Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

I havsfåglarnas rike

Krönika, Nike Markelius - 9 år sedan

Fårö socken. Gotlands kommun. Juli 2015. En stor del av mitt hjärta längtar alltid hit – till Gåsemorahammarens vidsträckta stenstränder på Fårös ostkust – var jag än befinner mig i världen. Och när jag äntligen kommit hit om den ljusa sommaren eller den bleka hösten, tänker jag: Lyllo mig! Det finns ingenstans jag hellre vill vara än just här!

Den här platsen har en magisk dragningskraft och atmosfär, laddad med mystik och outgrundlig skönhet i varje liten detalj; den är bevarad så som naturen format den, i sin ursprungliga skapnad med sin karga vildhet, formad av havets sälta och hårda vindar, befolkad och bebodd av sina urinnevånare: alla havsfåglarna som lever sina vilda fria liv här, i stort sett opåverkade av människans framfart.

Här lever de, många olika arter, alla med sina egenheter och läten, sida vid sida bland stenar och släke på stranden och i vattnet, här lägger de sina ägg, ruvar och föder upp rader av duniga ungar med en tålmodighet och målmedvetenhet som är både inspirerande och hjärtknipande. Jag försöker göra mig osynlig, hålla mig i bakgrunden och bara se på hur de rör sig längs strandlinjen eller i luften över de brusande vågorna. Inte för nära, inte störa eller skrämma de vaksamma föräldraparen. Här kan jag sitta i flera timmar varje dag och ägna mig åt att bara tänka.

Några kilometer bort flockas turisterna i bageriet för att köpa bullar till strandutflykten. Här finner stadsbor sin tillflyktsort när semestrarna börjar. Det slår mig att människor ser så konstiga ut här, blir så fula, klumpiga och orena i sina uppsåt i sammanhanget. Vi passar inte in här. Vi har gjort oss själva till främlingar i naturen och förtjänar egentligen inte att vara här. Mänskligheten har definitivt förverkat sin chans att vara en del av allt det vackra. Tvåbenta skrikande varelser med löjliga kläder, blippande med mobilerna lyfta mellan oss själva och verkligheten. Vi har för länge sen lämnat naturen bakom oss. Vi har gjort allt i vår makt att lägga den under oss, bemästra och skända den.

Tänker med misstro på mänsklighetens omöjliga projekt – civilisationen – och dess misslyckade försök att med värdighet befolka den här planeten. I vardagen förstör vi förutsättningarna för långsiktigt liv för alla på jorden, genom att fortsätta konsumera industrikött, köra bil, flyga flygplan, gynna tillväxt och så vidare – sen på semestern försöker vi komma nära den natur vars ekobalans vardagens livsval långsamt förstör. Vi slår ihop händerna av förtjusning inför solnedgångarna vid de magnifika raukområdena på öns västkust, eller inför de långa sandsträndernas mjuka följsamhet i linjen där havet tar vid, men sen när vi kommer hem igen fortsätter vi bara det destruktiva levernet av ohejdad och oreflekterad vana.

Jag springer ut över hedmarken längs fårens stigar på fågelskyddsområdet Norsholmen på Fårös nordvästra kust. Jag håller mig till de för årstiden nogsamt anvisade tillåtna vägarna, men blir attackerad av glänsande silvertärnor som försvarar sina bon och sina nykläckta ungar. De skränar aggressivt och dyker ner mot mitt huvud. Jag känner mig som den naiva idiot jag är i deras ögon, vänder tvärt och sätter fart tillbaka samma väg jag kom. Skamsen och pinsamt medveten om mitt främlingskap. Tärnorna är så coola och de gör helt rätt, och jag konstaterar, med en viss förtvivlan, att jag aldrig blir något annat än en inkräktare i deras ögon – hur gärna jag än önskar vara deras vän.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar