Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Rädslan för olikheter normaliseras i smyg

Krönika, Nike Markelius - 9 år sedan

När jag går på gatorna i København nu i sommar är det svårt att på ytan skönja förändringen av regeringsmakten som skett sen jag var här sist för några år sedan. Då hade Danmark just fått en röd regering med fyra kvinnliga partiledare i toppen. Människorna jag snackade med kände framtidstro – kanske skulle de lyckas bryta trenden med det växande rasistpartiet Dansk Folkeparti (Danmarks motsvarighet till SD) – det såg hoppfullt ut.

Jag hade redan då sett hur den politiska utvecklingen i Sverige på ett ruskigt sätt liknade den i Danmark – med några års fördröjning hade vi liknande politiska resultat efter valen. DF har stigit från 12,3 procent till 21,1 procent i 2015 års val. SD från 5,7 till 12,9 procent 2014.

Nu har vi en rödgrön regering, som trots sin skakiga position visar att många av Sveriges väljare vill något annat efter två mandatperioder med blå politik. Precis som Danmarks väljare visade 2011. Årets val dock, var mycket jämnt, men resulterade i blå seger, med DF som störst av de borgerliga partierna. De valde att inte vara med och bilda regering men har nu stort inflytande som vågmästare, med många mandat.

Kanske är det inte bara av en händelse som jag samtidigt ser hur ”normcore” slagit igenom stort i København. Så kallas den nya klädstilen för tjejer, nu när Danmark befinner sig i en nypuritansk tid och det är strikt omodernt och opassande att gå med urringat eller bada topless. Vi som har varit med ett tag minns ett land som gjorde sig känt för sin frigjordhet, för sensuell utlevelse och blottad hud, för ett antal år sen.

Normcore betyder, i motsats till hardcore, att tjejer ”klär ner sig”. De flesta unga tjejer jag ser på stan har enkla, vardagliga kläder som döljer former och skapar anonymitet, kläder med vida snitt och höga urringningar. Låga skor. De flesta är helt osminkade.

Naturlighet och snäll ren skönhet är ord som kommer till mig när jag ser dem. De ser ut att trivas och killarna flockas kring dem på krogen. Även killarna kör normcore, men det har de ju tyvärr alltid gjort, de flesta, så det väcker inget uppseende. Inte hos mig i alla fall.
Jag gillar hardcore i bemärkelsen frihet och mångfald, när folk bjuder på sig själva, skiter i trender och bär sin egen stil med stolthet. Men det kanske är lättare i ett samhällsklimat med högt i tak och tolerans för mångkultur och egensinne. Jag tänker att de rasistiska värderingarna långsamt för in och smygnormaliserar en rädsla för olikheter i våra samhällen och att ungdomar (medvetet eller omedvetet) blir rädda att sticka ut.

Dansk Folkeparti har redan två månader efter valet fått igenom omfattande försämringar för flyktingar och fattiga. Till exempel får flyktingar bara hälften så mycket att leva på i bidrag när de kommer till landet. De har sänkt ersättningen från 10 800 dkr till 5 900 dkr.
Det säger sig självt att det är omöjligt att leva värdigt på så lite pengar. Dessutom har de ju förbjudit tiggeri. De som sitter på gatan och ber om pengar måste erbjuda en tjänst, eller sälja något, annars straffas de. Putsa skor, spela musik eller sälja tidningar. Det är definitivt en ny slavklass som växer fram och frågan är om vi i Sverige förmår bryta trenden och vågar vara tillåtande inför människors olikheter, innan det är för sent.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar