna så inte någon enda invandrare kommer in och säkert olika former av livgarden. Vi vet också från arbetsmarknadspolitiska åtgärder, som när Fas 3:are har fått måla om helt nya stolar, hur galet det oftast blir när politiker och byråkrater ska sysselsätta folk för sakens skull.

Men oavsett vilka kreativa idéer politikerna hittar på är inte värnplikt (eller samhällstjänst) en billig lösning. Idén att värnplikten är en billig lösning bygger på ett synsätt där människors liv och tid inte har något värde. Att människors liv är en obegränsad resurs som staten har rätt att förbruka hur den vill. En idé som bara kan frodas i ett auktoritärt samhällsklimat. Vill vi inte leva i ett samhälle där staten allt oftare och brutalare kränker individens frihet och rätt att forma sitt liv, då bör vi väldigt bestämt säga nej till alla former av tvingande värnplikt och samhällstjänster.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar