Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Det brinner på Helgeandsholmen

Ledare, Lennart Fernström - 8 år sedan

I lördags började det brinna på Helgeandsholmen i Stockholm. Det var en rejäl brand som snabbt spred sig i riksdagens kulvertar till Gamla stan. Folk fick panik och började fly mot de angränsade malmarna. Problem uppstod dock ganska snabbt, för på de angränsande malmarna anser de styrande att det inte finns plats för fler.

Riksdagshuset på Helgeandsholmen med Norrbro till höger. Foto Bertil Enevåg Ericson/TT.

Riksdagshuset på Helgeandsholmen med Norrbro till höger. Foto Bertil Enevåg Ericson/TT.

Redan före branden rådde det brist på bostäder och jobb. Starka röster varnar också för att den kultur, med skarvande och förtal av varandra, som finns bland riksdagsledamöterna kan sprida sig och minska samhörigheten och tilliten i samhällena på malmarna. Dessutom finns en uppenbar risk att det kan komma med SD:are bland politiker och politiska tjänstemän. Och det är allmänt känt att SD:arna är överrepresenterade när det gäller brott.

Makthavarna på de två malmarna säger sig också måna om att inte dränera Helgeandsholmen på all kompetens som finns där. Den kommer att behövas när samhällena ska byggas upp igen, heter det.

Så både Södermalm och Norrmalm har satt upp barrikader för att hindra de flyende från bränderna att komma in. Det är bara tillfälligt, säger de, i tre år medan man bygger fler bostäder som de flyende kan bo i. Under tiden transporteras tält in till ett tältläger på Riddarholmen för de drabbade, vilket kortsiktigt är betydligt billigare än att bygga nya bostäder.

De branddrabbade förstår dock inte riktigt sitt eget bästa. De tycker det är kallt, svårt att få plats, ont om mat, sjukdomar börjar sprida sig och inte minst tar elden och röken död på allt fler. Så de försöker simma till Norrmalm och Södermalm, därifrån blir de dock brutalt tillbakaskickade. Därför försöker nu en del undkomma lågorna genom att simma till Skeppsholmen och Kungsholmen. Det är strömt och kallt, så många drunknar. Både döda barn och vuxna har börjat flyta upp på Skeppsholmen.

Tunnelbanan som går i utkanten av Gamla stan fortsätter att gå, dock med begränsat antal turer, där endast de som fått med ett id-kort ur elden får följa med. Om MTR skulle ta med någon som saknar id-kort på tunnelbanan, och hen sedan visar sig vara riksdagsledamot, får MTR böta minst 50 000 kr.

Branden har nu ödelagt större delen av Helgeandsholmen och Gamla stan och en majoritet av de boende har tvingats fly. Ett fåtal har tagit sig till Norr- och Södermalm men de flesta är kvar i tältlägret på Riddarholmen eller runierna på Helgeandsholmen och Gamla stan.

På Norr- och Södermalm sitter makthavarna samtidigt i dialogmöten och diskuterar hur de någon gång i framtiden, om det brinner någon annanstans, ska kunna släppa in lite fler. För på Norr- och Södermalm ser de det som viktigt att stå upp för asylrätten, mänskliga rättigheter, solidaritet och människors rätt att röra sig fritt. Inte just nu, men när behovet av skydd inte är så stort, när det inte kommer fler än att det fungerar utan någon praktisk uppoffring.

Nej, det började inte brinna på Helgeandsholmen i lördags. Däremot drunknade ytterligare barn och vuxna i Medelhavet, det är det nu över 420 som gjort sedan nyår. Och det kom ytterligare några tusen flyktingar till Lesbos i Grekland, som nu tagit emot över 120 000 flyktingar bara i år. Samtidigt har regeringens nya migrationspolitik tvingat fram en minskning av antalet asylsökande som kommer till Sverige med 94 procent sedan i höstas.

I lördags samlades också några hundra miljöpartister för dialogmöten om hur Sverige eventuellt ska kunna öppna gränserna lite mer någon gång i framtiden. Partiet ser det som viktigt att stå upp för asylrätt, mänskliga rättigheter, solidaritet och människors rätt att röra sig fritt. Åtminstone är det viktigt när behovet av skydd inte är så stort att det blir påfrestande för det svenska systemet, när solidariteten inte kräver någon praktiskt uppoffring av oss som redan bor här. Eller det är åtminstone viktigt när partiet inte självt sitter i regeringen.

Stämningen rapporteras ha varit entusiastisk på mötena. Jublet visste inga gränser när ledarna från Rosenbad tog avstånd från den plakatpolitik som drivandet av en solidarisk flyktingpolitik ansågs innebära.

Plakat var däremot det som gällde i de över 120 demonstrationer som hölls samtidigt i lördags runt om i Europa. Plakat mot den flyktingpolitik som stänger flyktingar inne i ett brinnande helvete, den politik den rödgröna regeringen i Sverige tillsammans med blåa, röda och bruna regeringar i EU drivit igenom. Plakat för en verklig humanism, frihet och solidaritet. Plakat och budskap som det inte finns någon plats för hos regeringspartierna.

 

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar