Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Säkerhet tillsammans – med vilka?

Ledare, Malin Bergendal - 8 år sedan

Maria-Pia Boëthius ledare i ETC den 17 mars är en novell, en dystopisk historia som utspelar sig i slutet av 2016, fem dagar efter att Donald Trump installerats som USAs president. Muslimer ska interneras och deporteras, klimatavtalet ligger i papperskorgen, en ny mur mot Mexiko ska ”få kinesiska muren att likna en gärdesgård”, samhället är i kaos och Europa bävar. Med undantag för ultrahögern som känner att de nu har världens mäktigaste man på sin sida. Nato har inget att sätta emot.

Ägaren till det här flygplanet är inte nödvändigtvis värst bland kandidaterna i det amerikanska presidentvalet. Men frågan är om vi ska ta skydd bakom honom mot hans ideologiska tvilling Vladimir Putin. Foto: Kiishiri Sato/AP/TT

Ägaren till det här flygplanet är inte nödvändigtvis värst bland kandidaterna i det amerikanska presidentvalet. Men frågan är om vi ska ta skydd bakom honom mot hans ideologiska tvilling Vladimir Putin. Foto: Kiishiri Sato/AP/TT

Det är en novell och i verkligheten är det många månader kvar till valet i USA. Men tanken på en värld vars enda supermakt styrs av Trump är precis så obehaglig – eller ett Nato, styrt av denna supermakt. Skulle vi vilja vara med? Vill vi ha Trumps militärbaser i Sverige? Nej …

I sommar, fortfarande några månader före valet i USA, väntas Sveriges värdlandsavtal med Nato börja gälla. Överbefälhavare Sverker Göranson skrev under avtalet 2014, men innan det träder i kraft måste det godkännas av riksdagen. På tisdag lägger regeringen fram sin proposition, i slutet av maj blir det omröstning i riksdagen och trots splittring i båda regeringspartierna pekar allt på ett bifall.

Försvarsdepartementet tonar ner värdlandsavtalets betydelse och framhåller att det handlar om regler för moms, trafikförsäkringar, sjukvårdskostnader och liknande, i de fall Nato-länder placerar trupper i Sverige. De påpekar också att militär och vapen bara kan placeras här efter svensk inbjudan. Men det förändrar ingenting i fråga om avtalets syfte, som är att Nato-länderna ska ha militär och vapen i Sverige.

De regler som avfärdas som teknikaliteter omfattar bland annat vad som kallas ”privilegier och immunitet”. Natos trupper ska till exempel inte behöva visum och svensk tull ska inte få kontrollera deras papper. Nato-personalen ska också tullfritt få föra in vad som helst i landet. De domstolar som Nato-länderna ska kunna upprätta på svensk mark kommer att kunna utdöma dödsstraff, i de fall landets lagar tillåter det. Själva avrättningen får inte utföras i Sverige. Men om Natos personal skulle bryta mot svensk lag händer ingenting eftersom de kommer att ha immunitet.

De här exemplen är tagna ur långa listor över lagändringar och undantag, och det är inte småsaker. Värdlandsavtalet bygger in Nato och dess trupper i den svenska infrastrukturen, tills ett faktiskt medlemskap blir okontroversiellt, ett litet steg att ta när Nato redan är här. En teknikalitet.

Värdlandsavtalets förespråkare talar om att ”bygga säkerhet tillsammans” och om Ryssland som hotet att samlas emot. På typisk politrukiska slänger de sig med det positivt laddade ”tillsammans” utan att precisera tillsammans med vem. Men för det första är det inte säkerhet vi bygger genom att erbjuda världens största kärnvapenmakt att föra krig från svensk mark.

För det andra är knappast en invasion det vi behöver oroa oss för i en värld där vi vänder själva planeten emot oss. För det tredje: ”säkerhet tillsammans” på USAs villkor innebär, om Trump vinner valet i november, att vi ställer oss under hans beskydd mot hans ideologiska tvilling Putin. Lika väl skulle vi kunna göra tvärtom – skillnaden är bara att USAs vapenmakt är flera gånger större.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar